Drie redenen om een Apple TV te kopen, en drie waarom juist niet

22 juli 2022 7 Minuten 3 Reacties
Apple TV 4K

De mediaspeler van Apple is wellicht een beetje een vreemde eend in de bijt. Het heeft heel veel te bieden, maar niet voor iedereen. Moet je nu wel of niet een Apple TV 4K kopen? We zetten drie voordelen en drie nadelen voor je op een rij.

Wat begon als een ‘hobby’ van Steve Jobs is inmiddels een serieuze optie voor een mediaspeler: Apple TV. De mediaspeler is verkrijgbaar in twee varianten, namelijk een HD- en een 4K-versie en inmiddels zijn er diverse nieuwe iteraties verschenen. De nieuwste Apple TV 4K komt uit 2021 met de snelle A12 Bionic chip en een volledig nieuwe fysieke remote. De prijs voor deze mediaspeler is 199 euro. Heb je geen behoefte aan een 4K-versie? Dan is de HD-versie te koop voor 159 euro.

De Apple TV 4K is een complete mediaspeler met ondersteuning voor HDR bij 60 frames per seconde, Dolby Vision, Dolby Atmos, HDMI 2.1, wifi 6, Airplay en dankzij Thread en HomeKit zelfs te gebruiken binnen je smarthome. De mediaspeler draait op tvOS, zeg maar een aangepaste versie van het besturingssysteem voor je iPhone, maar dan voor de televisie. De meest recente versie is op het moment van schrijven tvOS 15.6. Download je favoriete apps als Netflix, Prime Video of natuurlijk de streamingdienst Apple TV+. De nieuwe Siri Remote laat je spraakcommando’s inzetten of gebruik gewoon de knoppen om door alle content te scrollen en een film of serie af te spelen. Ook diensten als Apple Music en Apple Arcade zijn toegankelijk via deze mediaspeler.

Klinkt allemaal positief, nietwaar? Dat is het ook, voor het grootste deel dan. Het is een veelzijdige mediaspeler boordevol opties. Toch is de Apple TV 4K niet voor iedereen geschikt. We geven je daarom drie redenen waarom je deze mediaspeler moet kopen en drie redenen waarom je het niet moet kopen.

Voordeel 1: Ecosysteem van Apple

Waarom kiezen voor een Apple TV 4K als je ook al een Smart-TV hebt? Beide kunnen toch overweg met apps van streamingdiensten? Dat klopt, maar de Apple TV-mediaspeler heeft nog veel meer te bieden, met name als je zelf ook al volop gebruik maakt van het ecosysteem van Apple. Heb jij een iPhone, iPad, Macbook of misschien zelfs een HomePod of AirPods? Het werkt allemaal samen en ook diensten als Apple Arcade, Apple Music of Fitness+ zijn nauw verweven in deze mediaspeler.

Gebruik je iPhone om audio of video via AirPlay 2 naar je televisie te streamen of stream de audio van een film juist naar je verbonden HomePod-speakers. Kalibreer het beeld via je iPhone. Maak gebruik van ruimtelijke audio met je verbonden AirPods of check je beveiligingscamera’s via HomeKit op je televisie. Deze mediaspeler doet ook dienst als hub voor al je HomeKit-apparaten en dankzij Thread ben je klaar voor de toekomst met de nieuwe smarthomestandaard Matter. Dankzij de A12 Bionic heeft dit apparaat voldoende power om alle games via Apple Arcade te spelen of check je gezondheid via de Fitness+-app. De Apple TV 4K is echt onderdeel van het ecosysteem van Apple en werkt nauw samen met al je andere Apple-producten en -diensten.

Voordeel 2: Krachtige processor

De Apple TV 4K is een mediaspeler met een krachtige processor. De A12 Bionic vinden we namelijk ook terug in de iPhone XS en XS Max, XR, 5e generatie iPad Mini, 3e generatie iPad Air en de 8e generatie iPad. Dat betekent niet alleen heel snel en soepel navigeren door je lijsten met apps, playlists of het streamingaanbod, maar ook games spelen. De dienst Apple Arcade komt dus heel erg tot z’n recht op de mediaspeler. Voor een vast bedrag per maand kun je onbeperkt games spelen. Niet alleen op je iPhone of iPad, maar dankzij deze mediaspeler ook soepel op je grote televisie.

