Review: Pebble Time Round

19 maart 2016 + 10 minuten 0 Reacties
Pebble Time Round 1

Smartwatchpionier Pebble heeft eind vorig jaar de Pebble Time Round uitgebracht. Het is de eerste ronde smartwatch van het bedrijf, en ook de eerste waarbij het design een grotere rol speelt dan bij alle voorgangers van Pebble. In deze review bekijken we of het design niet ten koste gaat van de functie, en of het horloge zijn beloftes waarmaakt.

Specificaties Pebble Time Round

 • Diameter 38.5 mm, 7.5mm dik. Gewicht 32 gram (met bandje).
 • Scherm: Rond, 1-inch e-paperscherm, beschermd door krasbestendig Corning Gorilla Glass.
 • Band: 14 of 20 mm, van leder in verschillende kleuren, optioneel stalen band mogelijk.
 • Microfoon
 • 3-assige accelerometer
 • Kompas
 • Lichtsensor
 • Gyroscoop
 • Compatibel met iOS (8 en nieuwer); Android (4.3 en nieuwer)
 • Batterijvermogen: twee dagen
 • Waterafstotendheid: IPX7 (spatwaterdicht), lederen horlogebandje is niet waterresistent
 • Kleuren: wit, rozegoud, zwart

 

Design Pebble Time Round

Het design van de Pebble Time Round wijkt af van alle eerdere Pebbles. Het horloge is namelijk rond, en de rest is rechthoekig met een vierkant scherm. Rondom het scherm, dat een diameter van pakweg 2,5 centimeter heeft (1 inch), zit een brede ring met minuutaanduidingen erop. Links van de wijzerplaat is op de zijkant één knop te vinden, rechts zitten er drie. Dat is precies hetzelfde als bij alle andere Pebbles. Onder de drie knoppen aan de rechterkant zit een gaatje voor de microfoon. De Pebble Time Round zit in een waterafstotende stalen horlogekast. Opladen doe je met een meegeleverde kabel met magnetische connectoren, die wordt aangesloten op de achterkant.

Het scherm is van kleuren-e-paper. Dat wil zeggen dat het altijd iets laat zien, zonder dat er licht wordt geproduceerd. Het achtergrondlicht is er wel, net als bij andere Pebbles, en dat gaat aan als je het horloge naar je toe beweegt om erop te kijken of als je een knopje indrukt. Het scherm is niet aanraakgevoelig en hoewel het van hard, krasbestendig Corning Gorilla Glass is gemaakt, is dat toch niet zo stevig als het saffierglas waarmee echte dure horloges zijn uitgerust.

Het scherm is hetzelfde als dat van de Pebble Time, het vierkante horloge dat de Pebble Time Round voorging en waar wij eveneens een review van hebben gemaakt. Het biedt op papier 64 kleuren, maar in werkelijkheid onderscheiden we er minder. Zeker in lichte omstandigheden is het scherm goed af te lezen, wat een groot verschil is met veel lichtgevende wijzerplaten op de smartwatchmarkt, zoals de Apple Watch en Android-smartwatches. Die zijn juist in fel zonlicht erg moeilijk af te lezen. De Pebble Time Round heeft dat probleem niet, maar daar staat tegenover dat het in donkere omstandigheden juist weer lastiger is om te zien wat er op het scherm staat. Dan komt de ingebouwde achtergrondverlichting van pas. Het scherm is in tegenstelling tot die van de Apple Watch of Android Wear-horloges niet aanraakgevoelig; de bediening van het horloge vindt geheel plaats met de vier knoppen aan de zijkanten.

Het scherm is van gekleurd e-paper en dat is iets donkerder dan de e-paperschermen die we op de originele Pebble en de Pebble Steel tegenkomen. Die hebben een zwart-wit schermpje en daarbij is het wit toch echt een stuk witter dan op deze Pebble Time Round. Erg storend is dat niet, want de toevoeging van kleur heeft natuurlijk ook zijn charmes. Verschillende makers van wijzerplaten of horloge-apps hebben hier dankbaar gebruik van gemaakt om hun ‘wachface’ of app met kleurtjes op te leuken. Ook informatie in apps is door het kleurgebruik beter af te lezen en de kleuren zijn functioneel, zoals in de Health-app waar ze verschillende betekenissen hebben.

Meest verrassende aan het nieuwe design van het horloge is dat het zo licht van gewicht is. Als je hem om hebt, heb je dat nauwelijks in de gaten. Dat is vooral `s nachts een voordeel, als de Pebble Time Round als slaaptracker kan worden gebruikt. In tegenstelling tot veel andere horloges irriteert de Pebble niet als hij een nacht lang om de pols blijft zitten.

