Review: Fossil Q Marshal smartwatch

03 december 2016 + 10 minuten 0 Reacties
fossil-q-marshal-lederen-band

Met de Fossil Q Marshal heeft de horlogefabrikant zijn derde `displaywatch` uitgebracht. In deze review beantwoorden we de vraag of deze Android Wear-smartwatch je geld waard is.

Android Wear is niet dood

Er verschijnen nog maar weinig Android Wear-horloges op de markt. De ene na de andere fabrikant houdt ermee op. Ze verkopen slecht en Google voorziet het besturingssysteem al twee jaar niet van behoorlijke updates. Google heeft voor begin 2017 wel een update beloofd. Daar kunnen Motorola, Huawei en LG kennelijk niet op wachten. Nu de technologiefabrikanten na elkaar afhaken, is het bijzonder te zien dat horlogefabrikant Fossil hier juist wel brood in ziet.

Mode-artikel

Fossil bracht de Q Marshal onder de aandacht van de pers tijdens een presentatie in Amsterdam. Daar was de hele modepers aanwezig, en slechts twee tech-journalisten. Dat geeft precies aan hoe we de Fossil Q Marshal moeten bekijken. Het is weliswaar een volledige smartwatch met alle mogelijkheden die daarbij horen. Maar we mogen nooit vergeten dat het eerst en vooral een mode-item is. Een sieraad voor de pols. Dat is het allerbelangrijkste van de Fossil Q Marshal. Zoals een woordvoerster van het bedrijf verduidelijkte: “Wij lopen niet voorop met de technologie. Wij verkopen een droom.”

Droom versus specs

Droom of niet, wij kijken toch maar even onder de motorkap van dit horloge. Daar komen we de volgende specs tegen.

 

 • Naam: Fossil Q Marshal
 • Scherm: 1,5 inch LCD Gorilla Glass 3
 • Schermresolutie: 360x 360 pixels
 • Processor: Snapdragon 2100
 • 4GB opslag
 • 512MB ram
 • Batterij: 360 mAh
 • Afmetingen: 45mm x 45 mm x 14 mm
 • Materiaal: roestvrij staal
 • Verbindingen: Wifi en Bluetooth 4.1
 • Waterafstotend (IP67), maar ga er niet mee zwemmen
 • Sensors: gyroscoop, kompas, G-sensor
 • Speaker
 • Microfoon
 • Draadloos opladen
 • Compatible met Android-apparaten vanaf versie 4.3 en iOS-apparaten vanaf versie 8
 • Prijs: vanaf 249 euro

 

Snelle processor

Aan deze specificaties valt op dat er een moderne processor in is gestopt die Qualcomm speciaal voor smartwatches heeft gemaakt. De belangrijkste concurrenten, die veel eerder zijn uitgebracht, moeten het doen met een minder snelle Snapdragon 400-processor, die we ook in smartphones tegenkomen. We merken dit goed in de opstartsnelheid van dit horloge. De Fossil Q Marshal is aanmerkelijk sneller dan – bijvoorbeeld – de LG Watch Urbane uit 2015. Omdat we dit Android Wear-horloge op de redactie hebben, zullen we de Fossil Q Marshal in deze review vaak met de Urbane vergelijken.fossil-q-marshal-8

 

Wat ook opvalt, is wat er niet bij staat: een hartslagmonitor. Die hebben de belangrijkste concurrenten allemaal wel. Op de Fossil ontbreekt hij.

Lekke band

Dit zijn zaken onder de motorkap. Maar over de `kap` zelf, het scherm, is ook het een en ander op te merken. Dit laat namelijk, net als de Moto 360, een `lekke band`  zien. Een gedeelte van de ronde wijzerplaat aan de onderkant behoort niet tot het scherm. Menig ronde wijzerplaat wordt zo onderaan afgesneden. Die `lekke band`  neemt ongeveer tien procent van de wijzerplaat in beslag. Wij vinden dit uitgesproken lelijk.fossil-q-marshal-9

Uitleg van Fossil

We hebben Fossil gevraagd om uitleg. Fossil merkt op dat elke smartwatchmaker met het probleem zit dat de bedrading die het scherm met de rest van de elektronica moet verbinden, aan het oog moet worden onttrokken. LG en Huawei doen dat in de rand van het horloge, maar Fossil koos een andere oplossing. Het design van het hele horloge stond voorop. De Fossil-smartwatches hebben niet alleen een ronde wijzerplaat, het is ook een echt rond horloge.

