De beste smartphones van dit moment – 2020 / 2021

23 december 2020 + 10 minuten 0 Reacties
oneplus-8t-foto-4

In dit overzicht geven wij je onze tips van de beste smartphones van dit moment. Voor ieder budget is er een toptoestel te vinden.

Ieder kwartaal mag je van ons een overzicht verwachten van de beste smartphones van dit moment. Het jaar 2020 is bijna ten einde. Zoek je nog een nieuw model voor onder de kerstboom of wil je juist een nieuwe smartphone cadeau doen? In dit overzicht geven we je de beste smartphones van dit moment.

Wanneer verschijnt een smartphone in dit overzicht? Dat hangt af van verschillende factoren. Allereerst kijken we tussen onze eigen reviews van smartphones. Heeft een telefoon een goed testresultaat gescoord? Dan zou het zomaar kunnen dat het opgenomen wordt in deze lijst. Hierbij kijken we echter niet alleen naar smartphones met de beste specificaties. Ook de prijs-kwaliteitsverhouding is belangrijk. We willen een overzicht creëren voor ieder budget, zodat je zowel budgettoestellen, midrangers als high-end toestellen in dit overzicht zult vinden.

Dit artikel wordt continu bijgewerkt om je een overzicht te geven van de beste smartphones van het moment. De laatste update is gedaan in december 2020.

Android vs. iOS

Het besturingssysteem is een belangrijk onderdeel bij het kiezen van de juiste smartphone. In feite zijn er twee besturingssystemen. De smartphones van Apple draaien op iOS, terwijl de smartphones van de andere fabrikanten draaien op Android. De besturingssystemen zijn redelijk gelijkwaardig aan elkaar. Je kunt swipen door menu’s en je kunt apps downloaden en gebruiken. Voor een groot deel komt de keuze op persoonlijke voorkeur neer.

Het nieuwste besturingssysteem van Apple is iOS 14. De laatste update hiervoor is iOS 14.3 (iOS 12.5 voor oudere iPhones), dat eerder deze maand is verschenen. Het voordeel van Apple is dat gelijk alle nog ondersteunde toestellen gebruik kunnen maken van deze nieuwste versie van het besturingssysteem. Bij Android ligt dit net iets anders. Google heeft in september Android 11 gelanceerd, maar nog niet alle fabrikanten hebben hun toestellen van deze update voorzien. Veel Android-toestellen maken gebruik van een softwareschil over Android heen, waardoor ook dit extra ontwikkelingstijd kost. Daarnaast zijn niet alle fabrikanten even vlot als het op updates aankomt.

Welk besturingssysteem moet je kiezen? Dat ligt geheel aan je eigen voorkeuren, maar tevens ook aan andere apparatuur wat je in huis gebruikt. iOS is vaak meer gesloten als besturingssysteem. Heb je ook andere apparaten van Apple in huis, dan is de gegevensuitwisseling zeer gemakkelijk als je ook een iPhone in huis hebt. Android is daarnaast wat meer open, wat wel gemakkelijk is voor het verbinden van een groot scala aan andere apparaten. Daarnaast heb je natuurlijk ook alle Google-diensten tot je beschikking met een Android-telefoon. Apple levert echter wat langer updates (vijf jaar) voor een smartphone dan veel fabrikanten van Android-telefoons (meestal twee of drie jaar). Het ligt dus uiteindelijk aan je eigen voorkeuren.

De trends van dit moment

De innovatie lijkt een beetje stil te liggen in de smartphonewereld. Alhoewel veel fabrikanten werken aan smartphones met twee schermen of juist een opvouwbaar scherm, is dit vooral nog een niche op dit moment. Wel worden er stappen gemaakt op het gebied van de camera’s en de batterij. Camera’s worden voorzien van grotere sensoren, waardoor er meer licht op kan vallen. Dit moet met name zorgen voor een verbetering in fotokwaliteit in omstandigheden met weinig licht. Drie camera’s achterop een toestel lijkt inmiddels de standaard geworden, zodat je naast een hoofdcamera ook een zoomlens en ultra-groothoeklens tot je beschikking hebt. Hiermee is de smartphone een veelzijdig alternatief voor een professionele camera geworden, zij het dat de kwaliteit van de smartphonecamera nog altijd niet kan tippen aan een spiegelreflexcamera.

