De voordelen en nadelen van een e-reader

23 april 2024 8 Minuten 0 Reacties
e-reader vakantie

Is een e-reader ook iets voor jou? We zetten de voor- en nadelen van elektronisch lezen op een e-reader voor je op een rijtje.

Verslind jij op vakantie boeken? Dan heb je waarschijnlijk een zware koffer. Tenminste, tenzij je al bent overgestapt van papier naar elektronisch. Op een e-reader kun je honderden boeken kwijt die je onmogelijk in één vakantie uit kunt lezen. Maar dan heb je ze wel maar bij je, terwijl ze in plaats van 100 kilo dan nog niet eens een halve kilo wegen. De e-reader is een geweldige uitvinding, maar er kleven ook nadelen aan het apparaat. Dit zijn de voordelen en nadelen van e-readers.

Voordeel: e-readers zijn duurzamer

Al die bomen, al die inkt, al die transportkosten… Boeken zijn niet heel erg duurzaam. Een e-reader maakt gebruik van stroom en heeft dus zeker wel invloed op het milieu, maar niet zoveel als losse boeken doen. Bovendien moet jij ook de deur uit om het boek te kopen (of de bezorger komt hem brengen), maar in ieder geval worden er ook in die ‘last mile’ nog de nodige kilometers weggevreten. Het maakt boeken niet per se de meest milieuvriendelijke dingen.

Nadeel: technische problemen

Waar je bij een papieren boek gewoon kunt beginnen met lezen, heb je bij een e-reader wel wat voorbereiding nodig. Je moet de e-reader contact laten maken met het toestel waarop je ebooks staan (of het internet) en soms is zo’n technische verbinding niet helemaal naar wens. Dan wil Kobo niet synchroniseren of is er een ander technisch probleem waardoor je geen toegang hebt tot je boeken. Balen.

Voordeel: je hoeft niet te kiezen

Je kunt op een e-reader zoveel boeken kwijt, dat je nooit hoeft te kiezen welke boeken je wel of niet meeneemt. Je moet uiteraard wel kunnen kiezen welk boek je uiteindelijk gaat lezen, maar je hoeft in ieder geval niet meer af te wegen welk boek het zwaarst is en dus maar uit de koffer wordt gelaten. Je kunt op een e-reader enorm veel boeken kwijt en dat betekent dat je altijd je lievelingsboek en een tof nieuw boek tot je beschikking kunt hebben.

Nadeel: je kunt het boek niet verkopen

Veel mensen vinden het moeilijk om boeken weg te gooien. Geen wonder: het zijn belangrijke overdragers van informatie. Bovendien is er natuurlijk altijd wel iemand die er iets aan heeft, al is het alleen maar om iets mee te knutselen. Met een fysiek boek kun je altijd terecht op Marktplaats, maar met een ebook kan dat niet. Die heb je digitaal gekocht en kun je niet doorverkopen. Vaak betaal je er hierdoor ook wel wat minder voor.

Voordeel: werkt zoals jij wil

Sommige mensen lezen liever met een zwarte achtergrond en witte letters, anderen weer andersom. Het fijne aan een e-reader is dat je er steeds meer dingen op kunt personaliseren. Zo kun je hem helemaal naar je eigen wens instellen: iets wat met een boek niet kan.

Nadeel: je moet de e-reader opladen

Een boek: je pakt het en je leest het, maar een e-reader kan opraken. Dan zit je er net helemaal klaar voor op het strand, en dan weigert hij dienst vanwege een lege batterij. Daar zit je niet op te wachten. Gelukkig gaan veel e-readers lang mee: veel langer dan bijvoorbeeld een smartphone omdat de technologie heel anders in elkaar zit en wordt gebruikt. Maar nog steeds kan een e-reader leeg raken en dan heb je ineens van 100 boeken, 0 boeken om te lezen.

Voordeel: geen last van gewicht

Lig je net lekker, begin je toch wel een lamme arm te krijgen van je boek. Boeken zijn soms zwaar en dat merk je na een tijdje wel op door wat verzuurde armen. Een e-reader is veel lichter en zorgt dat je die lamme armen niet zomaar krijgt. Het is dus niet alleen fijn dat je niet 20 zware boeken in je bagage hebt met een e-reader, maar ook dat je geen zwaar boek in je hand hoeft te houden.

