De beste smartphones van dit moment (lente 2022)

19 maart 2022 + 10 minuten 2 Reacties
Oppo Find X5-7

In dit overzicht geven wij je onze tips van de beste smartphones van dit moment. Voor ieder budget is er een toptoestel te vinden.

Ieder kwartaal mag je van ons een overzicht verwachten van de beste smartphones van dit moment. De winter lijkt inmiddels helemaal voorbij en de temperatuur begint gelukkig weer toe te nemen. De hoogste tijd om alvast een vakantie te boeken voor komende zomer. En wat is er nu leuker dan een nieuwe smartphone mee te nemen om je vakantie goed vast te kunnen leggen met een goede camerasmartphone? Of heb je liever snelle hardware om ook op vakantie volop door te kunnen gamen? Voor ons betekent de lente dat de hoogste tijd is voor een flinke update van het artikel De beste smartphones van dit moment.

Wanneer verschijnt een smartphone in dit overzicht? Dat hangt af van verschillende factoren. Allereerst kijken we tussen onze eigen reviews van smartphones. Heeft een telefoon een goed testresultaat gescoord? Dan zou het zomaar kunnen dat het opgenomen wordt in deze lijst. Hierbij kijken we echter niet alleen naar smartphones met de beste specificaties. Ook de prijs-kwaliteitsverhouding is belangrijk. We willen een overzicht creëren voor ieder budget, zodat je zowel budgettoestellen, midrangers als high-end toestellen in dit overzicht zult vinden.

Dit artikel wordt continu bijgewerkt om je een overzicht te geven van de beste smartphones van het moment. De laatste update is gedaan in maart 2022.

Android vs. iOS

Het besturingssysteem is een belangrijk onderdeel bij het kiezen van de juiste smartphone. In feite zijn er twee besturingssystemen. De smartphones van Apple draaien op iOS, terwijl de smartphones van de andere fabrikanten draaien op Android. De besturingssystemen zijn redelijk gelijkwaardig aan elkaar. Je kunt swipen door menu’s en je kunt apps downloaden en gebruiken. Voor een groot deel komt de keuze op persoonlijke voorkeur neer.

ios15 voorbeelden

Het nieuwste besturingssysteem van Apple is iOS 15. De laatste update hiervoor is iOS 15.4 op het moment van schrijven. Deze nieuwe versie van het besturingssysteem is onlangs verschenen met de release van de iPhone 13-serie in september. iOS heeft als voordeel dat gelijk alle nog ondersteunde toestellen gebruik kunnen maken van deze nieuwste versie van het besturingssysteem. Bij Android ligt dit net iets anders. Google heeft in oktober 2021 Android 12 gelanceerd, maar nog niet alle fabrikanten hebben hun toestellen van deze update voorzien. Veel Android-toestellen maken gebruik van een softwareschil over Android heen, waardoor ook dit extra ontwikkelingstijd kost. Daarnaast zijn niet alle fabrikanten even vlot als het op updates aankomt. Sommige toestellen maken dus al wel gebruik van Android 12, terwijl andere toestellen nog op een oudere versie draaien.

Android 12

Welk besturingssysteem moet je kiezen? Dat ligt geheel aan je eigen voorkeuren, maar tevens ook aan andere apparatuur wat je in huis gebruikt. iOS is vaak meer gesloten als besturingssysteem. Heb je ook andere apparaten van Apple in huis, dan is de gegevensuitwisseling zeer gemakkelijk als je ook een iPhone in huis hebt. Android is daarnaast wat meer open, wat wel gemakkelijk is voor het verbinden van een groot scala aan andere apparaten. Daarnaast heb je natuurlijk ook alle Google-diensten tot je beschikking met een Android-telefoon. Dit geldt echter niet voor nieuwe smartphones van Huawei. De Chinese fabrikant mag geen Google-apps gebruiken op nieuwe smartphones. Oudere modellen beschikken vaak nog wel over de Google-apps. Apple levert echter wat langer updates (vijf jaar) voor een smartphone dan veel fabrikanten van Android-telefoons (meestal twee of drie jaar), alhoewel dit wel begint te veranderen. Samsung levert sinds kort echter wel vier grote Android-updates voor de Galaxy-toestellen, terwijl ook andere merken steeds langer updates blijven geven. Het ligt dus uiteindelijk aan je eigen voorkeuren. Android nadert dus langzamerhand het updatebeleid van iOS en dat is ook broodnodig. Na twee jaar is je smartphone meestal nog helemaal niet af en kan het nog veel langer mee.