De batterijen worden groter en groter en ook de oplaadtechnologie gaat met stappen vooruit. Sommige toestellen kun je al volledig opladen binnen een half uur. De capaciteit wordt ook groter. De schermen met hoge resoluties en snelle hardware hebben nu eenmaal meer energie nodig. En over schermen gesproken, de verversingssnelheid komt ook steeds hoger te liggen. Was voorheen 60 Hz de standaard, daar zien we nu toestellen met 90 Hz, 120 Hz of zelfs 144 Hz. Deze snelheid geeft aan hoe snel het scherm ververst per seconde. Hoe hoger de verversingssnelheid, hoe vloeiender de beelden op je smartphone.

Wensen, verwachtingen en voorkeuren

Wat zoek je precies in een smartphone? Kijk goed naar de wensen en je aanwezige budget. Een smartphone van 200 euro kan bijna precies hetzelfde als een smartphone van 1000 euro. Je kunt bellen, internetten, WhatsAppen, foto’s maken, social media bekijken of natuurlijk YouTuben. Het grote verschil zit het met name in de hardware. Een duurdere smartphone heeft vaak een beter scherm, kan de nieuwste games soepel draaien en heeft betere camera’s aan boord. Je zult dus goed moeten kijken wat je echt nodig denkt te hebben op een smartphone. Uiteraard speelt het budget ook een rol. Wij helpen je in dit overzicht van beste smartphones daarom aan een overzicht met de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

De beste smartphones van dit moment

Na deze introductie is het de hoogste tijd om te starten met het overzicht van de beste smartphones van dit moment. De toestellen hieronder zijn in willekeurige volgorde geplaatst. Het bovenste toestel is dus niet automatisch de beste smartphone. Je vindt zowel budgettoestellen, midrangers als high-end toestellen in dit overzicht. Zo is er voor ieder budget een uitstekende smartphone in de onderstaande lijst te vinden.

OnePlus 8T

OnePlus stond jarenlang bekend om echte prijsvechter. Het leverde toestellen met de beste specificaties, maar dan tegen een lagere prijs dan de gevestigde orde. De laatste jaren is de titel van prijsvechter behoorlijk minder geworden. De nieuwste vlaggenschepen van OnePlus werden steeds duurder. Dit jaar was daar ineens de OnePlus 8T. Dit toestel met oled-scherm van 120Hz kun je razendsnel opladen, kwam direct met Android 11 en levert wederom topspecificaties af met de snelle Qualcomm Snapdragon 865. En dat voor een lagere prijs dan de concurrentie. De OnePlus 8T is weer een echt OnePlus-toestel zoals we OnePlus kennen.

Waar je verder overigens rekening mee moet houden is het feit dat er dit keer geen ip-certificaat aanwezig is. Ook dat is een oude truc om de prijs laag te kunnen houden. Je hoeft je overigens geen zorgen te maken, aangezien de telefoon best tegen een spatje water kan. Maar we raden je aan hem niet onder te dompelen. Al met al is de OnePlus 8T, ondanks enkele minpunten, toch een ontzettend fijne telefoon die een hoop aanbiedt voor een relatief lage prijs. En zo zien we de fabrikant het liefst: deze OnePlus is daarom een dikke aanrader.

Lees de volledige review van de OnePlus 8T.

8.5
OnePlus-8T-2
FWD award

Beoordeling
OnePlus 8T

Pluspunten
 • 120Hz-scherm
 • Razendsnel opladen
 • OnePlus zoals we OnePlus kennen
Minpunten
 • Geen ip-certificaat
 • Camerasysteem
 • Geen draadloos opladen

Beoordeling OnePlus 8T

Al met al is de OnePlus 8T, ondanks enkele minpunten, toch een ontzettend fijne telefoon die een hoop aanbiedt voor een relatief lage prijs. En zo zien we de fabrikant het liefst: deze OnePlus is daarom een dikke aanrader.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker OnePlus 8T

Apple iPhone 12-serie

Apple heeft dit jaar maar liefst vier nieuwe iPhone 12-modellen op de markt gebracht. Naast de reguliere iPhone 12 was daar een iPhone 12 Mini met dezelfde specificaties, maar dan met een kleiner scherm van 5.4-inch. De reguliere iPhone 12 heeft een scherm van 6.1-inch.

