Review: TCL 65C835 (C835-serie) lcd led tv

08 juni 2022 + 10 minuten 15 Reacties
TCL-65C835-lifestyle
FWD award

TCL stopt zo veel mogelijk kwaliteit in een aantrekkelijke prijs. Kijk naar deze 65C835 en dat wordt onmiddellijk duidelijk. Het toestel zet hoog in op beeld- en geluidskwaliteit en is erg rijk uitgerust. Daarmee is het een geduchte concurrent in de subtop categorie.

TCL 65C835 – specificaties

Wat Ultra HD LCD-tv (MiniLED FALD, 24x12 zones, Quantum Dot)
Formaat 65 inch (165 cm), vlak
Aansluitingen 4x HDMI (2x V2.0, 2x v2.1, eARC/ARC, ALLM, VRR, 4K120), 1x composiet video, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 1x USB, 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, Bluetooth (A2DP, HID)
Extra's Dolby Vision IQ, HDR10+, HDR10, HLG, WiFi (802.11b/g/n/ac/ax) ingebouwd, Android TV (11 R), USB/DLNA-mediaspeler, Airplay 2, DVB-T2/C/S2, CI+-slot
Afmetingen 1.447 x 867 x 320 mm (incl. voet)
Gewicht 26,3 kg (incl. voet)
Verbruik SDR 136 (G) / HDR 300 watt (G)
Adviesprijs 1.499 euro

TCL 65C835 - Design

TCL heeft zijn design van de C835-reeks op enkele opvallende punten aangepast ten opzichte van vorig jaar. Deze miniLED-tv blijft in elk geval niet de slankste, maar waar het scherm vorig jaar nog vrij dik leek, kreeg het nieuwe model een fijner kader, met een afgeschuinde rand. In realiteit is het nog steeds even diep als vorig jaar (2,5 cm) maar het lijkt wel heel wat slanker.

Tweede opvallende verschil: de soundbar onderaan is verdwenen. Onkyo tekende nog steeds voor de audio-oplossing, maar dat is dus enkel nog zichtbaar op de rug. Tot slot is de voet dit jaar een vrij forse centrale voetplaat. De geborsteld titanium kleur geeft het een neutrale, maar stijlvolle uitstraling.

De afwerking van het toestel is prima. Enkel de plaatsing van de stroomkabel kan eigenlijk beter, die staat iets te dicht bij de rand.

TCL 65C835 - Aansluitingen

Aan de zijkant vinden we alle aansluitingen. Dat zijn twee HDMI 2.0-aansluitingen en twee HDMI 2.1-aansluitingen. Die laatste twee zijn voorzien van 48Gbps bandbreedte. Ze ondersteunen 4K120, ALLM, VRR en eARC.

Het aanbod bevat verder één USB-aansluiting, een composiet video en stereo cinch audio ingang, twee antenneaansluitingen, optische digitale uitgang en een hoofdtelefoonuitgang. Ethernet, WiFi en Bluetooth (voor muis/toetsenbord of draadloze hoofdtelefoon) maken de lijst compleet.

TCL 65C835 - Gebruiksgemak en smart tv

Onder de motorkap gebruikt de C835 nog steeds een quad-core ARM Cortex-A73 met 3GB RAM en Mali-G52 MP GPU die voldoende krachtig zijn voor een vlotte gebruikservaring. De C835 draait op Android 11 en is nu ook uitgerust met de Google TV interface. De installatie kan je grotendeels uitvoeren met behulp van de Google Home app, dat is handiger dan met de tv-remote. Tijdens het laatste deel van de installatie merken we echter dat TCL je vraagt om in te loggen met een TCL-account. Dat is op zich niet verwonderlijk, elke fabrikant vraagt dit, maar dan wel optioneel. Bij TCL is dit nu verplicht. Als gebruiker haal je daar geen echt voordeel uit, het enige verschil is dat je je toestel in de TCL Home app kunt plaatsen. Terwijl je wel weer een account moet aanmaken. Bij deze dus een oproep aan TCL om dit optioneel te houden.