De trends van dit moment

De innovatie lijkt een beetje stil te liggen in de smartphonewereld. Alhoewel veel fabrikanten werken aan smartphones met twee schermen of juist een opvouwbaar scherm, is dit vooral nog een niche op dit moment. Wel worden er stappen gemaakt op het gebied van de camera’s en de batterij. Camera’s worden voorzien van grotere sensoren, waardoor er meer licht op kan vallen. Dit moet met name zorgen voor een verbetering in fotokwaliteit in omstandigheden met weinig licht. Drie camera’s achterop een toestel lijkt inmiddels de standaard geworden, zodat je naast een hoofdcamera ook een zoomlens en ultra-groothoeklens tot je beschikking hebt. Ook spelen fabrikanten met macrocamera’s. Hiermee is de smartphone een veelzijdig alternatief voor een professionele camera geworden, zij het dat de kwaliteit van de smartphonecamera nog altijd niet kan tippen aan een echte spiegelreflexcamera.

De batterijen worden groter en groter en ook de oplaadtechnologie gaat met stappen vooruit. Sommige toestellen kun je al volledig opladen binnen een half uur. De capaciteit van de batterij wordt ook groter. De schermen met hoge resoluties en snelle hardware hebben nu eenmaal meer energie nodig. En over schermen gesproken, de verversingssnelheid komt ook steeds hoger te liggen. Was voorheen 60 Hz de standaard, daar zien we nu toestellen met 90 Hz, 120 Hz of zelfs 144 Hz. Deze snelheid geeft aan hoe snel het scherm ververst per seconde. Hoe hoger de verversingssnelheid, hoe vloeiender de beelden op je smartphone.

Wensen, verwachtingen en voorkeuren

Wat zoek je precies in een smartphone? Kijk goed naar de wensen en je aanwezige budget. Een smartphone van 200 euro kan bijna precies hetzelfde als een smartphone van 1000 euro. Je kunt bellen, internetten, WhatsAppen, foto’s maken, social media bekijken of natuurlijk YouTuben. Het grote verschil zit het met name in de hardware. Een duurdere smartphone heeft vaak een beter scherm, kan de nieuwste games soepel draaien en heeft betere camera’s aan boord. Je zult dus goed moeten kijken wat je echt nodig denkt te hebben op een smartphone. Uiteraard speelt het budget ook een rol. Wij helpen je in dit overzicht van beste smartphones daarom aan een overzicht met de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

De beste smartphones van dit moment

Na deze introductie is het de hoogste tijd om te starten met het overzicht van de beste smartphones van dit moment. De toestellen hieronder zijn in willekeurige volgorde geplaatst. Het bovenste toestel is dus niet automatisch de beste smartphone. Je vindt zowel budgettoestellen, midrangers als high-end toestellen in dit overzicht. Zo is er voor ieder budget een uitstekende smartphone in de onderstaande lijst te vinden.

Apple iPhone 13-serie

De nieuwe Apple iPhone 13-serie werd op 14 september van het afgelopen jaar aan het grote publiek getoond. Wederom zijn er vier verschillende toestellen verschenen, namelijk de iPhone 13, iPhone 13 Mini, iPhone 13 Pro en de iPhone 13 Pro Max.

