De beste smartphones van dit moment (winter 2023-2024)

01 januari 2024 + 10 minuten 2 Reacties
Samsung Galaxy Z Flip 5-1

In dit overzicht geven wij je onze tips van de beste smartphones van dit moment. Voor ieder budget is er een toptoestel te vinden.

Ieder kwartaal mag je van ons een overzicht verwachten van de beste smartphones van dit moment. Ondanks het feit dat smartphones over het algemeen steeds meer op elkaar zijn gaan lijken, is het soms toch verdomd lastig een keuze te maken. Want het gaat meestal dan niet meer om de hardware, maar om zaken als de software-omgeving en het privacybeleid. Dat geldt voornamelijk voor duurdere toestellen; de goedkopere varianten verschillen vaak op genoeg punten, waardoor je echt knopen door moet hakken.

Wanneer verschijnt een smartphone in dit overzicht? Dat hangt af van verschillende factoren. Allereerst kijken we tussen onze eigen reviews van smartphones. Heeft een telefoon een goed testresultaat gescoord? Dan zou het zomaar kunnen dat het opgenomen wordt in deze lijst. Hierbij kijken we echter niet alleen naar smartphones met de beste specificaties. Ook de prijs-kwaliteitsverhouding is belangrijk. We willen een overzicht creëren voor ieder budget, zodat je zowel budgettoestellen, midrangers als high-end toestellen in dit overzicht zult vinden.

Dit artikel wordt continu bijgewerkt om je een overzicht te geven van de beste smartphones van het moment. De laatste update is gedaan in december 2023.

Android vs. iOS

Het besturingssysteem is een belangrijk onderdeel bij het kiezen van de juiste smartphone. In feite zijn er twee besturingssystemen. De smartphones van Apple draaien op iOS, terwijl de smartphones van de andere fabrikanten draaien op Android. De besturingssystemen zijn redelijk gelijkwaardig aan elkaar. Je kunt swipen door menu’s en je kunt apps downloaden en gebruiken. Voor een groot deel komt de keuze op persoonlijke voorkeur neer.

Het nieuwste besturingssysteem van Apple is iOS 17. De laatste update hiervoor is iOS 17.2, op het moment van schrijven. iOS heeft als voordeel dat gelijk alle nog ondersteunde toestellen gebruik kunnen maken van deze nieuwste versie van het besturingssysteem, maar er zijn altijd modellen die helaas in het stof moeten bijten.

Bij Android ligt dit net iets anders. Google bracht in 2023 Android 14 uit, maar nog niet alle fabrikanten hebben hun toestellen van deze update voorzien. Veel Android-toestellen maken gebruik van een softwareschil over Android heen, waardoor ook dit extra ontwikkelingstijd kost. Daarnaast zijn niet alle fabrikanten even vlot als het op updates aankomt. Sommige toestellen maken dus al wel gebruik van Android 14, terwijl andere toestellen nog op een oudere versie draaien. Pas in de zomer of herfst van 2024 kunnen we Android 15 verwachten.

Android 12

Welk besturingssysteem moet je kiezen? Dat ligt geheel aan je eigen voorkeuren, maar tevens ook aan andere apparatuur wat je in huis gebruikt. iOS is vaak meer gesloten als besturingssysteem. Heb je ook andere apparaten van Apple in huis, dan is de gegevensuitwisseling zeer gemakkelijk als je ook een iPhone in huis hebt. Android is daarnaast wat meer open, wat wel gemakkelijk is voor het verbinden van een groot scala aan andere apparaten. Daarnaast heb je natuurlijk ook alle Google-diensten tot je beschikking met een Android-telefoon.

Dit geldt echter niet voor nieuwe smartphones van Huawei. De Chinese fabrikant mag geen Google-apps gebruiken op nieuwe smartphones. Oudere modellen beschikken vaak nog wel over de Google-apps. Apple levert echter wat langer updates (vijf jaar) voor een smartphone dan veel fabrikanten van Android-telefoons (meestal twee of drie jaar), alhoewel dit wel begint te veranderen. Samsung levert bijvoorbeeld vier grote Android-updates voor de Galaxy-toestellen, terwijl ook andere merken steeds langer updates blijven geven. Google is momenteel koploper met zeven jaar (!) aan updates voor de Pixel 8 Pro. Het ligt dus uiteindelijk aan je eigen voorkeuren. Android nadert dus langzamerhand het updatebeleid van iOS en dat is ook broodnodig. Na twee jaar is je smartphone meestal nog helemaal niet gedateerd en kan die nog veel langer mee.