Google TV levert ondertussen heel veel content-aanbevelingen. Die verschijnen in de eerste plaats centraal in beeld, en toonden bij ons Disney+ content, ongeacht of je die app gebruikt. Onze belangrijkste opmerking blijft dan ook dat je aan de organisatie van dat scherm weinig kunt veranderen. Verder biedt Google TV uiteraard een enorm breed app-aanbod.

De menu’s met instellingen vinden we terug onder de Google TV menu’s. Ze zijn goed opgebouwd, met logische groeperingen en ze navigeren vlot. Ze nemen wel vaak een relatief groot deel van het scherm in.

Afstandsbediening

TCL levert twee remotes bij dit toestel. Een daarvan is de gebruikelijke TCL remote. Die is al enkele jaren onveranderd, hij is lang en smal met aangename rubber toetsen.

Nieuw is de Google TV remote. Die mikt heel duidelijk op de streaming kijker. Hij werkt via Bluetooth, je hoeft hem dus niet te richten. Drie sneltoetsen onderaan zijn voor de meest gebruikte streamingdiensten: YouTube, Netflix, en Prime Video. Drie andere brengen je naar de mediaspeler, het TCL-kanaal en TCL Guard. Het TCL-kanaal lijkt ons een aparte streaming dienst met trailers en (erg) oude films. TCL-guard is een soort van opschoondienst van je tv. Hij kijkt apps na, ruimt ongebruikte bestanden op enzovoort. Deze remote is best handig, al was het maar omdat hij een pak eenvoudiger is dan de klassieke TCL remote, maar ook omdat hij sneller toegang biedt tot allerlei functies dankzij toetsen voor quick settings, vorige app of de game bar.

Functies

De TCL is uitgerust met een tv-tuner voor digitale tv (DVB-T2/C/S2) en een CI+-slot. Opnemen is niet mogelijk, TCL biedt die functie enkel als het model een dubbele tuner heeft. Naast Chromecast heeft TCL de C835 ook uitgerust met Apple Airplay 2. Er is ook een multiview functie die tv-content en het scherm van een smartphone samen op het scherm zet, maar die werkt voorlopig enkel met TCL smartphones.

TCL 65C835 - Beeldverwerking

Uitstekende beeldverwerking zorgt er voor dat elke bron er scherp en gedetailleerd uitziet. Upscaling gebaseerd op AI machine learning en deep learning herstelt detail, gebaseerd op wat de processor herkent in elk beeld. We vonden de beelden relatief zacht, de “scherpte” instelling mag daarom naar vijf. Ruisonderdrukking haalt goed willekeurige ruis uit het beeld, maar compressieruis die zichtbaar is als blokvorming blijft wel wat achter. Op dat vlak moet TCL de werking van de processor nog wat aanscherpen.

Sinds vorig jaar is er ook de “superieure gradatie” instelling die kleurbanden in zachte kleurgradiënten kan wegwerken. Die instelling werkt uitstekend, ook in donkere scènes zoals onze Game of Thrones test, maar ze maakt het beeld wel vrij zacht. Activeer ze daarom best enkel als je het nodig acht, en enkel in de laagste stand.

De C835 beschikt over een 100 Hz-paneel. Een licht vage rand rond bewegende voorwerpen belet echter de zichtbaarheid van het allerfijnste detail bij beweging. Door de “Bewegingsduidelijkheid” instellingen te activeren verbeter je weliswaar het stotteren van filmbeelden, maar die licht vage rand blijft. “LED beweging wissen” is de gebruikelijke oplossing daarvoor, het gebruikt backlight scanning, maar werkt aan 60 Hz en veroorzaakt zo wat geflikker in het beeld. Het is minder storend dan op andere toestellen, maar we raden het toch af. De motion interpolation (“verminder trillen’) kan in snel bewegende beelden ook niet alle gestotter vermijden, dus experimenteer zelf wat je aanvaardbaar acht.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze tips en advies sectie door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