Alhoewel de smartphones er op het eerste gezicht niet heel verschillend uit zien met de vorige generatie, is er van binnen toch aardig wat veranderd. Zo is het oled-scherm 28 procent helderder en is er ondersteuning voor hdr en Dolby Vision. Er is nu 5g-ondersteuning. En de nieuwe iPhones maken gebruik van de snelle A15 Bionic-chipset. Apple behoort al jaren tot de top als het gaat om de camera’s en dat is dit keer niet anders. De iPhone 13 en de 13 Mini hebben een hoofdcamera van twaalf megapixel met optische beeldstabilisatie en een ultra-groothoeklens van twaalf megapixel. De 13 Pro en de 13 Pro Max doen daar nog weer een schepje bovenop met een extra telephoto camera. En met Pro Res Video kun je op deze toestellen de echte professional uithangen met het bewerken van je video’s. Alle toestellen zijn daarnaast voorzien van een verbeterde batterij met een langere batterijduur.

De iPhone 13-serie is niet voor niets de topserie van Apple en dat heeft het bedrijf dit jaar opnieuw bewezen met een serie verbeteringen voor nog betere prestaties.

Lees meer over de Apple iPhone 13-serie.

Samsung Galaxy S22

De Samsung Galaxy S22 is misschien niet een reuzenstap vooruit ten opzichte van de Galaxy S21. En het toestel is ook nog eens zeer moeilijk te krijgen op dit moment, maar we ontkomen er natuurlijk niet aan om de nieuwe smartphoneserie van Samsung niet in dit lijstje op te nemen. Het toestel is met 6,1-inch iets kleiner, maar het dynamic amoled 2x display met FHD+-resolutie voldoet meer dan behoorlijk. Daarnaast is dit het eerste Samsung-toestel met een 4nm-processor, waarmee de prestaties weer verder vooruit zijn gegaan.

Uiteraard zijn de camera’s weer erg belangrijk. Dankzij een hoofdcamera van 50 megapixel, ultra-groothoekcamera van 12 megapixel en een telephoto camera van 10 megapixel heb je een volledige fotostudio in je broekzak. In iedere situatie kun je de beste foto’s maken en ook in het donker heeft de smartphone stappen vooruit gezet.

De Samsung Galaxy S22 is relatief betaalbaar voor 849 euro, draait op Android 12 en krijgt maar liefst vier grote Android-updates. Wat dat betreft kun je jaren vooruit met deze smartphone en daarom is dit model terecht opgenomen in de lijst van Beste smartphones voor de lente van 2022.

Lees ook de aankondiging van de Samsung Galaxy S22.

Sony Xperia 5 III

Sony blijft stug een eigen koers varen op de smartphonemarkt. Afgelopen jaar is de Xperia III-serie verschenen met drie verschillende toestellen. Naast het vlaggenschip Sony Xperia 1 III en het budgettoestel Xperia 10 III biedt de Sony Xperia 5 III eigenlijk het beste van de serie. Het heeft de camera’s van het vlaggenschip, maar dan in een kleiner en compacter toestel met een oled-scherm van 6,1-inch met 2.520 bij 1.080 pixels en 120 Hz. Het beschikt over snelle hardware met de Snapdragon 888 en een batterij van 4.500 mAh waar je de dag wel mee doorkomt.

Waarom dit toestel dan toch niet voor iedereen is? Met name vanwege de camera’s op dit toestel. Er is een automatische fotomodus, maar die is niet zo goed als Photography Pro. Dit toestel maakt gebruik van de interface van de Sony Alpha-camera’s en dus ben je handmatig met witbalans, iso en sluitertijd bezig. Weet je wat je aan het doen bent? Dan maak je de meest prachtige foto’s op dit toestel, ook dankzij de variabele telelens met brandpuntafstanden van 70 mm (f/2.3) en 105 mm (f/2.8). De Sony Xperia 5 III is een echt toptoestel, maar is niet voor iedereen.

De Sony Xperia 5 III kunnen we eigenlijk omschrijven als een kleinere versie van de veel duurdere Sony Xperia 1 III. Je krijgt dezelfde snelle hardware en camera’s, maar dan in een compacter formaat. Je mist het 4k-scherm, de 3D ToF-sensor en het draadloos opladen, maar verder is dit gewoon een beest van een telefoon dat je voor 300 euro minder kunt aanschaffen dan de Sony Xperia 1 III.

