In dit overzicht geven wij je onze tips van de beste smartphones van dit moment. Voor ieder budget is er een toptoestel te vinden.
Ieder kwartaal mag je van ons een overzicht verwachten van de beste smartphones van dit moment. De zomer lijkt inmiddels in volle gang en de vakantieperiode breekt weer aan. En wat is er nu leuker dan een nieuwe smartphone mee te nemen om je vakantie goed vast te kunnen leggen met een goede camerasmartphone? Of heb je liever snelle hardware om ook op vakantie volop door te kunnen gamen? Voor ons betekent de zomer dat het de hoogste tijd is voor een flinke update van het artikel De beste smartphones van dit moment.
Wanneer verschijnt een smartphone in dit overzicht? Dat hangt af van verschillende factoren. Allereerst kijken we tussen onze eigen reviews van smartphones. Heeft een telefoon een goed testresultaat gescoord? Dan zou het zomaar kunnen dat het opgenomen wordt in deze lijst. Hierbij kijken we echter niet alleen naar smartphones met de beste specificaties. Ook de prijs-kwaliteitsverhouding is belangrijk. We willen een overzicht creëren voor ieder budget, zodat je zowel budgettoestellen, midrangers als high-end toestellen in dit overzicht zult vinden.
Dit artikel wordt continu bijgewerkt om je een overzicht te geven van de beste smartphones van het moment. De laatste update is gedaan in december 2022.
Android vs. iOS
Het besturingssysteem is een belangrijk onderdeel bij het kiezen van de juiste smartphone. In feite zijn er twee besturingssystemen. De smartphones van Apple draaien op iOS, terwijl de smartphones van de andere fabrikanten draaien op Android. De besturingssystemen zijn redelijk gelijkwaardig aan elkaar. Je kunt swipen door menu’s en je kunt apps downloaden en gebruiken. Voor een groot deel komt de keuze op persoonlijke voorkeur neer.
Het nieuwste besturingssysteem van Apple is iOS 16. De laatste update hiervoor is iOS 16.1.2 op het moment van schrijven. Apple werkt natuurlijk achter de schermen aan iOS 17, maar die update laat nog maanden op zich wachten. iOS heeft als voordeel dat gelijk alle nog ondersteunde toestellen gebruik kunnen maken van deze nieuwste versie van het besturingssysteem.
Bij Android ligt dit net iets anders. Google bracht afgelopen zomer Android 13 uit, maar nog niet alle fabrikanten hebben hun toestellen van deze update voorzien. Veel Android-toestellen maken gebruik van een softwareschil over Android heen, waardoor ook dit extra ontwikkelingstijd kost. Daarnaast zijn niet alle fabrikanten even vlot als het op updates aankomt. Sommige toestellen maken dus al wel gebruik van Android 13, terwijl andere toestellen nog op een oudere versie draaien. Volgend jaar mogen we Android 14 verwachten.
Welk besturingssysteem moet je kiezen? Dat ligt geheel aan je eigen voorkeuren, maar tevens ook aan andere apparatuur wat je in huis gebruikt. iOS is vaak meer gesloten als besturingssysteem. Heb je ook andere apparaten van Apple in huis, dan is de gegevensuitwisseling zeer gemakkelijk als je ook een iPhone in huis hebt. Android is daarnaast wat meer open, wat wel gemakkelijk is voor het verbinden van een groot scala aan andere apparaten. Daarnaast heb je natuurlijk ook alle Google-diensten tot je beschikking met een Android-telefoon.
Dit geldt echter niet voor nieuwe smartphones van Huawei. De Chinese fabrikant mag geen Google-apps gebruiken op nieuwe smartphones. Oudere modellen beschikken vaak nog wel over de Google-apps. Apple levert echter wat langer updates (vijf jaar) voor een smartphone dan veel fabrikanten van Android-telefoons (meestal twee of drie jaar), alhoewel dit wel begint te veranderen. Samsung levert bijvoorbeeld vier grote Android-updates voor de Galaxy-toestellen, terwijl ook andere merken steeds langer updates blijven geven. Het ligt dus uiteindelijk aan je eigen voorkeuren. Android nadert dus langzamerhand het updatebeleid van iOS en dat is ook broodnodig. Na twee jaar is je smartphone meestal nog helemaal niet gedateerd en kan die nog veel langer mee.
