Review: Ninja Woodfire Pro Connect XL BBQ Grill en Smoker

29 juni 2024 + 10 minuten 4 Reacties
Ninja Woodfire Pro Connect XL BBQ Grill en Smoker 2

Nu de zomer echt van start is gegaan is, vliegen we met z'n allen de tuin in en zetten we de barbecue massaal aan. Tijd dus voor een review van een slimme barbecue. De afgelopen weken hebben we de Ninja Woodfire Pro Connect XL BBQ Grill en Smoker aan uitgebreide tests onderworpen.

Barbecues zijn er in allerlei soorten en maten, in alle prijsklassen. Daarbij heb je ook de keuze tussen elektra, kolen en gas. Echt slimme barbecues zijn er niet veel, maar Ninja heeft er onlangs met de Ninja Woodfire Pro Connect XL BBQ een op de markt gebracht. Dit model kost 449 euro, werkt op elektra en kan niet alleen grillen maar ook braden, bakken, uitdrogen, opwarmen en roken.

Wat is de Ninja Woodfire Pro Connect XL BBQ?

De Ninja Woodfire Pro Connect XL BBQ is een compacte barbecue waarmee je kunt grillen, roken, braden, uitdrogen, opwarmen, bakken en zelfs airfryen. Het apparaat heeft een bakje voor pellets waarmee alle soorten vlees gerookt kunnen worden, en er worden twee kleine pakketjes met verschillende rooksmaken meegeleverd.

Wat dit apparaat slim maakt is allereerst de connectie met de NinjaProConnect-app. Middels deze app kun je de barbecue instellen, starten, stoppen en in de gaten houden. Ook zijn er tips en recepten in te vinden. De meegeleverde thermometer kan ook via de app uitgelezen worden, waarmee je vlees dus op basis van de kerntemperatuur kunt grillen, braden of roken.

De barbecue is niet heel groot, maar biedt ruimte voor ongeveer 10 burgers, 6 steaks of 2 hele kippen. Ninja levert een braadmand (ook voor Air Fry) en een opvangbakje voor vet mee, maar via de website van het bedrijf zijn nog tal van extra accessoires te koop. Overigens vermeldt Ninja dat alleen de pellets van het bedrijf zelf gebruikt kunnen worden voor het roken van vlees.

Tot slot is de Ninja Woodfire Pro Connect XL BBQ volgens Ninja perfect geschikt om het hele jaar door buiten te staan en in alle seizoenen te gebruiken. Je kunt de barbecue op een tafel zetten, maar Nina heeft ook een optionele standaard in het assortiment. In deze review maken we gebruik van deze standaard.

Design en bouwkwaliteit

Hoewel de Ninja Woodfire Pro Connect XL BBQ geen hele prijzige barbecue is, zit het met de bouwkwaliteit wel goed. Het apparaat voelt heel degelijk aan, komt met robuuste knoppen, staat stabiel op zijn plek en is netjes afgewerkt. De standaard heeft een ietwat minder premium gevoel maar staat in ieder geval stevig en houdt de barbecue op zijn plek, ook als je er per ongeluk tegenaan loopt. Daarbij biedt de standaard ruimte voor wat grillmaterialen.

Qua design is de barbecue niet heel bijzonder en oogt hij als een vrij traditionele rookoven. Het apparaat is netjes afgewerkt, het display is goed leesbaar en de knoppen zijn eenvoudig te bedienen. Het is ook een compacte barbecue met een relatief laag gewicht van 13 kilogram. Met een klein beetje moeite kun je de barbecue dus wel verplaatsen.

Installatie

De Ninja Woodfire Pro Connect XL BBQ en bijbehorende standaard komen in twee flinke dozen, maar de montage en plaatsing is een fluitje van een cent. Voor de standaard geldt dat alles meegeleverd wordt om het geheel snel in elkaar te zetten, terwijl de barbecue zelf alleen ontdaan moet worden van wat beschermingsmateriaal en vervolgens klaar is voor gebruik.

Enig puntje dat we tijdens de installatie van de hardware ervaren hebben is dat de stekker van de barbecue nogal een ingewikkelde is, voorzien van diverse knoppen voor het resetten van de stroomtoevoer. Waarom dat precies gedaan is, is ons niet duidelijk. Ook is de stekker qua vorm net wat dikker dan normaal en relatief kort waardoor je vaak een verlengsnoer of haspel moet gebruiken. Deze onderdelen samen zorgen ervoor dat al onze (traditionele) buitenstopcontacten geen stroom gaven. We vermoeden dat hier de stekker simpelweg niet perfect inpast, want met een haspel op het zelfde stopcontact kreeg de barbecue wel stroom. Iets om in te gaten te houden, mocht je hetzelfde probleem ervaren. En na een of twee resets van de stekker kon de barbecue met een eigen schakelaar aangezet worden, waarna de koppeling met de app gelegd kan worden.

