De beste tablets van dit moment – winter 2022/2023

21 december 2022 + 10 minuten 0 Reacties
Lenovo P11 Pro Gen 2-1

Ben jij op zoek naar een nieuwe tablet tijdens je kerstvakantie? In dit artikel zetten we de beste tablets voor de komende wintermaanden voor je op een rijtje.

De beste tablets op een rijtje. Of je nu thuis werkt of op kantoor, een tablet voor erbij of eentje om op te werken is geen overbodige luxe. Of je hem nu gebruikt als extra beeldscherm, als middel om snel even iets op te zoeken of een videogesprek te onderhouden terwijl je ondertussen iets anders op je laptop doet — een tablet past heel vaak wel bij je werkzaamheden. Maar laten we ook niet vergeten dat die dingen ook een hoge entertainmentwaarde hebben: films kijken, games spelen, foto’s laten zien, het kan natuurlijk allemaal.

Het is geen geheim dat het behoorlijk rustig is op de markt voor tablets. Daarom is het geen goed idee om alleen naar de beste tablets van de afgelopen paar weken of maanden te kijken. In dit overzicht zie je daarom de beste tablets die momenteel beschikbaar zijn. Een mix van de nieuwste tablets en modellen die al een tijdje op de markt zijn, maar nog altijd een goede koop zijn. Gelukkig blijven bedrijven als Samsung, Lenovo én Apple zo nu en dan nieuwe tablets uitbrengen. Of je nu op zoek bent naar een gewone tablet of eentje om op te werken, met dit overzicht ben je sowieso geholpen de komende tijd.

We kiezen niet zomaar een paar beste tablets uit, natuurlijk. Wanneer een tablet in deze lijst staat, dan zijn er verschillende doorslaggevende factoren geweest. We houden rekening met verschillende dingen, zoals een prijs-kwaliteitsverhouding en meer aspecten. Zo staat er ongetwijfeld een tablet tussen die je kunt betalen of eentje waar je wat aan hebt wanneer de prijs geen issue is. De volgorde is overigens willekeurig bepaald.

Dit artikel wordt continu bijgewerkt om je een overzicht te geven van de beste tablets van het moment. De laatste update is gedaan in december 2022.

Android vs. iPadOS vs. Windows

Of je nu kiest voor Android, iOS of Windows, je krijgt te maken met traditionele tablets, convertibles en hybrides. iOS biedt op dit moment, in de vorm van iPadOS, geen convertibles aan, maar voor Android en Windows geldt dat wel. Technisch gezien heb je voor een Android-convertible het Chrome OS nodig (en dus een Chromebook), maar aangezien dat systeem ook Android-apps ondersteunt kunnen we het voor het gemak op één hoop gooien. Uiteindelijk is de keuze voor het systeem heel persoonlijk. Wel koop je voor sommige tablets een los toetsenbordje erbij, waardoor je toch ook een beetje die laptop-ervaring kunt nabootsen.

Momenteel zijn er verschillende besturingssystemen in omloop. Android-gebruikers lopen steeds vaker tegen en Android 12 aan, terwijl Android 11 toch ook nog op veel tablets staat. Bij tablets loopt het besturingssysteem toch altijd een beetje achter in vergelijking met smartphones, waar men met de grote update naar Android 13 begonnen is. iPads draaien sinds enige tijd op iPadOS 16.1, mits je natuurlijk een moderne variant hebt. iPadOS is de tabletvariant van iOS, het besturingssysteem dat we op de iPhones terugvinden. Nieuwe Windows-tablets worden inmiddels met Windows 11 verkocht.

Als je de verschillende platformen naast elkaar legt, dan zie je ongetwijfeld veel verschillen. Zo lijken Android en iOS sterker op elkaar dan in vergelijking met Windows. Maar er zijn ook meer dan genoeg overeenkomsten, waardoor het goed mogelijk is dat je alle drie de besturingssystemen lekker vindt werken. Zo gebruik je op elk platform applicaties voor hetgeen je wil doen, is er een navigatiebalk waar je je apps op terugvindt en zijn er allerlei softwaremogelijkheden die je dag een stuk aangenamer kunnen maken. Door hierboven op de linkjes te klikken, lees je meer over allerlei mogelijkheden.