De trends van dit moment
De innovatie lijkt een beetje stil te liggen in de smartphonewereld. Alhoewel veel fabrikanten werken aan smartphones met twee schermen of juist een opvouwbaar scherm, is dit vooral nog een niche op dit moment. Wel worden er stappen gemaakt op het gebied van de camera’s en de batterij. Camera’s worden voorzien van grotere sensoren, waardoor er meer licht op kan vallen. Dit moet met name zorgen voor een verbetering in fotokwaliteit in omstandigheden met weinig licht. Drie camera’s achterop een toestel lijkt inmiddels de standaard geworden, zodat je naast een hoofdcamera ook een zoomlens en ultra-groothoeklens tot je beschikking hebt. Ook spelen fabrikanten met macrocamera’s. Hiermee is de smartphone een veelzijdig alternatief voor een professionele camera geworden, zij het dat de kwaliteit van de smartphonecamera nog altijd niet kan tippen aan een echte spiegelreflexcamera. We komen echter wel heel dichtbij op het moment.
De batterijen worden groter en groter en ook de oplaadtechnologie gaat met stappen vooruit. Sommige toestellen kun je al volledig opladen binnen een half uur. De capaciteit van de batterij wordt ook groter. De schermen met hoge resoluties en snelle hardware hebben nu eenmaal meer energie nodig. En over schermen gesproken, de verversingssnelheid komt ook steeds hoger te liggen. Was voorheen 60 Hz de standaard, daar zien we nu toestellen met 90 Hz, 120 Hz of zelfs 144 Hz. Deze snelheid geeft aan hoe snel het scherm ververst per seconde. Hoe hoger de verversingssnelheid, hoe vloeiender de beelden op je smartphone.
Wensen, verwachtingen en voorkeuren
Wat zoek je precies in een smartphone? Kijk goed naar de wensen en je aanwezige budget. Een smartphone van 200 euro kan bijna precies hetzelfde als een smartphone van 1000 euro. Je kunt bellen, internetten, WhatsAppen, foto’s maken, social media bekijken of natuurlijk YouTuben. Het grote verschil zit het met name in de hardware. Een duurdere smartphone heeft vaak een beter scherm, kan de nieuwste games soepel draaien en heeft betere camera’s aan boord. Je zult dus goed moeten kijken wat je echt nodig denkt te hebben op een smartphone. Uiteraard speelt het budget ook een rol. Wij helpen je in dit overzicht van beste smartphones daarom aan een overzicht met de beste prijs-kwaliteitsverhouding.
De beste smartphones van dit moment
Na deze introductie is het de hoogste tijd om te starten met het overzicht van de beste smartphones van dit moment. De toestellen hieronder zijn in willekeurige volgorde geplaatst. Het bovenste toestel is dus niet automatisch de beste smartphone. Je vindt budgettoestellen, midrangers en high-end toestellen in dit overzicht. Zo is er voor ieder budget een uitstekende smartphone in de onderstaande lijst te vinden.
Apple iPhone 14-serie
Sinds eind 2022 zijn er vier modellen van de iPhone 14 beschikbaar, namelijk de iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max. De iPhone 14 heeft een Retina-display van 6,1-inch; de Plus doet daar een schepje bovenop met een Retina-display van 6,7-inch. Qua chipset koos Apple voor de A15-chip. Inderdaad, de chip van vorig jaar die we ook in de iPhone 13-serie zagen.
De nieuwe chipset is exclusief voor de Pro-modellen in de iPhone 14-serie. Naast de schermgrootte is er nog een verschil tussen beide toestellen. De iPhone 14 Plus heeft een grotere batterij en gaat langer mee dan het reguliere model. Voor de twee Pro-modellen heeft Apple de notch eindelijk losgelaten. Het bedrijf koos voor een pilvormig eilandje in het display voor de frontcamera en voor de sensoren. Hiermee is het design daadwerkelijk anders in vergelijking met het reguliere model. Je leest er meer over in ons uitgebreide overzicht.
