Review: Samsung Galaxy A55 – Prima toestel zonder franje

27 maart 2024 + 10 minuten 0 Reacties
Samsung Galaxy A55

De Samsung Galaxy A55 heeft aan de buitenkant een flinke make-over gekregen en ziet er nu veel luxer uit. Weet het toestel in onze test te overtuigen?

De Samsung Galaxy A5x-serie is al jarenlang één van de meest populaire smartphoneseries van ons land. De smartphoneserie heeft een goede prijs-kwaliteitsverhouding en biedt vrijwel alles wat de gemiddelde consument zoekt. Het is dan ook een populair toestel voor jong en oud. Vlot genoeg, een prima camera en een fraai display voor entertainment. Toch is er de afgelopen jaren ook kritiek geweest op de Galaxy A5x-serie. Is er nog wel vooruitgang binnen de serie? Samsung lanceert nu de nieuwste iteratie. In deze review gaan we aan de slag met de Samsung Galaxy A55 5G.

Dit is de Samsung Galaxy A55 5G

De Samsung Galaxy A55 5G heeft een Super Amoled Display van 6,6-inch met een FHD+-resolutie en een verversingssnelheid tot 120Hz. Dankzij Vision Booster moet het scherm onder iedere omstandigheid goed af te lezen zijn, ook in fel zonlicht. Aan boord vinden we de Exynos 1480-chipset met 8 GB werkgeheugen en 128 GB of 256 GB opslaggeheugen. De batterij heeft een capaciteit van 5.000 mAh en kan met maximaal 25W opgeladen worden. Een oplader ontbreekt overigens in de doos. Mogelijk heb je nog een usb-c-lader liggen of anders is de originele Samsung-lader optioneel verkrijgbaar. Draadloos opladen is niet mogelijk.

Qua cameramogelijkheden heb je een hoofdcamera van 50 megapixel (f/1.8, AF, OIS) tot je beschikking met een ultragroothoekcamera van twaalf megapixel (f/2.4), macrocamera van vijf megapixel (f/2.4) en een frontcamera van 32 megapixel (f/2.2). De smartphone draait bij lancering op Android 14 met de softwareschil OneUI 6.1. Verwacht wederom vier grote Android-updates en vijf jaar aan beveiligingsupdates voor dit toestel. Kies uit de kleuren Awesome Iceblue, Awesome Navy, Awesome Lilac en Awesome Lemon. Onze versie voor de review is de Awesome Lilac. De Samsung Galaxy A55 met 8 GB + 128 GB heeft een adviesprijs van 479 euro. De versie met 8 GB + 256 GB opslaggeheugen kost 529 euro.

Design en bouwkwaliteit

De Galaxy A5x-serie heeft een lange weg afgelegd qua design, maar wel ten goede. De eerste versies boden ook veel waar voor het geld, maar waren nogal plastic qua behuizing. De afgelopen jaren is de serie er ten positieve op vooruit gegaan, waarbij dit nieuwste toestel nog weer een stapje vooruit zet.  De Samsung Galaxy A55 heeft nu een aluminium frame, wat het toestel al direct een premium uiterlijk geeft, met een glazen achterkant. De zijkanten zijn nu ook volledig plat, waardoor het toestel meer op een iPhone begint te lijken. Uitzondering is rond de volumeknop en aan/uit-knop aan de rechterkant, waarbij de platte behuizing iets boller is. De voor- en achterkant zijn volledig plat, behalve bij de camera’s. De drie camera’s steken iets uit. De frontcamera zit in een gaatje bovenaan het display. Dit nieuwste toestel heeft een prima bouwkwaliteit en oogt luxe.

De simkaart plaats je bovenin het toestel. Er is ruimte voor twee simkaarten of een simkaart plus micro-sd-kaart. Aan de onderkant vind je de usb-c-aansluiting voor het opladen. Een 3,5mm-koptelefoonaansluiting ontbreekt. Iets om rekening mee te houden: Het toestel is vrij fors en ligt daarmee niet bij iedereen even lekker in de hand. Ook met mijn vrij grote handen kon ik het toestel niet lekker vasthouden. Dat komt mede door de scherpe hoeken nu het toestel echt platte zijkanten heeft. Mogelijk verbetert de grip met een hoesje. De Samsung Galaxy A55 is dan ook een vrij fors toestel met een groot 6,6″-scherm. Het toestel is daarnaast ook relatief dik vergeleken met andere smartphones van dit moment. Je hebt echt wel het gevoel dat je iets in handen hebt.