Lees ook de review van de Sony Xperia 5 III.

8.5
sony-xperia-5-iii-1

Beoordeling
Sony Xperia 5 III

Pluspunten
 • Snelle hardware
 • Prima beeldscherm
 • Veelzijdig camerasysteem
 • Uitstekend geluid
 • Batterij gaat lang mee
 • Eén van de weinige compacte smartphones van dit moment
Minpunten
 • Nog steeds een dure smartphone
 • Geen draadloos opladen
 • Wordt wederom vrij warm bij spelen van games
 • Design heeft een update nodig

Beoordeling Sony Xperia 5 III

De Sony Xperia 5 III kunnen we eigenlijk omschrijven als een kleinere versie van de veel duurdere Sony Xperia 1 III. Je krijgt dezelfde snelle hardware en camera's, maar dan in een compacter formaat. Je mist het 4k-scherm, de 3D ToF-sensor en het draadloos opladen, maar verder is dit gewoon een beest van een telefoon dat je voor 300 euro minder kunt aanschaffen dan de Sony Xperia 1 III.

Waar de Sony Xperia 10 III qua hardware eigenlijk te traag is en de Sony Xperia 1 III simpelweg te duur, daar is de Sony Xperia 5 III het beste toestel uit de 'Mark 3'-serie. Toegegeven, 999 euro is veel geld, maar daar krijg je een uitstekend toestel voor terug.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Sony Xperia 5 III

Samsung Galaxy A52

Samsung behoort niet voor niets al jaren tot de top van de smartphonemarkt. Met name de betaalbare midrangers van de Zuid-Koreaanse fabrikant zijn erg geliefd. Afgelopen week is de Samsung Galaxy A53 aangekondigd, maar je moet nog even wachten op de release hiervan. Vanaf april is deze opvolger beschikbaar, maar dat zorgt er wel voor dat de Galaxy A52 een nog betere deal wordt en verder in prijs zal zakken.

De Samsung Galaxy A52 brengt high-end functies naar een betaalbaar toestel. Het fraaie Amoled-scherm van 6,5-inch heeft een resolutie van 2.400 bij 1.080 pixels en een verversingssnelheid van 90Hz. Het toestel beschikt in totaal over vijf camera’s, waaronder een hoofdcamera van 64 megapixel met OIS AF (f/1.8). De batterij heeft een capaciteit van 4.500 mAh en kun je middels 25W Fast Charging weer opladen. Nadelen zijn de plastic achterkant, het ontbreken van de snellader en de wat tragere hardware ten opzichte van de concurrentie in deze prijsklasse. Het toestel is te koop in een 5g- en 4g-versie vanaf 349 euro.

De Samsung Galaxy A52 5G is een toestel met twee gezichten. De kwalitatief slechte plastic achterkant wordt goed gecompenseerd met de uitstekende binnenkant. De processor voldoet, de camera’s zijn meer dan prima en het display en het geluid behoren tot de top van het middensegment. De Samsung Galaxy A52 zal ongetwijfeld weer net zo’n verkooptopper worden als de voorgangers binnen de serie. Het is een uitstekend toestel, maar wel met enkele minpunten. Je zult met de Samsung Galaxy A52 5G zeker geen miskoop doen, maar zorg wel snel voor een hoesje.

 

Lees ook de review van de Samsung Galaxy A52.

