Review: Nokia XR21 – Is dit de nieuwe Nokia 3310?

05 juli 2023 + 10 minuten 6 Reacties
Nokia XR21

Een zogenaamde 'rugged phone' zonder dat robuuste uiterlijk. De Nokia XR21 lijkt haast wel onverwoestbaar. Is dit de moderne versie van de Nokia 3310?

In de tijd voor de smartphone was de Nokia 3310 hét toestel om te hebben. Het ging jarenlang mee en was absoluut niet stuk te krijgen. Het kenmerkende beltoontje en natuurlijk het spelletje Snake blijven voor altijd in het geheugen gegrift staan. Niet voor niets gebruikte Mark Rutte tot vorig jaar nog altijd zijn oude Nokia 3310. Totdat er iets was met gewiste sms’jes waar onze premier ineens geen actieve herinneringen meer aan had. Dat hebben we vaker gehoord. In deze tijd van de smartphone kom je met de Nokia 3310 natuurlijk niet meer mee. Dat moet anders kunnen, dacht HMD Global. Kunnen we niet met een nieuwe onverwoestbare telefoon komen, maar dit keer een smartphoneversie van de klassieke telefoon? Maak kennis met de Nokia XR21.

Nokia XR21 product

We waren niet de enige die enthousiast waren over de nieuwe Nokia. Het nieuwsbericht over de aankondiging van de Nokia XR21 heeft wekenlang in de top van meest gelezen nieuwsberichten op onze website gestaan. De drang naar ‘vroeger was alles beter’, maar dan met een modern jasje valt bij veel mensen in de smaak. Het was voor ons dan ook de hoogste tijd om een reviewmodel van deze smartphone te bemachtigen. In deze review lees je of de Nokia XR21 inderdaad de Nokia 3310 doet vergeten. De nieuwe smartphone is nu te koop voor 599 euro.

De Nokia XR21 is niet kapot te krijgen

De Nokia XR21 is op papier een zogenaamde ‘rugged phone’, vergelijkbaar met de onverwoestbare telefoons van Caterpillar, zoals de Cat S52. Het fijne aan de Nokia XR21 is. Dat zie je er niet echt aan af. Het lijkt gewoon op een gewone smartphone, zij het iets forser uitgevallen. Wanneer je het toestel voor het eerst uit het doosje haalt, dat overigens volledig bestaat uit gerecycled papier, lijkt (en voelt) het alsof de smartphone al van een hoesje is voorzien. Dat is niet het geval, dat is gewoon de buitenkant van het toestel. Het ligt prettig in de hand. Ons reviewmodel heeft de kleur Pine Green, maar je kunt ook kiezen voor Midnight Black.

Het toestel moet zeker tegen een stootje kunnen en is MIL-STD-810H-gecertificeerd. Volgens deze militaire standaard is het toestel valbestendig, stof- en waterdicht. Tijdens testen overleefde de Nokia XR21 een val van 1,8 meter, een uur lang onder water op een diepte van 1,5 meter en een waterstraal van 100 bar met een temperatuur van 80°C. Extreme weersomstandigheden van -20°C tot +55°C zijn ook geen probleem. Je hoeft je dus niet snel zorgen te maken om een gebarsten scherm of een behuizing met scheuren. Onder de rubberen buitenkant vinden we een aluminium chassis en Corning Gorilla Glass Victus voor het scherm.

Daarnaast vallen er nog meer zaken op aan de buitenkant van het toestel. Er bevinden zich namelijk twee extra knoppen op het toestel. Een rode knop aan de bovenkant en een extra knop aan de linkerkant van de behuizing. Deze knoppen kun je zelf programmeren en dat werkt toch wel fijn. Iedere knop heeft twee functies die je kunt gebruiken door kort te drukken of door de knop even vast te houden. Zo kun je kiezen voor zaklamp, waarbij de flitser van de camera achterop gaat branden, of gewoon snel een screenshot maken. De functies kun jezelf kiezen en dit beviel eigenlijk zo goed dat we dit ook wel bij andere smartphones willen zien. De standaardknoppen voor volume en voor aan/uit vind je overigens aan de rechterkant. De aan/uit-knop is tevens een vlotte vingerafdruksensor om het toestel te ontgrendelen. Gezichtsherkenning is overigens ook aanwezig.

The good...,

De Nokia XR21 heeft heel veel goede punten, waarbij we beginnen met het design. Het toestel ligt echt fantastisch in de hand, waarbij de behuizing van rubber lekker stroef is. We moeten de militaire standaard waar het toestel aan voldoet natuurlijk toch even op de proef stellen. We gooien de smartphone een aantal keren op de grond en dompelen deze onder in het water. De Nokia XR21 geeft geen kik en door de rubberen behuizing zien we zelfs geen krasje terug. Het is alsof het water er zo weer vanaf glijdt en het toestel lijkt echt onmiddellijk weer droog. Dit is echt een stevige smartphone die tegen een stootje kan. Je krijgt daarnaast drie jaar garantie op het toestel.

Het opstartgeluidje van de smartphone brengt ons direct terug naar de goede oude tijd, want het is een variant op het bekende Nokia-deuntje. Bij een rugged phone hoef je meestal niet al teveel te verwachten op het gebied van de camera, maar gelukkig is dat dit keer best aardig op orde. De Nokia XR21 maakt gebruik van een hoofdcamera van 64 megapixel met een diafragma van f/1.8. Hiermee zou de sensor relatief lichtsterk moeten zijn, maar doordat het een relatief kleine sensor is valt het resultaat binnenshuis toch een klein beetje tegen. Daar treedt al heel snel ruis op. Buiten echter maak je prima kiekjes met dit toestel. De hoofdcamera zorgt voor fijne kleuren, voldoende detail en weet soms verrassend uit de hoek te komen met kwalitatief goede foto’s. Wel moet je de AI en HDR-modus even onder controle houden, want anders ziet het er al snel overdreven uit. Pas je even deze instellingen aan, dan krijg je eigenlijk heel natuurlijk ogende foto’s, vooral op het gebied van kleur. De portretmodus van de selfiecamera zijn we iets minder te spreken over. Welke stand je ook gebruikt, het ziet er al snel veel te zacht uit. Alle detail trekt uit de huid weg. De hoofdcamera wordt geassisteerd door een ultragroothoek van acht megapixel. Bij zonnig weer krijg je vrij aardige plaatjes, waarbij de kleuren iets verzadigder zijn dan bij de hoofdcamera. De vertaling van de camera-app verdient wel nog wat aandacht. Functies zet je hier namelijk ‘op’ en ‘af’ in plaats van aan en uit. De voorbeeldfoto’s hieronder zijn gemaakt met de Nokia XR21. De eerste foto is de ultragroothoeklens. De andere vijf foto’s van de hoofdcamera (binnen en buiten). De foto’s zijn onbewerkt.

Een andere positieve uitschieter is de processor. We zijn nog niet eerder met de Qualcomm Snapdragon 695 5G aan de slag geweest, maar ondanks dat het zeker geen high-end chipset is, valt de snelheid allesbehalve mee en stoort het nergens. Apps openen vlot en ook meerdere apps tegelijk is eigenlijk geen probleem voor deze chipset. Gamers die de nieuwste spellen willen spelen kiezen beter een andere telefoon. De processor is vlot genoeg voor het toestel. Je hebt verder 128 GB opslaggeheugen en 8 GB werkgeheugen tot je beschikking. Qua camera en qua hardware is de Nokia XR21 een flinke stap vooruit ten opzichte van de Nokia XR20, de voorganger van dit toestel uit 2021. De vingerafdruksensor zit niet in het scherm, maar aan de zijkant op de aan/uit-knop en het blijkt maar weer dat dit nog altijd sneller en betrouwbaarder werkt dan een vingerafdruksensor onder het scherm. De batterij van 4.800 mAh brengt je zeker weten de dag door. Klein minpuntje voor sommige mensen: een oplader wordt niet meegeleverd. Je kunt het toestel overigens met maximaal 33W opladen.