De nieuwe serie draait op de snelle Apple A14 Bionic en de serie ondersteunt 5g. Veel aandacht is wederom uitgegaan naar de camera’s. De sensoren hebben een groter diafragma, waardoor je ook in een omgeving met weinig licht goede foto’s kunt maken. Nieuw bij deze serie is ‘MagSafe’. Middels een magneet (in combinatie met verschillende sensoren en chips als nfc) kun je straks gemakkelijk draadloos opladen, een hoesje gebruiken of je creditcard achterop in een sleuf plaatsen. Door het magneetje kunnen straks allerlei accessoires universeel gebruikt worden op alle toestellen in de iPhone 12-serie. En tevens langverwacht in de serie, je kunt nu draadloos opladen.

Voor wie dit net allemaal te weinig is kan kijken naar de topmodellen binnen de serie met de iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max met meer cameramogelijkheden, een extra lens en de Pro Max met een groot oled-scherm van 6.7-inch.

Lees meer over de Apple iPhone 12-serie.

Sony Xperia 1 II

De Sony Xperia 1 II is niet eerder in de lijst van beste smartphones verschenen. Dit had echter niet met de kwaliteit te maken, die is meer dan in orde. De prijs bij lancering was met 1199 euro simpelweg te hoog. Nu het toestel enkele maanden op de markt is, is de prijs flink lager geworden. De Sony Xperia 1 II heeft een fantastisch oled-scherm van 6.5-inch in een resolutie van 1.644 bij 3.840 pixels met een smal en langgerekt scherm. De snelste hardware is tevens aan boord met de Snapdragon 865-processor. Ook de zeer goede stereospeakers zijn het vermelden waard, waardoor entertainment zeer goed tot z’n recht komt.

Waar het echt om gaat bij dit toestel zijn de camera’s. Sony heeft afgekeken bij de eigen Sony Alpha-camera’s. Dezelfde interface als op deze spiegelreflexcamera’s vind je ook terug in de Pro camera-apps. Dit betekent dat je veel zelf kunt instellen om die perfecte foto te maken. Voor point-and-click foto’s is de camera juist weer wat minder geschikt, ook door het ontbreken van een nachtmodus. Je moet het vooral zelf doen en dat vergt wat gewenning en doorzettingsvermogen. Het is goed om te zien dat Sony echt de weg terug naar de top heeft gevonden. En is dit toestel je net iets te groot of wil je net iets minder besteden? Kijk dan eens naar de Sony Xperia 5 II.

We winden er geen doekjes om. De Sony Xperia 1 II is een strak, zakelijk toestel met een fantastische camera. De ervaring van de verschillende camera-apps laten misschien nog wat te wensen over, maar dat staat gelukkig niet al te veel in de weg van het maken van oogstrelende foto’s. Verder is de software heel fijn, maar zijn er kleine dingen die irriteren of niet goed werken. We beseffen ons dat het grote scherm niet voor iedereen weggelegd is, maar het staat onomstotelijk vast dat je hierop fijn kunt multitasken en films kijkt.

Het grootste nadeel van de Sony Xperia 1 II is niet zozeer dat de telefoon verder niet zo spannend is. De stock Android-ervaring biedt weinig redenen aan om te kiezen voor Sony, tenzij stock Android natuurlijk precies is wat je wil (voor ons een groot pluspunt). Wat de telefoon voornamelijk tegenwerkt is de hoge prijs van bijna 1200 euro. Ondanks de gigantisch goede camerakwaliteit, zijn er net even te veel kleine irritaties om de aankoop voor dat bedrag te rechtvaardigen. Maar dat dit de beste cameratelefoon is, staat onomstotelijk vast.

