De beste tablets van dit moment – zomer 2022

10 juni 2022 + 10 minuten 0 Reacties
lenovo-yoga-tab-13-foto-1

Ben jij op zoek naar een nieuwe tablet tijdens je vakantie? In dit artikel zetten we de beste tablets voor de komende zomermaanden voor je op een rijtje.

De beste tablets op een rijtje. Of je nu thuis werkt of op kantoor, een tablet voor erbij of eentje om op te werken is geen overbodige luxe. Of je hem nu gebruikt als extra beeldscherm, als middel om snel even iets op te zoeken of een videogesprek te onderhouden terwijl je ondertussen iets anders op je laptop doet — een tablet past heel vaak wel bij je werkzaamheden. Maar laten we ook niet vergeten dat die dingen ook een hoge entertainmentwaarde hebben: films kijken, games spelen, foto’s laten zien, het kan natuurlijk allemaal.

Het is geen geheim dat het behoorlijk rustig is op de markt voor tablets. Daarom is het geen goed idee om alleen naar de beste tablets van de afgelopen paar weken of maanden te kijken. In dit overzicht zie je daarom de beste tablets die momenteel beschikbaar zijn. In veel gevallen gaat het dus om oudere modellen, maar gelukkig blijven bedrijven als Samsung, Lenovo én Apple zo nu en dan nieuwe tablets uitbrengen. Of je nu op zoek bent naar een gewone tablet of eentje om op te werken, met dit overzicht ben je sowieso geholpen de komende tijd.

We kiezen niet zomaar een paar beste tablets uit, natuurlijk. Wanneer een tablet in deze lijst staat, dan zijn er verschillende doorslaggevende factoren geweest. We houden rekening met verschillende dingen, zoals een prijs-kwaliteitsverhouding en meer aspecten. Zo staat er ongetwijfeld een tablet tussen die je kunt betalen of eentje waar je wat aan hebt wanneer de prijs geen issue is. De volgorde is overigens willekeurig bepaald.

Dit artikel wordt continu bijgewerkt om je een overzicht te geven van de beste tablets van het moment. De laatste update is gedaan in juni 2022.

Android vs. iPadOS vs. Windows

Of je nu kiest voor Android, iOS of Windows, je krijgt te maken met traditionele tablets, convertibles en hybrides. iOS biedt op dit moment, in de vorm van iPadOS, geen convertibles aan, maar voor Android en Windows geldt dat wel. Technisch gezien heb je voor een Android-convertible het Chrome OS nodig (en dus een Chromebook), maar aangezien dat systeem ook Android-apps ondersteunt kunnen we het voor het gemak op één hoop gooien. Uiteindelijk is de keuze voor het systeem heel persoonlijk. Wel koop je voor sommige tablets een los toetsenbordje erbij, waardoor je toch ook een beetje die laptop-ervaring kunt nabootsen.

Momenteel zijn er verschillende besturingssystemen in omloop. Android-gebruikers lopen steeds vaker tegen Android 11 en Android 12 aan, terwijl Android 10 toch ook nog op veel tablets staat. Bij tablets loopt het besturingssysteem toch altijd een beetje achter in vergelijking met smartphones. iPads draaien sinds september op iPadOS 15, mits je natuurlijk een moderne variant hebt. In het najaar verwachten we sowieso Android 13 en iPadOS 16. Nieuwe Windows-tablets worden inmiddels met Windows 11 verkocht.

Als je de verschillende platformen naast elkaar legt, dan zie je ongetwijfeld veel verschillen. Zo lijken Android en iOS sterker op elkaar dan in vergelijking met Windows. Maar er zijn ook meer dan genoeg overeenkomsten, waardoor het goed mogelijk is dat je alle drie de besturingssystemen lekker vindt werken. Zo gebruik je op elk platform applicaties voor hetgeen je wil doen, is er een navigatiebalk waar je je apps op terugvindt en zijn er allerlei softwaremogelijkheden die je dag een stuk aangenamer kunnen maken. Door hierboven op de linkjes te klikken, lees je meer over allerlei mogelijkheden.

Wensen, verwachtingen en voorkeuren

Ondanks het feit dat er gewoonweg maatstaven zijn die ervoor zorgen dat een tablet wel of niet in de onderstaande lijst opgenomen wordt, betekent dat niet dat persoonlijke wensen, verwachtingen en voorkeuren een doorslaggevende rol kunnen spelen. Je verwacht nou eenmaal iets van een tablet, dus moet die zo’n rol ook kunnen vervullen. Mocht je bijvoorbeeld al in een ecosysteem zitten en werkt alles naar behoren, dan kan het zijn dat je het zelf fijn vindt om bij Android, iOS of juist bij Windows te blijven. Dan is dat jouw wens.