De trends van dit moment

De innovatie lijkt een beetje stil te liggen in de smartphonewereld. Alhoewel veel fabrikanten werken aan smartphones met twee schermen of juist een opvouwbaar scherm, is dit vooral nog een niche op dit moment. Wel worden er stappen gemaakt op het gebied van de camera’s en de batterij. Camera’s worden voorzien van grotere sensoren, waardoor er meer licht op kan vallen. Dit moet met name zorgen voor een verbetering in fotokwaliteit in omstandigheden met weinig licht. Drie camera’s achterop een toestel lijkt inmiddels de standaard geworden, zodat je naast een hoofdcamera ook een zoomlens en ultra-groothoeklens tot je beschikking hebt. Ook spelen fabrikanten met macrocamera’s. Hiermee is de smartphone een veelzijdig alternatief voor een professionele camera geworden, zij het dat de kwaliteit van de smartphonecamera nog altijd niet kan tippen aan een echte spiegelreflexcamera. We komen echter wel heel dichtbij op het moment.

De batterijen worden groter en groter en ook de oplaadtechnologie gaat met stappen vooruit. Sommige toestellen kun je al volledig opladen binnen een half uur. De capaciteit van de batterij wordt ook groter. De schermen met hoge resoluties en snelle hardware hebben nu eenmaal meer energie nodig. En over schermen gesproken, de verversingssnelheid komt ook steeds hoger te liggen. Was voorheen 60 Hz de standaard, daar zien we nu toestellen met 90 Hz, 120 Hz of zelfs 144 Hz. Deze snelheid geeft aan hoe snel het scherm ververst per seconde. Hoe hoger de verversingssnelheid, hoe vloeiender de beelden op je smartphone.

Wensen, verwachtingen en voorkeuren

Wat zoek je precies in een smartphone? Kijk goed naar de wensen en je aanwezige budget. Een smartphone van 200 euro kan bijna precies hetzelfde als een smartphone van 1000 euro. Je kunt bellen, internetten, WhatsAppen, foto’s maken, social media bekijken of natuurlijk YouTuben. Het grote verschil zit het met name in de hardware. Een duurdere smartphone heeft vaak een beter scherm, kan de nieuwste games soepel draaien en heeft betere camera’s aan boord. Je zult dus goed moeten kijken wat je echt nodig denkt te hebben op een smartphone. Uiteraard speelt het budget ook een rol. Wij helpen je in dit overzicht van beste smartphones daarom aan een overzicht met de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

De beste smartphones van dit moment

Na deze introductie is het de hoogste tijd om te starten met het overzicht van de beste smartphones van dit moment. De toestellen hieronder zijn in willekeurige volgorde geplaatst. Het bovenste toestel is dus niet automatisch de beste smartphone. Je vindt budgettoestellen, midrangers en high-end toestellen in dit overzicht. Zo is er voor ieder budget een uitstekende smartphone in de onderstaande lijst te vinden.

Apple iPhone 15-serie

Sinds eind 2023 zijn er vier modellen van de iPhone 15 beschikbaar, namelijk de iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max. De laatste twee toestellen kennen de meeste vernieuwing, maar we beginnen met het reguliere model en de Plus-variant, dat een iets groter scherm heeft.

De iPhone 15 en iPhone 15 Plus komt met de A16 Bionic-chipset van de Pro-modellen van de iPhone 14-serie. Het dynamische eiland van deze Pro-modellen komt nu ook naar de reguliere iPhone 15. Het scherm is een Super Retina XDR-display met Dolby Vision-ondersteuning. Het display heeft een maximale helderheid tot 1.600 nits. De piekhelderheid is zelfs opgeschroefd tot 2.000 nits. De iPhone 15 en iPhone 15 Plus zijn vrijwel identiek, behalve het scherm dat bij het laatste toestel een stukje groter is. Apple heeft ook de camera’s aangepakt. Zo is er een nieuwe 48 megapixel hoofdcamera met een diafragma van f/1.6. De hoofdcamera maakt gebruik van quad pixel-technologie om vier pixels te combineren tot één.