Geavanceerd/Helderheid Geavanceerd Kleur Geavanceerd Klaarheid Geavanceerd Beweging
Helderheid: 45
Contrast: 90
Zwart niveau 50
Dynamisch contrast: Uit
Zwart stretch: Hoog
Dynamisch Helderheid: auto
Lokale verduistering: Hoog
Lokaal Contrast: Uit/Laag/Hoog
Gamma: 2
Kleurverzadiging: 50
Tint: 50
Dynamische Kleur: Uit
Blauwlichtfilter: Uit
Kleurtemperatuur: Warm
Scherpte: 0-10
MPEG NR: laag
DNR: laag
Superieure gradatie: uit/laag
Bewegingsduidelijkheid: Aan
LED-beweging wissen: Uit
Verminder vervagen: 10
Verminder trillen: 4-10Scherminstellingen/Overscan: Uit

TCL 65C835 - Beeldkwaliteit

De 65C835 gebruikt een mini-LED Full Array Local Dimming achtergrondverlichting en een VA-paneel. Het paneel heeft een zeer goede uniformiteit, zowel in donkere als heldere beelden.

Maar waar we natuurlijk het meest in geïnteresseerd zijn is het contrast. Native haalt de C835 een ANSI-contrast van 6.020:1. Dat is op zich al een uitstekend, zelfs vrij uitzonderlijk resultaat. Maar TCL heeft de C835 niet alleen een beter paneel gegeven. De FALD-achtergrondverlichting is ook onderverdeeld in meer segmenten, het zijn er dit jaar 24×12 (288), en de tv kan de achtergrondverlichting nu aansturen in 4.096 stappen. Dat is een flinke upgrade ten opzichte van de 160 zones en 256 stappen.  Met local dimming geactiveerd zitten we al snel aan contrastverhoudingen van meer dan 15.000:1 of zelfs 36.000:1 afhankelijk van de test.

Maar het is vooral in onze donkere testfragmenten dat we sterke verbetering zien. De extra segmenten en de verfijnde aansturing zorgen er voor dat segmentgrenzen nagenoeg onzichtbaar zijn. De moeilijke scène uit Gravity oogt heel donker, maar toont wel degelijk zo goed als alle sterren. De achtergrondverlichting bloedt nergens door. In HDR-beelden is dat effect ook zichtbaar, al zien we daar in het vuurwerk wel een heel zachte halo. Hou er rekening mee dat de foto’s overbelicht zijn om het effect goed te tonen. Het ontbreekt ook absoluut niet aan zwartdetail. Zowel in The Revenant als in de Harry Potter scènes zien we heel goed wat er gebeurt. Kortom, de C835 realiseert een sterk contrast met relatief weinig nadelen. Ja, je ziet het verschil nog naast een OLED-toestel, dat blijft op dat vlak de referentie.

De ‘Film’ beeldmode is bovendien uitstekend gekalibreerd. De grijsschaal heeft een klein beetje rood op overschot, maar dat is in de praktijk nauwelijks zichtbaar. De kleurweergave is uitstekend. Gezien de verbeteringen op vlak van contrast en dimming zijn dit ijzersterke prestaties. De 65C835 zal later dit jaar ‘Calman Ready’ zijn, zodat hij automatisch gekalibreerd kan worden.

Hoe interpreteer ik deze metingen?

Door een bug in Calman dragen een aantal rapporten de foute fabrikant/modelnaam. De rapporten zijn echter allemaal gecontroleerd en correct.

Hoe interpreteer ik deze metingen?

Door een bug in Calman dragen een aantal rapporten de foute fabrikant/modelnaam. De rapporten zijn echter allemaal gecontroleerd en correct.

Hoe interpreteer ik deze metingen?

Door een bug in Calman dragen een aantal rapporten de foute fabrikant/modelnaam. De rapporten zijn echter allemaal gecontroleerd en correct.

TCL 65C835 – HDR

Tv’s krijgen een steeds hogere helderheid en kleurbereik om HDR-content zo sterk mogelijk weer te geven. De C835 verbetert de prestaties van de C825 nog een stap. Vooral op vlak van helderheid zien we een stevig stap vooruit. Op een 10% venster haalt hij 1.313 nits (tegen net geen 1.000 nits op de C825) en op een volledig wit scherm realiseert hij 638 nits (540 nits op de C825). Opvallend is dat hij op een 25% venster zelfs tot bijna 1.600 nits gaat.

Hoe interpreteer ik deze metingen?