Er zijn ook situaties waarin we je kunnen aanraden een oudere tablet te nemen, ook al zijn er inmiddels moderne varianten beschikbaar met veel betere hardware. Het ligt er maar net aan wat je wil en wat je wil uitgeven. Soms gaan oudere modellen nog meer dan prima mee, zeker omdat processors van het jaar ervoor nog steeds krachtig en snel zijn. Soms kan het wel goed zijn om de nieuwste hardware in huis te halen. Soms zitten daar exclusieve functies op en anders ben je natuurlijk verzekerd van tenminste twee jaar aan software-updates, alhoewel dat laatste gelukkig steeds verder toeneemt waardoor je langer voorzien wordt van updates.

Voordat je dus overgaat op de aankoop, doe je er goed aan te kijken naar wat je zoekt, echt wilt of nodig hebt. Je kunt een convertible Windows-tablet kopen met de nieuwste generatie i7-processor, maar heb je dat ook echt nodig? Of is een i5-processor ook voldoende? Je hebt uiteindelijk ook helemaal zelf in de hand wat je uitgeeft aan zo’n tablet, dus wees bewust van wat nodig is en dat doe je door te kijken naar wat je ermee wil doen. Probeer waar mogelijk tablets met elkaar te vergelijken door reviews door te nemen.

De beste tablets van dit moment

Hieronder vind je het overzicht van de beste tablets van dit moment. De lijst is in willekeurige volgorde opgesteld. Het bovenste model is dus niet automatisch de beste en de onderste zeker niet de slechtste. Ook spreken we hier geen voorkeuren uit voor Android, iOS of Windows. De prijzen voor de producten nemen we voornamelijk mee als het in het voordeel werkt voor de tablet.

Lenovo Tab P11

De Lenovo Tab P11 is een tablet voor heel het gezin. Het apparaat kan gebruikt worden voor entertainmentdoeleinden, maar met een optioneel toetsenbord kun je er ook op werken. Bovendien is er een speciale kinderomgeving, waar kinderen vrij zijn om te doen wat ze willen — zonder dat ze direct in contact komen met volwassen delen van het internet. Met een prijs van ongeveer 250 euro is het ook nog eens een zeer betaalbare tablet. Eentje die eindelijk de Samsung Galaxy Tab 10.1 van de troon stoot als meest betaalbare tablet, met schappelijke specs.

Wanneer je de Galaxy Tab S6 Lite en deze Lenovo tegen elkaar zou wegstrepen, dan komt de Lenovo zeer positief uit de bus. Lenovo levert dan misschien geen stylus of andere accessoires mee, toch is er een unieke werkmodus waar je veel uit kunt halen. En je kunt in feite allerlei bluetoothaccessoires aansluiten om de mogelijkheden uit te breiden. De kindermodus is een fijne geruststelling voor ouders. Ook zijn we zeer te spreken over de audiokwaliteit van de Lenovo Tab P11. Voor een prijs van 249 euro (of net ietsjes meer) kom je echt niet snel iets beters tegen op korte termijn.

Lees ook de review van de Lenovo Tab P11.

8.0
Lenovo Tab P11-2
FWD award

Beoordeling
Lenovo Tab P11

Pluspunten
 • Werkomgeving
 • Kinderomgeving
 • Zeer betaalbaar
Minpunten
 • Hardware
 • Beeldkwaliteit
 • Camera's

Beoordeling Lenovo Tab P11

We zijn misschien een beetje streng op de Lenovo Tab P11, maar laat je daardoor niet misleiden. Hoewel het zo is dat de prestaties en camera's ietwat tegenvallen, biedt het apparaat nog steeds een compleet pakket aan voor een prijs die zeer competitief is. Door onder de prijs van bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Tab S6 Lite te zitten - die veel van dezelfde problemen heeft - laat Lenovo zien dat het niet bang is om het op te nemen tegen de marktleider. De beeldkwaliteit is op beide tablets vergelijkbaar; het verschil is echt verwaarloosbaar.