Lees ook de review van de Sony Xperia 1 II.

8.5
sony-xperia-1-mark-ii-3

Beoordeling
Sony Xperia 1 II

Pluspunten
 • Prachtige telefoon
 • Camerakwaliteit ongeëvenaard
 • Stock Android
Minpunten
 • Camera-apps rommelig
 • Ontzettend duur
 • Kan soms heel warm worden

Beoordeling Sony Xperia 1 II

De Sony Xperia 1 II is een strak, zakelijk toestel met een fantastische camera. De ervaring van de verschillende camera-apps laten misschien nog wat te wensen over, maar dat staat gelukkig niet al te veel in de weg van het maken van oogstrelende foto's. Verder is de software heel fijn, maar zijn er kleine dingen die irriteren of niet goed werken. We beseffen ons dat het grote scherm niet voor iedereen weggelegd is, maar het staat onomstotelijk vast dat je hierop fijn kunt multitasken en films kijkt.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Sony Xperia 1 II

Xiaomi Poco X3

In september verscheen de Poco X3 van (toen nog) Xiaomi. Inmiddels staat Poco grotendeels op eigen benen. Zoek je een toestel met de perfecte prijs-kwaliteitsverhouding, dan kom je al snel bij dit toestel uit. De Poco X3 heeft een groot lcd-scherm van 6.67-inch in een resolutie van 2.400 bij 1.080 pixels met een verversingssnelheid van 120 Hz, 64 GB of 128 GB opslaggeheugen en een grote 5.160-batterij met 33W-snelladen.

Foto’s maken kan met de hoofdcamera van 64 megapixel, terwijl er ook een groothoekcamera, dieptesensor en macrolens aanwezig is. Filmen kan in een 4k-resolutie. De processor is een Snapdragon 732 G. Wellicht niet de allersnelste processor, maar zeker niet slecht. Helemaal niet in deze prijscategorie. Het werkgeheugen is 6 GB. Je zult voor rond de 200 euro niet snel een smartphone vinden die je meer te bieden heeft dan deze Xiaomi Poco X3 en het is dan ook een terechte toevoeging in dit overzicht van beste smartphones.

Samsung Galaxy A51

Samsung behoort niet voor niets al jaren tot de top van de smartphonemarkt. Met name de betaalbare midrangers van de Zuid-Koreaanse fabrikant zijn erg geliefd. Zoek je een betaalbare smartphone met toch de nodige luxe aan boord? Kijk dan eens naar de Samsung Galaxy A51. Dit is de opvolger van één van de best verkochte toestellen van de afgelopen jaren (Galaxy A50) en een mooie toevoeging aan het betaalbare middensegment in dit overzicht van beste smartphones.

Het mooie Amoled-scherm van 6,5-inch, vier camera’s en de batterij van 4.000 mAh bieden veel waar voor het geld. Alhoewel het toestel met name aan de achterkant net even wat klasse mist (plastic), ziet het er van een afstandje toch redelijk goed uit. Het toestel heeft 4 GB werkgeheugen en 128 GB uitbreidbaar opslaggeheugen. We zijn meestal niet zo’n fan van de Exynos-chipset in de toestellen van Samsung, maar voor dit toestel is de Exynos 9611 meer dan voldoende. Je koopt dit toestel al vanaf 250 euro.

Apple iPhone SE

Het is lang geleden dat we zo’n betaalbare en tevens kleine iPhone hebben mogen aanschouwen. In april van dit jaar werd de Apple iPhone SE 2020 gelanceerd. Een compact toestel met Retina HD-scherm van 4.7-inch. Het toestel heeft een glazen achterkant en aluminium omlijsting en kun je ontgrendelen middels de ring van de Home-knop. Aan de buitenkant lijkt het op de oudere iPhone 8, maar intern is dit toch nog een vrij krachtig toestel met de Bionic A13-chip. Games spelen behoort dus zeker tot de mogelijkheden.