8.0

Beoordeling
Samsung Galaxy A52 5G

Pluspunten
 • Display en geluid
 • Hoofdcamera maakt mooie foto's
 • Vlotter dan de voorgangers
 • Klaar voor 5g
 • Updatebeleid
Minpunten
 • Plastic achterkant
 • Snellader niet meegeleverd
 • Prijs is aan de hoge kant
 • Trage vingerafdruksensor in het scherm

Beoordeling Samsung Galaxy A52 5G

De Samsung Galaxy A52 5G is een toestel met twee gezichten. De kwalitatief slechte plastic achterkant wordt goed gecompenseerd met de uitstekende binnenkant. De processor voldoet, de camera's zijn meer dan prima en het display en het geluid behoren tot de top van het middensegment. De Samsung Galaxy A52 zal ongetwijfeld weer net zo'n verkooptopper worden als de voorgangers binnen de serie. Het is een uitstekend toestel, maar wel met enkele minpunten. Je zult met de Samsung Galaxy A52 5G zeker geen miskoop doen, maar zorg wel snel voor een hoesje.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Samsung Galaxy A52 5G

Apple iPhone SE 2022

Nog maar net gelanceerd en nu al opgenomen in deze lijst van Beste smartphones. De nieuwe Apple iPhone SE van 2022 is een beetje een vreemd toestel. Het uiterlijk is namelijk maar liefst vijf jaar oud en inmiddels dus niet spectaculair meer. Intern is het echter een zeer snelle iPhone en beschikt het over precies dezelfde A15 Bionic-chipset als de iPhone 13-serie. Oud van buiten, nieuw van binnen. En dat voor een zeer betaalbare prijs. De Apple iPhone SE 2022, ook wel iPhone SE 3 genoemd, is de goedkoopste iPhone op de hedendaagse markt en kost 529 euro.

Het toestel is vrij klein en compact en beschikt over een display van 4,7-inch. De behuizing is gemaakt van een combinatie van glas en aluminium en ook is er dit keer 5g-ondersteuning aan boord. Je bent dus helemaal klaar voor de toekomst. De camera van 12 megapixel stelt je in staat om het leven om je heen vast te leggen. Deze goedkoopste iPhone van dit moment draait uiteraard op de nieuwste versie van iOS 15.

Lees ook de aankondiging van de Apple iPhone SE 2022.

OnePlus Nord 2 5G

Zoek je veel smartphone voor weinig geld? Dan zit je bij deze nieuwste toevoeging aan het overzicht van beste smartphones helemaal goed. De OnePlus Nord 2 gaat terug naar de basis van OnePlus. Dat betekent zoveel mogelijk waar voor je geld. Voor 399 euro krijg je dan ook uitstekende hardware en een hoofdcamera met vlaggenschipprestaties. Je hebt een 90Hz amoled-scherm tot je beschikking en ondersteuning voor het 5g-netwerk.

De OnePlus Nord 2 5G is in alle opzichten een smartphone van OnePlus. Voor OnePlus is het belangrijk dat telefoons snel, toegankelijk en stijlvol zijn en dat is ook dit keer gelukt. Echter, er is geen koptelefoonaansluiting, geen micro-sd-kaartsleuf, geen ip-rating en het scherm kan niet heel helder ingesteld worden. Echter, voor een prijs van 399 of 499 euro, kun je het slechter treffen. Net als bij de OnePlus Nord CE, zien we wel dat de Nord 2 heel veel voor weinig aanbiedt en dat is voor dit prijspunt zeer belangrijk. Ten opzichte van de Nord CE is het camerasysteem net wat beter en zijn de specs over het algemeen ook iets krachtiger, waardoor dit toestel qua beoordeling daar net bovenuit steekt.

Lees ook de review van de OnePlus Nord 2 5G.

8.5
nord2_Gray_Sierra

Beoordeling
OnePlus Nord 2 5G

Pluspunten
 • Design en prestaties
 • Display en verversingsnelheid
 • Alert slider
 • Grote accu
 • Betere camera's
 • Software
Minpunten
 • Accu-optimalisatie wat agressief
 • Scherm niet ontzettend helder
 • Geen ip-certificaat
 • Plastic frame
 • Geen micro-sd-kaartsleuf

Beoordeling OnePlus Nord 2 5G

De OnePlus Nord 2 5G is in alle opzichten een smartphone van OnePlus. Het toestel heeft veel dezelfde voordelen van alle telefoons die hiervoor uitgebracht werden, maar ook veel dezelfde nadelen. Voor OnePlus is het belangrijk dat telefoons snel, toegankelijk en stijlvol zijn en dat is ook dit keer gelukt. Echter, er is geen koptelefoonaansluiting, geen micro-sd-kaartsleuf, geen ip-rating en het scherm kan niet heel helder ingesteld worden. Ook die kenmerken komen we vaker tegen bij de toestellen van het bedrijf. Je weet dus inmiddels wat je in huis haalt.

Echter, voor een prijs van 399 of 499 euro, kun je het slechter treffen. Nee, dit is niet de beste smartphone binnen het midrange segment en dit is ook niet de beste smartphone die OnePlus uitgebracht heeft. Dat zou in beide gevallen een brug te ver zijn. Maar net als bij de OnePlus Nord CE, zien we wel dat de Nord 2 heel veel voor weinig aanbiedt en dat is voor dit prijspunt zeer belangrijk. Ten opzichte van de Nord CE is het camerasysteem net wat beter en zijn de specs over het algemeen ook iets krachtiger, waardoor dit toestel qua beoordeling daar net bovenuit steekt.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker OnePlus Nord 2 5G

Oppo Find X5

De Oppo Find X5 is voor het eerst een volwassen toestel en volwaardig alternatief voor de duurdere Find X5 Pro. Meestal was het reguliere toestel een beetje een ondergeschroven kindje, maar dat is met de X5-serie zeker niet meer het geval. Oppo legt de nadruk op snelle hardware en goede fotoprestaties. De Oppo Find X5 is dan ook een goed alternatief voor het geweld van Samsung met de Galaxy S22. Alleen de prijs is helaas net even te duur.

De Oppo Find X5 heeft een schitterend premium design en is gemaakt van hoogwaardige materialen. Het toestel ligt erg fijn in de hand en beschikt over snelle hardware, een prima display en geluid dat gewoon goed in orde is. Het camerasysteem is zeer goed te noemen en Oppo’s software is ook dit keer weer prima in orde. Het gemis van een volwaardige telephoto camera voor de betere zoomfoto’s missen we wel. Ook de schoonheidsfoutjes in de software moeten er nog even uit. De Oppo Find X5 is een zeer goed toestel dat helaas net weer even te duur in de markt is gezet door Oppo. De Samsung Galaxy S22 is daardoor een voordeligere (maar niet perse betere) keuze.

Lees de volledige review van de Oppo Find X5.

8.0
Oppo Find X5

Beoordeling
Oppo Find X5

Pluspunten
 • Fantastisch design
 • Zeer goed camerasysteem
 • Snel genoeg voor alle taken
 • Volledig pakket met hoesje, oplader en screenprotector
 • ColorOS 12.1 is een fijne softwareschil
Minpunten
 • Softwarefoutjes moeten er nog uit
 • Telephoto camera valt tegen
 • Updatebeleid omtrent grote Android-updates nog onduidelijk
 • Prijs is aan de hoge kant

Beoordeling Oppo Find X5

De Oppo Find X5 heeft een schitterend premium design en is gemaakt van hoogwaardige materialen. Het toestel ligt erg fijn in de hand en beschikt over snelle hardware, een prima display en geluid dat gewoon goed in orde is. Het camerasysteem is zeer goed te noemen en Oppo's software is ook dit keer weer prima in orde. Het gemis van een volwaardige telephoto camera voor de betere zoomfoto's missen we wel. Ook de schoonheidsfoutjes in de software moeten er nog even uit. De Oppo Find X5 is een zeer goed toestel dat helaas net weer even te duur in de markt is gezet door Oppo. De Samsung Galaxy S22 is daardoor een voordeligere (maar niet perse betere) keuze.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Oppo Find X5

Meer lezen

In dit overzicht van de beste smartphones zul je ongetwijfeld een goed toestel kunnen vinden. Heb je toch specifieke wensen voor een bepaald toestel? Wil je bijvoorbeeld een rugged phone? Of wil je al over op een opvouwbaar toestel? Kijk dan eens bij het overzicht van alle recensies van door ons geteste producten.

Reacties (2)