De koppeling met de NinjaProConnect-app wordt in eerste instantie met bluetooth gelegd, waarna je verderop in de installatie de keuze hebt om het apparaat met je WiFi-netwerk te koppelen. Beide stappen verliepen soepel, waarna de barbecue in de app verschijnt en je direct aan de slag kunt.

NinjaProConnect-app

Waar het bij veel merken die zich bezighouden met hardware nogal eens ontbreekt aan een goede bijbehorende app, is dat bij Ninja niet het geval. De app heeft de benodigde aandacht gekregen om het echt een toegevoegde waarde te laten zijn. In de basis is de app eenvoudig in het gebruik, met duidelijke secties, goede vertalingen, gebruiksvriendelijke bedieningselementen en duidelijke notificaties.

De app bestaat uit drie secties; tabellen (wel een rare naam), koken en instellingen. In de sectie tabellen kun je vooraf geselecteerde recepten vinden (of kookwijzen met instellingen voor de bbq) op basis van de modus (stand van de bbq), de tijd of het soort voedsel. Hier zijn meer dan honderd presets te vinden voor een specifiek doel, zoals het maken van beef jerky (uitdrogen), het bakken van een cake of het roken van een sparerib. Wanneer je een tabel selecteert wordt de barbecue hier automatisch op aangepast.

De sectie koken laat je handmatig de barbecue instellen, waarbij je de keuze hebt uit tijdgestuurde bereiding en de gekoppelde thermometer. Kies je voor de thermometer dan wordt de tijd genegeerd en wordt er doorgegaan tot de gewenste kerntemperatuur bereikt is. Daarnaast kun je hier de gewenste modus (kookstand) selecteren. Bij de kookinstellingen kun je de houtvuursmaaktechnlogie (roken middels de pellets) activeren en zelf de tijd en temperatuur aanpassen. Het roken wordt automatisch geactiveerd wanneer de Smoker geselecteerd is. Eenmaal gestart met het bereidingsproces kun je in dit scherm ook alles in de gaten houden en aanpassingen doen.

Het minst bijzondere kopje is de sectie van de instellingen. Hier kun je de gegevens van het apparaat bekijken, persoonlijke instellingen wijzigen en de pushmeldingen aan- of uitzetten. Al met al is de NinjaProConnect-app een simpele maar duidelijke en gebruiksvriendelijke app waarmee de barbecue bediend en gecontroleerd kan worden.

Gebruik

De afgelopen weken hebben we de Ninja Woodfire Pro Connect XL BBQ in verschillende situaties en in verschillende kookstanden getest. We zijn begonnen met een ‘eenvoudige’ barbecue zoals we die kennen, met flink wat vlees op de grillplaat. Op dit gebied is er weinig aan te merken. Er is voldoende ruimte voor 4 burgers en 4 stokjes saté tegelijkertijd, en dus kun je eenvoudig een groep van 6-8 mensen voorzien op een feestje. Het is maar hoeveel geduld de mensen hebben en natuurlijk zijn er genoeg barbecues met meer ruimte, voor diegenen die vaker voor grotere groepen grillen. De barbecue doet er even over om op temperatuur te komen, maar na een paar minuten is de grill heet genoeg om het vlees te bakken.

Met een Smoker-functie hebben we natuurlijk een paar mooie stukken vlees bereid, waaronder een stuk varkensschouder voor pulled pork en twee flinke spareribs. Voor deze bereidingen hebben we de pellets van Ninja gebruikt, die aan de zijkant van het apparaat in een bakje geschept moeten worden. Hiervoor moeten de pallets ontstoken worden en dat vergt wat extra opwarmtijd. De barbecue geeft netjes aan wanneer hij op temperatuur is en de pellets flink roken. Dan kan het rookproces beginnen. Met een bakje vol pellets kun je ongeveer 2-3 uur roken, en dat is vaak net niet voldoende, afhankelijk van het stuk vlees. Natuurlijk trekt de rook steeds minder in het vlees, maar het kan zijn dat je de pellets bij moet vullen. Let wel; als het bakje al helemaal leeg is moeten de pellets opnieuw ontstoken worden en dus moet de barbecue opnieuw ingesteld worden, wat een klein nadeel is.

