Android-smartphone luistert soms mee: zo voorkom je dat

02 januari 2024 4 Minuten 14 Reacties
android-privacy-meeluisteren-1

Verschillende apps en diensten op je Android-smartphone luisteren soms mee. Vind je dat geen prettig idee? Met deze tips kun je dat voorkomen of uitschakelen.

Als je een (Android-)smartphone op zak hebt, dan heb je altijd een apparaat bij je waar een microfoon op zit. Afhankelijk van de instellingen van de software die je erop installeert (of krijgt), kan het zijn dat die microfoon constant gebruikt wordt voor het scannen naar specifieke woorden. Dat is niet bedoeld om je af te luisteren (al lijkt dat soms wel), maar dan nog geeft dit een onprettig gevoel. Vooral de Google Assistent, die aanwezig is op nagenoeg elke Android-smartphone, luistert gedurende de dag of je het commando ‘Hey Google’ gebruikt.

Zo’n persoonlijke assistent op zakformaat is hartstikke handig, maar het grote nadeel is dus dat – technisch gezien – een Android-smartphone constant meeluistert. Pas wanneer je het commando ‘Hey Google’ gebruikt, wordt de telefoon daadwerkelijk geactiveerd. Maar totdat moment luistert die dus heel de tijd mee naar wat je zegt. Hoewel stemcommando’s en opnames niet gekoppeld worden aan Google-accounts (het bedrijf verwerkt dergelijke data anoniem), kan het daardoor toch verdomd gemakkelijk zijn te achterhalen wie iemand is en waar iemand woont.

Google Assistent op Android uitschakelen

Als je benieuwd bent naar wat Google over je opgeslagen heeft, dan ga je daarvoor naar de activiteitenpagina van Google. Klik op Filteren op datum en product en daarna op Assistent. Dan krijg je mogelijk een beter inzicht op welke momenten de Assistent soms ook per ongeluk geactiveerd wordt en daardoor mogelijk een (deel van een) gesprek opnam. Door technologie beter te begrijpen kun je er beter mee omgaan. Maar in sommige gevallen is het gewoon fijn en veilig(er) om dit soort hulp uit te schakelen. Vanaf dat moment luistert de Google Assistent niet meer mee.

Als je de Google Assistent wil uitschakelen op je Android-smartphone, ga dan naar de instellingen. Dat kan via de applade, maar ook via het snelle menu dat je naar beneden trekt vanaf het thuisscherm. Tap op het tandwielicoon om de instellingen te openen en navigeer naar het onderdeel Google. Scrol op deze pagina een beetje naar beneden totdat je Instellingen voor Google-apps ziet staan. Zoek nu Zoeken, Assistent en spraakopdrachten op en tap daarop. Nu kom je een flink aantal opties tegen, maar de functie die we in dit geval nodig hebben is de Google Assistent.

Nu is het de bedoeling dat je wederom een flink eind naar beneden scrolt. Op een gegeven moment kom je Alle instellingen tegen. Daaronder staat de optie Hey Google en Voice Match. Wanneer je daarop tapt, dan zie je meteen een schuifregelaar staan. Daarmee kun je het zoeken naar het commando uitschakelen. Is de knop grijs? Dan staat die uit. Is de knop blauw? Dan staat die aan. Mochten de kleuren in de toekomst veranderen (of speelt een thema een rol): rechts betekent aan, links betekent uit. Dubbelcheck de bewerking en keer daarna terug naar het thuisscherm.

En die andere apps dan?

Waarschijnlijk staat je Android-smartphone vol apps, die allerlei functies aanbieden die al dan niet werken met de microfoon. Veel apps hebben daadwerkelijk toestemming voor dergelijke onderdelen nodig. Gebruik je een chatdienst waarmee je ook kunt bellen, of waar je stemberichten kunt gebruiken, dan is het vrij logisch dat apps als WhatsApp, Telegram of Signal daarom vragen. Echter, soms kan een app nog wel eens om rechten vragen, terwijl die die helemaal niet nodig heeft. Gemakshalve geef je die toestemming direct na het opstarten, maar hoe trek je die weer terug?

Dat kun je op verschillende manieren doen. Je kunt per app de informatiepagina gebruiken, door het icoon even in te drukken en op het rondje met een i erin (of op Appinfo, afhankelijk van je Android) te tappen). Maar als je naar Instellingen > Beveiliging en privacy > Privacy gaat, en vervolgens op Rechtenbeheer tapt, dan kom je bij een overzicht uit waar verschillende, privacygevoelige onderdelen staan. Zoek in dit geval de Microfoon op en tap op een app die je niet vertrouwt. Tap vervolgens op Niet toestaan om de rechten terug te trekken; dan kan die app dus ook niet meer meeluisteren.

Reacties (14)