Wensen, verwachtingen en voorkeuren

Ondanks het feit dat er gewoonweg maatstaven zijn die ervoor zorgen dat een tablet wel of niet in de onderstaande lijst opgenomen wordt, betekent dat niet dat persoonlijke wensen, verwachtingen en voorkeuren een doorslaggevende rol kunnen spelen. Je verwacht nou eenmaal iets van een tablet, dus moet die zo’n rol ook kunnen vervullen. Mocht je bijvoorbeeld al in een ecosysteem zitten en werkt alles naar behoren, dan kan het zijn dat je het zelf fijn vindt om bij Android, iOS of juist bij Windows te blijven. Dan is dat jouw wens.

Er zijn ook situaties waarin we je kunnen aanraden een oudere tablet te nemen, ook al zijn er inmiddels moderne varianten beschikbaar met veel betere hardware. Het ligt er maar net aan wat je wil en wat je wil uitgeven. Soms gaan oudere modellen nog meer dan prima mee, zeker omdat processors van het jaar ervoor nog steeds krachtig en snel zijn. Soms kan het wel goed zijn om de nieuwste hardware in huis te halen. Soms zitten daar exclusieve functies op en anders ben je natuurlijk verzekerd van tenminste twee jaar aan software-updates, alhoewel dat laatste gelukkig steeds verder toeneemt waardoor je langer voorzien wordt van updates. Drie jaar of langer lijkt inmiddels gelukkig de standaard en dat zien we graag nog verder oplopen. Een tablet kan met gemak meer dan drie jaar mee.

Voordat je dus overgaat op de aankoop, doe je er goed aan te kijken naar wat je zoekt, echt wilt of nodig hebt. Je kunt een convertible Windows-tablet kopen met de nieuwste generatie i7-processor, maar heb je dat ook echt nodig? Of is een i5-processor ook voldoende? Je hebt uiteindelijk ook helemaal zelf in de hand wat je uitgeeft aan zo’n tablet, dus wees bewust van wat nodig is en dat doe je door te kijken naar wat je ermee wil doen. Probeer waar mogelijk tablets met elkaar te vergelijken door reviews door te nemen.

De beste tablets van dit moment

Hieronder vind je het overzicht van de beste tablets van dit moment. De lijst is in willekeurige volgorde opgesteld. Het bovenste model is dus niet automatisch de beste en de onderste zeker niet de slechtste. Ook spreken we hier geen voorkeuren uit voor Android, iOS of Windows. De prijzen voor de producten nemen we voornamelijk mee als het in het voordeel werkt voor de tablet.

Lenovo Tab P11 Pro Gen 2

De Lenovo P11 Pro Gen 2 is één van de beste tablets van het afgelopen jaar. De ideale mix van entertainment, creativiteit en zakelijk gebruik komen samen in een tablet voor het hele gezin. Een fantastische display, uitstekend geluid, snelle specificaties en de optionele Lenovo Precision Pen 3 en toetsenbord zorgen voor een veelzijdige tablet. Een fijne bijkomstigheid is de luxe metalen behuizing. Het zwakke punt van Lenovo is vaak het softwarebeleid, maar ook daar heeft het bedrijf stappen gemaakt.

Lenovo heeft met de Tab P11 Pro Gen 2 een volwassen tablet gelanceerd. Of je nu een tablet zoekt voor entertainment of voor productiviteit met de Lenovo Precision Pen 3 en een optioneel toetsenbord, dit model kan een serieuze concurrent worden voor de Samsung Galaxy Tab S8-serie of de iPad Pro. Een uitstekend display, vlotte prestaties en een premium design voor een goede prijs. Laten we hopen dat Lenovo het softwarebeleid nog verder weet te verbeteren om echt de strijd aan te kunnen gaan met Samsung en Apple.

Lees ook de review van de Lenovo Tab P11 Pro Gen 2.

8.5
Lenovo Tab P11 Pro (2ndGen)

Beoordeling
Lenovo P11 Pro (2nd Gen)

Pluspunten
 • Premium design
 • Beeld en geluid zeer goed
 • Lekker vlot
 • Voor entertainment én zakelijk gebruik
Minpunten
 • Softwarebeleid bij Lenovo moet beter
 • Traag opladen

Beoordeling Lenovo P11 Pro (2nd Gen)

Lenovo heeft met de Tab P11 Pro Gen 2 een volwassen tablet gelanceerd. Of je nu een tablet zoekt voor entertainment of voor productiviteit met de Lenovo Precision Pen 3 en een optioneel toetsenbord, dit model kan een serieuze concurrent worden voor de Samsung Galaxy Tab S8-serie of de iPad Pro. Een uitstekend display, vlotte prestaties en een premium design voor een goede prijs. Laten we hopen dat Lenovo het softwarebeleid nog verder weet te verbeteren om echt de strijd aan te kunnen gaan met Samsung en Apple.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Lenovo P11 Pro (2nd Gen)