Daarnaast zijn er de nieuwe Pro-modellen binnen de iPhone 15-serie met de iPhone 15 Pro en de iPhone 15 Pro Max. Ook deze modellen komen met de usb-c-aansluiting. De Pro en Pro Max krijgen daadwerkelijk een nieuwe chipset met de nieuwe A17 Pro-chipset die weer een stukje sneller is dan de A16 Bionic. Beide high-end toestellen in de iPhone 15-serie vallen door het titanium design. Het camerasysteem van de Pro-modellen heeft een flinke update gekregen. De hoofdcamera van 48 megapixel vangt veel licht dankzij de grotere sensor en diafragma van f/1.78 en gebruikt quad pixel-technologie. Nieuwe sensor-shift OIS zorgt voor nog meer stabilisatie, zodat je onder alle omstandigheden scherpe foto’s hebt.

De iPhone 15-serie komt met iOS 17. De iPhone 15 en iPhone 15 Plus zijn verkrijgbaar in roze, geel, groen, blauw en zwart met opslagruimte van 128 GB, 256 GB of 512 GB. De iPhone 15 is verkrijgbaar vanaf 969 euro, terwijl de iPhone 15 Plus verkrijgbaar is vanaf 1.119 euro.

iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max zijn verkrijgbaar in zwart titanium, wit titanium, blauw titanium en naturel titanium. iPhone 15 Pro is vanaf 1.229 verkrijgbaar met een opslagcapaciteit van 128 GB, 256 GB, 512 GB en 1 TB. iPhone 15 Pro Max is vanaf 1.479 euro verkrijgbaar met een opslagcapaciteit van 256 GB, 512 GB en 1 TB. Lees voor meer informatie het overzicht nog eens na.

 

Samsung Galaxy S23

Nee, de Samsung Galaxy S23 is geen slechte smartphone. Sterker nog: dit is één van de beste smartphones die het Zuid-Koreaanse bedrijf uitgebracht heeft. Het toestel beschikt bijvoorbeeld over een snellere Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2-processor. Ook is er meer dan genoeg opslagruimte aanwezig met 256 GB en zijn we vooral tevreden over de algemene prestaties en het camerasysteem (dat hetzelfde is als op de Galaxy S22).

Het camerasysteem op de Samsung Galaxy S23 is hetzelfde als op de Galaxy S22. Op zich niets mis mee, want die module maakt ontzettend mooie foto’s. Het is wel jammer voor de mensen die willen overstappen van de S22 naar de S23, maar die groep is – volgens Samsung althans – relatief klein. De meeste mensen komen mogelijk van een Galaxy S10 of Galaxy S20 af en dan zijn de verschillen merkbaar groot. De selfiecamera, de camera die voorop zit, heeft wel een upgrade gekregen. De resolutie is dit keer hoger, waardoor je er meer details mee kunt vastleggen.

Lees vooral meer in de review van de Samsung Galaxy S23 waarom dit eigenlijk een goed toestel is.

8.0
Samsung Galaxy S23

Beoordeling
Samsung Galaxy S23

Pluspunten
 • Processor
 • Design
 • Oled-scherm
 • Software
 • Camerasysteem
Minpunten
 • Prijs
 • Oplaadsnelheid
 • 128GB-model

Beoordeling Samsung Galaxy S23

De Galaxy S23 is de beste smartphone van het bedrijf voor een bedrag van 949 euro. Het beste van het beste vind je weliswaar op de S23 Ultra, met zijn veel betere camera, maar daar betaal je ook minimaal 400 euro meer voor. De reguliere variant beschikt over een snelle processor die niet inkakt, een fantastisch oled-scherm, een mooi design en allerlei toeters en bellen. De minpunten zijn klein en schaars: het opladen gaat langzaam en de 128GB-chip stelt teleur. Die is in vergelijkingen trager.

Het allergrootste probleem is echter de prijs. Helemaal als je hem naast de Google Pixel 7 Pro legt. Dat toestel is voor een lager bedrag op de kop te tikken. Een betere vergelijking zou de gewone Pixel 7 zijn, omdat dit allebei ‘reguliere vlaggenschepen’ zijn. Het grote voordeel van de S23 is dan wel de extra telelens, en de extra processorsnelheid moeten we ook niet vergeten. Maar om nou te claimen dat (afgaande op de adviesprijs) 300 euro (of meer!) waard is… Nee, zo ver willen we niet gaan. Dat doet niets af van de kwaliteit van deze Galaxy, maar dat is deze smartphone gewoonweg niet waard.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Samsung Galaxy S23

Google Pixel 8-serie

Google bracht in oktober 2023 eindelijk de nieuwe Pixel-lijn naar Nederland. Het is niet geheel verrassend, maar de toestellen lijken op hun voorgangers, de Pixel 7 en Pixel 7 Pro, maar heel erg is dat niet. Uiteraard zijn er wat verschillen zichtbaar, zoals een veel betere cameramodule achterop. Verder kunnen we rekenen op een verbeterde processor en allerlei toffe Android-functies. En in het bijzonder willen we ook de zeven jaar een Android-updates benadrukken.

