Review: Hisense 55A90G (A90G-serie) oled-televisie

22 september 2021 + 10 minuten 9 Reacties
Hisense_55A90G_lifestyle

Met de Hisense 55A90G komt er alweer een concurrent bij op de OLED tv-markt. Een scherpe prijs, een set prima ogende specificaties, en de belofte van OLED-beeldkwaliteit, dat klinkt erg aanlokkelijk. We gaan na of de Hisense zich kan meten met concurrenten.

Hisense 55A90G – specificaties

 

Wat Ultra HD OLED-tv
Schermformaat 55 inch (139 cm), vlak
Aansluitingen 4x HDMI (4x V2.0, eARC/ARC, ALLM, VRR, 2K120), 1x composiet video, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 2x USB, 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, Bluetooth
Extra's Dolby Vision IQ, HDR10+, HDR10, HLG, WiFi (802.11b/g/n/ac) ingebouwd, VIDAA U5 OS, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot
Afmetingen 1.234 x 738 x 279 mm (incl. voet)
Gewicht 30,7 kg (incl. voet)
Energieverbruik SDR 114 (G) / HDR 114 watt (G)
Adviesprijs 1.399 euro 

Hisense 55A90G - Design

Hisense pakt uit met een opmerkelijk design. Het superslanke OLED-scherm leunt ongeveer 3° naar achter. De voet is aan de voorzijde niet zichtbaar, maar des te opvallender is de fijne luidsprekerbalk onderaan de totale breedte van het scherm.

Wie een kijkje werpt aan de zijkant merkt een behuizing met een vrij diep profiel van bijna elf centimeter. Dat is eerder ongewoon voor een OLED-tv. Het toestel kan aan de muur gemonteerd worden, maar gezien zijn ontwerp hoort hij toch eerder thuis op een tv-meubel.

De verzwaarde, centrale voet bevindt zich achteraan het toestel, het geheel staat bijzonder stevig. Hou er rekening mee dat het scherm maar vier centimeter boven het tv-meubel staat, en een aparte soundbar dus vrijwel zeker voor het beeld zal staan.

Hisense 55A90G - Aansluitingen

Deze OLED-tv beschikt over vier HDMI 2.0-aansluitingen. Dat betekent dat je maximum 4K60 of 2K120 kunt aanbieden, maar geen 4K120. Hisense heeft wel een aantal HDMI 2.1-features voorzien: eARC, ALLM en VRR.

Verder vinden we twee USB-aansluitingen, een composiet video en stereo cinch ingang, optisch digitaal audio uit, en een hoofdtelefoonaansluiting. Er is ook Bluetooth voorzien, een ethernetaansluiting en WiFi. De meeste aansluitingen staan aan de zijkant. Eén HDMI-aansluiting, de optisch digitale audio-uitgang en de ethernetaansluiting staan achteraan.

Gebruiksgemak en smart tv

VIDAA U, het smart tv-systeem van Hisense, liet net als bij de 65U80GQ een erg gunstige indruk na. Zowel de smart tv-omgeving als de menu’s werken bijzonder vlot, zonder een spat vertraging.

Het Home scherm toont centraal twee rijen apps, die kan je zelf aanpassen naar keuze. Afhankelijk van de app die je kiest verschijnen er op de bovenste rij aanbevelingen uit die app.  Onder de apps vind je dan weer verschillende rijen met aanbevelingen uit allerlei apps. Die zijn echter niet aanpasbaar. Vermits alle belangrijke zaken op het Home scherm beschikbaar zijn, en je voor de aanbevelingen toch naar beneden moet scrollen, vinden we dat niet zo erg.

Hisense claimt dat volgende versies van VIDAA ook naar dit toestel komen, zolang ze tenminste de prestaties niet negatief beïnvloeden.

Afstandsbediening

De lichtmetalen remote ligt goed in de hand, is klein en licht, en vrij handig in gebruik. De layout is degelijk, maar we merken wel dat hij erg compact is. Omdat de toetsen een duidelijke vorm hebben vind je ze echter zonder al te veel moeite op de tast of is een vergissing eerder uitzonderlijk.

Er zijn vijf sneltoetsen voor Netflix, YouTube, Amazon Prime Video, Rakuten TV en Facebook Watch. We zien een trend om steeds meer dergelijke toetsen aan te bieden, al zijn we daar niet volledig tevreden over. Er zullen steeds meer diensten bij komen, en die kunnen moeilijk allemaal een toets krijgen. Bovendien zijn die toetsen verspilde ruimte als je de streamingdienst in kwestie niet gebruikt.

Functies

Vidaa U levert een ruim aanbod in de appstore en alle belangrijke streamingdiensten zijn er: Netflix, YouTube, Amazon Video en Rakuten tv. Hisense liet weten dat Disney+ in Q4 2021 zou arriveren, en Apple TV+ uiterlijk in Q1 2022. In Nederland zijn NPO Start, Kijk en NL Ziet al beschikbaar, RTL zou in 2022 volgen. In België wordt gekeken naar de apps van Streamz en VTM, hopelijk ook in 2022.