 

 

Links met een wijzerplaat van Fossil zelf, links met een Casio-replica via de Facer-app

 

Leg de Q Marshal naast een andere smartwatch, en je ziet hoe die andere merken `smokkelen`, aldus Fossil. De LG Watch Urbane heeft weliswaar een volledig ronde wijzerplaat, maar daar omheen zitten grote metalen uitstulpingen waar de Koreaanse fabrikant de technologie onder kwijt moest. De Huawei Watch heeft een extra dikke rand onder en boven het scherm, ook om de elektronica onder te verstoppen. Voor de Tag Heuer-smartwatch geldt hetzelfde. Fossil heeft hier bewust niet voor gekozen, en leverde bewust een gedeelte van het scherm in om het totale design van de Q Marshal niet te compromitteren.

Dit is dus een designkeuze, waarbij voor Fossil kennelijk minder van belang was wat er op het scherm te zien is. Hier kun je verschillend over denken; dit is een kwestie van smaak. Het levert een volledig rond horloge op dat eruitziet als een horloge, maar dus wel met die lekke band.

Design

Het horloge is ontworpen als een echt horloge. Geen polscomputer. Bedrieglijk echte elementen zijn aan de horlogekast toegevoegd om de indruk te wekken dat je een `gewone` Fossil om je pols hebt. Zoals de stoere draairing rondom het scherm. Die ring kan helemaal niet draaien en dient verder nergens toe, maar: hier wordt een droom verkocht. Hetzelfde geldt voor de drukknop aan de zijkant. Die heeft dezelfde ribbels als een opwindhorloge. Je kunt echter niets met die ribbels, behalve ongewild je nagels vijlen als je hem toch probeert te draaien. Erin verborgen zit gewoon een drukknopje, waarmee je verschillende functies van Android Wear kunt aansturen.

Dik

We vinden het horloge nogal dik en kloek. Tijdens de perspresentatie waren we omringd door dunne mensen van de modepers. Die hadden moeite met het passend maken van dit horloge rondom hun dunne polsen.  Opmerkelijk is het dat Fossil een stoer mannenhorloge heeft gepresenteerd, maar hierbij vermeldt dat het voor alle seksen is bedoeld. Echter, bij Wearables Magazine hebben we niet zoveel verstand van mode, dus wie weet zien wij hier wat over het hoofd. Met het formaat waren wij juist wel content. De horlogekast is weliswaar een stuk dikker dan die van de LG Watch Urbane, maar het is goed te doen, en Fossil levert er een enorme keuze aan bandjes bij waar er altijd wel eentje van past.

Bandjes

Die bandjes van Fossil zijn erg makkelijk te verwisselen. Er zit een schuifknopje in het bandje waardoor het staafje dat het bandje aan het horloge verbindt, heel snel kan worden ingetrokken. Verwisselen is echt een kwestie van seconden bij een horloge met een bandje van elastomeer of leer.

 

Echter, bij de stalen band van onze Q Marshal bleek het wat moeilijker te zijn, omdat dit bandje niet een maar twee pinnetjes heeft die gelijktijdig moeten worden ingedrukt. Dat kostte ons nogal wat nagels, maar het blijft toch aanzienlijk makkelijker dan de gebruikelijke staafjes die in gewone 22 millimeter horlogebandjes zitten. Overigens: die kunnen er ook makkelijk aan worden verbonden, Fossil heeft voor het standaardformaat gekozen. Dus een bandje van de Hema kan ook, als je dat wilt.

Fossil toonde tijdens de perspresentatie een grote hoeveelheid bandjes in alle kleuren en materialen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er wel; modegevoelige mensen zullen er prijs op stellen dat ze elke dag hun bandje kunnen aanpassen aan hun kleding.

Software

De Fossil Q Marshal is gebaseerd op Android Wear, waar niets aan is toegevoegd of aangepast behalve de Q-app en wat wijzerplaten. Die Q-app doet weinig meer dan nog wat wijzerplaten toevoegen. Iets meer moet je er ook niet mee proberen, hoewel de app meerdere mogelijkheden claimt te hebben. Deze app is echter eigenlijk bestemd voor de hybride-horloges van Fossil, met echte wijzerplaten en enkele slimme functies. Het is vrij frustrerend om die Q-app werkend proberen te krijgen voor de Q Marshal, want ze zijn niet voor elkaar bedoeld. Voor de rest is de software op het horloge puur Android Wear, zonder opsmuk, bloatware of iets anders.

