De beste tablets van dit moment – herfst 2021

06 april 2021 + 10 minuten 0 Reacties
samsung-galaxy-tab-s7-plus-2

In dit artikel zetten we de beste tablets van het moment onder elkaar, geselecteerd door onze redactie. We kijken naar Android, iOS en Windows.

De beste tablets op een rijtje. Of je nu thuis werkt of op kantoor, een tablet voor erbij of eentje om op te werken is geen overbodige luxe. Of je hem nu gebruikt als extra beeldscherm, als middel om snel even iets op te zoeken of een videogesprek te onderhouden terwijl je ondertussen iets anders op je laptop doet — een tablet past heel vaak wel bij je werkzaamheden. Maar laten we ook niet vergeten dat die dingen ook een hoge entertainmentwaarde hebben: films kijken, games spelen, foto’s laten zien, het kan natuurlijk allemaal.

Het is geen geheim dat het behoorlijk rustig is op de markt voor tablets. Daarom is het geen goed idee om alleen naar de beste tablets van de afgelopen paar weken of maanden te kijken. In dit overzicht zie je daarom de beste tablets die momenteel beschikbaar zijn. In veel gevallen gaat het dus om oudere modellen, maar gelukkig blijven bedrijven Samsung, Lenovo én Apple zo nu en dan nieuwe tablets uitbrengen. Of je nu op zoek bent naar een gewone tablet of eentje om op te werken, met dit overzicht ben je sowieso geholpen de komende tijd.

We kiezen niet zomaar een paar beste tablets uit, natuurlijk. Wanneer een tablet in deze lijst staat, dan zijn er verschillende doorslaggevende factoren geweest. Zo letten we op de ervaringen die gebruikers achterlaten in onze uitgebreide database, bijvoorbeeld. Daarnaast houden we rekening met verschillende dingen, zoals een prijs-kwaliteitsverhouding en meer aspecten. Zo staat er ongetwijfeld een tablet tussen die je kunt betalen of eentje waar je wat aan hebt wanneer de prijs geen issue is. De volgorde is overigens willekeurig bepaald.

Dit artikel wordt continu bijgewerkt om je een overzicht te geven van de beste tablets van het moment. De laatste update is gedaan in september 2021.

Android vs. iOS vs. Windows

Of je nu kiest voor Android, iOS of Windows, je krijgt te maken met traditionele tablets, convertibles en hybrides. iOS biedt op dit moment, in de vorm van iPadOS, geen convertibles aan, maar voor Android en Windows geldt dat wel. Technisch gezien heb je voor een Android-convertible het Chrome OS nodig (en dus een Chromebook), maar aangezien dat systeem ook Android-apps ondersteunt kunnen we het voor het gemak op één hoop gooien. Uiteindelijk is de keuze voor het systeem het de formfactor heel persoonlijk.

Momenteel zijn er verschillende besturingssystemen in omloop. Android-gebruikers lopen steeds vaker tegen Android 11 aan, terwijl Android 9 en Android 10 nu op heel veel tablets staat. Ondertussen staat Android 12 om de hoek, maar hoe lang de update op zich laat wachten is niet bekend, aangezien niet elke fabrikant updates uitbrengt. iPads draaien sinds september op iPadOS 15, mits je natuurlijk een moderne variant hebt. Voor Windows 10-gebruikers is de voorjaarsupdate (mei 2021) ruimschoots beschikbaar, los van de kleine updates.

Als je de verschillende platformen naast elkaar legt, dan zie je ongetwijfeld veel verschillen. Maar er zijn ook meer dan genoeg overeenkomsten, waardoor het goed mogelijk is dat je op alle drie de besturingssystemen lekker kunt werken. Zo gebruik je op elk platform applicaties voor hetgeen je wil doen, is er een navigatiebalk waar je je apps op terugvindt en zijn er allerlei softwaremogelijkheden die je dag een stuk aangenamer kunnen maken. Door hierboven op de linkjes te klikken, lees je meer over allerlei mogelijkheden.