De belangrijkste eigenschappen van Pixel-smartphones, zijn echter de camera’s. Zo is er een groothoekcamera van 50 megapixel op de Pixel 8, met diafragma van f/1.68 met pixelbreedte van 1,2 μm en een gezichtsveld van 82 graden. De sensor van 1/1,31″ biedt tot 8x zoom. Daarnaast is er een ultragroothoekcamera van twaalf megapixel met pixelbreedte van 1,2 μm, diafragma van f/2.2 en gezichtsveld van 125,8 graden. Een LDAF-sensor (lasergedetecteerde autofocus is aanwezig, net als optische en elektronische beeldstabilisatie op de hoofdcamera. De selfiecamera voorop is een 10,5 megapixel Dual PD-selfiecamera.

De hoofdcamera is bij beide Pixel 8-modellen identiek, maar de ultragroothoekcamera in de Pixel 8 Pro is een 48 megapixel Quad PD-camera met autofocus, pixelbreedte van 0,8 μm, diafragma van f/1.95 en gezichtsveld van 125,5 graden. De Pro voegt daarnaast nog een telefotocamera toe van 48 megapixel met pixelbreedte van 0,7 μm, diafragma van f/2.8, 5x optische zoom en tot 30x digitale zoom. De selfiecamera’s zijn identiek.

Lees voor meer informatie ons uitgebreide overzicht.

Poco F4 GT

Voor het eerst vinden we ook een gamingsmartphone in onze lijst van beste smartphones van dit moment terug. De Poco F4 GT is de duurste smartphone van Poco, maar nog altijd zeer betaalbaar in vergelijking met andere fabrikanten. Voor de prijs van 599 euro krijg je namelijk de snelste hardware van dit moment waar je bij concurrenten vaak het dubbele voor moet betalen en ook nog eens een razendsnel amoled-scherm met een verversingssnelheid van 120 Hz. En die schouderknoppen op deze telefoon, die zijn fantastisch voor de gamers onder ons.

De Poco F4 GT doet erg veel dingen goed. Deze gaming smartphone met razendsnelle hardware zal in de smaak vallen bij vrijwel alle mobiele gamers, mede dankzij de programmeerbare trigger buttons. Deze schouderknoppen zijn echt een toegevoegde waarde op een smartphone en zullen je een flink voordeel bezorgen tijdens intensieve multiplayergames. Het toestel is volledig rond het gamen gebouwd en dat betekent dat de camera het ondergeschoven kindje is. Dit toestel koop je niet voor fotografie. Het display, geluid, razendsnelle opladen, snelle hardware en de speciale gamingfuncties zorgen ervoor dat de Poco F4 GT één van de beste gaming smartphones van dit moment is.

Lees ook de review van de Poco F4 GT.

8.5
Poco F4 GT product

Beoordeling
Poco F4 GT

Pluspunten
 • Goed en snel display
 • De beste hardware van dit moment
 • Prima geluid met goed volume
 • Razendsnel opladen
 • Trigger Buttons zijn fantastisch
Minpunten
 • Cameraprestaties niet geweldig
 • Reflecties op het scherm
 • Lastig met één hand te bedienen

Beoordeling Poco F4 GT

Poco-toestellen zijn goedkope smartphones? Zo kunnen we de Poco F4 GT nu ook weer niet omschrijven. Het is een volwaardige gaming smartphone die de prijs van 599 euro of 699 euro, afhankelijk van de configuratie, meer dan waard is. De Poco F4 GT doet erg veel dingen goed. Deze gaming smartphone met razendsnelle hardware zal in de smaak vallen bij vrijwel alle mobiele gamers, mede dankzij de programmeerbare trigger buttons. Deze schouderknoppen zijn echt een toegevoegde waarde op een smartphone en zullen je een flink voordeel bezorgen tijdens intensieve multiplayergames.