Samsung Galaxy S22
De Samsung Galaxy S22 is misschien niet een reuzenstap vooruit ten opzichte van de Galaxy S21, maar we ontkomen er natuurlijk niet aan om de nieuwste high-end smartphoneserie van Samsung niet in dit lijstje op te nemen. Het toestel is met 6,1-inch iets kleiner, maar het dynamic amoled 2x display met FHD+-resolutie voldoet meer dan behoorlijk. Daarnaast is dit het eerste Samsung-toestel met een 4nm-processor, waarmee de prestaties weer verder vooruit zijn gegaan.
Uiteraard zijn de camera’s weer erg belangrijk. Dankzij een hoofdcamera van 50 megapixel, ultra-groothoekcamera van 12 megapixel en een telephoto camera van 10 megapixel heb je een volledige fotostudio in je broekzak. In iedere situatie kun je de beste foto’s maken en ook in het donker heeft de smartphone stappen vooruit gezet.
De Samsung Galaxy S22 is relatief betaalbaar voor 849 euro, draait op Android 12 en krijgt maar liefst vier grote Android-updates. Wat dat betreft kun je jaren vooruit met deze smartphone en daarom is dit model terecht opgenomen in de lijst van Beste smartphones voor de zomer van 2022.
Google bracht in oktober 2022 eindelijk de Pixel-lijn naar Nederland. Dit is de eerste keer dat de smartphones officieel beschikbaar zijn in ons land. Zoals verwacht lijken de toestellen behoorlijk op hun voorgangers, de Pixel 6 en Pixel 6 Pro, maar heel erg is dat niet. Uiteraard zijn er kleine verschillen zichtbaar, zoals een smaller cameraframe achterop. Ook is dat frame nu metallic in plaats van glas. Verder kunnen we rekenen op een verbeterde processor en allerlei toffe Android-functies.
De Google Pixel 7 en Pixel 7 Pro zullen gebruikers van andere merken niet meteen overtuigen met hun exclusieve functies. Maar dat betekent niet dat er geen dingen zijn om van te houden. De software is schoon en mag lang rekenen op ondersteuning. Daarnaast is het camerasysteem voortreffelijk en kun je daar ontzettend toffe dingen mee doen. Maar de accu en de eigen processor gooien best wat roet in het eten, waardoor de telefoon bij vlagen verouderd overkomt. Op enkele exclusieve functies na – waar je een kanttekening bij kunt plaatsen – doen de nieuwe Pixels verder weinig unieke dingen.
De Google Pixel 7 en Pixel 7 Pro zullen gebruikers van andere merken niet meteen overtuigen met hun exclusieve functies. Maar dat betekent niet dat er geen dingen zijn om van te houden. De software is schoon en mag lang rekenen op ondersteuning. Daarnaast is het camerasysteem voortreffelijk en kun je daar ontzettend toffe dingen mee doen. Maar de accu en de eigen processor gooien best wat roet in het eten, waardoor de telefoon bij vlagen verouderd overkomt. Op enkele exclusieve functies na - waar je een kanttekening bij kunt plaatsen - doen de nieuwe Pixels verder weinig unieke dingen.
Voor het eerst vinden we ook een gamingsmartphone in onze lijst van beste smartphones van dit moment terug. De Poco F4 GT is de duurste smartphone van Poco, maar nog altijd zeer betaalbaar in vergelijking met andere fabrikanten. Voor de prijs van 599 euro krijg je namelijk de snelste hardware van dit moment waar je bij concurrenten vaak het dubbele voor moet betalen en ook nog eens een razendsnel amoled-scherm met een verversingssnelheid van 120 Hz. En die schouderknoppen op deze telefoon, die zijn fantastisch voor de gamers onder ons.