Display en speakers

Het toestel heeft een groot scherm van 6,6-inch. Het gaat om een Super Amoled Display van 6,6-inch met een FHD+-resolutie (2.340 bij 1.080 pixels) en een aanpasbare verversingssnelheid tot 120Hz. Volgens Samsung moet het toestel buiten in het zonlicht veel beter af te lezen zijn dankzij Vision Booster en dat klopt ook wel, alhoewel er smartphones bestaan die daar beter in zijn. Het is wederom een typisch display van Samsung met verzadigde kleuren. De kleuren spatten werkelijk van het scherm. Daarmee ziet niet alles er even realistisch uit, maar het oogt wel bijzonder fraai. Opvallend zijn de schermranden, die toch wel iets groter zijn dan gemiddeld in dit prijssegment. Hierdoor loopt het display niet helemaal van hoek tot hoek door. De vernieuwingsfrequentie van het scherm is aanpasbaar. Zo scroll je soepel door menu’s, maar wordt de frequentie weer teruggeschroefd als het niet nodig is. Het werkt prima, want het display oogt snel en soepel met navigeren.

De Samsung Galaxy A55 is uitgerust met stereospeakers aan de boven- en onderkant van de telefoon. Uiteraard missen dergelijke kleine speakertjes behoorlijk wat laag en detail, maar het volume kan flink opgeschroefd worden op dit toestel. Hier hebben we verder niets over te klagen. Het geluid is helder genoeg en klinkt absoluut niet blikkerig. Je kunt natuurlijk altijd een koptelefoon aansluiten. Dat kan echter niet via een 3,5mm-koptelefoonaansluiting, want die mist op deze telefoon.

Camera's

Bij Samsung is het altijd lastig om de precieze camerahardware te achterhalen. We hebben hier te maken met een hoofdcamera van 50 megapixel (f/1.8, AF, OIS), ultragroothoekcamera van twaalf megapixel (f/2.4), macrocamera van vijf megapixel (f/2.4) en een frontcamera van 32 megapixel (f/2.2). Op papier is er niets veranderd aan de camera’s ten opzichte van de Samsung Galaxy A54. Sterker nog, de macrocamera en ultragroothoekcamera lijken zelfs ten opzichte van de Galaxy A52 (drie jaar oud!) niet gewijzigd, alhoewel de echte sensorinfo ontbreekt. Aan de softwarekant zijn er wel de nodige vernieuwingen, met name op het gebied van AI. Daardoor zijn de prestaties toch anders dan met dezelfde hardware van de voorganger.

Foto’s hieronder van links naar rechts: hoofdcamera buiten, hoofdcamera binnen, ultragroothoekcamera, hoofdcamera x2, hoofdcamera x2, hoofdcamera x10.

Met name de hoofdcamera van de Samsung Galaxy A55 presteert heel behoorlijk. Fijn dat je de eerste keer de vraag krijgt of je natuurlijke foto’s of warme foto’s wil schieten. De warme foto’s zijn typisch wat we van Samsung gewend zijn. Verzadigde kleuren en daarom ideaal voor social media. Opvallend is het grote dynamische bereik, wat de hoofdcamera goed onder de knie heeft. In fel licht schiet de hoofdcamera prima foto’s boordevol detail, maar wordt het wat donkerder? Dan treedt er al snel veel ruis op. Dit valt ook heel erg op bij de frontcamera, die toch echt aan vervanging toe is. De hoofdcamera presteert het beste, de overige camera’s zijn absoluut niet bijzonder en behoorlijk middelmatig. Het gebrek aan echte vernieuwing van deze smartphoneserie begint nu wel duidelijk te worden bij de camera’s.