Het toestel is volledig rond het gamen gebouwd en dat betekent dat de camera het ondergeschoven kindje is. Dit toestel koop je niet voor fotografie. Het display, geluid, razendsnelle opladen, snelle hardware en de speciale gamingfuncties zorgen ervoor dat de Poco F4 GT één van de beste gaming smartphones van dit moment is.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Poco F4 GT

OnePlus 11 5G

De OnePlus 11 is op papier en in de praktijk een echt vlaggenschip, vol met handige features. Voor iets minder dan 700 euro is de smartphone niet goedkoop, maar wel flagshipwaardig. De OnePlus 11 ontzorgt en denkt met je mee wanneer het aankomt op accuduur en opslagruimte besparen. Het display laat weinig te wensen over, de alertslider maakt zijn comeback en dit kan ons wel bekoren, Dankzij de premium Hasselblad-camera en alle bijbehorende features kun je snel en makkelijk mooie foto’s maken, maar ook een ervaren fotograaf kan er erg goed mee uit de voeten dankzij de verscheidenheid aan instelmogelijkheden.

De slagzin ‘never settle’ is wellicht wat te hoog gegrepen daar er concurrenten met beter werkende features zijn en er zeker nog wat ruimte is voor verbetering. Of de OnePlus 11 jou kan bekoren, zal sterk afhangen van de overstap; kom je van een middenklasse toestel, dan zet je stappen vooruit met de OnePlus 11. Wanneer je nieuwe concurrerende iPhones of Samsungtoestellen vergelijkt met de OnePlus 11, dan zul je mogelijk matig enthousiast zijn.

Lees ook onze uitgebreide review van het toestel.

8.0
OnePlus 11 5G

Beoordeling
OnePlus 11

Pluspunten
 • Fraai, lichtvernieuwend design
 • Display erg helder en mooi
 • Camera bevat fijne features voor hobby- en professioneel gebruiker
 • Lange accuduur
 • Alert-slider maakt zijn comeback!
 • Niet duur voor flagship
 • Voor het eerst 5 jaar beveiligingspatches
Minpunten
 • Draadloos opladen niet mogelijk
 • Laat flagship-concurrenten niet achter zich
 • Zoom-optie van camera laat te wensen over
 • Kwaliteit video-opnamen is niet bijzonder goed
 • Niet bijzonder vernieuwend

Beoordeling OnePlus 11

De OnePlus 11 is op papier en in de praktijk een echt vlaggenschip, vol met handige features. Voor iets meer dan 700 euro (vanaf €719,- momenteel) kunnen we de 11 niet goedkoop noemen, maar wel flagshipwaardig. Als ik de 11 in één woord moet omschrijven, dan is het “slim”; hij ontzorgt en denkt met je mee wanneer het aankomt op accuduur en opslagruimte besparen. Het display laat weinig te wensen over, de alertslider maakt zijn comeback bij de OnePlus 11 en dit kan ons wel bekoren, Dankzij de premium Hasselblad-camera en alle bijbehorende features kun je snel en makkelijk mooie foto’s maken, maar ook een ervaren fotograaf kan er erg goed mee uit de voeten dankzij de verscheidenheid aan instelmogelijkheden. Bijna alle foto's komen er met voldoende detail, contrast en levendigheid uit. Toch zijn er ook wat minpunten. Zo laat de zoomfunctie nog wat te wensen over en ligt de kwaliteit van video-opnamen wat achter op die van de concurrentie. De foto's in het donker zijn oké te noemen. Ook kan het gebrek aan draadloos opladen als minpunt gezien worden, al is de accucapaciteit en oplaadsnelheid een dikke plus. De hardware is modern en lichtelijk vernieuwend in vergelijking met concurrenten, het display straalt kwaliteit uit en qua software en skin is de OnePlus 11 dik in orde. De slagzin “never settle” is wellicht wat te hoog gegrepen daar er concurrenten met beter werkende features zijn en er zeker nog wat ruimte is voor verbetering. Of de OnePlus 11 jou kan bekoren, zal sterk afhangen van de overstap; kom je van een middenklasse toestel, dan zet je stappen vooruit met de OnePlus 11. Wanneer je nieuwe concurrerende iPhone’s of Samsungtoestellen vergelijkt met de OnePlus 11, dan zul je mogelijk matig enthousiast zijn. Al ligt de prijs van zulke toestellen wel flink hoger. Voor diegenen die een premium smartphone zoeken zonder direct meer dan 1.000 euro te moeten betalen is de OnePlus 11 dus zeker een aanrader, met ruimte voor verbetering.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker OnePlus 11