De Poco F4 GT doet erg veel dingen goed. Deze gaming smartphone met razendsnelle hardware zal in de smaak vallen bij vrijwel alle mobiele gamers, mede dankzij de programmeerbare trigger buttons. Deze schouderknoppen zijn echt een toegevoegde waarde op een smartphone en zullen je een flink voordeel bezorgen tijdens intensieve multiplayergames. Het toestel is volledig rond het gamen gebouwd en dat betekent dat de camera het ondergeschoven kindje is. Dit toestel koop je niet voor fotografie. Het display, geluid, razendsnelle opladen, snelle hardware en de speciale gamingfuncties zorgen ervoor dat de Poco F4 GT één van de beste gaming smartphones van dit moment is.
Poco-toestellen zijn goedkope smartphones? Zo kunnen we de Poco F4 GT nu ook weer niet omschrijven. Het is een volwaardige gaming smartphone die de prijs van 599 euro of 699 euro, afhankelijk van de configuratie, meer dan waard is. De Poco F4 GT doet erg veel dingen goed. Deze gaming smartphone met razendsnelle hardware zal in de smaak vallen bij vrijwel alle mobiele gamers, mede dankzij de programmeerbare trigger buttons. Deze schouderknoppen zijn echt een toegevoegde waarde op een smartphone en zullen je een flink voordeel bezorgen tijdens intensieve multiplayergames.
Het toestel is volledig rond het gamen gebouwd en dat betekent dat de camera het ondergeschoven kindje is. Dit toestel koop je niet voor fotografie. Het display, geluid, razendsnelle opladen, snelle hardware en de speciale gamingfuncties zorgen ervoor dat de Poco F4 GT één van de beste gaming smartphones van dit moment is.
Sony blijft stug een eigen koers varen op de smartphonemarkt. Afgelopen jaar is de Xperia III-serie verschenen met drie verschillende toestellen. Naast het vlaggenschip Sony Xperia 1 III en het budgettoestel Xperia 10 III biedt de Sony Xperia 5 III eigenlijk het beste van de serie. Het heeft de camera’s van het vlaggenschip, maar dan in een kleiner en compacter toestel met een oled-scherm van 6,1-inch met 2.520 bij 1.080 pixels en 120 Hz. Het beschikt over snelle hardware met de Snapdragon 888 en een batterij van 4.500 mAh waar je de dag wel mee doorkomt.
Waarom dit toestel dan toch niet voor iedereen is? Met name vanwege de camera’s op dit toestel. Er is een automatische fotomodus, maar die is niet zo goed als Photography Pro. Dit toestel maakt gebruik van de interface van de Sony Alpha-camera’s en dus ben je handmatig met witbalans, iso en sluitertijd bezig. Weet je wat je aan het doen bent? Dan maak je de meest prachtige foto’s op dit toestel, ook dankzij de variabele telelens met brandpuntafstanden van 70 mm (f/2.3) en 105 mm (f/2.8). De Sony Xperia 5 III is een echt toptoestel, maar is niet voor iedereen.
De Sony Xperia 5 III kunnen we eigenlijk omschrijven als een kleinere versie van de veel duurdere Sony Xperia 1 III. Je krijgt dezelfde snelle hardware en camera’s, maar dan in een compacter formaat. Je mist het 4k-scherm, de 3D ToF-sensor en het draadloos opladen, maar verder is dit gewoon een beest van een telefoon dat je voor 300 euro minder kunt aanschaffen dan de Sony Xperia 1 III.
Lees ook de review van de Sony Xperia 5 III. Inmiddels is ook de Sony Xperia 1 IV (en 5 IV) beschikbaar, maar die bevalt toch aanzienlijk minder goed. En het voordeel is dat je de 5 III inmiddels voor een goede prijs kunt kopen.