Door een bug in Calman dragen een aantal rapporten de foute fabrikant/modelnaam. De rapporten zijn echter allemaal gecontroleerd en correct.

Hoe interpreteer ik deze metingen?

Door een bug in Calman dragen een aantal rapporten de foute fabrikant/modelnaam. De rapporten zijn echter allemaal gecontroleerd en correct.

Het kleurbereik van de quantum dots is al even indrukwekkend. De C835 haalt 93% P3 en 70% REc.2020. Daarmee evenaart hij de prestaties van een OLED, maar combineert dat wel met heel wat meer helderheid. Kleuren en licht zijn dan ook de sterke kant van dit toestel, de beelden hebben een enorme intensiteit.

Hoe interpreteer ik deze metingen?

Door een bug in Calman dragen een aantal rapporten de foute fabrikant/modelnaam. De rapporten zijn echter allemaal gecontroleerd en correct.

Hoe interpreteer ik deze metingen?

Door een bug in Calman dragen een aantal rapporten de foute fabrikant/modelnaam. De rapporten zijn echter allemaal gecontroleerd en correct.

Hoe interpreteer ik deze metingen?

Door een bug in Calman dragen een aantal rapporten de foute fabrikant/modelnaam. De rapporten zijn echter allemaal gecontroleerd en correct.

Tonemapping van HDR10-content is erg belangrijk om het beste uit elk beeld te halen. De TCL respecteert metadata en toont witdetail tot 4.000 nits. Daarvoor moet je wel ‘Dynamic Tonemapping’ geactiveerd laten. Daarmee haalt de tv netjes alle witdetail naar boven, zodat elke heldere nuance zichtbaar blijft. Het beeld verliest echter een beetje contrast, het lijkt ons dat de tonemapping de donkere tinten onnodig optilt. TCL is op de hoogte van dit probleem en een software fix is in de maak. Je kan het probleem ook wat milderen door “lokaal contrast” te activeren.

De HDR Film mode levert een degelijke kalibratie. De kleurtemperatuur is ietwat koel, en ze is een tikje te helder, maar scoort verder uitstekend. Er is veel zwartdetail zichtbaar, en ook in HDR-content bewijst de dimming dat het een mooie verbetering levert tegenover zijn voorganger. TCL ondersteunt naast HLG en HDR10 ook HDR10+ en Dolby Vision IQ. Welke HDR-content je dan ook bekijkt, je zit gebeiteld.

Gaming, Reflecties en kijkhoeken

VA-schermen blijven ondanks verbeteringen gevoelig voor verandering in helderheid bij een ruime kijkhoek. Concreet verlies je contrast en helderheid wanneer je niet recht voor de tv zit. Kleuren blijven wel goed bewaard. Dit scherm gaat goed om met reflecties.

Gamers worden ruim bediend, de twee HDMI 2.1-aansluitingen leveren naast 48 Gbps bandbreedte ook ALLM en VRR (HDMI VRR en AMD Freesync). Voor zijn input-lag van 17,2 ms (4K60) en 7,6 ms (2K120) hoeft hij zich niet te schamen, dat zijn uitstekende cijfers. Het paneel kan tot 144 Hz refresh ondersteunen, maar dat kan wel enkel als je een pc aansluit, spelconsoles leveren immers maximaal 120 fps. Ook TCL heeft een Game Bar voorzien waar je snel informatie over de framerate ziet en bepaalde instellingen kunt aanpassen.

TCL 65C835 - Geluidskwaliteit

De audio-oplossing lijkt bijzonder sterk op die van vorig jaar, ook al is er geen soundbar meer zichtbaar onder de tv. Onkyo leverde een 2x 15W down-firing systeem met een extra 30 W woofer achteraan in de rug. Dat is zeker ruim bemeten qua vermogen en dat hoor je ook.

Met de volumeknop halverwege knallen de laserstralen van Tie-Fighters en X-Wings ons rond de oren. De klank heeft een heel goed surround-effect, zeker als je voor Dolby Atmos tracks kiest. Vergeet wel niet Dolby Atmos aan te vinken in de geluidsinstellingen. Voor muziek zouden we dan weer aanraden om het uitgeschakeld te laten, zo vermijd je dat de muziek een iets te schel karakter krijgt. De C835 levert solide audioprestaties, met voldoende bas (misschien iets minder dan we gehoopt hadden weliswaar). Voor een subtopper vinden we het resultaat uitstekend.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Onze projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.