Samsung Galaxy A34 5G

Sommige mensen willen gewoonweg weinig geld uitgeven aan een smartphone. Andere mensen kunnen hun vakantiegeld niet besteden aan een high-end telefoon. Die twee groepen mensen kunnen elkaar de hand schudden wanneer ze op zoek zijn naar een premiumachtige ervaring voor een zachte prijs wanneer ze de Samsung Galaxy A34 5G oppikken. Dit toestel heeft veel kwaliteiten van een high-end apparaat. Wat denk je van een groot amoled-scherm (van 6,6-inch), een respectabel camerasysteem (althans, voor deze prijs), fijne software(ondersteuning) en een accu met flink wat vermogen? Als dat allemaal prima klinkt, dan heb je eigenlijk geen reden om dit toestel over te slaan.

Apple iPhone SE 2022

De nieuwe Apple iPhone SE van 2022 is een beetje een vreemd toestel. Het uiterlijk is namelijk maar liefst vijf jaar oud en inmiddels dus niet spectaculair meer. Intern is het echter een zeer snelle iPhone en beschikt het over precies dezelfde A15 Bionic-chipset als de iPhone 13-serie. Oud van buiten, nieuw van binnen. En dat voor een zeer betaalbare prijs. De Apple iPhone SE 2022, ook wel iPhone SE 3 genoemd, is de goedkoopste iPhone op de hedendaagse markt en kost 529 euro.

Het toestel is vrij klein en compact en beschikt over een display van 4,7-inch. De behuizing is gemaakt van een combinatie van glas en aluminium en ook is er dit keer 5g-ondersteuning aan boord. Je bent dus helemaal klaar voor de toekomst. De camera van 12 megapixel stelt je in staat om het leven om je heen vast te leggen. Deze goedkoopste iPhone van dit moment draait uiteraard op de nieuwste versie van iOS 15.5 (op het moment van schrijven de nieuwste versie).

Lees ook de aankondiging van de Apple iPhone SE 2022.

Google Pixel 7a

Dat het ook een onsje minder mag bewijst de Google Pixel 7a-smartphone. Dit is een goedkopere versie van de eerder uitgebrachte (en tevens in dit artikel genoemde) Pixel 7-serie. Vergis je echter niet in de kwaliteit van het toestel, aangezien die op heel veel plekken niet onderdoet voor het basismodel van de nieuwe Google-lijn. Zo komen we dezelfde processor en software tegen, maar heeft de camera toch een piepkleine klap opgelopen. Dat hoeft de pret echter niet te drukken, want het verschil in foto- en videokwaliteit is minimaal (in vergelijking met de Pixel 7). Daarnaast is het toestel lekker compact en steekt de cameramodule minder ver uit dan op de andere twee modellen.

Je leest meer over het toestel in de aankondiging.

Oppo A17

Oppo laat met de Oppo A17 heel goed zien dat een goede smartphone echt totaal niet duur hoeft te zijn. Deze telefoon beschikbaar over een premium design, waardoor het ook nog eens niet opvalt dat je hier minder voor betaalde. Ook bevallen de batterij en de camera van dit toestel, en is het vlot genoeg voor allerlei dagelijkse taken. Dikke prima dus! Maar houdt er wel rekening mee dat dit model soms wat geduld vergt en dat de resolutie niet ontzettend hoog is. Maar als je gewoon een degelijke smartphone zonder al te veel poespas wil, dan is dit het model dat je zoekt.

Er is eigenlijk niet veel mis met de Oppo A17. Voor deze lage prijs krijg je een toestel met een premium design, een capabele hoofdcamera, een grote batterij en prima prestaties voor de prijs. Het display heeft wel een lagere resolutie dan je misschien zou wensen en ook de micro-usb-aansluiting is niet van deze tijd, alhoewel je daar in de praktijk verder niets van merkt. De prestaties zijn vlot genoeg om te kunnen e-mailen, je social media bij te werken of te internetten, maar soms moet je wel even wat geduld hebben. Zoek je een goedkope smartphone? Dan is dit toestel een zeer goede optie. Oppo krijgt vaak het verwijt om smartphones te duur in de markt te zetten. Bij de Oppo A17 is het andersom. Je krijgt eigenlijk teveel smartphone voor de prijs, maar daar gaan we natuurlijk niet over klagen.