Voordeel 3: eenvoudige bediening

De nieuwste Apple TV 4K, en ook de nieuwe HD-versie, komt met de nieuwe Siri Remote. Apple heeft bedieningsgemak altijd hoog in het vaandel staan en met deze nieuwe afstandsbediening is er wederom een stap vooruit gezet. Zoveel opties en maar een paar knoppen? Het kan. Gebruik je stem via de spraakassistent Siri om een film te starten of een app te openen, gebruik de knoppen om iets af te spelen of het volume te wijzigen of maak gebruik van de nieuwe aanraakbediening met de grote ronde schijf bovenop de afstandsbediening. Een afstandsbediening was nog nooit zo intuïtief. Zo kun je swipen door playlisten of heel gemakkelijk draaien om vooruit of terug te spoelen. Het werkt allemaal fantastisch.

apple-tv-4k-new
Lees ook
Beeld 01 augustus 2020

Review: Apple TV 4K – Nog een paar updates en het is volmaakt

Nadeel 1: gesloten systeem

Het blijft natuurlijk Apple en dat betekent dat het een gesloten ecosysteem is. Ja, al je Apple-producten kunnen met elkaar samenwerken, maar heb je een Android-telefoon of Windows-pc? Dan zul je al heel wat mogelijkheden moeten missen. Sterker nog, zonder andere Apple-producten is de Apple TV 4K maar een simpel mediaboxje waar je niet zoveel geld aan uit had moeten geven. Een Chromecast met Google TV was dan een veel goedkopere en betere optie geweest. Dat maakt de Apple TV 4K eigenlijk alleen maar geschikt voor mensen die beschikken over Apple-producten.

Nadeel 2: Apple TV HD

De Apple TV 4K is het nieuwste van het nieuwste en komt met snelle hardware en uitgebreide mogelijkheden voor 199 euro. Daarnaast is er de normale HD-versie voor 159 euro. Wie denkt dat het enige verschil de 4K-resolutie is komt van een koude kermis thuis. Ondanks dat de nieuwe Siri Remote nu bij de HD-versie wordt meegeleverd is de mediaspeler zelf al behoorlijk oud, inclusief sterk verouderde hardware. Om precies te zijn komt de Apple TV HD uit oktober 2015 en dat terwijl de Apple TV 4K uit 2021 komt. Voor 159 euro is het een hele slechte deal in vergelijking met de veel uitgebreidere 4K-versie voor 199 euro die niet alleen vele malen sneller is, maar ook ondersteuning biedt voor allerlei moderne video- en audioformaten. Negeer de Apple TV HD dus maar gewoon en koop in alle gevallen de 4K-versie. Dan ben je in ieder geval klaar voor de toekomst.

Nadeel 3: Dure hobby

Voor een prijs van 199 euro hoort Apple tot de bovenkant van de markt als het gaat om mediaspelers, maar de prijs is nog te doen. Wil je echter alles uit dit krachtige apparaatje halen, dan zul je ook abonnementen af moeten sluiten. Apple Music, Apple Arcade of misschien Apple TV+? Je krijgt drie maanden gratis Apple TV+ bij aanschaf van de mediaspeler, maar ook dat komt er daarna nog bovenop. Je kunt het gelukkig ten dele opvangen door een abonnement op Apple One te nemen, waar Music, TV+, Arcade en iCloud+ gebundeld worden voor 14,95 per maand. Dat is echter individueel, want je moet 19,95 euro per maand betalen voor een gezin waar je het kan delen met vijf andere mensen. Dat is toch 240 euro extra per jaar voor alle Apple-diensten. En die zijn eigenlijk wel noodzakelijk als je alles uit je Apple TV 4K wil halen. Dan wordt het toch een behoorlijk dure hobby.

Conclusie

De Apple TV 4K is eenvoudig in gebruik en behoort tot de top als het gaat om mediaspelers dankzij de vele mogelijkheden en de goede beeld- en geluidskwaliteit. Zoals je kunt lezen bij de nadelen is het echter niet voor iedereen geschikt. Daarom kunnen we de Apple TV 4K aanraden voor mensen die meerdere producten en diensten van Apple hebben. Ben je meer van de Android-telefoon en diensten van Google of bijvoorbeeld Microsoft? Dan is een Chromecast met Google TV of een andere mediaspeler wellicht meer iets voor jou.

Reacties (3)