De USB-DLNA mediaspeler is erg volledig, en ondersteunt al onze testformaten, inclusief ondertitels en soundtracks, dus ja, ook Dolby Atmos en DTS. De tv heeft een enkelvoudige DVB-T2/C/S2 tuner en één CI+-slot, en je kan opnemen naar externe USB harde schijf. De tv haalde perfect al onze Telenet kanalen op.

Hisense 55A90G - Beeldverwerking

De Hisense levert mooie beelden met prima beeldverwerking, al merkten we wel een paar kleinigheden die nog weggewerkt moeten worden. Zo verlies je een beetje horizontale resolutie, en zien we sporen van Chroma Upsampling Error (CUE). Bij dat laatste kan je een licht kam-effect zien op de rand van bijvoorbeeld rode voorwerpen. Beide problemen zijn gelukkig bijna uitsluitend te zien op testpatronen, en dankzij 4K-resoluties is het effect van CUE onzichtbaar op een normale kijkafstand.

De Hisense levert topresultaten voor deinterlacing, erg belangrijk vermits veel van onze tv settopboxes 1080i aanleveren. Moiré en trapjesvorming komen daardoor nauwelijks voor. Willekeurige ruis werkt hij netjes weg, zelfs in de laagste stand. Met compressieruis heeft hij het moeilijker, waardoor sterk gecomprimeerde bestanden die last van blokvorming niet veel verbeterd worden. Ook kleurbanden in zachte kleurovergangen kan hij niet erg goed wegwerken, maar het OLED-scherm blijft wel gevrijwaard van hinderlijk flikkeren in onze Game Of Thrones scène.

De upscaling levert zuiver werk, en we tikten de scherpte-instelling een beetje naar boven (tot 5 à 10) om wat extra diepte in het beeld te krijgen.

We schakelen ‘Ultra Smooth Motion’ in de ‘vloeiend’ stand om de motion interpolation te beoordelen. De beelden zijn erg vloeiend, maar als de camera te snel pant, zien we dat er nog flink wat schokken overblijven. Uiteindelijk prefereren we de ‘standaard’ instelling. Deze OLED-tv heeft geen black frame insertion techniek, zodat er een heel klein beetje detail verborgen blijft in snelle actiescènes.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze tips en advies sectie door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

Beeldmodusinstellingen / Achtergrondverlichting Beeldmodusinstellingen Beeldmodusinstellingen Geavanceerde instellingen
Achtergrondverlichting:  100
Maximale Helderheid Dynamisch bereik: Laag/Midden
Lichtsensor: Uit
Helderheid: 50
Contrast: 70
Kleurverzadiging: 44
Scherpte: 5
Adaptief contrast: uit
Ultra Smooth Motion: Standaard
Ruisreductie: Laag
MPEG-ruisreductie: Midden
Kleurtemperatuur: Warm 1
Overscan: Uit
Kleurengamma: auto
Zwartniveau: Auto
Gamma-correctie: BT.1886 of 2.2

Hisense 55A90G - Beeldkwaliteit

De A90G gebruikt een standaard OLED-paneel. Het scherm heeft degelijke, maar net geen perfecte uniformiteit, zowel in donkere als heldere testbeelden. Dit is enkel zichtbaar op uniforme testbeelden. Tijdens gewoon gebruik merk je daar absoluut niets van, er is geen spoor van verticale strepen of ‘dirty screen’.

De Bioscoop Nacht beeldmode is uitstekend gekalibreerd, met een perfect neutrale grijsschaal en erg goede kleurweergave. In de allerdonkerste scènes missen we een klein beetje zwartdetail.

Deze preset is wel relatief donker, omdat hij echt wel mikt op kijken bij verduistering. Je kan daarom ook voor de Bioscoop Dag beeldmode kiezen, die gebruikt een iets meer heldere instelling maar geeft ook prima resultaten.

Hisense 55A90G – HDR

Deze Hisense biedt een bijzonder uitgebreide HDR-ondersteuning, met zowel HDR10, HLG als HDR10+ en Dolby Vision IQ.

De maximale helderheid op een 10% venster haalt 597 nits, op een 2% venster zelfs 718 nits. Een volledig wit testveld levert 134 nits. Dat zijn typische OLED-waardes, al zitten ze aan de lage kant van het spectrum. Ter vergelijking, de Sony A80J en Panasonic JZ980 scoren bijna identiek.

Het OLED kleurbereik is erg ruim, het haalt 69% Rec.2020 en 96% DCI-P3. Belangrijker is echter dat de Hisense dat kleurbereik heel goed inzet.

We schakelen naar de HDR Bioscoop Nacht beeldmode, en zien uitstekende resultaten. De tv lijkt metadata te negeren, maar toont witdetail tot ongeveer 3.000 nits. De tonemapping clipt wel wat witdetail weg in de helder gemasterde beelden, dat is duidelijk te zien op 4.000 nits content. In 1.000 nits beelden missen de lichtaccenten dan weer wat impact. Voor donkere beelden draait hij zijn hand niet om, het beeld toont alle schaduwnuances! Echt uitpakken doet de Hisense met erg intense kleuren. Vooral in de helderste tinten weet hij uitstekend de kleuren te bewaren en dat geeft het beeld toch wat extra impact.