Accu Pebble Time Round

De Pebble Time Round is veel sneller leeg dan alle eerdere Pebbles. Na twee dagen moet hij aan de lader. Dat is overigens nog altijd beter dan de accuduur bij de Apple Watch, Android Wear-horloges of andere smartwatches die geen wijzerplaat van e-ink paper hebben, maar een verlicht scherm. Wel moet worden gezegd dat het horloge erg snel weer kan worden opgeladen; na een kwartiertje aan het stopcontact kan hij weer een dag vooruit.

Software Pebble Time Round

De Pebble Time Round loopt op grofweg dezelfde software als de Pebble Time. Deze firmware is afwijkend van die op de eerste twee Pebbles, de gewone Pebble en de Pebble Steel. Dat is eigenlijk best jammer, omdat er heel veel apps voor de eerste twee Pebbles zijn uitgebracht waarvan er maar een paar geschikt zijn gemaakt voor de Pebble Time Round. Over de apps een hoofdstuk verderop meer.
 

De software heeft veel aandacht voor gezondheid. Pebble hanteert de reclamekreet dat je geen fitnesstracker meer nodig hebt als je de Pebble Time Round om hebt. Het horloge registreert het aantal stappen dat je op een dag zet, en monitort je slaap en je slaapdiepte. De Health-app op de smartwatch laat je van tevoren een doel bepalen – een aantal stappen bijvoorbeeld – en houdt gedurende de dag bij of je in de buurt komt van dat doel. Als je hem als slaaptracker gebruikt, word je wakker met een complete analyse van je slaap en slaapdiepte om je pols, met een vergelijking met voorgaande nachten en een gemiddelde per nacht van de afgelopen week. Die analyses worden ook gemaakt voor de beweging die de Pebble Time Round registreert.

Onze ervaring met de Health-app is dat die zowel het aantal stappen als de slaap niet erg goed monitort. De op zichzelf staande stappenteller op onze verbonden smartphone wijkt altijd af van de resultaten in het horloge. Welke stappenteller gelijk heeft? Geen idee.

De slaapmonitoring wordt afgebroken zodra de drager even moet opstaan om midden in de nacht naar de wc moet gaan, of om een andere reden zijn bed uit moet. De slaapmonitoring houdt dan direct op, en de volgende ochtend krijg je dan te zien dat je bijvoorbeeld van twaalf uur tot half twee hebt geslapen terwijl je toch zeker weet dat je daarna weer in slaap bent gevallen en urenlang onder zeil bent geweest. Dit is een punt wat Pebble in onze ogen absoluut zou moeten verbeteren. De waarheid gebiedt wel te zeggen dat veel fitnesstrackers de slaap evenmin erg goed monitoren. En die zijn dan vaak nog uitgerust met een hartslagsensor, die de Pebble Time Round niet heeft.

De Pebble Time Round doet daarnaast precies wat alle andere Pebbles doen, namelijk notificaties van de smartphone naar de pols brengen, inclusief telefoontjes. Die kun je via het horloge aannemen of weigeren.

Onze ervaring met de notificaties is dat je erg goed moet kijken welke je naar de pols wilt brengen en welke niet. Als je alle apps toestaat om notificaties te laten zien, zal het horloge de hele dag irritant trillen om je pols, terwijl je bijvoorbeeld alleen maar een Farmville request krijgt of iets anders onbenulligs. Er is geen onderscheid tussen het soort notificaties. Een trilling geeft aan dat er eentje is, en op het scherm verschijnt een deel van de inhoud van het bericht, als dat er is.

De smartwatch kan de muziek op je telefoon bedienen, wat functioneel is als je bijvoorbeeld met muziek in je oren aan het sporten bent. Je kunt dan met een druk op de juiste knop een nummer verder gaan, of het geluid op pauze zetten. Naar onze ervaring werkt dat erg goed. In een sportschool of tijdens het joggen kan de Pebble Time Round zo uitstekend dienst doen als afstandsbediening voor de smartphone die in je zak of om je arm zit. Ook is het handig dat je via het horloge de telefoon direct kunt uitzetten als die af gaat tijdens een vergadering. Je hoeft dan de telefoon niet eens uit je zak te halen.