8.5
Beoordeling Sony Xperia 5 III
Pluspunten
Snelle hardware
Prima beeldscherm
Veelzijdig camerasysteem
Uitstekend geluid
Batterij gaat lang mee
Eén van de weinige compacte smartphones van dit moment
Minpunten
Nog steeds een dure smartphone
Geen draadloos opladen
Wordt wederom vrij warm bij spelen van games
Design heeft een update nodig
Beoordeling Sony Xperia 5 III
De Sony Xperia 5 III kunnen we eigenlijk omschrijven als een kleinere versie van de veel duurdere Sony Xperia 1 III. Je krijgt dezelfde snelle hardware en camera's, maar dan in een compacter formaat. Je mist het 4k-scherm, de 3D ToF-sensor en het draadloos opladen, maar verder is dit gewoon een beest van een telefoon dat je voor 300 euro minder kunt aanschaffen dan de Sony Xperia 1 III.
Waar de Sony Xperia 10 III qua hardware eigenlijk te traag is en de Sony Xperia 1 III simpelweg te duur, daar is de Sony Xperia 5 III het beste toestel uit de 'Mark 3'-serie. Toegegeven, 999 euro is veel geld, maar daar krijg je een uitstekend toestel voor terug.
Samsung behoort niet voor niets al jaren tot de top van de smartphonemarkt. Met name de betaalbare midrangers van de Zuid-Koreaanse fabrikant zijn erg geliefd. Sinds april is deze opvolger van de Samsung Galaxy A52 beschikbaar en het is wederom een goed betaalbaar en degelijk toestel waar eigenlijk weinig op aan te merken is, behalve dan dat er net meer pit in had gemogen met een iets vlottere processor.
Voor de rest brengt de Samsung Galaxy A53 high-end functies naar een betaalbaar toestel toe. Het fraaie Amoled-scherm van 6,5-inch heeft een resolutie van 2.400 bij 1.080 pixels en een verversingssnelheid van 120Hz. De batterij heeft een capaciteit van 5.000 mAh en kun je middels 25W Super Fast Charging weer opladen. Let wel op dat de oplader niet meer wordt meegeleverd bij dit toestel. Achterop heb je de beschikking over vier camera’s, waaronder een hoofdcamera van 64 megapixel met OIS. Samsung geeft jarenlange updates voor dit toestel, dus je kunt wel even vooruit met deze betaalbare midranger. Laten we hopen dat de ietwat trage processor geen roet in het eten gooit.
De nieuwe Apple iPhone SE van 2022 is een beetje een vreemd toestel. Het uiterlijk is namelijk maar liefst vijf jaar oud en inmiddels dus niet spectaculair meer. Intern is het echter een zeer snelle iPhone en beschikt het over precies dezelfde A15 Bionic-chipset als de iPhone 13-serie. Oud van buiten, nieuw van binnen. En dat voor een zeer betaalbare prijs. De Apple iPhone SE 2022, ook wel iPhone SE 3 genoemd, is de goedkoopste iPhone op de hedendaagse markt en kost 529 euro.
Het toestel is vrij klein en compact en beschikt over een display van 4,7-inch. De behuizing is gemaakt van een combinatie van glas en aluminium en ook is er dit keer 5g-ondersteuning aan boord. Je bent dus helemaal klaar voor de toekomst. De camera van 12 megapixel stelt je in staat om het leven om je heen vast te leggen. Deze goedkoopste iPhone van dit moment draait uiteraard op de nieuwste versie van iOS 15.5 (op het moment van schrijven de nieuwste versie).
Oppo laat met de Oppo A17 heel goed zien dat een goede smartphone echt totaal niet duur hoeft te zijn. Deze telefoon beschikbaar over een premium design, waardoor het ook nog eens niet opvalt dat je hier minder voor betaalde. Ook bevallen de batterij en de camera van dit toestel, en is het vlot genoeg voor allerlei dagelijkse taken. Dikke prima dus! Maar houdt er wel rekening mee dat dit model soms wat geduld vergt en dat de resolutie niet ontzettend hoog is. Maar als je gewoon een degelijke smartphone zonder al te veel poespas wil, dan is dit het model dat je zoekt.