Microsoft Surface Go 3

Is het een tablet? Of misschien toch een laptop? Microsoft heeft het zelf over een 2-in-1 apparaat. In vergelijking met de Surface Go 2 is de Surface Go 3 helemaal niet zo anders dan je zou denken. Het apparaat is wel geoptimaliseerd de nieuwste versie van Windows, waardoor je de komende jaren weer vooruit kunt. Aan boord zit een nieuwe processor. Verder mag je een 10,5″-touchscreen met een resolutie van 1.920 bij 1.080 pixels verwachten, evenals dezelfde aansluitingen, camera’s, speakers en afmetingen als z’n voorganger. Verwacht dus een usb-c-aansluiting, een audio-aansluiting, Surface Connect-poort en een micro-sd-kaartlezer. Daarnaast is er ondersteuning voor Windows Hello. Er is sinds januari ook een lte-variant beschikbaar. Lees ook de aankondiging hierover.

Apple iPad (2022)

In oktober van dit jaar verscheen alweer de tiende generatie van de reguliere iPad, ook wel iPad 2022 genoemd. De nieuwste iPad is uitgerust met een Liquid Retina-scherm van 10,9-inch met een resolutie van 2.360 bij 1.640 pixels. Een grote vernieuwing dit keer is het ontbreken van de homeknop. Inloggen kan nu met TouchID via de bovenkant van het apparaat op de aan/uit-knop. De selfiecamera is daardoor ook verplaatst naar de verticale kant van het apparaat.

Apple heeft verder de camera’s flink verbeterd. Aan de achterzijde kun je video’s schieten in een 4k-resolutie en ook slowmotion in 240 fps. Uiteraard is ook de chip weer een stukje sneller. De A14 Bionic, bekend van iPhone 12, vinden we in deze nieuwste iPad. Ook heel fijn, opladen kan eindelijk met usb-c. Ook is er een variant te koop waar een simkaart in kan. De prijs is helaas wel wat hoger dan bij voorgaande generaties.

Lees ook de aankondiging van de iPad 2022.

Samsung Galaxy Tab S8

De vorige keer verscheen de Samsung Galaxy Tab S7 nog in deze lijst, inmiddels zijn we aan de slag gegaan met de opvolger. De Samsung Galaxy Tab S8-serie bestaat uit drie verschillende tablets waarvan de reguliere Tab S8 het goedkoopste model is. Alhoewel goedkoop, het is nog altijd een high-end tablet voor 749 euro.

Dit keer is de stylus van Samsung, de S Pen aanwezig. Je kan dus ook je creatieve kant helemaal loslaten. De tablet beschikt over een lcd-scherm van 11-inch met een resolutie van 2.500 bij 1.600 pixels. Ook is er een grote accu van 8.000 mAh aanwezig. De Samsung Galaxy Tab S8 is één van de snelste tablets van dit moment en beschikt over de razendsnelle Snapdragon 8 Gen 1-processor. Deze vinden we ook terug in high-end smartphones van dit moment. Verder kies je uit 8 of 12 GB werkgeheugen en 128 GB of 256 GB opslaggeheugen.

Met een prijs van 749 euro zit Samsung aan de onderkant van het high-end segment. Maar dat is nou net de plek waar de concurrentie moordend is. Je haalt heel fijne Android-tablets in huis voor 750 euro of minder en geen van de eigenschappen springen er écht uit waardoor FWD de tablet glansrijk kunnen aanbeveelt. Is het een fijne tablet? Zeker weten. Is die heel veel beter dan z’n voorganger? Dat niet per sé. Ja, de specificaties zijn flink geüpgraded en je bent drie jaar lang verzekerd van updates, maar over het algemeen maakt deze grote tablet slechts kleine stappen vooruit.

Lees ook de review van de Samsung Galaxy Tab S8.