Lees de volledige review van de Oppo A17.

8.5
Oppo A17-product
FWD award

Beoordeling
Oppo A17

Pluspunten
 • Premium design
 • Prima batterij
 • Zeer degelijke hoofdcamera
 • Vlot genoeg voor alle dagelijkse taken
 • Veel smartphone voor weinig geld
Minpunten
 • Resolutie van het display
 • Micro-usb
 • Vraagt soms een beetje geduld

Beoordeling Oppo A17

Er is eigenlijk niet veel mis met de Oppo A17. Voor deze lage prijs krijg je een toestel met een premium design, een capabele hoofdcamera, een grote batterij en prima prestaties voor de prijs. Het display heeft wel een lagere resolutie dan je misschien zou wensen en ook de micro-usb-aansluiting is niet van deze tijd, alhoewel je daar in de praktijk verder niets van merkt. De prestaties zijn vlot genoeg om te kunnen e-mailen, je social media bij te werken of te internetten, maar soms moet je wel even wat geduld hebben. Zoek je een goedkope smartphone? Dan is dit toestel een zeer goede optie. Oppo krijgt vaak het verwijt om smartphones te duur in de markt te zetten. Bij de Oppo A17 is het andersom. Je krijgt eigenlijk teveel smartphone voor de prijs, maar daar gaan we natuurlijk niet over klagen.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Oppo A17

Oppo Find X5

De Oppo Find X5 is voor het eerst een volwassen toestel en een volwaardig alternatief voor de duurdere Find X5 Pro. Meestal was het reguliere toestel een beetje een ondergeschoven kindje, maar dat is met de X5-serie zeker niet meer het geval. Oppo legt de nadruk op snelle hardware en goede fotoprestaties. De Oppo Find X5 is dan ook een goed alternatief voor het geweld van Samsung met de Galaxy S22. Alleen de prijs is helaas net even te duur.

De Oppo Find X5 heeft een schitterend premium design en is gemaakt van hoogwaardige materialen. Het toestel ligt erg fijn in de hand en beschikt over snelle hardware, een prima display en geluid dat gewoon goed in orde is. Het camerasysteem is zeer goed te noemen en Oppo’s software is ook dit keer weer prima in orde. Het gemis van een volwaardige telephoto camera voor de betere zoomfoto’s missen we wel. Ook de schoonheidsfoutjes in de software moeten er nog even uit. De Oppo Find X5 is een zeer goed toestel dat helaas net weer even te duur in de markt is gezet door Oppo. De Samsung Galaxy S22 is daardoor een voordeligere (maar niet perse betere) keuze.

Lees de volledige review van de Oppo Find X5.

8.0
Oppo Find X5

Beoordeling
Oppo Find X5

Pluspunten
 • Fantastisch design
 • Zeer goed camerasysteem
 • Snel genoeg voor alle taken
 • Volledig pakket met hoesje, oplader en screenprotector
 • ColorOS 12.1 is een fijne softwareschil
Minpunten
 • Softwarefoutjes moeten er nog uit
 • Telephoto camera valt tegen
 • Updatebeleid omtrent grote Android-updates nog onduidelijk
 • Prijs is aan de hoge kant

Beoordeling Oppo Find X5

De Oppo Find X5 heeft een schitterend premium design en is gemaakt van hoogwaardige materialen. Het toestel ligt erg fijn in de hand en beschikt over snelle hardware, een prima display en geluid dat gewoon goed in orde is. Het camerasysteem is zeer goed te noemen en Oppo's software is ook dit keer weer prima in orde. Het gemis van een volwaardige telephoto camera voor de betere zoomfoto's missen we wel. Ook de schoonheidsfoutjes in de software moeten er nog even uit. De Oppo Find X5 is een zeer goed toestel dat helaas net weer even te duur in de markt is gezet door Oppo. De Samsung Galaxy S22 is daardoor een voordeligere (maar niet perse betere) keuze.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Oppo Find X5

Samsung Galaxy Z Flip 5

Het concept van de Flip-serie van Samsung mag inmiddels duidelijk zijn. De Samsung Galaxy Z Flip 5 is een opvouwbare smartphone met een doorlopend (en dus opvouwbaar) scherm. Opengevouwen is de smartphone vrijwel net zo groot als een normale smartphone. Dit toestel vouw je echter (horizontaal) in het midden van het scherm op om het de helft kleiner te maken, zodat het makkelijk in de broekzak past. Dichtgevouwen heb je een tweede scherm (Coverscherm) tot je beschikking waar je enkele basishandelingen op kunt verrichten. Zo hoef je niet altijd het toestel helemaal open te klappen. Ondanks het opvouwbare concept is dit een smartphone net als alle andere smartphones.

