Review: Samsung Gear Sport – beter dan een Android Wear-smartwatch voor fitness

29 november 2017 + 10 minuten 0 Reacties
20171218134936_samsung-gear-sport-foto-4.jpg

De Samsung Gear Sport is een fitnesstracker verpakt als een smartwatch en biedt derhalve meer mogelijkheden aan. In deze recensie nemen we het product uitgebreid onder de loep. De uitgebreide fitnesstracker heeft een adviesprijs van 349 euro.

Tijdens IFA 2017 in Berlijn kondigde Samsung een nieuwe smartwatch aan. Het ging niet om de Samsung Gear S4, maar om de Samsung Gear Sport: een fitnesstracker in de verpakking van de smartwatch. Dit is niet het eerste product in z`n soort. Zo hebben we onlangs eerder al de Fitbit Ionic getest, dat ook uitgebreide fitnessmogelijkheden aanbiedt in een smartwatchdesign. Met zijn minimalistische design en draaibare rand combineert de Gear Sport op het eerste gezicht dezelfde stijl en functionaliteit als een Gear S3-smartwatch.

Samsung Gear Sport – hardware en design

Wanneer je een Samsung Gear Sport in het wild zou aantreffen en zou denken dat iemand een Gear S-smartwatch om zou hebben, dan zou dat niet vreemd zijn. Het design van deze fitnesstracker lijkt namelijk erg op de Gear S-lijn, maar na verdere observatie is de conclusie echter dat dit design een stuk verfijnder is. Het polsapparaatje is zowel smal als dun en is ook helemaal zwaar, waardoor die ook niet in de weg gaat zitten wanneer je aan het sporten bent. Bovendien is de tracker waterdicht; tot wel vijftig meter onder water.

Wanneer je de Gear Sport vergelijkt met een Gear S3 (vooral de Frontier-versie), dan is-ie inderdaad een stuk kleiner en lichter. Maar wanneer je hem vergelijkt met de Fitbit Ionic, dan lijkt-ie ineens een stuk groter en zwaarder te zijn. Het is ook maar net waar je aan gewend bent. Over het algemeen moet een fitnesstracker je fitnessprestaties niet in de weg zitten. En dat doet de Gear Sport gelukkig niet (alhoewel we wel merken dat het apparaat misschien net even te groot is om er comfortabel mee te kunnen slapen, helaas).

Om er zeker van de zijn dat de uitgebreide fitnesstracker inderdaad tot vijftig meter onder water gebruikt kan worden (handig voor wanneer je vaak, lang of diep zwemt), moet je hem wel gebruiken in combinatie met het standaard bandje. Die is blauw en van rubber gemaakt en ziet er verder prima uit. Je zou kunnen zeggen dat het design van het bandje de smartwatch een goedkoop uiterlijk meegeeft, maar het relief aan de zijkanten voorkomt dat, als je het aan ons vraagt. Al met al is het geen straf om met een Gear Sport rond te lopen.

Samsung Gear Sport – specificaties en display

Net zoals de andere smartwatches van Samsung draait ook de Samsung Gear Sport op Tizen, dit keer versie 3.0. Het apparaat beschikt tevens over een draaibare rand (waarmee je de interface kunt bedienen). Dit systeem bewijst keer op keer dat het één van de betere manieren is om een smartwatch te bedienen, aangezien je zo niet constant met je vinger op het scherm zit. Uiteraard kun je het touchscreen ook met je vinger bedienen. Het scherm zelf is 1,2-inch groot en beschikt over een uiterst scherpe resolutie van 360 bij 360 pixels.

Over dat scherm zit een beschermlaag Gorilla Glass 3. Onder de motorkap zit een Samsung Exynos 3250-processor (dualcore), geklokt op 1,0 GHz. Het apparaat beschikt over 4GB aan opslaggeheugen. Daar kun je muziek op kwijt. In combinatie met bluetooth-oordoppen zou je je smartphone kunnen thuislaten en alleen met de Sport op stap kunnen gaan voor fitnesstracking in combinatie met je favoriete muziek. Ook is er 768 MB aan werkgeheugen aanwezig, evenals bluetooth 4.2, een snelheidsmeter, hartslagmeter, gyroscoop en een barometer.

Samsung Gear Sport – software

Tizen 3.0 is het besturingssysteem op deze smartwatch (die update is inmiddels ook uitgebracht voor de Samsung Gear S3). Deze versie van het OS brengt een aantal handige dingen met zich mee. Zo kun je de Gear Sport in de horlogestand zetten (Instellingen > Batterijbeheer > Alleen horloge), waardoor je veel langer met de accu kan doen. Het nadeel van deze stand is echter dat je alle smartwatchfuncties verliest. Het kan wel een manier zijn om de batterijduur te verlengen voor de momenten waarop je níet aan het sporten bent.