Wensen, verwachtingen en voorkeuren

Ondanks het feit dat er gewoonweg maatstaven zijn die ervoor zorgen dat een tablet wel of niet in de onderstaande lijst opgenomen wordt, betekent dat niet dat persoonlijke wensen, verwachtingen en voorkeuren een doorslaggevende rol kunnen spelen. Je verwacht nou eenmaal iets van een tablet, dus moet die zo’n rol ook kunnen vervullen. Mocht je bijvoorbeeld al in een ecosysteem zitten en werkt alles naar behoren, dan kan het zijn dat je het zelf fijn vindt om bij Android, iOS of juist bij Windows te blijven. Dan is dat jouw wens.

Er zijn ook situaties waarin we je kunnen aanraden een oudere tablet te nemen, ook al zijn er inmiddels moderne varianten beschikbaar met veel betere hardware. Het ligt er maar net aan wat je wil en wat je wil uitgeven. Soms gaan oudere modellen nog meer dan prima mee, zeker omdat processors van het jaar ervoor nog steeds krachtig en snel zijn. Soms kan het wel goed zijn om de nieuwste hardware in huis te halen. Soms zitten daar exclusieve functies op en anders ben je natuurlijk verzekerd van tenminste twee jaar aan software-updates.

Voordat je dus overgaat op de aankoop, doe je er goed aan te kijken naar wat je zoekt, echt wilt of nodig hebt. Je kunt een convertible Windows-tablet kopen met een zevende generatie i7-processor, maar heb je dat ook echt nodig? Of is een i5-processor ook voldoende? Je hebt uiteindelijk ook helemaal zelf in de hand wat je uitgeeft aan zo’n tablet, dus wees bewust van wat nodig is en dat doe je door te kijken naar wat je ermee wil doen. Probeer waar mogelijk tablets met elkaar te vergelijken door reviews door te nemen.

De beste tablets van dit moment

Hieronder vind je het overzicht van de beste tablets, convertibles en hybrides van dit moment. De lijst is in willekeurige volgorde opgesteld. Het bovenste model is dus niet automatisch de beste en de onderste zeker niet de slechtste. Ook spreken we hier geen voorkeuren uit voor Android, iOS of Windows. De prijzen voor de producten nemen we voornamelijk mee als het in het voordeel werkt voor de tablet.

Lenovo Tab P11

De Lenovo Tab P11 is een tablet voor heel het gezin. Het apparaat kan gebruikt worden voor entertainmentdoeleinden, maar met een optioneel toetsenbord kun je er ook op werken. Bovendien is er een speciale kinderomgeving, waar kinderen vrij zijn om te doen wat ze willen — zonder dat ze direct in contact komen met volwassen delen van het internet. Met een prijs van ongeveer 250 euro is het ook nog eens een zeer betaalbare tablet. Eentje die eindelijk de Samsung Galaxy Tab 10.1 van de troon stoot als meest betaalbare tablet, met schappelijke specs.

8.0
Lenovo Tab P11-2
FWD award

Beoordeling
Lenovo Tab P11

Pluspunten
  • Werkomgeving
  • Kinderomgeving
  • Zeer betaalbaar
Minpunten
  • Hardware
  • Beeldkwaliteit
  • Camera's

Beoordeling Lenovo Tab P11

We zijn misschien een beetje streng op de Lenovo Tab P11, maar laat je daardoor niet misleiden. Hoewel het zo is dat de prestaties en camera's ietwat tegenvallen, biedt het apparaat nog steeds een compleet pakket aan voor een prijs die zeer competitief is. Door onder de prijs van bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Tab S6 Lite te zitten - die veel van dezelfde problemen heeft - laat Lenovo zien dat het niet bang is om het op te nemen tegen de marktleider. De beeldkwaliteit is op beide tablets vergelijkbaar; het verschil is echt verwaarloosbaar.