7.0
Samsung Galaxy Tab S8-2

Beoordeling
Samsung Galaxy Tab S8

Pluspunten
 • S Pen
 • Formaat
 • Specificaties
 • Android 12
Minpunten
 • Beeldscherm
 • Audiokwaliteit
 • Weinig grote verschillen
 • Hoeveelheid apps

Beoordeling Samsung Galaxy Tab S8

Met een prijs van 749 euro zit Samsung aan de onderkant van het high-end segment. Maar dat is nou net de plek waar de concurrentie moordend is. Je haalt heel fijne Android-tablets in huis voor 750 euro of minder en geen van de eigenschappen springen er écht uit waardoor FWD de tablet glansrijk kunnen aanbeveelt. Is het een fijne tablet? Zeker weten. Is die heel veel beter dan z’n voorganger? Dat niet per sé. Ja, de specificaties zijn flink geüpgraded en je bent drie jaar lang verzekerd van updates, maar over het algemeen maakt deze grote tablet slechts kleine stappen vooruit.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Samsung Galaxy Tab S8

Apple iPad Air (2022)

De nieuwste versie van dit jaar en nu al terecht opgenomen in de lijst van beste tablets. De nieuwe iPad Air 2022, ook wel iPad Air 5 genoemd heeft namelijk diverse eigenschappen van de veel duurdere iPad Pro overgenomen. Zo vinden we ook hier de razendsnelle M1 met acht kernen die je tevens ook kent uit Macbooks. Je mag dus behoorlijke prestaties verwachten van het apparaat en volgens Apple is deze tablet zelfs sneller dan de gemiddelde Windows-laptop. Dat maakt dit model geschikt voor werk en privé, ook met ondersteuning voor de Apple Pencil 2 en Apple’s Magic Keyboard.

De nieuwe iPad Air 2022 is uitgerust met een 10.9-inch retina liquid display met een resolutie van 2.360 bij 1.640 pixels. Uiteraard is de kenmerkende 12 megapixel ultra wide-camera weer terug inclusief Center Stage voor videogesprekken. Ook is er gelukkig een usb-c-poort. De iPad Air combineert het beste van de goedkopere iPad en de veel duurdere iPad Pro. Ook is er een 5g-model. Prijzig is deze nieuwe tablet van Apple wel. Prijzen starten vanaf 698,50 euro.

Lees ook de aankondiging van de iPad Air 2022.

Lenovo Yoga Tab 13

De Lenovo Yoga Tab 13 is een pure entertainmenttablet en beschikt over een ingebouwde kickstand en een hdmi-poort. Aan boord vinden we de snelle Qualcomm Snapdragon 870-processor met 8 GB werkgeheugen en maximaal 256 GB opslaggeheugen. De tablet beschikt over een Dolby Vision lcd-scherm van maar liefst 13-inch. Vier Dolby Atmos-speakers van JBL, wifi 6 en bluetooth 5.2 maken deze tablet helemaal af.

Houd er rekening mee dat de Lenovo Yoga Tab 13 in een flinke verpakking aangeboden wordt. Dat is niet vreemd en ook zeker niet nadelig, aangezien het grote scherm en de speakers nou eenmaal de ruimte nodig hebben. Nadelen waar je wel rekening mee moet houden, zijn bijvoorbeeld het ghostingeffect op het lcd-scherm, het feit dat de accu er lang over doet om op te laden en dat de frontcamera niet van hoog niveau is. Maar als entertainmenttablet is de Yoga Tab 13 zeer geslaagd met zijn ingebouwde kickstand, superieure audiokwaliteit, hoge resolutie en mini-hdmi-poort.

Lees ook de review van de Lenovo Yoga Tab 13.

8.0
lenovo-yoga-tab-13

Beoordeling
Lenovo Yoga Tab 13

Pluspunten
 • Audiokwaliteit
 • Kickstand
 • Beeldkwaliteit
 • Mini-hdmi-poort
Minpunten
 • Ghostingeffect
 • Opladen duurt lang
 • Time of Flight-sensor

Beoordeling Lenovo Yoga Tab 13

Houd er rekening mee dat de Lenovo Yoga Tab 13 in een flinke verpakking aangeboden wordt. Dat is niet vreemd en ook zeker niet nadelig, aangezien het grote scherm en de speakers nou eenmaal de ruimte nodig hebben. Nadelen waar je wel rekening mee moet houden, zijn bijvoorbeeld het ghostingeffect op het lcd-scherm, het feit dat de accu er lang over doet om op te laden en dat de frontcamera niet van hoog niveau is. Maar als entertainmenttablet is de Yoga Tab 13 zeer geslaagd met zijn ingebouwde kickstand, superieure audiokwaliteit, hoge resolutie en mini-hdmi-poort.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Lenovo Yoga Tab 13

Meer lezen

In dit overzicht van de beste tablets zul je ongetwijfeld een goed model kunnen vinden die echt bij je past. Wil je toch nog meer lezen? Je kunt al onze reviews van door ons geteste tablets, maar ook smartphones, lezen in het volgende overzicht.

Reacties (0)