Review: LG OLED65G26LA (G2-serie) oled-tv

18 mei 2022 + 10 minuten 2 Reacties
LG_OLED65G26LA-Lifestyle
FWD award

LG heeft zijn paradepaard oled-tv een flinke boost gegeven dit jaar. De G2-serie maakt gebruik van de laatste nieuwe OLED-panelen die ook nog eens voorzien zijn van een koelingsplaat. We verwachten dan ook een hogere piekhelderheid. De G2 behoudt verder zijn prachtig design, ideaal voor wandmontage, en is nog steeds een zeer ruim uitgeruste tv, die ook gamers zal aanspreken.

LG heeft zijn paradepaard oled-tv een flinke boost gegeven dit jaar. De G2-serie maakt gebruik van de laatste nieuwe OLED-panelen die ook nog eens voorzien zijn van een koelingsplaat. We verwachten dan ook een hogere piekhelderheid. De G2 behoudt verder zijn prachtig design, ideaal voor wandmontage, en is nog steeds een zeer ruim uitgeruste tv, die ook gamers zal aanspreken.

LG OLED65G26LA – specificaties

Op zoek naar een compleet overzicht van alle LG 2022 OLED-modellen met hun specificaties? Of je wil je even bladeren in alle andere tv line-ups voor 2022.

Wat Ultra HD OLED-tv
Schermformaat 65 inch (165 cm), vlak
Aansluitingen 4x HDMI (4x v2.1 (48 Gbps), ARC/eARC, ALLM, VRR, HFR), 3x USB, 1x optisch digitaal uit, 2x antenne, 1x IR-blaster, Bluetooth 5.0, WiSA
Extra's HDR10, HLG, Dolby Vision IQ, Dolby Atmos, WiFi (802.11ax) ingebouwd, WebOS 22, AirPlay 2, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, Alpha 9 Gen 5 processor
Afmetingen 1.446 x 821 x 24 mm (excl. voet)
Gewicht 22,8 kg (excl. voet)
Verbruik SDR 95 (F) / HDR 213 watt (G)
Adviesprijs 3.499 euro

LG OLED65G26LA - Design

De LG G2-serie (OLED65G26LA) blijft trouw aan de het idee van een top-tv die specifiek, maar niet uitsluitend, bedoeld is voor wandmontage. Het volledige toestel is 24 mm diep, en de achterzijde van het toestel is mooi vlak. De afwerking is top, met een fijn metalen kader, en een lichte textuur aan de achterzijde. LG heeft het toestel ook fors lichter gemaakt. Deze G2 weegt nog maar 22,8 kg, terwijl de G1 van dezelfde maat de naald nog naar 29,0 kg bracht. Een pak handiger om te plaatsen, en het is flink wat minder belasting op je muurbeugel.

Met de bijgeleverde wandbeugel en forse schroeven hang je hem perfect vlak tegen de muur. De beugel lijkt ons onveranderd ten opzichte van vorige jaren. Hij is uitklapbaar en laat toe om de tv een tiental centimeter naar voor te trekken, zodat je hem dan beperkt links of rechts kunt draaien. Volledig ingeklapt past hij netjes in de holte van de rug zodat het toestel mooi aansluit op de muur.

Je kan kiezen voor een klassieke opstelling op een tv-meubel, maar de stand is wel een optioneel accessoire. Dat is ook de manier waarop we het toestel testten. De stand is overigens een centraal geplaatste draaivoet, een handig detail.

LG OLED65G26LA - Aansluitingen

De G2 is uitgerust met vier HDMI 2.1-aansluitingen die de volledige 48Gbps bandbreedte leveren en ondersteuning bieden voor ALLM, VRR, ARC/eARC, 2K en 4K HFR. Gamers kunnen dus op twee oren slapen, de G2 is klaar voor al je eisen.