Achterop de iPhone SE 2020 vinden we een camera van twaalf megapixel die is gespecialiseerd in portretten. Ook kun je video’s maken in een 4k-resolutie. Het allerbeste nieuws is echter de prijs. Apple staat erom bekend altijd (te)veel geld te vragen voor nieuwe toestellen. De Apple iPhone SE 2020 werd gelanceerd voor een prijs van 489 euro, waardoor dit het goedkoopste nieuwe toestel met iOS van dit moment is.

Oppo Find X2 Pro

Oppo is hard op weg om de plek van Huawei na de ban vanuit de Verenigde Staten. De Oppo Find X2 Pro is een echt toptoestel met de nadruk op het display, razendsnel opladen en de cameramogelijkheden. Aanvankelijk kampte het toestel met een hoge aanschafprijs van 1.199 euro, maar inmiddels is dit toestel al flink goedkoper verkrijgbaar.

Dit 5g-toestel met Android is een echte topper op het gebied van entertainment door het 120Hz oled-scherm van 6,7-inch met een resolutie van 3.168 bij 1.440 pixels en de stereo speakers. Je kunt razendsnel opladen dankzij 65W SuperVOOC 2.0. Gooi dit toestel even een halfuurtje aan de lader en het is helemaal opgeladen. Ook het unieke design met keramiek zwart en oranje vegan leer zijn opvallend te noemen. De laatste strohalm bij Oppo om Huawei in te halen is het updatebeleid. Dit liep vaak wat achter de feiten aan. Oppo heeft echter laten zien hier serieus werk van te maken, want vrijwel alle toestellen van de Chinese fabrikant krijgen tegenwoordig regelmatig updates binnen.

De Oppo Find X2 Pro behoort tot de top van de huidige smartphonemarkt. Het display is ontzettend indrukwekkend, de camera’s meer dan goed en je hebt nog nooit een smartphone zo snel opgeladen als de Oppo Find X2 Pro dankzij 65W SuperVOOC 2.0. De keuze uit materialen tussen keramiek en vegan leer wijkt mooi af van andere merken, maar het design is verder helaas toch vrij standaard.

Of de prijs van 1.199 euro te verantwoorden is zul je zelf moeten bepalen. Weet echter dat je helemaal voorbereid bent op de toekomst met de 5g-ondersteuning van de Oppo Find X2 Pro. Hopelijk komt Oppo de beloftes voor het updatebeleid na. Dan hoef je de komende twee jaar absoluut niet naar een nieuwe smartphone te kijken. De Oppo Find X2 Pro heeft de Find X-serie echt volwassen gemaakt en is een toestel dat iedereen in het high-end segment serieus moet overwegen.

Lees de volledige review van de Oppo Find X2 Pro.

8.5
oppo-find-x2-pro

Beoordeling
Oppo Find X2 Pro

Pluspunten
 • Fantastisch display
 • Klaar voor 5g
 • Zeer goede camera's
 • Toptoestel voor entertainment
 • Supersnel opladen
Minpunten
 • Hoge aanschafprijs
 • Komt Oppo de beloftes qua updatebeleid na?
 • Niet draadloos opladen
 • Schermprotector liet al na twee weken los

Beoordeling Oppo Find X2 Pro

De Oppo Find X2 Pro behoort tot de top van de huidige smartphonemarkt. Het display is ontzettend indrukwekkend, de camera's meer dan goed en je hebt nog nooit een smartphone zo snel opgeladen als de Oppo Find X2 Pro dankzij 65W SuperVOOC 2.0. De keuze uit materialen tussen keramiek en vegan leer wijkt mooi af van andere merken, maar het design is verder helaas toch vrij standaard.

Of de prijs van 1.199 euro te verantwoorden is zul je zelf moeten bepalen. Weet echter dat je helemaal voorbereid bent op de toekomst met de 5g-ondersteuning van de Oppo Find X2 Pro. Hopelijk komt Oppo de beloftes voor het updatebeleid na. Dan hoef je de komende twee jaar absoluut niet naar een nieuwe smartphone te kijken. De Oppo Find X2 Pro heeft de Find X-serie echt volwassen gemaakt en is een toestel dat iedereen in het high-end segment serieus moet overwegen.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Oppo Find X2 Pro

Motorola Moto G8 Power

De Motorola Moto G8 Power is het goedkoopste toestel in dit overzicht van beste smartphones met een (op het moment van schrijven) vanafprijs van 159 euro. Het toestel valt met name op door de grote batterij van 5.000 mAh, waar je zeker twee dagen mee moet kunnen doen. Het toestel heeft een Snapdragon 665 aan boord en een lcd-scherm van 6,4-inch in een resolutie van 2.300 bij 1.080 pixels. Verder heeft het toestel 4 GB werkgeheugen en 64 GB (uitbreidbaar) opslaggeheugen. Ook bluetooth 5.0 en nfc vinden we terug op dit toestel.