Wanneer je beide tablets tegen elkaar zou wegstrepen, dan komt de Lenovo zeer positief uit de bus. Lenovo levert dan misschien geen stylus of andere accessoires mee, toch is er een unieke werkmodus waar je veel uit kunt halen. En je kunt in feite allerlei bluetoothaccessoires aansluiten om de mogelijkheden uit te breiden. De kindermodus is een fijne geruststelling voor ouders. Ook zijn we zeer te spreken over de audiokwaliteit van de Lenovo Tab P11. Voor een prijs van 249 euro (of net ietsjes meer) kom je echt niet snel iets beters tegen op korte termijn.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Lenovo Tab P11

Microsoft Surface Go 3

In vergelijking met de Surface Go 2 is de Surface Go 3 helemaal niet zo anders dan je zou denken. Het apparaat is wel geoptimaliseerd voor het in oktober gelanceerde Windows 11, waardoor je de komende jaren weer vooruit kunt. Aan boord zit een nieuwe processor. Verder mag je een 10,5″-touchscreen met een resolutie van 1.920 bij 1.080 pixels verwachten, evenals dezelfde aansluitingen, camera’s, speakers en afmetingen als z’n voorganger. Verwacht dus een usb-c-aansluiting, een audio-aansluiting, Surface Connect-poort en een micro-sd-kaartlezer. Daarnaast is er ondersteuning voor Windows Hello. Er is sinds januari ook een lte-variant beschikbaar. Lees ook de aankondiging hierover.

Apple iPad (2021)

De nieuwste reguliere iPad heeft de snelle A13 Bionic-chipset. De chipset is volgens het bedrijf uit Cupertino twintig procent sneller qua cpu, gpu en de neural engine in vergelijking met de voorganger. Het Retina-display is 10,2 inch groot en ondersteunt True Tone. De kleuren van het scherm worden aangepast aan je omgeving. Apple gaf nooit veel opslaggeheugen mee aan de reguliere iPads, maar dit keer komt de nieuwe iPad standaard met 64 GB. Het nieuwe model ondersteunt Touch ID en 20W-laden. Dat opladen kan dit keer gewoon via usb-c.

De nieuwe iPad komt met een twaalf megapixel camera achterop en tevens een twaalf megapixel camera aan de voorkant. Deze biedt de mogelijkheid voor Center Stage. Ben je aan het videobellen? Center Stage biedt gemak voor tijdens het videobellen. Het frame wordt automatisch aangepast aan het onderwerp en zorgt ervoor dat jij altijd goed in beeld bent. De nieuwe iPad ondersteunt de Apple Pencil en keyboard, en toetsenborden van andere merken. Het nieuwe model komt met iPadOS 15 dat ruimte biedt voor het plaatsen van widgets, nieuwe multitasking windows en quick notes.

Samsung Galaxy Tab S8

De vorige keer verscheen de Samsung Galaxy Tab S7 nog in deze lijst, inmiddels zijn we aan de slag gegaan met de opvolger. De Samsung Galaxy Tab S8-serie bestaat uit drie verschillende tablets waarvan de reguliere Tab S8 het goedkoopste model is. Alhoewel goedkoop, het is nog altijd een high-end tablet voor 749 euro.

Dit keer is de stylus van Samsung, de S Pen aanwezig. Je kan dus ook je creatieve kant helemaal loslaten. De tablet beschikt over een lcd-scherm van 11-inch met een resolutie van 2.500 bij 1.600 pixels. Ook is er een grote accu van 8.000 mAh aanwezig. De Samsung Galaxy Tab S8 is één van de snelste tablets van dit moment en beschikt over de razendsnelle Snapdragon 8 Gen 1-processor. Deze vinden we ook terug in high-end smartphones van dit moment. Verder kies je uit 8 of 12 GB werkgeheugen en 128 GB of 256 GB opslaggeheugen.

Met een prijs van 749 euro zit Samsung aan de onderkant van het high-end segment. Maar dat is nou net de plek waar de concurrentie moordend is. Je haalt heel fijne Android-tablets in huis voor 750 euro of minder en geen van de eigenschappen springen er écht uit waardoor FWD de tablet glansrijk kunnen aanbeveelt. Is het een fijne tablet? Zeker weten. Is die heel veel beter dan z’n voorganger? Dat niet per sé. Ja, de specificaties zijn flink geüpgraded en je bent drie jaar lang verzekerd van updates, maar over het algemeen maakt deze grote tablet slechts kleine stappen vooruit.

Lees ook de review van de Samsung Galaxy Tab S8.