Wanneer je beide tablets tegen elkaar zou wegstrepen, dan komt de Lenovo zeer positief uit de bus. Lenovo levert dan misschien geen stylus of andere accessoires mee, toch is er een unieke werkmodus waar je veel uit kunt halen. En je kunt in feite allerlei bluetoothaccessoires aansluiten om de mogelijkheden uit te breiden. De kindermodus is een fijne geruststelling voor ouders. Ook zijn we zeer te spreken over de audiokwaliteit van de Lenovo Tab P11. Voor een prijs van 249 euro (of net ietsjes meer) kom je echt niet snel iets beters tegen op korte termijn.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Lenovo Tab P11

Microsoft Surface Go 2

De schermranden mogen dan misschien niet zo dun zijn als op de Surface Pro X, maar in vergelijking met het voorgaande model is het een hele verbetering. Ook is er dit keer een hogere resolutie aanwezig, namelijk 1920 bij 1280 pixels, evenals een hogere pixeldichtheid, namelijk 220 pixels per inch. Het scherm is iets groter, terwijl de behuizing niet groter gemaakt is. De beeldverhouding is hetzelfde gebleven en is nog altijd 3:2. Het basismodel heeft een Intel Pentium Gold-processor, maar er is ook een model met de Intel Core m3-processor, van de achtste generatie.

Dat model moet 64 procent sneller zijn dan de versie met de Gold-processor. Het basismodel heeft 4 GB aan werkgeheugen en 64 GB aan interne opslagruimte, terwijl het andere model 8 GB aan werkgeheugen en 128 GB aan opslagruimte heeft (op een ssd). Er is ook een tussenmodel: eentje met de Gold-processor en extra hoeveelheid geheugen. Bestaande accessoires werken nog prima op de Microsoft Surface Go 2, omdat de afmetingen en de plaatsen van de poorten hetzelfde zijn als van en op het vorige model. De poorten zijn een usb-c-poort, de Surface Connect en een micro-sd-kaartlezer.

Apple iPad (2020)

De nieuwste generatie van de iPad ziet er vrijwel hetzelfde uit als het model van de vorige generatie. Het nieuwe model is volgens Apple vooral een stuk sneller dan de vorige versie. Zo moet hij twee keer sneller zijn dan zijn voorganger en de meest populaire Windows-laptops en tot zes keer sneller dan de populairste Android-tablets en Chromebooks. De nieuwe versie krijgt desondanks dezelfde vanafprijs mee van 390 euro. Voor de versie met mobiel internet ben je minimaal 530 euro kwijt. Voor onderwijsinstellingen liggen de prijzen iets lager.

Het retina-scherm meet 10,2 inch en de A10-processor uit het vorige model heeft plaatsgemaakt voor de A12 Bionic. Deze processor beschikt over de Neural Engine van Apple, die dus voor het eerst zijn intrede maakt in de reguliere iPad. Die Neural Engine zorgt voor verbeteringen in onder andere het bewerken van foto’s en Siri. De tablet wordt geleverd met de nieuwste versie van iPadOS, die vanaf 16 september ook voor andere compatibele iPads is te downloaden. In de nieuwste versie van het besturingssysteem is vooral het aantal functies voor het maken van notities flink uitgebreid.

Samsung Galaxy Tab S7

De Samsung Galaxy Tab S7 is er in twee versies: een normale en een Plus-variant. De normale heeft een scherm van 11 inch groot en een resolutie van 2560 bij 1600 pixels. De Tab S7 Plus beschikt over een amoled-display met een resolutie van 2800 bij 1752 pixels. Beide schermen ondersteunen een verversingssnelheid van 120 Hz. De software op beide tablets is Android 10, met daaroverheen de OneUI-softwareschil van Samsung. Verder zit in beide apparaten een octacore-processor (2,4 tot 3,0 GHz).