Voor het roken van pulled pork hebben we de meegeleverde thermometer gebruikt, die in het midden van het stuk vlees gestoken wordt. De Smoker is vervolgens ingesteld om een bepaalde kerntemperatuur te bereiken, waarna het proces stopt. Wel stel je zelf de temperatuur van het roken in, bijvoorbeeld 200 graden. Bereiding met de thermometer werkt vrijwel perfect en is een mooi alternatief voor tijd om je stuk vlees perfect klaar te maken. Het stuk schouder kwam na een uurtje of 7 op de barbecue bijna uit elkaar vallend van de barbecue, en de houtsmaak was duidelijk aanwezig maar niet overheersend. De spareribs, die we op tijd gerookt hebben, hadden net wat minder houtsmaak, maar dat is gezien de tijd op de smoker en het vlees op het bot niet bijzonder. Duidelijk is wel dat in beide gevallen het roken op basis van kerntemperatuur en tijd vrijwel perfect werkte. Overigens krijg je netjes een melding op je telefoon als de bereiding afgelopen is. Helaas is er geen melding voor wanneer de pellets (bijna) op zijn. Dat is wel een extraatje voor de toekomst.

Middels de Air Fry-functie hebben we wat paprika en kippenvleugels bereid en het moet gezegd worden dat ook over deze bereiding weinig te klagen valt. Zowel de paprika’s als de kippenvleugels komen met een temperatuur van 200 graden en een bereidingstijd van 25 minuten crispy en gaar uit de barbecue. Deze barbecue bereidt het eten gelijkmatig dankzij de gietijzeren grillroosters en de convectieventilator aan de binnenkant, die beide een gelijkmatige warmteverdeling bevorderen.

En dan hebben we nog een vervelend maar belangrijk punt; het schoonmaken van de barbecue. Gelukkig is dat bij dit apparaat heel eenvoudig, zeker in vergelijking met de op gas werkende Weber die we ook hebben staan. De grill zelf is eenvoudig uit de barbecue te halen en moet met de hand gewassen worden. Een beetje zeep en een sponsje zorgen ervoor dat er geen vet of resten op de grill achterblijven. Het opvangbakje voor vet kun je voorzien van een aluminium bakje (wat ook af te wassen is) en de binnenzijde van de barbecue is wanner het geheel afgekoeld is eenvoudig af te nemen met een vochtige doek.

Conclusie

De Ninja Woodfire Pro Connect XL BBQ is een veelzijdige, compacte, gebruiksvriendelijke en goed werkende barbecue. Het apparaat heeft vooral grote pluspunten, waaronder het compacte design (als je dat zoekt), een handige app, de meegeleverde thermometer, het eenvoudig schoonmaken en de goed werkende kookstanden. Minpunten zijn er ook, waaronder het feit dat de standaard niet meegeleverd wordt, de korte en onhandige stekker en het feit dat je de pellets volgens Ninja per se bij hun moet kopen.

De Ninja Woodfire Pro Connect XL BBQ is niet geschikt voor iedereen. Je kunt deze barbecue overwegen als je veelal wilt grillen, roasten, roken of air fryen voor 4-6 personen. Grotere groepen worden lastiger door het relatief beperkte formaat van de grill. Natuurlijk kun je daar prima omheen werken voor de uitzonderingen. Als je ook nog iets hebt aan extra modi als de airfryer, opwarmer en bakken dan is dit model zeker een must om te bekijken. Tot slot is deze barbecue ideaal als je geen vaste plek hebt voor een grootformaat outdoor barbecue.

8.0
Ninja Woodfire Pro Connect XL BBQ Grill en Smoker

Beoordeling
Ninja Woodfire Pro Connect XL BBQ

Pluspunten
  • Compact
  • Gebruiksvriendelijk
  • Kookstanden werken perfect
  • Duidelijke en handige app
  • Met thermometer
Minpunten
  • Stekker is kort en onhandig
  • Standaard niet meegeleverd
  • Pellets alleen van Ninja
  • Niet de meeste ruimte

Beoordeling Ninja Woodfire Pro Connect XL BBQ

De Ninja Woodfire Pro Connect XL BBQ is een veelzijdige, compacte, gebruiksvriendelijke en goed werkende barbecue. Het apparaat heeft vooral grote pluspunten, waaronder het compacte design (als je dat zoekt), een handige app, de meegeleverde thermometer, het eenvoudig schoonmaken en de goed werkende kookstanden. Minpunten zijn er ook, waaronder het feit dat de standaard niet meegeleverd wordt, de korte en onhandige stekker en het feit dat je de pellets volgens Ninja per se bij hun moet kopen.

De Ninja Woodfire Pro Connect XL BBQ is niet geschikt voor iedereen. Je kunt deze barbecue overwegen als je veelal wilt grillen, roasten, roken of air fryen voor 4-6 personen. Grotere groepen worden lastiger door het relatief beperkte formaat van de grill. Natuurlijk kun je daar prima omheen werken voor de uitzonderingen. Als je ook nog iets hebt aan extra modi als de airfryer, opwarmer en bakken dan is dit model zeker een must om te bekijken. Tot slot is deze barbecue ideaal als je geen vaste plek hebt voor een grootformaat outdoor barbecue.

Reacties (4)