Review: Fitbit Flex 2, waterdichte fitnesstracker

01 november 2016 + 10 minuten 0 Reacties
fitbit-flex-2-groot-1

In deze review kijken we uitgebreid naar de Fitbit Flex 2. Dit is een fitnesstracker die je onder andere kunt gebruiken tijdens het zwemmen.

Fitbit Flex 2 fitnesstracker

Fitbit heeft deze zomer de Fitbit Flex 2 aangekondigd. Dit is een smallere, meer modieuze versie van de vorige Flex en kan gedragen worden met een siliconen band of als een soort hanger aan een ketting. Ook nu zijn er led-lampjes aanwezig. Die lampjes kunnen verschillende signalen afgeven en ook notificaties doorsturen. Daarnaast is de wearable waterdicht en kun je hem tijdens het zwemmen gebruiken, tot dertig meter onder water. Meer over het gebruik van deze wearable lees je verderop in deze recensie van het apparaatje.

De fitnesstracker is nu verkrijgbaar voor een adviesprijs van 99,95 euro. Je krijgt er een klassieke fitnessband bij in, in het de kleuren zwart, lavendel, magenta of navy blue. Daarnaast zijn er ook verschillende accessoires te koop.

  • Klassieke accessoirebanden in twee 3-stukspakketten: Pink (blush pink, lavendel en magenta) en Sport (grijs, navy blue en geel); binnenkort verkrijgbaar (39,95 euro)
  • Bangle-armband in verguld of rose-verguld (99,95 euro) en verzilverd rvs (89,95 euro)
  • Hanger in verguld (99,95 euro) en verzilverd rvs (79,95 euro)

Het recensiemodel dat wij opgestuurd hebben gekregen, beschikt over het zwarte standaardbandje.

Design en gebruik

De Fitbit Flex 2 is klein. Zo klein zelfs, dat je de tracker ook als een sieraad zou kunnen dragen, mocht je daarvoor de juiste accessoires in huis willen halen. Op de bovenstaande productfoto kun je daar mooie voorbeelden van zien. Links vinden we de armbanden en daarboven liggen de kettingen. Rechts op de foto staan de standaardbanden. De fitnesstracker wordt standaard geleverd met een rubberen band naar keuze. In de doos tref je twee banden aan: eentje voor een smalle en eentje voor een iets bredere pols.

Wanneer je de Flex 2 in huis haalt, dan kun je dus meteen aan de slag met tracken. Je bent niet verplicht extra accessoires te kopen om alles uit de fitnesstracker te halen, maar kunt daar dus wel voor kiezen. Doe je dat, dan kun je de Flex 2 beter op je kleding afstemmen, mocht dat een belangrijk punt voor je zijn. Wil je echter dat niemand ziet dat je een tracker draagt, dan kun je het kleine apparaatje ook gewoon in de broekzak stoppen. Want ook dan is het in staat bij te houden wat het normaal via de pols of de hals meet.

En dat maakt deze fitnesstracker veelzijdiger dan de concurrentie, omdat het gros van je verlangt dat je de tracker altijd draagt — of dat nu om de pols of om de nek is. De reden dat de Flex 2 zo compact is, heeft te maken met het feit dat er geen scherm aanwezig is. In plaats daarvan krijgen we te maken met verschillende lampjes die ons vertellen hoe het zit. Overigens is het ook zo dat je met gemak de Fitbit Flex 2 uit de band of hanger kunt halen, omdat daar een handig systeem voor bestaat. Helemaal met de standaardbanden.

Voordat je aan de slag kunt met de Fitbit Flex 2, dien je hem te koppelen aan je smartphone. Wat je daarvoor nodig hebt, is de gratis app voor je smartphone. Ook dien je een Fitbit-account te hebben. Heb je dat nog niet, dan kun je er direct een aanmaken. Vervolgens laat je de applicatie zoeken naar de tracker. Hebben ze elkaar gevonden, dan tap je twee keer op het apparaat, waarna de verbinding geslaagd is. Vervolgens zal de Flex 2 automatisch data gaan synchroniseren, maar dat kun je ook handmatig doen.

Fitnesstracking

De led-lampjes op de Fitbit Flex 2 laten gedurende de dag zien hoe het ervoor staat met je prestaties. Zo kunnen die lampjes weergeven hoe ver je bent in het doel van tienduizend stappen per dag. Verder beschikt het apparaatje over een snelheidsmeter, die kan bijhouden hoeveel stappen je hebt gezet, hoeveel minuten je actief bent geweest, hoeveel calorieën je verbrand hebt en hoe je hebt geslapen. Omdat de Flex 2 zo licht aanvoelt, merk je haast niet meer dat je hem om je pols hebt zitten. Dat is vooral prettig wanneer je gaat slapen.

De mogelijkheden van de fitness tracker zijn nogal basaal te noemen. Naast de bovengenoemde trackingsfuncties, kun je de Flex 2 ook gebruiken tijdens het zwemmen (daar later meer over). De fitnesstracker beschikt niet over een gps-chip, een hoogtemeter of een hartslagmeter en is dus ook niet bedoeld voor de meest fanatieke sporters onder ons. Voor een deel van de mogelijkheden ben je dan ook afhankelijk van de applicatie op je smartphone en de hardware van dat apparaat, om alles uit de tracker te kunnen halen.

Net zoals andere Fitbit-producten, kan ook de Flex 2 je motiveren meer te bewegen. Wanneer je een tijd hebt stilgezeten, dan krijg je daar een notificatie van. Door op te staan, 250 stappen te lopen en weer verder te gaan waar je mee bezig was, zorg je ervoor dat je je lichaam in beweging houdt en dat je niet te lang zit. Maar je kunt die functie ook gewoon negeren of compleet uitzetten; er zitten natuurlijk geen consequenties aan verbonden. De app probeert ook verder niets om je te motiveren en dat is jammer.

De tracker is in staat om automatisch activiteiten te herkennen en te tracken. