Trends en verwachtingen op het gebied van smartphones in 2024

27 december 2023 4 Minuten 0 Reacties
Samsung Galaxy Z Flip 5-2

Een nieuw jaar staat voor de deur. Wat gaat 2024 ons op telefoongebied brengen? We nemen de trends voor smartphones door.

Waar we dit jaar nog zagen dat smartphone-aankondigingen nog steeds veel draaiden om de hoeveelheid camera’s en hun kunnen, verwachten we dat er in 2024 toch echt een andere weg wordt ingeslagen. Niet geheel verrassend is dat AI, maar er zijn meer kanten die de smartphonemarkt op lijkt te gaan.

Als we iets een vlucht hebben zien nemen in 2023, dan is het wel kunstmatige intelligentie. 2023 was echt het jaar van ChatGPT, al hebben vele anderen ook hun eigen gooi naar AI-succes gedaan. In ieder geval is het tijdperk van de kunstmatige intelligentie echt ingeluid in 2023 en daar zullen we in 2024 nog veel van merken. Waarschijnlijk al meteen vanaf het begin, want het is Samsung die op 17 januari zijn nieuwe vlaggenschip S24 belooft aan te kondigen. 

Kunstmatige intelligentie

Geruchten gaan dat de Galaxy S24 een toestel is dat dankzij kunstmatige intelligentie onder andere verschillende stemmen kan herkennen en bijvoorbeeld een uitwerking kan maken van een interview waarbij zelfs de sprekende personen uit elkaar kunnen worden gehaald. De nieuwe kunstmatige intelligentie-opties van S24 Ultra zouden zelfs zo ver gaan dat Samsung overweegt er een abonnement op te zetten. Wil je van AI gebruikmaken, dan moet je hiervoor een abonnement afsluiten op je telefoon.

Verder zien we kunstmatige intelligentie voorkomen in veel facetten van de mobiel. Denk aan het verbeteren van foto’s, maar ook het mogelijk maken om een heel object of persoon uit een video te wissen. Uit een foto kennen we inmiddels, maar in 2024 wordt videobewerking dus nog veel makkelijker. In een wereld die steeds meer op videocontent gefocust is, is dat een zeer aantrekkelijke toepassing van AI. 

AI kan problemen oplossen die hardware inmiddels niet meer kan bijbenen, maar nog steeds is ook hardware belangrijk als het om smartphones gaat. We denken dan aan bijvoorbeeld de vormfactor, zoals vouwbare telefoons. Hoewel ze meer genormaliseerd zijn, zagen we in 2023 de ene na de andere fabrikant met zijn eigen vouwbare toestel op de proppen komen, zoals OnePlus met zijn vrij prijzige OnePlus Open. Het 1.799 euro kostende toestel blijft waarschijnlijk een uitschieter. Inmiddels zijn prijzen van alles, maar ook van smartphones, zoveel hoger geworden, dat we ook een tegenbeweging zien. Zo zou Samsung in 2024 de telefoons juist niet duurder maken, omdat het liever meer telefoons verkoopt. 

Adviesprijzen

We leven in economisch onzekere tijden en dan houden mensen toch wat meer de hand op de knip. Er was veel kritiek op de prijzen van Samsungs vlaggenschip S23 in 2022, dus misschien is het ook die reden dat Samsung het liever even rustig aandoet. De markt van telefoons verandert ook steeds meer, bijvoorbeeld door Europese wet- en regelgeving. Mensen doen langer met hun telefoon en dat is te merken aan de telefoonverkopen. Ook moeten fabrikanten zelf meer moeite doen om te zorgen dat hun smartphones lang mee gaan, bijvoorbeeld door reparatiekits met officiële onderdelen aan te bieden of de periode van updates te verlengen. Zo weet je van tevoren dat je 4 besturingssysteem-updates kunt verwachten en dus een bepaald aantal jaren met je telefoon kunt doen, tenzij er iets anders mee gebeurt zoals diefstal of stukgaan uiteraard.´

Die duurzaamheidstrend zal doorzetten, naast de trend om vaker naar een refurbished toestel te kijken. Dit zijn gebruikte toestellen die door bedrijven worden gecontroleerd, waar nodig van nieuwe onderdelen worden voorzien en dan een tweede leven krijgen. Dat dit soort toestellen vaker worden gekozen heeft met twee dingen te maken: duurzaamheid en kosten. Het is zowel goed voor een circulaire economie als voor de persoonlijke portemonnee en dat zal veel mensen in deze financieel wat zwaardere tijden helpen.

Helderheid

Daarnaast is er ook een andere nieuwe factor die een grotere rol lijkt te spelen in de telefoonwereld, namelijk de helderheid. OnePlus biedt met zijn piekhelderheid van 4500 nits op de OnePlus 12 het helderste telefoonscherm tot nu toe. Nu is het een piekhelderheid, dus het toestel is niet voortdurend heel helder. Maar hij kan het dus wel, en dat is bijvoorbeeld als je in de zon kijkt erg handig. We zien andere fabrikanten ook meegaan in die helderheidstrend, maar OnePlus lijkt wel voorop te lopen. 

Tot slot is er nog één trend die we zien en die uitgebreid zal worden in 2024: de titanium behuizing. Apple gaf het aan zijn nieuwste iPhone, Samsung belooft het aan zijn nieuwste S24 te geven en dat verbaast ons niets. Titanium is lichter en sterker dan het momenteel veelgebruikte aluminium, waardoor je telefoon iets beter tegen een stootje kan en bovendien lekker licht aanvoelt. Geen overbodige luxe in een wereld die soms wat harder lijkt te worden.

Reacties (0)