TCL 65C835 – Conclusie

Op zoek naar een heldere en kleurrijke 65 inch tv, met flink wat features? De TCL 65C835 lijkt ons al die vakjes aan te kruisen. We vonden het moeilijk om minpunten aan te stippen, zeker op vlak van beeld en geluid levert deze set meer dan voldoende kwaliteit voor zijn prijs. We vinden het wel jammer dat TCL je verplicht om in te loggen met een extra TCL-account, die je niks oplevert. En over Google TV zijn we tevreden, op een uitzondering na. Je kunt het nauwelijks personaliseren.

Maar 288 segmenten? Ja dat is meer dan vorig jaar, maar is het genoeg? Wel, het verraste ons ook, maar ja, dat is genoeg. Samen met de nauwkeurige led-aansturing, het excellente VA-paneel, en het prima algoritme levert de TCL uitstekend zwart, met veel schaduwnuance en quasi zonder zichtbare grenzen. Perfect is het niet, dat is zo goed als onmogelijk met een lcd-tv, maar dit komt echt wel in de buurt. Doe er dan nog eens een indrukwekkende 1.500 nits helderheid bij, een heel ruim kleurbereik en prima kalibratie, en de beelden zijn een plezier voor het oog. De Onkyo audio-oplossing levert een goede muzikale ondersteuning, en de HDMI 2.1-aansluitingen zijn uitgerust met alle gamer-features. Google TV zorgt voor alle mogelijke streaming-opties. De 65C835 is zo een echte allrounder, goed voor film, sport en games. En al dat dan ook nog eens aan een bijzonder scherpe prijs.

9.0
TCL-65C835-toestel
FWD award

Beoordeling
TCL 65C835

Pluspunten
  • Uitmuntend contrast en zwartdetail
  • Top local dimming, ondanks beperkt aantal segmenten
  • Zeer hoge helderheid en kleurbereik
  • Goede beeldverwerking
  • Dolby Vision én HDR10+
  • HDMI 2.1 met volledige gamer-features
  • Solide audio met Dolby Atmos
Minpunten
  • Verplicht inloggen met TCL-account
  • Weinig personalisatie mogelijk in Google TV

Beoordeling TCL 65C835

Op zoek naar een heldere en kleurrijke 65 inch tv, met flink wat features? De TCL 65C835 lijkt ons al die vakjes aan te kruisen. We vonden het moeilijk om minpunten aan te stippen, zeker op vlak van beeld en geluid levert deze set meer dan voldoende kwaliteit voor zijn prijs. We vinden het wel jammer dat TCL je verplicht om in te loggen met een extra TCL-account, die je niks oplevert. En over Google TV zijn we tevreden, op een uitzondering na. Je kunt het nauwelijks personaliseren.

Maar 288 segmenten? Ja dat is meer dan vorig jaar, maar is het genoeg? Wel, het verraste ons ook, maar ja, dat is genoeg. Samen met de nauwkeurige led-aansturing, het excellente VA-paneel, en het prima algoritme levert de TCL uitstekend zwart, met veel schaduwnuance en quasi zonder zichtbare grenzen. Perfect is het niet, dat is zo goed als onmogelijk met een lcd-tv, maar dit komt echt wel in de buurt. Doe er dan nog eens een indrukwekkende 1.500 nits helderheid bij, een heel ruim kleurbereik en prima kalibratie, en de beelden zijn een plezier voor het oog. De Onkyo audio-oplossing levert een goede muzikale ondersteuning, en de HDMI 2.1-aansluitingen zijn uitgerust met alle gamer-features. Google TV zorgt voor alle mogelijke streaming-opties. De 65C835 is zo een echte allrounder, goed voor film, sport en games. En al dat dan ook nog eens aan een bijzonder scherpe prijs.

Prijsvergelijker TCL 65C835

Reacties (15)