Verder beschikt de tv over drie USB-aansluitingen, een optisch digitale audio-uitgang, twee antenne-aansluitingen, een ethernetpoort en WiFi. De hoofdtelefoonaansluiting is verdwenen, daarvoor zal je gebruik moeten maken van Bluetooth. Net zoals vorig jaar is er een IR-ingang en IR-blaster. Daarmee kan je aangesloten toestellen in de kast stoppen en ze toch nog bedienen.

De LG G2 is ook nog steeds uitgerust met WiSA (Wireless Speaker and Audio Association). Maar waar de G1-reeks nog WiSA 5.1 bood, ben je op de G2 beperkt tot 2.1. Daarmee kan je dus geen draadloze surround-opstelling creëren. Gezien de beperkte marktpenetratie van WiSA lijkt ons dat geen echt minpunt.

LG OLED65G26LA - Gebruiksgemak en smart tv

LG gaf WebOS vorig jaar al een flinke make-over, het kleurrijke lint onderaan het scherm maakte plaats voor een schermvullende interface, een trend die sinds dit jaar ook door Samsung geadopteerd werd. De 2022 versie van WebOS kreeg een aantal verbeteringen op vlak van personalisatie en een paar nieuwe functies. LG stapt ook over op een nieuwe nummering (het is nu WebOS 22), maar het blijft helaas wel zo dat nieuwe versies niet doorstromen naar oudere modellen.

De indeling van het Home scherm is onveranderd. Centraal vind je alle apps, en bovenaan is nog steeds een deel van het scherm opgeofferd aan weersinfo en tips. Rechts bovenaan vinden we nu een handige tegel die je recentste bron bevat. Ook nieuw is de optie om je aan te melden, en dus ook van profiel te veranderen als je dat wenst. Verschillende leden van het gezin kunnen zo een eigen organisatie van het Home scherm en eigen aanbevelingen zien.

De aanbevelingen die je centraal ziet (van Disney+ lijkt ons), zijn helaas niet aan te passen. Heb je geen Disney+ in huis, dan is dat dus verspilde ruimte. Maar de volgorde van alles wat onder de lijst met apps staat kan je wel personaliseren. Daar staat onder andere een item ‘Nu aan het streamen’ waarin je via een tab-lijst alle streamingdiensten kunt bekijken. In onze lijst vonden we Amazon Prime Video, Rakuten TV en YouTube, maar helaas geen Netflix of Disney+.

Andere rijen bevatten het Thuisdashboard en aansluitingen, regelmatig bekeken kanalen, Sportalarm en de Webbrowser.

WebOS 22 werkt in elk geval heel vlot, de interface reageert erg snel. Met de nieuwe personalisatie-opties en kleine aanpassingen is ook een deel van onze opmerkingen weggewerkt. Het blijft wel zo dat het Home scherm veel info bevat die je misschien niet echt nodig hebt of die niet aanpasbaar is. Dat is echter een trend die we helaas meer en meer zien.

We hopen een volledig overzicht van WebOS 22 te geven in een later artikel.

Afstandsbediening

De nieuwe vormgeving die de Magic Remote vorig jaar kreeg, blijft bewaard. De afstandsbediening heeft een licht afgeronde rechthoekige vorm die goed in de hand ligt. De toetsaanslag vergt iets te veel druk. Uiteraard is de schermcursor nog steeds te bedienen door gewoon met de remote naar het scherm te wijzen.

Ook de layout van de toetsen is onveranderd. LG biedt nog steeds numerieke toetsen, handig als je de interne tv-tuner wilt gebruiken, maar ook omdat je ze kan programmeren als sneltoetsen voor je favoriete apps. Onderaan vinden we vier sneltoetsen voor Netflix, Prime Video, Rakuten TV en Disney+.  De drie toetsen voor stembediening vinden we wat verwarrend, er is een algemene microfoon-toets en aparte toetsen voor Google Assistant en Amazon Alexa. Met de NFC-tag (je vindt het logo net onder de toetsen), koppel je snel en eenvoudig je smarthone met de tv, bijvoorbeeld om audio te streamen of je smartphone naar de tv te spiegelen.

Functies

De G2 is uitgerust met een enkelvoudige tv -tuner voor digitale tv (DVB-T2/C/S2) en CI+-slot. Kijken en tegelijk een ander kanaal opnemen is niet mogelijk. Voor een topmodel zoals dit hadden we liever een dubbele tuner gezien.

De LG levert Apple Airplay 2 en Google Cast voor YouTube en Netflix. De mediaspeler ondersteunt de belangrijkste formaten, ondertitels en HDR. Enkel Xvid en DTS weigert hij. Hij zal daardoor ook geen DTS doorsturen via eARC.

Naast het reeds bestaande Sports Alerts waar sportfans hun favoriete ploegen kunnen volgen, zijn er twee opvallend nieuwe features. Multi View maakt het mogelijk om twee bronnen tegelijk te bekijken. Momenteel zijn de opties beperkt (HDMI gecombineerd met Screen Share of een USB-camera, of Live tv gecombineerd met Screen Share). LG claimt dat er later op het jaar meer mogelijkheden volgen. Always Ready geeft de tv een functie als je niet aan het kijken bent. Je kan dan een klok op het scherm zetten, foto’s, kunstwerken of een muziekspeler.

LG OLED65G26LA - Beeldverwerking

De Alpha9 processor van de LG G2-serie is al aan zijn vijfde generatie toe. Hij levert betrouwbare en goede resultaten. Zo vermijdt hij uitstekend gekartelde randen en kam-effecten wanneer je interlaced beelden aanlevert (bvb van een settopbox voor digitale tv). Hij verwijdert erg goed ruis, zowel willekeurige ruis als compressieruis (blokvorming). Die laatste blijft wel wat zichtbaar als de blokvorming zeer extreem is. Het upscaling proces werd nog verder verfijnd, zodat de tv nu zeer goed detail behoudt wanneer je lage resolutiebeelden aanlevert en ook hier zo goed als alle kartelranden vermijdt.

Kleurbanden in zachte kleurgradiënten werkt hij goed weg, activeer daarvoor ‘Soepele Gradatie’ in de laagste stand. Bij zwaar gecomprimeerde donkere beelden, zoals de Game Of Thrones testscène moet je mogelijk naar de middelste stand schakelen. Maar ook met die uitdagende beelden levert de LG OLED65G26LA zeer goede prestaties. Er is geen hinderlijk flikkeren meer zichtbaar. De hoogste stand werkt de kleurbanden nagenoeg volledig weg, maar kost te veel detail en is dus toch te vermijden.

De G2 heeft uitstekende bewegingsscherpte, zoals nagenoeg alle OLED-tv’s. Wie zo min mogelijk ‘soap opera’ effect zoekt, gebruikt best de ‘Cinematografische Beweging’ instelling voor TruMotion. Persoonlijk gaven we de voorkeur aan ‘Natuurlijk’ voor een beeld met aanzienlijk minder judder. De ‘Vloeiend’ instelling maakt pan-beelden vrij van alle schokken en gestotter, maar kan bij snelle bewegingen zo veel artefacten introduceren dat we ze niet echt aanraden.

Opvallend is dat de G2 niet langer uitgerust is met een 120 Hz de Black Frame Insertion techniek (wat is BFI). OLED Motion Pro is dus verdwenen, en je kan OLED Motion enkel nog aan of uit schakelen. Dat levert echter  veel zichtbare flikkering op, en is te vermoeiend voor de ogen.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze tips en advies sectie door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

Algemeen Geavanceerde Instelling Geavanceerde Instelling
Beeldmodus: Filmmaker mode
Instelling beeldverhouding: Origineel / Scannen: Aan
Energiebesparing: Uit
Helderheid:

OLED Pixelhelderheid: 80
Contrast: 85
Schermhelderheid: 50
Autodynamisch Contrast: Uit
Maximale Helderheid: Uit
Gamma: 2.2 / BT.1886
Zwartniveau: Automatisch
Motion Eye Care: Uit

Kleur:

Kleurdiepte: 50
Tint: 0
Kleurbereik: Auto
Witbalans-Kleurtemperatuur: Warm50

Zuiverheid:

Scherpte: 10
Superresolutie: Laag
Ruisonderdrukking: Laag
MPEG ruisonderdrukking: Laag
Soepele Gradatie: Laag-Midden
Echte Bioscoop: Aan
TruMotion: Cinematografisch of Natuurlijk

OLED Motion: uit

LG OLED65G26LA - Beeldkwaliteit

De G2 is uitgerust met de nieuwste OLED EX-panelen van LG Display. LG Electronics zet ze in de markt onder de naam OLED evo, en verwijst daarmee naar de combinatie van de processor en het nieuwe paneel. De nieuwe pixelstructuur is zichtbaar verschillend van vorige generaties.

Dit paneel moet een hogere helderheid en efficiëntie leveren. Het heeft al zeker een uitstekende uniformiteit, zowel in donkere als heldere beelden. We merken ook dat LG inderdaad de dithering voor de donkerste tinten iets minder agressief maakte, maar ze is nog steeds licht zichtbaar. In de praktijk zien we daar geen nadelige gevolgen van.

We schakelen naar de Filmmaker Mode voor de metingen. Het toestel toont uitstekende resultaten, met een paar kleine bemerkingen. De kleurtemperatuur is een tikje te warm, dat heeft over het algemeen geen grote impact, maar we merken wel dat rood over het algemeen iets te intens is. Daardoor trekken huidskleuren lichtjes naar de rode kant.

De gammawaarde zit ook relatief hoog, en dat maakt beelden wel erg donker. Zwartdetail wordt daardoor ligt weggedrukt, en we zien dat het toestel de donkerste zwarttinten wat verbergt. Je kunt uiteraard in de menu’s naar gamma 2,2 schakelen of de Bioscoop beeldmode kiezen. Afgezien van die kleine bemerkingen is het beeld erg indrukwekkend, met frisse, intense kleuren en sterk contrast.

LG OLED65G26LA - HDR

LG ondersteunt nog steeds geen HDR10+, maar blijft bij HDR10, HLG en Dolby Vision IQ. Over de nieuwe OLED-panelen is er flink gespeculeerd, maar we moeten toegeven, ze hebben de verwachtingen ingelost. De combinatie van nieuwe OLED-technologie en een betere koeling levert de G2 een piekhelderheid van 951 nits op een 10% venster en 173 nits op een volledig wit veld. Daarmee zet de G2 zich resoluut boven de G1 (die net geen 800 nits haalde) en profileert hij zich als een van de helderste OLEDs die je kan kopen. Die extra koeling maakt de G2 bovendien ook minder gevoelig voor image retention.

Het kleurbereik van 97% DCI-P3 en 70% Rec.2020 is een topresultaat voor OLED-modellen. Samen met de zeer hoge helderheid geeft dat ook een zetje aan zijn kleurvolume.

Filmmaker Mode blijkt ook in HDR zeer knappe resultaten voor te leggen. De EOTF-curve volgt perfect het voorgeschreven verloop, waardoor zwart- en witdetail goed bewaard blijven. De G2 houdt ook rekening met alle metadata en levert prima kleurweergave.

Een knappe troef dit jaar is de verbeterde dynamische tonemapping die LG zelf uitvoert. Door de analyse van het beeld fijnmaziger uit te voeren kan het op verschillende plaatsen in het beeld een andere tonemapping hanteren. Dat heeft soms zeer uitgesproken effecten. Op de eerste plaats behoudt dat uitstekend zwartdetail. Daarnaast krijg je verbeterd witdetail, maar ook een rijkere kleurweergave wanneer je beelden bekijkt die zeer helder gemastered zijn. Op deze foto’s van 4000 nits beeldmateriaal is het effect goed zichtbaar.