11 inch groot en heeft een resolutie van 2560 bij 1600 pixels. De Tab S7 Plus beschikt over een amoled-display met een resolutie van 2800 bij 1752 pixels. Beide schermen ondersteunen een verversingssnelheid van 120 Hz. De software op beide tablets is Android 10, met daaroverheen de OneUI-softwareschil van Samsung. Verder zit in beide apparaten een octacore-processor (2,4 tot 3,0 GHz). De accu heeft respectievelijk een vermogen van 8000 en 10.000 mAh; beide tablets ondersteunen 45W-snelladen. De lcd-versie van de Tab S7 heeft een vingerafdrukscanner in de knop aan de zijkant zitten, terwijl de amoled-versie zijn vingerafdrukscanner in het scherm heeft zitten, als een premium functie.

Apple iPad Pro (2021)

Sinds begin 2021 kun je ook de iPad Pro met een M1-chip aanschaffen. Dat is dezelfde chip als in de nieuwe Macbooks. Je mag dus behoorlijke prestaties verwachten van het apparaat. De nieuwe M1 met acht kernen is tot vijftig procent sneller dan de vorige generatie iPad Pro. Qua gpu moet het veertig procent betere prestaties leveren. Volgens Apple is dit nieuwe model “verreweg de snelste tablet op de huidige markt”.

De processor is niet het enige indrukwekkende aan de tablet. Ook is er tot 2 TB aan intern geheugen, een Thunderboltpoort, optionele ondersteuning voor 5g en een uitgebreid camerasysteem, dat de iPhone 12 ver achter zit laat. Volgens Apple is het nieuwe Liquid Retina XDR-display de nieuwe standaard met een helderheid van duizend nits en accurate kleuren dankzij hdr. Apple komt met modellen in diverse afmetingen. De nieuwe iPad Pro is met een 12,9″-scherm en beschikt over vier speakers. Uiteraard wordt de Apple Pencil ondersteund. Ook is er een 11″-model, maar deze is zonder het nieuwe Liquid Retina XDR-display.

 

Acer Chromebook Spin 311

De Acer Chromebook Spin 311 heeft een omklapbaar scherm (dat geeft de titel Spin in de naam goed aan) dat 360 graden te draaien is. Het scherm is een touchscreen, zodat je dit model ook als tablet gebruiken kunt. Tevens is een Wacom EMR Stylus beschikbaar, zodat je ook kunt schetsen en tekenen. Het systeem draait op het Chrome OS en is dus een Chromebook, dat in de basis veel wegheeft van een desktopomgeving voor Android. Je kunt hier namelijk gewoon je Android-applicaties op gebruiken.

De Acer Chromebook Spin 311 heeft een hd-display, twee usb type-c-poorten en een micro-sd-kaartlezer. Ook is er een hd-webcam en bluetooth 5.0 aanwezig. Je kunt kiezen uit een Intel Celeron N4000- of een N4100-processor. Het Spin-model heeft tot 8 GB werkgeheugen en tot 64 GB opslaggeheugen. De accu moet ongeveer tien uur lang zonder opladen meegaan. Ook is er ondersteuning voor de Google Assistent.

HP Dragonfly

De HP Dragonfly is een perfecte convertible Windows 10-laptop voor mensen die vaak onderweg werken. De convertible heeft een standaardgewicht van minder dan een kilo. Aan boord zit een elfde generatie Intel Core-processor (Tiger Lake vPro) met maximaal 32 GB aan LPDDR4-werkgeheugen (dit is een oudere en ietwat langzamere soort werkgeheugen, LPDDR5 is er bijvoorbeeld ook al).

Het apparaat is voorzien van allerlei functies en eigenschappen. Zo wordt de audio verzorgd door Bang & Olufsen, kun je onderweg werken of 4- of 5g en is Tile ingebouwd (zodat je je kwijtgeraakte laptop sneller terugvindt). Ook is er een waterbestendig toetsenbord en heeft de laptop een 1,2 megapixelcamera met een resolutie van 720p en infrarood. Je kunt die camera tevens afdekken met een druk op de knop van je toetsenbord via de Sure Shutter. Het Sure View-scherm van van de HP Elite Dragonfly is 13,3 inch groot. Je kunt kiezen uit een fhd- of uhd-resolutie; de maximale helderheid ligt op 1.000 nits.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)