Er is eigenlijk niet veel mis met de Oppo A17. Voor deze lage prijs krijg je een toestel met een premium design, een capabele hoofdcamera, een grote batterij en prima prestaties voor de prijs. Het display heeft wel een lagere resolutie dan je misschien zou wensen en ook de micro-usb-aansluiting is niet van deze tijd, alhoewel je daar in de praktijk verder niets van merkt. De prestaties zijn vlot genoeg om te kunnen e-mailen, je social media bij te werken of te internetten, maar soms moet je wel even wat geduld hebben. Zoek je een goedkope smartphone? Dan is dit toestel een zeer goede optie. Oppo krijgt vaak het verwijt om smartphones te duur in de markt te zetten. Bij de Oppo A17 is het andersom. Je krijgt eigenlijk teveel smartphone voor de prijs, maar daar gaan we natuurlijk niet over klagen.
Er is eigenlijk niet veel mis met de Oppo A17. Voor deze lage prijs krijg je een toestel met een premium design, een capabele hoofdcamera, een grote batterij en prima prestaties voor de prijs. Het display heeft wel een lagere resolutie dan je misschien zou wensen en ook de micro-usb-aansluiting is niet van deze tijd, alhoewel je daar in de praktijk verder niets van merkt. De prestaties zijn vlot genoeg om te kunnen e-mailen, je social media bij te werken of te internetten, maar soms moet je wel even wat geduld hebben. Zoek je een goedkope smartphone? Dan is dit toestel een zeer goede optie. Oppo krijgt vaak het verwijt om smartphones te duur in de markt te zetten. Bij de Oppo A17 is het andersom. Je krijgt eigenlijk teveel smartphone voor de prijs, maar daar gaan we natuurlijk niet over klagen.
De Oppo Find X5 is voor het eerst een volwassen toestel en een volwaardig alternatief voor de duurdere Find X5 Pro. Meestal was het reguliere toestel een beetje een ondergeschoven kindje, maar dat is met de X5-serie zeker niet meer het geval. Oppo legt de nadruk op snelle hardware en goede fotoprestaties. De Oppo Find X5 is dan ook een goed alternatief voor het geweld van Samsung met de Galaxy S22. Alleen de prijs is helaas net even te duur.
De Oppo Find X5 heeft een schitterend premium design en is gemaakt van hoogwaardige materialen. Het toestel ligt erg fijn in de hand en beschikt over snelle hardware, een prima display en geluid dat gewoon goed in orde is. Het camerasysteem is zeer goed te noemen en Oppo’s software is ook dit keer weer prima in orde. Het gemis van een volwaardige telephoto camera voor de betere zoomfoto’s missen we wel. Ook de schoonheidsfoutjes in de software moeten er nog even uit. De Oppo Find X5 is een zeer goed toestel dat helaas net weer even te duur in de markt is gezet door Oppo. De Samsung Galaxy S22 is daardoor een voordeligere (maar niet perse betere) keuze.
Volledig pakket met hoesje, oplader en screenprotector
ColorOS 12.1 is een fijne softwareschil
Minpunten
Softwarefoutjes moeten er nog uit
Telephoto camera valt tegen
Updatebeleid omtrent grote Android-updates nog onduidelijk
Prijs is aan de hoge kant
Beoordeling Oppo Find X5
De Oppo Find X5 heeft een schitterend premium design en is gemaakt van hoogwaardige materialen. Het toestel ligt erg fijn in de hand en beschikt over snelle hardware, een prima display en geluid dat gewoon goed in orde is. Het camerasysteem is zeer goed te noemen en Oppo's software is ook dit keer weer prima in orde. Het gemis van een volwaardige telephoto camera voor de betere zoomfoto's missen we wel. Ook de schoonheidsfoutjes in de software moeten er nog even uit. De Oppo Find X5 is een zeer goed toestel dat helaas net weer even te duur in de markt is gezet door Oppo. De Samsung Galaxy S22 is daardoor een voordeligere (maar niet perse betere) keuze.
In dit overzicht van de beste smartphones zul je ongetwijfeld een goed toestel kunnen vinden. Heb je toch specifieke wensen voor een bepaald toestel? Wil je bijvoorbeeld een rugged phone? Of wil je al over op een opvouwbaar toestel? Kijk dan eens bij het overzicht van alle recensies van door ons geteste producten.
Reacties (2)