Redelijk uniek in deze prijscategorie zijn de vijf camera’s aan boord. Aan de achterkant vinden we vier camera’s en voorop een selfiecamera. Deze camera’s voldoen in deze prijscategorie prima. Naast de hoofdcamera heb je ook een macrocamera en groothoekcamera tot je beschikking.

We zijn erg te spreken over de Motorola Moto G8 Power, om verschillende redenen. De accu is lekker groot en gaat ontzettend lang mee. Daarnaast zijn er genoeg camera’s en mogelijkheden om mee te experimenteren, is Android 10 meteen aanwezig en voelt het toestel – ondanks zijn midrange hardware – relatief snel aan. Er zijn ook nadelen: niet iedereen zal de frontcamera tof vinden in het scherm, terwijl de scanner op de achterkant gedateerd aanvoelt. Ook functioneren de camera’s op hun best wanneer er voldoende licht is.

Is de Motorola Moto G8 Power je geld dan waard? Voor 229 euro kun je je niet echt een buil vallen met dit toestel. Ja, de beveiligingsupdate loopt een beetje achter en er is nou eenmaal veel software aanwezig waar je mogelijk niet zo heel veel mee doet. Maar daar tegenover staat een goed functionerend toestel met prima prestaties, fijne software en een ervaring die over het algemeen bevalt. Mocht je het heel vervelend vinden dat er geen amoled-scherm is, dan kun je bijvoorbeeld nog de Samsung Galaxy A51 overwegen.

Lees ook de volledige review van de Motorola Moto G8 Power.

7.5
Motorola Moto G8 Power

Beoordeling
Motorola Moto G8 Power

Pluspunten
 • Toegang tot Android 10
 • Grote accu die lang meegaat
 • Stereospeakers
Minpunten
 • Lcd-scherm
 • Camera's presteren slecht in het donker
 • Vingerafdrukscanner voelt gedateerd aan

Beoordeling Motorola Moto G8 Power

We zijn erg te spreken over de Motorola Moto G8 Power, om verschillende redenen. De accu is lekker groot en gaat ontzettend lang mee. Daarnaast zijn er genoeg camera's en mogelijkheden om mee te experimenteren, is Android 10 meteen aanwezig en voelt het toestel - ondanks zijn midrange hardware - relatief snel aan. Er zijn ook nadelen: niet iedereen zal de frontcamera tof vinden in het scherm, terwijl de scanner op de achterkant gedateerd aanvoelt. Ook functioneren de camera's op hun best wanneer er voldoende licht is.

Is de Motorola Moto G8 Power je geld dan waard? Voor 229 euro kun je je niet echt een buil vallen met dit toestel. Ja, de beveiligingsupdate loopt een beetje achter en er is nou eenmaal veel software aanwezig waar je mogelijk niet zo heel veel mee doet. Maar daar tegenover staat een goed functionerend toestel met prima prestaties, fijne software en een ervaring die over het algemeen bevalt. Mocht je het heel vervelend vinden dat er geen amoled-scherm is, dan kun je bijvoorbeeld nog de Samsung Galaxy A51 overwegen.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Motorola Moto G8 Power

Meer lezen

In dit overzicht van de beste smartphones zul je ongetwijfeld een goed toestel kunnen vinden. Heb je toch specifieke wensen voor een bepaald toestel? Wil je bijvoorbeeld een rugged phone? Of wil je al over op een opvouwbaar toestel? Kijk dan eens bij het overzicht van alle recensies van door ons geteste producten.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)