The bad....

Kan de Nokia XR21 echt gezien worden als de nieuwe Nokia 3310? Wat ons betreft ten dele. De Nokia XR21 weet net niet helemaal wat voor toestel het nu wil zijn. Is het nu een rugged phone voor mensen die werken in een buitendienst en voor avonturiers? Of is het een toestel voor de gewone consument? HMD Global probeert beide groepen te verenigen en slaagt daar net niet helemaal in. Qua behuizing is dit toestel wel geslaagd. Het is een rugged phone, maar dit is op zo’n subtiele manier gedaan dat het ook voor een gewone smartphone door kan gaan. Nee, het ips-lcd display is datgene wat moeilijk verenigbaar is. Voor mensen die de telefoon in de buitenlucht gebruiken snappen we de keuze voor een lcd-display. Deze is nu eenmaal makkelijker af te lezen in de felle zon en, aangezien de telefoon toch vrij fors van gewicht is, bespaart een lcd-scherm ook wat gewicht. Deze is nu eenmaal lichter dan een oled-scherm.

De gewone consument heeft echter liever een oled-scherm voor entertainment of games. Dat ziet er gewoon net wat mooier uit. En dat botst toch een beetje. Tegenwoordig heeft een smartphone van nog geen 150 euro al een oled-scherm aan boord en de Nokia XR21 van 599 euro heeft dat niet. Uiteindelijk lijkt het er door de keuze van het lcd-display op dat de buitengebruiker toch de belangrijkste doelgroep van het toestel is. Daar is natuurlijk niets mis mee, dat is een keuze. Je wilt het scherm buiten nu eenmaal goed af kunnen lezen op een dergelijke rugged phone. Dat is waar het toestel pas echt goed tot z’n recht komt. Gaan we echter met het toestel naar buiten, dan is dit scherm niet beter af te lezen dan het oled-scherm van mijn Google Pixel 6. De Nokia XR21 heeft een vrij donker lcd-display aan boord die niet heel helder ingesteld kan worden. Tjah, dan had je ook wel een oled-scherm kunnen gebruiken.

Begrijp me niet verkeerd. Het lcd-scherm is over het algemeen prima. Dit toestel heeft een 6,49″-scherm met een resolutie van 2.400 bij 1.800 pixels en dat is meer dan voldoende. Ook de hogere verversingssnelheid van 120Hz is mooi meegenomen. Zo heb je vloeiende animaties en voelt het scrollen altijd natuurlijk aan. De kijkhoek is echter niet fantastisch, waardoor het voor entertainment niet het beste scherm is. Ook de helderheid zakt meteen in wanneer je niet recht voor het scherm zit.  In de afgelopen jaren is oled toch inmiddels de standaard geworden. Zelfs bij goedkopere toestellen. Dan is dit gewoon een stap terug. Er zit een persoonlijke voorkeur in de weg, dus mogelijk speelt dit nadeel bij jou helemaal geen rol en heb je daar vrede mee.

De Nokia XR21 is uitgerust met twee speakers. En deze speakers kunnen behoorlijk luid. Jammer is wel dat de geluidskwaliteit wat te wensen overlaat. Eigenlijk betaal je bij dit toestel voor de oersterke behuizing. Laten we dat buiten beschouwing, dan zijn de aangeboden specificaties voor 599 euro toch aan de magere kant. Bij een rugged phone tillen we er echter niet al te zwaar aan.

and the ugly...