Wie vaak bij wat meer licht kijkt, doet er ook goed aan om ‘AI Helderheid’ geactiveerd te houden. De tv zal dan donkere scènes of delen van het beeld wat helderder maken zodat schaduwnuances beter zichtbaar blijven.

LG G2 oled tv
Lees ook

Zijn alle OLED-tv’s hetzelfde of zijn er verschillen? We leggen het uit

Gaming, Reflecties en kijkhoeken

De LG G2-serie (OLED65G26LA) heeft een uitstekende kijkhoek, en degelijke anti-reflectie eigenschappen. Voor het beste resultaat blijf het wel aangeraden reflecties zo veel mogelijk te vermijden.

Gamers komen zeker aan hun trekken met de G2. We meten een input-lag van 14,0 ms (4K60) en 5,5 ms (2K120), dat zijn topresultaten. De vier HDMI 2.1-aansluitingen leveren ALLM, en VRR (zowel HDMI VRR, Nvidia GSync als AMD Freesync) en 4K120. Dolby Vision 4K 120Hz gaming (voor de Xbox Series X) is ondersteund.

Het specifieke game dashboard is de plaats waar je perfect kan zien hoeveel frames je console aanlevert, of de laagste input-lag geactiveerd is en je kan langs die weg ook naar het game menu waar LG je allerlei mogelijkheden biedt om de weergave aan te passen. Van een ‘Dark room’ mode die wat zachter is voor je ogen, tot controle over de zwartweergave, het activeren van Trumotion of het aanpassen van de beeldverhouding (voor ultrawidescreen gaming).

LG OLED65G26LA - Geluidskwaliteit

De audioconfiguratie van de G2 levert 60 Watt vermogen in een 4.2 configuratie. Die levert heel wat volume en ondanks het slanke profiel een rijke, warme klank. Er is ook een redelijke basweergave, al missen we (het is niet echt een verrassing) de echt diepe tonen wel. De LG houdt zijn luidsprekers ook goed onder controle zodat je pas bij heel hoog volume duidelijke vervorming hoort. Een korte procedure met remote zorgt voor een audioprofiel dat aangepast is aan de kamer.

De G2 presteert heel goed met onze filmsoundtracks en Dolby Atmos demo’s. Er zit veel diepte in de klank, en al mis je de echte hoogtekanalen, zijn we tevreden met het resultaat. Dialogen zijn helder, en een felle actiesoundtrack zet je midden in de actie. Ook voor muziek kan je G2 wel inzetten, maar verwacht geen hifi-prestaties.

LG G2 oled tv
Lees ook

LG 2022 oled tv line-up – modellen, specificaties en prijzen

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman color calibration software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Onze projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur

LG OLED65G26LA – Conclusie

LG heeft met de Alpha9 Gen5 processor en het nieuwe OLED evo-paneel een knappe combinatie in huis. Het is moeilijk om hem minpunten aan te wrijven. Wie een klassieke opstelling op een tv-meubel in gedachte heeft, moet een optionele stand kopen. Dat is een extra kost, en de G2 is al vrij duur. Waar de G1 vorig jaar nog aan een erg aantrekkelijke prijs gelanceerd werd, is de G2 (OLED65G26LA) toch weer een premium aankoop, ook al ligt de prijs in lijn met de concurrenten. Het gebrek van HDR10+ vinden we geen minpunt meer waard. Maar dat het Home scherm van webOS 22 zo beperkt aanpasbaar blijft vinden we wel jammer.

Als dat allemaal relatief kleine opmerkingen lijken, dan schat je dat juist in. De LG OLED65G2 kan pronken met een prachtig ontwerp en topprestaties. Naast het perfecte OLED-contrast en de rijke kleuren levert het nieuwste OLED evo-paneel van de G2 een indrukwekkende piekhelderheid, die enkel nog de beste LCD-modellen moet voorlaten. De AlphA9 processor werkt uitstekend om al dat potentieel zo goed mogelijk te tonen. Of je nu kijkt naar wat ouder lage resolutie materiaal of naar de gloednieuwste 4K 120 Dolby Vision game content, het beeld is om duimen en vingers af te likken. Ook op audiovlak moet de G2 geen punten laten liggen, ook al dient gezegd dat een echte bioscoopervaring toch om een goede soundbar vraagt. Gamers hebben echt alles wat ze maar willen tot hun beschikking. WebOS 22 is een vlot en uitgebreid smart tv-systeem dat heel wat features biedt, met nieuwigheden zoals Always Ready en MultiView.

De LG G2-serie (OLED65G26LA) zal dit jaar flink wat concurrentie krijgen, niet alleen van andere top OLED- of LCD-modellen, maar ook van de nieuwe QD-OLED tv’s van Samsung en Sony. Maar wat we gezien hebben heeft ons zeker overtuigd, de G2 is een top-tv waar je met volle teugen van zult genieten.

9.5
LG G2 oled tv
FWD award

Beoordeling
LG OLED65G26LA

Pluspunten
  • Prachtig ontwerp, met bijgeleverde wandbeugel
  • Zeer goede beeldverwerking
  • Intens contrast en goed zwartdetail
  • Indrukwekkende HDR-beelden
  • HDMI2.1 en ruime selectie gamerfeatures
  • Prima geluid, inclusief Dolby Atmos
  • WebOS 22 is erg vlot en biedt veel features
Minpunten
  • Geen stand in de doos voor opstelling op tv-meubels
  • Homescherm is onvoldoende aanpasbaar
  • Prijs

Beoordeling LG OLED65G26LA

LG heeft met de Alpha9 Gen5 processor en het nieuwe OLED evo-paneel een knappe combinatie in huis. Het is moeilijk om hem minpunten aan te wrijven. Wie een klassieke opstelling op een tv-meubel in gedachte heeft, moet een optionele stand kopen. Dat is een extra kost, en de G2 is al vrij duur. Waar de G1 vorig jaar nog aan een erg aantrekkelijke prijs gelanceerd werd, is de G2 toch weer een premium aankoop, ook al ligt de prijs in lijn met de concurrenten. Het gebrek van HDR10+ vinden we geen minpunt meer waard. Maar dat het Home scherm van webOS 22 zo beperkt aanpasbaar blijft vinden we wel jammer.

Als dat allemaal relatief kleine opmerkingen lijken, dan schat je dat juist in. De LG OLED65G2 kan pronken met een prachtig ontwerp en topprestaties. Naast het perfecte OLED-contrast en de rijke kleuren levert het nieuwste OLED evo-paneel van de G2 een indrukwekkende piekhelderheid, die enkel nog de beste LCD-modellen moet voorlaten. De AlphA9 processor werkt uitstekend om al dat potentieel zo goed mogelijk te tonen. Of je nu kijkt naar wat ouder lage resolutie materiaal of naar de gloednieuwste 4K 120 Dolby Vision game content, het beeld is om duimen en vingers af te likken. Ook op audiovlak moet de G2 geen punten laten liggen, ook al dient gezegd dat een echte bioscoopervaring toch om een goede soundbar vraagt. Gamers hebben echt alles wat ze maar willen tot hun beschikking. WebOS 22 is een vlot en uitgebreid smart tv-systeem dat heel wat features biedt, met nieuwigheden zoals Always Ready en MultiView.

De LG G2 zal dit jaar flink wat concurrentie krijgen, niet alleen van andere top OLED- of LCD-modellen, maar ook van de nieuwe QD-OLED tv’s van Samsung en Sony. Maar wat we gezien hebben heeft ons zeker overtuigd, de G2 is een top-tv waar je met volle teugen van zult genieten.

Prijsvergelijker LG OLED65G26LA

Reacties (2)