Nadeel: je kunt er niet mee zwemmen

Je gaat natuurlijk geen boek lezen onder water, maar wat we met dit nadeel bedoelen is dat je hem niet even op het strand achterlaat terwijl je een frisse duik in de zee neemt. Waar je dat met een boek van een paar tientjes zonder achterom te kijken zou doen, is dat bij een e-reader aanzienlijk minder vanzelfsprekend. Het zijn kostbare apparaatjes die potentieel gestolen worden als je ze op je handdoek laat liggen.

Voordeel: je kunt notities maken

Waar je er in een boek wel twee keer over nadenkt om je pen erin te zetten, kun je dat bij een e-reader wel. Even een notitie maken voor jezelf, dat kun je gewoon doen op de meeste ereaders. In een boek kan dat ook, maar dan heb je én een pen nodig én je beschadigt het boek. Op een e-reader heb je van die ellende geen last. En, grote plus: je hebt ook geen ezelsoren in je boeken of last van kwijtgeraakte boekenleggers, want je e-reader onthoudt gewoon waar je gebleven bent.

Nadeel: kan soms reflecteren

Als je je e-reader gebruikt in zonnig weer, dan heb je wel rekening te houden met de stand van de zon. Hoewel veel e-readers een enigszins mat scherm hebben, zijn er toch wel eens e-readers die moeite hebben met de zon. Het licht weerkaatst dan zo erg in het scherm dat het bijna niet leesbaar is. En ja, daar heb je de e-reader wel voor meegenomen. Zonde, een e-reader die reflecteert, want dat doet een gewoon boek dan weer niet.

Voordeel: alle boeken beschikbaar

Stel dat je een boek wil lezen dat niet meer wordt gedrukt. Je kunt dan of een hele zoektocht starten naar een van de bestaande exemplaren, of je kunt een ereader kopen en de epub (een ereader-bestandsnaam) downloaden. Het is makkelijker om een boek dat niet meer wordt gedrukt digitaal te lezen, omdat hij op die wijze waarschijnlijk prima beschikbaar is.

Nadeel: vermoeiender voor de ogen

Hoewel veel ereaders mogelijkheden hebben om de belichting uit te zetten, schijnt een ereader wel iets meer moeite te kosten voor de ogen dan een ouderwets stuk papier met letters erop geprint. Zeker als je een e-reader hebt die ook nog blauw licht uitstraalt, dan is de kans bovendien aanwezig dat je minder goed slaapt als je nog even voor het slapengaan een boek leest.

Voordeel: e-reader is toegankelijk

Als je oogproblemen hebt, dan kun je het lezen van boeken alleen doen met bijvoorbeeld een grote loep of andere extra’s om de letters te vergroten. Een e-reader maakt het mogelijk om de grootte van de letters te kiezen, waardoor je geen loep mee nodig hebt maar gewoon kunt doorlezen. Sommige ereaders zijn zelfs in de mogelijkheid om tekst hardop voor te lezen, waardoor boeken zo voor nog meer mensen toegankelijk worden.

Nadeel: de aanschafprijs is vrij hoog

Een boek koop je voor een tientje, maar een e-reader is al gauw duurder. Zo is het voor sommige mensen toch een grote stap om een e-reader te kopen: ‘lees ik echt wel zoveel?’ De drempel om een e-reader te kopen is toch wat hoger dan om een boek te kopen. Maar aan de andere kant, als je de e-reader eenmaal hebt gekocht, dn gaat dat kopen van boeken bijna vanzelf.

Voordeel: e-reader is interactief

Er zijn e-readers die al wat verder zijn doorontwikkeld, die bijvoorbeeld een bepaalde naam van een personage onderstrepen, waar je altijd even op kunt tikken om te weten te komen wie die persoon ook alweer is. En voor kinderboeken kan gelden dat er bij een bepaald woord meer uitleg wordt gezet. Zo zijn e-readers ook nog eens leerzaam, zonder dat je er een smartphone met internet naast hoeft te leggen.

Meer informatie

Op zoek naar een e-reader? Lees ook onze artikelen over e-readers.

Reacties (0)