7.0
Samsung Galaxy Tab S8-2

Beoordeling
Samsung Galaxy Tab S8

Pluspunten
 • S Pen
 • Formaat
 • Specificaties
 • Android 12
Minpunten
 • Beeldscherm
 • Audiokwaliteit
 • Weinig grote verschillen
 • Hoeveelheid apps

Beoordeling Samsung Galaxy Tab S8

Met een prijs van 749 euro zit Samsung aan de onderkant van het high-end segment. Maar dat is nou net de plek waar de concurrentie moordend is. Je haalt heel fijne Android-tablets in huis voor 750 euro of minder en geen van de eigenschappen springen er écht uit waardoor FWD de tablet glansrijk kunnen aanbeveelt. Is het een fijne tablet? Zeker weten. Is die heel veel beter dan z’n voorganger? Dat niet per sé. Ja, de specificaties zijn flink geüpgraded en je bent drie jaar lang verzekerd van updates, maar over het algemeen maakt deze grote tablet slechts kleine stappen vooruit.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Samsung Galaxy Tab S8

Apple iPad Air (2022)

De nieuwste versie van dit jaar en nu al terecht opgenomen in de lijst van beste tablets. De nieuwe iPad Air 2022, ook wel iPad Air 5 genoemd heeft namelijk diverse eigenschappen van de veel duurdere iPad Pro overgenomen. Zo vinden we ook hier de razendsnelle M1 met acht kernen die je tevens ook kent uit Macbooks. Je mag dus behoorlijke prestaties verwachten van het apparaat en volgens Apple is deze tablet zelfs sneller dan de gemiddelde Windows-laptop. Dat maakt dit model geschikt voor werk en privé, ook met ondersteuning voor de Apple Pencil 2 en Apple’s Magic Keyboard.

De nieuwe iPad Air 2022 is uitgerust met een 10.9-inch retina liquid display met een resolutie van 2.360 bij 1.640 pixels. Uiteraard is de kenmerkende 12 megapixel ultra wide-camera weer terug inclusief Center Stage voor videogesprekken. Ook is er gelukkig een usb-c-poort. De iPad Air combineert het beste van de goedkopere iPad en de veel duurdere iPad Pro. Ook is er een 5g-model. Prijzig is deze nieuwe tablet van Apple wel. Prijzen starten vanaf 698,50 euro.

Lenovo Yoga Tab 13

De Lenovo Yoga Tab 13 is een pure entertainmenttablet en beschikt over een ingebouwde kickstand en een hdmi-poort. Aan boord vinden we de snelle Qualcomm Snapdragon 870-processor met 8 GB werkgeheugen en maximaal 256 GB opslaggeheugen. De tablet beschikt over een Dolby Vision lcd-scherm van maar liefst 13-inch. Vier Dolby Atmos-speakers van JBL, wifi 6 en bluetooth 5.2 maken deze tablet helemaal af.

Houd er rekening mee dat de Lenovo Yoga Tab 13 in een flinke verpakking aangeboden wordt. Dat is niet vreemd en ook zeker niet nadelig, aangezien het grote scherm en de speakers nou eenmaal de ruimte nodig hebben. Nadelen waar je wel rekening mee moet houden, zijn bijvoorbeeld het ghostingeffect op het lcd-scherm, het feit dat de accu er lang over doet om op te laden en dat de frontcamera niet van hoog niveau is. Maar als entertainmenttablet is de Yoga Tab 13 zeer geslaagd met zijn ingebouwde kickstand, superieure audiokwaliteit, hoge resolutie en mini-hdmi-poort.

Lees ook de review van de Lenovo Yoga Tab 13.

8.0
lenovo-yoga-tab-13

Beoordeling
Lenovo Yoga Tab 13

Pluspunten
 • Audiokwaliteit
 • Kickstand
 • Beeldkwaliteit
 • Mini-hdmi-poort
Minpunten
 • Ghostingeffect
 • Opladen duurt lang
 • Time of Flight-sensor

Beoordeling Lenovo Yoga Tab 13

Houd er rekening mee dat de Lenovo Yoga Tab 13 in een flinke verpakking aangeboden wordt. Dat is niet vreemd en ook zeker niet nadelig, aangezien het grote scherm en de speakers nou eenmaal de ruimte nodig hebben. Nadelen waar je wel rekening mee moet houden, zijn bijvoorbeeld het ghostingeffect op het lcd-scherm, het feit dat de accu er lang over doet om op te laden en dat de frontcamera niet van hoog niveau is. Maar als entertainmenttablet is de Yoga Tab 13 zeer geslaagd met zijn ingebouwde kickstand, superieure audiokwaliteit, hoge resolutie en mini-hdmi-poort.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Lenovo Yoga Tab 13

Meer lezen

In dit overzicht van de beste tablets zul je ongetwijfeld een goed model kunnen vinden die echt bij je past. Wil je toch nog meer lezen? Je kunt al onze reviews van door ons geteste tablets, maar ook smartphones, lezen in het volgende overzicht.

Reacties (0)