 

Dat zullen tech-enthousiastelingen toejuichen, want het horloge is zo direct in te richten met apps en wijzerplaten naar keuze. Maar minder technologisch begaafde dragers, waar Fossil eigenlijk op mikt, worden zo wel het bos van de Play Store in gestuurd om apps te vinden. Als die eenmaal gevonden zijn, zal deze smartwatch ze overigens met opmerkelijk gemak draaien. Dat komt door die snelle processor.

Je moet overigens bij één app wegblijven: Watchmaker. Die draait niet goed op dit horloge. Dat is ietwat jammer, want met Watchmaker kun je eigen wijzerplaten maken en replica`s van bestaande horloges gebruiken. Maar met de concurrerende app Facer is niets aan de hand, en daar kun je ook veel wijzerplaten (`watchfaces`) voor krijgen.

Scherm

Hoewel het 360×360-pixels scherm op papier goed zou moeten presteren, doet het dat helaas niet erg. Het blijft flets, vergeleken met andere smartwatches. In direct zonlicht zul je enige moeite moeten doen om iets te ontwaren op het horloge. Door driemaal snel achter elkaar de zijknop in te drukken, wordt de helderheid in Android Wear-horloges eventjes op maximaal gezet. Die truc hebben we zelfs in deze herfsttijd nogal vaak moeten toepassen als we buiten waren.

 

Over de lekke band hebben we het al gehad.

Processor

Al een paar keer is opgemerkt dat de Snapdragon 2100-processor het horloge bijzonder snel laat werken. Opstarten gaat snel, synchroniseren met de verbonden smartphone gaat snel, apps op het scherm werken zeer snel, en het belangrijkste: notificaties tonen, gaat ook snel. Wat op de smartphone binnenkomt aan WhatsApp-berichten, Facebook-updates, telefoontjes, tweets of e-mails, staat tegelijkertijd ook op het scherm van deze smartwatch. Dat hebben we wel anders meegemaakt bij smartwatches van eerdere generaties. De eindeloze stroom notificaties raakte daar nog wel eens verward, waardoor er vertragingen en vastlopers ontstonden. Dat hebben wij niet meegemaakt bij de Q Marshal.

 

Overigens kun je via de instellingen wel wat wieden in die notificaties. Veeg van boven naar onder op het scherm, en je kunt ervoor kiezen om geen, alle of geselecteerde notificaties binnen te krijgen op je pols. Als je een enthousiast Facebooker bent, is die laatste mogelijkheid te verkiezen. Anders krijg je echt alles met een trilling en een zichtbare notificatie op je pols binnen.

Batterij

Fossil belooft dat je 24 uur met de batterij toe kunt. Dat klopt, dat haalden wij ook met ons testexemplaar. Het betekent dat het horloge elke avond op het nachtkastje aan de lader moet.

 

Die lader is draadloos en magnetisch. Het is een usb-kabeltje (zonder stekker, die moet je er zelf bij kopen) met een rond wit plaatje aan het uiteinde. Schuif dat onder de onderkant van het horloge, en hij begint met opladen. Het plaatje bevestigt zichzelf magnetisch aan de onderkant van de Q Marshal.fossil-q-marshal-4

Conclusie

De Fossil Q Marshal is het mooiste Android Wear-horloge dat er is, maar een beetje tegenvallend waar het de uitwerking van de slimme functies betreft. Dat is onze conclusie over deze smartwatch. Het horloge ziet er mooi uit. Er zijn doordachte zaken verwerkt in het ontwerp, waardoor de smartwatch op een echt horloge lijkt. Echter, op sommige hardware-onderdelen is helaas niet erg gelet. De Q Marshal heeft een flets scherm met een lekke band. Dat laatste is een moeilijk gegeven om overheen te stappen. Dat er geen hartslagmeter in zit, valt Fossil wel te vergeven. Daarvoor kun je beter een fitnesstracker aanschaffen.

 

Hoewel het scherm niet de aandacht heeft gekregen die het nodig heeft als belangrijkste onderdeel van een smartwatch, is er allerminst bezuinigd op de processor, het interne geheugen en het werkgeheugen. Alle slimme functies flitsen met het grootste gemak over het scherm. De prijs van het horloge vinden we ietwat uit balans, maar misschien moeten we wat minder met tech-ogen en wat meer met mode-ogen kijken. Horloges van Fossil zijn van hoge kwaliteit en dus ook wat duurder. En de Q Marshal is in alle opzichten allereerst een Fossil.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
 • Mooi `Fossil` design, lijkt op echt horloge
 • Grote hoeveelheid horlogebandjes beschikbaar
 • Snelle processor

Minpunten
 • Lekke band

 • Geen hartslagmonitor
 • Vrij flets scherm

 


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)