Software

De Samsung Galaxy A55 beschikt over Android 14 met daaroverheen de softwareschil OneUI van Samsung. Software is altijd persoonlijk. Wellicht ben je helemaal gewend aan de OneUI-schil over Android van Samsung en wil je nooit meer anders. Hier op de redactie is het niet onze favoriete softwareschil over Android, alhoewel er absoluut stappen zijn gemaakt de afgelopen tijd. Het is niet meer zo druk als voorheen, maar overzichtelijker. Toch word je continue gepusht om allerlei diensten van Samsung te gebruiken en er zijn wel erg veel apps vooraf geïnstalleerd. Dat laatste hoeft natuurlijk niet. Dat kunnen we ook heel goed zelf. Toch zitten de menu’s over het algemeen logisch en helder in elkaar. Je vindt snel wat je zoekt en gelukkig kun je ook nog het nodige aanpassen aan je eigen wensen. Groot pluspunt is het updatebeleid van Samsung. Daar hoef je je echt geen zorgen om te maken. Je krijgt namelijk vier grote Android-updates en vijf jaar aan beveiligingsupdates, waardoor je heel wat jaren met dit toestel vooruit kan. Het updatebeleid bij Samsung is prima in orde.

In gebruik

De Samsung Galaxy A5x-serie staat niet bekend om de hele snelle processor. Ook dit keer is dat niet het geval. Ja, de nieuwe Exynos 1480-chipset is weer een stukje sneller dan de voorganger, maar het is nog steeds geen hoogvlieger. Prima om een Whatsappje te sturen, je social media in de gaten te houden of te internet bankieren. Is dat erg? Dat ligt eraan wat voor soort gebruiker jij bent. Het toestel gaat door het updatebeleid van Samsung tot vijf jaar mee. Vergeet het maar om tegen die tijd veeleisende games te kunnen spelen, daarvoor is de processor niet snel genoeg. Voor Whatsappen, mailen, social media of internet bankieren is het allemaal snel genoeg. Je moet wellicht even wat langer wachten om een bepaalde app te openen dan op een ander toestel, maar verder voldoet de Samsung Galaxy A55 op dat gebied prima.

Ontgrendelen gaat vlot met de betrouwbare vingerafdruksensor op het display. Dat hebben we wel eens anders gezien bij toestellen in deze serie. Tip: Gaat het ontgrendelen met je vingerafdruk toch moeilijk? Registreer dezelfde vinger meerdere keren en je zult zien dat het beter gaat. Ook ontgrendelen via gezichtsherkenning behoort tot de mogelijkheden. Minpuntje is wel het trage opladen. Het toestel is uitgerust met een grote batterij van 5.000 mAh. Twee dagen zonder opladen moet bij gemiddeld gebruik zeker lukken. We hebben even getimed en het opladen met een 25W-lader duurde 1 uur en 20 minuten. Dat is niet echt meer van deze tijd en je mag ook meer verwachten van een toestel in deze prijscategorie. Daarnaast moet je dus zelf voor een oplader zorgen, want die wordt niet meegeleverd.

Conclusie

De Samsung Galaxy A55 doet precies datgene waar deze serie zo bekend om staat. Niet voor niets zijn deze smartphones zo populair. Ook dit nieuwste toestel heeft geen echte minpunten. Ja, het opladen gaat wat traag, het is niet de snelste processor, het toestel ligt niet meer zo lekker in de hand en de software is niet onze favoriet. Daar staat echter het prima display, degelijke hoofdcamera, fraai design, de bouwkwaliteit en het goede updatebeleid van Samsung tegenover. De Samsung Galaxy A55 is gewoon een goede smartphone zonder franje, maar voor volgend jaar moet Samsung wel echt zorgen voor vernieuwing.

8.0
Samsung Galaxy A55- product

Beoordeling
Samsung Galaxy A55 5G

Pluspunten
  • Fraai display
  • Goede hoofdcamera
  • Updatebeleid van Samsung
  • Ziet er luxe uit
  • Uitstekende bouwkwaliteit
Minpunten
  • Ligt niet zo lekker in de hand
  • Traag opladen
  • Niet de snelste

Beoordeling Samsung Galaxy A55 5G

De Samsung Galaxy A55 doet precies datgene waar deze serie zo bekend om staat. Niet voor niets zijn deze smartphones zo populair. Ook dit nieuwste toestel heeft geen echte minpunten. Ja, het opladen gaat wat traag, het is niet de snelste processor, het toestel ligt niet meer zo lekker in de hand en de software is niet onze favoriet. Daar staat echter het prima display, degelijke hoofdcamera, fraai design, de bouwkwaliteit en het goede updatebeleid van Samsung tegenover. De Samsung Galaxy A55 is gewoon een goede smartphone zonder franje, maar voor volgend jaar moet Samsung wel echt zorgen voor vernieuwing.

Prijsvergelijker Samsung Galaxy A55 5G

Reacties (0)