Daarnaast lost Samsung een vervelend aspect op van die draaiende rand. Je kunt het apparaat uit de slaapstand halen door aan de rand te draaien. Maar wanneer je slaapt en het horloge registreert een draai aan die rand, dan gaat het scherm dus aan. Nu kun je instellen dat die beweging niet zorgt voor het ontwaken van de smartwatch. Verder zijn er nieuwe icoontjes (die meer in lijn vallen met andere apps van Samsung), kun je veel beter zien hoe een wijzerplaat oogt en kun je de Gear Sport in waterstand zetten (die het touchreen uitschakelt).

Wat verder nog ontzettend handig is, is de uitbreiding van het snelle menu (dat tevoorschijn komt wanneer je van boven naar beneden veegt). Daar staan nu acht mogelijkheden gepresenteerd, waardoor je bijvoorbeeld heel snel de horloge- of watermodus kunt activeren. Daarnaast denkt de smartwatch met je mee (of tenminste, dat probeert-ie) door suggesties aan te bieden in het instellingenmenu (net zoals je ziet op de smartphones van het bedrijf). Al met al zijn de verbeteringen op softwaregebied welkom en positief te noemen.

Tizen mag momenteel nog niet zo uitgebreid zijn als Android Wear of zo toegankelijk zijn als het watchOS, het is geen besturingssysteem dat onderdoet voor de concurrentie. Samsung bewandelt zijn eigen pad en slaat, net als Apple en Google, natuurlijk ook wel eens de plank mis. Maar qua navigatie kom je moeiteloos door de opties heen, ook al zul je die niet eens allemaal voorbij zien komen in de eerste week. Uit onze ervaring blijkt vaak dat wanneer we naar een optie zochten, waar we nog niet eerder aan hadden gedacht, dan konden we hem vinden.

Samsung Gear Sport – fitnesstracking

De Samsung Gear Sport voelt voornamelijk aan als een `gezondheid eerst`-apparaat (meer daarover ook in het kopje hieronder). Je kunt hardlopen met de ingebouwde gps-chip en zelfs je hartslag onder water meten tijdens het zwemmen. Bovendien is het in staat om automatisch je sportactiviteiten te meten wanneer je ergens aan begint. Je moet die activiteit wel al tien minuten aan het doen zijn (en voor die tien minuten vult de Gear Sport ongeveer een gemiddelde in van wat je op dat moment hebt laten zien als prestatie).

Verder is het duidelijk dat Samsung een heel ecosysteem heeft opgezet. Wanneer je een Samsung-smartphone en -televisie hebt, dan kun je in combinatie met de smartwatch oefeningen op je televisie volgen. Ondertussen laat de tv informatie van de smartwatch zien, zodat je niet constant op je horloge hoeft te kijken. Omdat we hier geen televisie van Samsung hebben, kunnen we dat helaas niet uitproberen. Maar mocht je alles van Samsung hebben thuis, dan heb je weinig excuses meer om niet even wat meer te bewegen, dat is duidelijk.

Naast de standaard Samsung Health-app, kun je ook andere fitnessapplicaties gebruiken in combinatie met de Samsung Gear Sport, zoals MyFitnessPal en Endomondo. Je kunt alle verzamelde data, zoals hartslag, calorieën, stappen, et cetera, allemaal terugvinden in een gekoppelde app. Er gebeurt ook een hoop op de achtergrond. Heb je de smartwatch om en loop je een rondje, dan zal het apparaat dat herkennen en gaan bijhouden wat je doet (en je ook voortdurend op de hoogte houden van je vorderingen).

Verder lijkt de Samsung Gear Sport even accuraat te zijn als de Samsung Gear S3 in fitnesstracking. De metingen zijn redelijk accuraat in vergelijking met andere trackers, maar wijken vaak wel af van andere metingen. Soms tot wel duizend stappen op een dag en dat is toch wel wat. Ook komt het wel eens voor dat de smartwatch een langere afstand meet dan je daadwerkelijk gelopen hebt. De hartslagmonitor doet het wat dat betreft veel beter. Het is goed om te onthouden dat de Gear Sport vooral een algemeen beeld van je prestaties toont.

Samsung Gear Sport – app en in gebruik

Een nadeel vinden we echter de verplichte applicatie voor op je smartphone. Je hebt niet alleen de app nodig, maar bent ook verplicht om een aantal plug-ins te downloaden. Wanneer je besluit dat niet te doen, wordt de applicatie afgesloten en wordt het koppelproces (tussen telefoon en horloge) afgebroken en kun je dus niet optimaal gebruikmaken van je aankoop. Het is ons een raadsel waarom al die functies niet gewoon standaard ingebouwd zitten. Bovendien ligt hierdoor ook een gevaarlijk risico op de loer.