Iets waar we eigenlijk een beetje verdrietig van werden is de software. We hebben de belofte gekregen van vier jaar lang maandelijkse beveiligingsupdates en drie grote Android-updates. Over enkele maanden komt Google waarschijnlijk met Android 14. En de Nokia XR21 draait op Android 12 wat al in 2021 verscheen. Dan lopen we dus straks al bijna twee grote Android-updates achter. Oei. Ook qua beveiligingsupdates lopen we inmiddels al drie maanden achter. En het is toch echt een nieuw toestel die inmiddels ook al in de winkels ligt. Die belofte van maandelijkse updates komen ze nu dus al niet na. Waar zijn ze mee bezig?

software Nokia XR21

Daarnaast staat er veel software op wat tijdens de eerste keer opstarten wordt geïnstalleerd, maar waarbij je geen optie hebt om dit uit te vinken. Zo worden Netflix, Spotify, LinkedIn, Amazon Shopping en zelfs GoPro Quik, de videobewerkingssoftware van de bekende actiecamera’s van GoPro, zomaar geïnstalleerd. HMD Global zal er waarschijnlijk een zak geld voor krijgen, maar daar zitten we als gebruiker niet op te wachten. Apps installeren kunnen we ook heel goed zelf via de Play Store en gelukkig kun je de vooraf geïnstalleerde apps wel gewoon verwijderen. Het is fijn dat het toestel geen gebruik maakt van onnodige softwareschillen. De Nokia XR21 beschikt over een kale Android-versie zonder toeters en bellen. Dat verdient wel een pluim, alhoewel Nokia echt aan de slag moet om dit toestel heel snel naar het hier en nu te brengen qua software.

Conclusie

De Nokia XR21 is een goed toestel, maar kan zich niet helemaal meten met de klassieke Nokia 3310. HMD Global zou eigenlijk aan de slag moeten met de Nokia XR21 en een variant met oled-scherm moeten uitbrengen. Dan zou dit duurzame toestel voor veel mensen dé smartphone zijn. Vlot genoeg, kan tegen een stootje, een vleugje nostalgie en stoer. Bijna de ideale smartphone dus en dat is het op dit moment echter nog niet. Dat komt ook doordat het updatebeleid echt (veel) beter moet. Het toestel is net pas uit en loopt nu al drie maanden achter qua beveiligingsupdates en loopt tevens een volledige Android-versie (bijna twee) achter. Toch zul je veel plezier kunnen beleven aan de Nokia XR21. Je hoeft je echt geen zorgen te maken over beschadigingen. Andere fabrikanten kunnen wat dat betreft leren van de duurzaamheid van dit toestel, want kapot gaat die niet.

7.5
Nokia XR21 product

Beoordeling
Nokia XR21

Pluspunten
  • Oersterk
  • Rugged phone zonder rugged uiterlijk
  • Fraai design met extra programmeerbare knoppen
  • Hardware vlot genoeg voor dagelijks gebruik
  • Goede cameraprestaties buiten
Minpunten
  • Aan de prijzige kant
  • Lcd-display niet helder genoeg
  • Beloofde updates lopen nu al achter

Beoordeling Nokia XR21

De Nokia XR21 is een goed toestel, maar kan zich niet helemaal meten met de klassieke Nokia 3310. HMD Global zou eigenlijk aan de slag moeten met de Nokia XR21 en een variant met oled-scherm moeten uitbrengen. Dan zou dit duurzame toestel voor veel mensen dé smartphone zijn. Vlot genoeg, kan tegen een stootje, een vleugje nostalgie en stoer. Bijna de ideale smartphone dus en dat is het op dit moment echter nog niet. Dat komt ook doordat het updatebeleid echt (veel) beter moet. Het toestel is net pas uit en loopt nu al drie maanden achter qua beveiligingsupdates en loopt tevens een volledige Android-versie (bijna twee) achter. Toch zul je veel plezier kunnen beleven aan de Nokia XR21. Je hoeft je echt geen zorgen te maken over beschadigingen. Andere fabrikanten kunnen wat dat betreft leren van de duurzaamheid van dit toestel, want kapot gaat die niet.

Prijsvergelijker Nokia XR21

Reacties (6)