Is de Samsung Galaxy Z Flip 5 nu iets voor jou? Dat hangt ervan af of je kunt leven met de minpunten. De hardware is goed, maar niet top voor dit prijspunt. De batterij is eigenlijk te klein waardoor je soms overdag bij moet laden, het toestel kan niet tegen stof of zand en als je het een gedoe vindt om een extra handeling te moeten doen (openklappen) om alle functies van je smartphone te kunnen bereiken, dan is dit niet het toestel voor jou. Kun je leven met deze minpunten, dan zien we in de Samsung Galaxy Z Flip 5 de beste klaptelefoon van dit moment.

Je leest meer in onze uitgebreide review.

8.0
Samsung Galaxy Z Flip 5-3

Beoordeling
Samsung Galaxy Z Flip 5

Pluspunten
 • Groter Coverscherm biedt echt wat extra's
 • Scharnier sluit naadloos aan
 • Luxe en premium design
 • Opvouwbaar karakter opent nieuwe mogelijkheden
 • Updatebeleid van Samsung
Minpunten
 • Coverscherm niet volledig benut
 • Batterij is echt te mager
 • Stevig aan de prijs
 • Oppassen met stof en zand

Beoordeling Samsung Galaxy Z Flip 5

De Samsung Galaxy Z Fold 5 onderscheid zich echt door het opvouwbare karakter. Was het een normale smartphone geweest met deze specificaties, dan was het echt geen bijzondere smartphone. Daarvoor passen de camera's niet bij de hoge prijs en was de batterij niet groot genoeg. Voor een opvouwbare smartphone is dit echter een goed toestel, ook al haalt Samsung lang niet al het potentieel uit het nieuwe en grotere Coverscherm. Je moet zelf met kunst-en-vliegwerk aan de slag om hier meer uit te halen waardoor je eigenlijk met een experimentele smartphone aan de slag bent, ook al is dit de vierde versie van het toestel (de Flip 2 heeft Samsung overgeslagen). Samsung doet echter ook heel veel dingen goed. Het nieuwe scharnier sluit naadloos aan, de software is gedeeltelijk aan te passen aan het opvouwbare karakter, de fotografiemogelijkheden zijn groter en het algehele design voelt luxe en stevig aan.

Is de Samsung Galaxy Z Flip 5 nu iets voor jou? Dat hangt ervan af of je kunt leven met de minpunten. De hardware is goed, maar niet top voor dit prijspunt. De batterij is eigenlijk te klein waardoor je soms overdag bij moet laden, het toestel kan niet tegen stof of zand en als je het een gedoe vindt om een extra handeling te moeten doen (openklappen) om alle functies van je smartphone te kunnen bereiken, dan is dit niet het toestel voor jou. Kun je leven met deze minpunten, dan zien we in de Samsung Galaxy Z Flip 5 de beste klaptelefoon van dit moment. Het toestel is vlot genoeg voor alle dagelijkse taken, foto's met de hoofdcamera zijn prima, het Coverscherm biedt echt wat extra's (ook al wordt het potentieel nog niet helemaal benut) en laten we eerlijk zijn, het toestel is gewoon erg stijlvol en ziet er goed uit. Voor sommige mensen is dit wellicht niet meer dan een gadget. Voor andere mensen is dit eindelijk een stap vooruit in een smartphonewereld die al zo lang stilstaat.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Samsung Galaxy Z Flip 5

Meer lezen

In dit overzicht van de beste smartphones zul je ongetwijfeld een goed toestel kunnen vinden. Heb je toch specifieke wensen voor een bepaald toestel? Wil je bijvoorbeeld een rugged phone? Of wil je al over op een opvouwbaar toestel? Kijk dan eens bij het overzicht van alle recensies van door ons geteste producten.

Reacties (2)