De smartwatch kan ook alarmen instellen via de stem. Zeg tegen de Pebble Time Round in het Engels: ‘set alarm for tomorrow 7.15’ en dat gebeurt dan. Wel alleen op het horloge zelf, niet in de verbonden smartphone. Aan meer talen voor deze functie zou worden gewerkt; momenteel verstaat de Pebble Time Round alleen Engels, Duits, Frans, Deens, Spaans, Portugees, Noors, Fins, Zweeds en Italiaans. Iets minder talen zijn bechikbaar voor de menu’s op het horloge en de taal waarin de apps op het horlogescherm verschijnen. Wij vinden dat de taal Nederlands hier bijzonder snel aan dient te worden toegevoegd. Android Wear-horloges bieden de Nederlandse taal reeds, en op dit vlak geeft Pebble in de vergelijking een minnetje te zien.

In het horloge zelf kunnen verschillende wijzerplaten worden ingesteld. Daar zijn er nog niet al te veel van, in tegenstelling tot bijvoorbeeld voor Android Wear-horloges waar een zeer actieve community wekelijks tientallen nieuwe wijzerplaten produceert.

Apps Pebble Time Round

Toen de eerste Pebble verscheen, was een smartwatch nog een noviteit en app-ontwikkelaars stonden in de rij voor deze nieuwe uitdaging, omdat de originele Pebble – en de Pebble Steel – slechts acht horloge-apps en/of watchfaces konden behappen. Er moest dus geprogrammeerd worden op de vierkante millimeter. Knappe software-ontwikkelaars vormden al gauw een hele community en stortten de Pebble-downloadwinkel in no time vol met honderden apps, horlogeplaten en ander vertier dat op het minuscule zwartwitschermpje paste. De creativiteit kende geen grenzen.

Echter, al die oude apps en de meeste wijzerplaten kunnen niet zonder meer op de Pebble Time Round worden overgezet. Die moeten eerst door de ontwikkelaars worden aangepast, en we merken dat dit maar traag, of helemaal niet gebeurt. Misschien is de focus van de softwaremakers inmiddels verschoven naar de Apple Watch of Android Wear, wie zal het zeggen, maar het vervelende gevolg is dat er veel minder leuke dingen geïnstalleerd kunnen worden op de Pebble Time Round dan op de eerste horloges van deze producent.

Ook `nieuwe`  apps verschijnen maar langzaam. Terwijl Pebble wel een ontwikkelkit beschikbaar heeft gesteld voor het Health-onderdeel van de Pebble Time Round. Op wat producten van fitness-appmakers na is hier nog vrij weinig aanbod voor te vinden.

We vinden de inhoud van de downloadwinkel voor de Time Round nogal karig. Het komt een beetje over als een Oost-Europese winkel net voor de val van de Berlijnse Muur, waar ook weinig verkrijgbaar was, maar waar wel aanbod lag waar niemand echt op zat te wachten. Hopelijk komt hier verandering in, want de stortvloed aan apps en wijzerplaten voor de eerste Pebbles maakten voor een groot deel het succes van die smartwatches. Als de Pebble Time Round een kans wil krijgen tussen het Apple Watch- en Android Wear-geweld, moet hier wel redelijk snel wat gebeuren. Anders loopt de Pebble Time Round het risico om hetzelfde lot te delen als bijvoorbeeld Windows Phone, waar het gebrek aan apps een reden is voor veel consumenten om een telefoon met een ander besturingssyteem te kiezen.

Zichtbaarheid in het donker. Van links naar rechts de LG Watch Urbane, Pebble Time Round, Pebble Steel en de Pebble.

Conclusie Pebble Time Round

De Pebble Time Round is een aantrekkelijk vormgegeven smartwatch. De ronde horlogekast biedt een uiterlijk dat veel consumenten aanspreekt en dit is een duidelijke upgrade ten opzichte van alle eerdere Pebbles. Het is een lichtgewicht horloge met een soepel lederen bandje, dat makkelijk vervangen kan worden. Kleur is een nuttige toevoeging aan het `always-on` e-ink scherm. De microfoon is handig om alarmen in te stellen of – nu nog alleen in het Engels – een korte opdracht te formuleren.

Helaas zijn er ook nadelen. De accu is vergeleken met andere Pebbles veel sneller leeg. Het karige aanbod aan apps en watchfaces zal vooral Pebble-dragers van het eerste uur tegenvallen. Het design heeft het hier gewonnen van de functionaliteit van het horloge.

Voor ongeveer dezelfde prijs, 229 euro, kun je ook een Android Wear-horloge met meer keuzemogelijkheden kopen, zoals een LG Watch Urbane, of een Motorola Moto 360.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
 • Mooi design
 • Kleurenscherm dat altijd aanstaat
 • Notificaties en smartphonebediening (muziek, bellen)

Minpunten
 • Accu na twee dagen leeg

 • Geen touchscreen
 • Weinig apps en watchfaces

 


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)