Gaming, Reflecties en kijkhoeken

Het OLED-scherm heeft een goede kijkhoek en weert prima reflecties, maar je vermijdt uiteraard best directe lichtinval.

De input-lag klokt, in game mode, af op 44,7 ms. Dat is wat hoger dan wat we graag gezien hadden, maar nog perfect speelbaar. De HDMI-aansluiting levert ALLM en VRR (48-60Hz). Vermits er geen HDMI 2.1-aansluiting is die de nodige bandbreedte levert voor 4K120, ben je beperkt tot 2K120 of 4K60. Opgelet dus als je een laatste generatie spelconsole in huis wil halen.

Hisense 55A90G - Geluidskwaliteit

Een deel van zijn wat lijviger profiel wordt verklaard door een stevige geluidsinstallatie. De Hisense heeft naast zijn speakerbalk vooraan ook twee opwaarts gerichte luidsprekers achteraan en een extra woofer. Samen zijn ze goed voor 80 Watt geluid.

Die flinke klank is een uitstekende ondersteuning voor het mooie beeld. Schakel in de geluidsinstellingen wel even over van DTS Virtual:X naar Dolby Atmos. Die laatste garandeert een veel vollere klank die we een pak aangenamer vonden. We draaien de volumeknop open en beluisteren onze typische testtracks. Een beetje Metallica voor de harde gitaren en drums, wat subtiel stemwerk van Sinéad O’Connor en het ritmische drumwerk van Apollo 440, het klinkt allemaal prima. Als we de volumeknop echt ver opendraaien wordt de bas wat slordig, maar dat is niet uitzonderlijk. Ook in filmscènes is de klank uitstekend. De Dolby Atmos testtrack vult tastbaar de kamer en heeft veel ruimtelijkheid, terwijl dialogen klaar en duidelijk binnenkomen. Kortom, prima resultaten!

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Onze projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.

Hisense 55A90G – Conclusie

Met deze 55A90G toont Hisense dat het ook een knappe OLED-tv kan leveren die zonder al te veel moeite een plaatsje neemt naast de concurrenten. Maar dat betekent niet dat er geen ruimte is voor verbetering. Voor gamers is het ontbreken van een HDMI 2.1-aansluiting mogelijk een demper op de vreugde. De piekhelderheid is aan de lage kant, maar anderzijds wel in lijn met andere instap OLED-modellen. De beeldverwerking vertoont wat kleine fouten, maar die storen typisch kijkplezier niet.

De 55A90G heeft ook heel wat goede eigenschappen. Het in het oog springend ontwerp is mooi afgewerkt. De beeld- en geluidskwaliteit zijn uitstekend. Het OLED-scherm biedt knappe, meeslepende beelden, met veel diepte, goede schaduwnuance en vooral erg rijke, natuurlijke kleuren. De uitgebreide HDR-ondersteuning is een prima troef. Het audiosysteem is opvallend goed, en presteert knap zowel voor film als muziek. Met  VIDAA U krijg je bovendien een handig en vlot smart tv-systeem dat heel wat te bieden heeft. Dankzij zijn scherp prijskaartje vinden we hem absoluut het overwegen waard.

9.0
Hisense_55A90G_toestel

Beoordeling
Hisense 55A90G

Pluspunten
  • Prijs
  • Goede beeldverwerking
  • Zeer goede, en rijk kleurweergave
  • Prima smart tv-systeem
  • Dolby Vision IQ én HDR10+
  • Uitstekende audioprestaties en Dolby Atmos
  • ALLM, VRR en eARC
Minpunten
  • Geen HDMI 2.1-aansluiting voor 4K120
  • Apple TV en Disney+ ontbreken (voorlopig)
  • Relatief lage piekhelderheid
  • Onderdrukt wat HDR-witdetail

Beoordeling Hisense 55A90G

Met deze 55A90G toont Hisense dat het ook een knappe OLED-tv kan leveren die zonder al te veel moeite een plaatsje neemt naast de concurrenten. Maar dat betekent niet dat er geen ruimte is voor verbetering. Voor gamers is het ontbreken van een HDMI 2.1-aansluiting mogelijk een demper op de vreugde. De piekhelderheid is aan de lage kant, maar anderzijds wel in lijn met andere instap OLED-modellen. De beeldverwerking vertoont wat kleine fouten, maar die storen typisch kijkplezier niet.

De 55A90G heeft ook heel wat goede eigenschappen. Het in het oog springend ontwerp is mooi afgewerkt. De beeld- en geluidskwaliteit zijn uitstekend. Het OLED-scherm biedt knappe, meeslepende beelden, met veel diepte, goede schaduwnuance en vooral erg rijke, natuurlijke kleuren. De uitgebreide HDR-ondersteuning is een prima troef. Het audiosysteem is opvallend goed, en presteert knap zowel voor film als muziek. Met  VIDAA U krijg je bovendien een handig en vlot smart tv-systeem dat heel wat te bieden heeft. Dankzij zijn scherp prijskaartje vinden we hem absoluut het overwegen waard.

Prijsvergelijker Hisense 55A90G

Reacties (9)