Omdat de app kan worden uitgebreid met plug-ins, kunnen we ons ook voorstellen dat andere malafide app-ontwikkelaars plug-ins laten rondzwerven op het internet, op zoek naar ongeïnformeerde mensen die denken de mogelijkheden van hun nieuwe smartwatch uit te breiden. Natuurlijk kun je altijd kijken of een plug-in echt van Samsung komt of niet, maar sommige dingen kunnen nou eenmaal goed gekopieerd of gemaskeerd worden. Er zijn vooralsnog geen gevallen bekend waarin mensen hier slachtoffer van zijn geworden.

De Gear Manager is gratis te downloaden op Android en iOS. Wanneer je die app hebt geïnstalleerd en de koppeling hebt gemaakt, dan kun je een aantal dingen doen met de smartwatch. Zo zullen je contacten worden overgenomen, waardoor je kunt zien wie je belt en meteen kunt opnemen. Ook kun je reageren op berichten die binnenkomen. Dat kan met je stem, maar ook met het kleine toetsenbord. Je kunt typen, wat nog best redelijk gaat, of gebruikmaken van de software die handschriften moeten herkennen — wat vaak niet het geval is.

Daardoor raden we aan alsnog naar je smartphone te grijpen wanneer die af gaat en je iets wil terugsturen, tenzij je weet hoe je moet omgaan met de spraakherkenning. Dat werkt ongeveer net zo goed als op de Samsung Gear S3; er zijn meer momenten dat het goed gaat, dan dat het fout gaat. Het is en blijft immers software. Met de stemherkenningssoftware, S Voice, kun je ook notities opnemen en stemberichten inspreken. Dat werkt vaak wel prima en kan een uitkomst bieden wanneer je heel snel iets moet opslaan, voordat je het vergeet.

Eén van de dingen die de Samsung Gear Sport anders doet dan de concurrentie, is het feit dat je op de smartwatch zelf ingenomen calorieën kunt invullen. Je hebt hier dus geen smartphone voor nodig. Je gaat hiervoor naar de Health-app van Samsung, scrolt naar beneden en kunt direct beginnen met invullen. Omdat het doel (het aantal te verbranden calorieën) meteen in beeld staat, kun je zelf bepalen of je nog wat harder moet werken (of minder moet eten) of niet — en anders kan de fitnesstracker je daar ook gewoon bij helpen.

Waar je ook geen smartphone voor nodig hebt, is het beluisteren van muziek via Spotify. Je kunt de app downloaden naar de smartwatch en vervolgens inloggen met je eigen abonnement. Zorg er wel voor dat je wifi aangezet hebt, want anders werkt dit helaas niet. Wanneer je bent ingelogd, dan is het mogelijk nummers op te zoeken en die direct te downloaden op je Samsung Gear Sport. Zo kun je dus offline muziek luisteren middels een bluetooth-headset. Het enige waar je nog je smartphone voor nodig hebt, is het installeren van de app.

Samsung Gear Sport – conclusie

Wanneer je als fitnessliefhebber op zoek bent naar een goedwerkende en uitgebreide fitnesstracker, dan zul je een hoop toffe dingen vinden in de Samsung Gear Sport. De smartwatch oogt elegant en is lekker licht, zit niet in de weg tijdens het sporten en geeft een prima beeld van je sportprestaties. Echter is het ook zo dat die gemeten prestaties niet honderd procent accuraat zijn, waardoor je dus altijd te maken krijgt met een over- of onderschatting. En hoewel het wel steeds beter gaat, is het ook zo dat Tizen nog niet verdrinkt in applicaties.

Desondanks willen we wel meegeven dat de Gear Sport beter is dan menig Android Wear-horloge met fitnessapplicaties. En dat heeft voornamelijk te maken met het design van de smartwatch en de software Tizen die daar handig op in kan spelen, omdat alles door Samsung is ontwikkeld. De naadloze ervaringen bieden een compleet pakket aan mogelijkheden aan, ook al moet je je wellicht overgeven aan de opties die Samsung aanbiedt. Zoek je een uitgebreide fitnesstracker met een aantal apps, dan is de Gear Sport de overweging waard.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Mooi, slank design
  • Dezelfde draairand als op de Gear S3
  • Kan offline muziek afspelen

Minpunten
  • Tizen heeft nog niet heel veel apps

  • Je moet meerdere plug-ins downloaden op je smartphone
  • Fitnesstracking niet altijd accuraat


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)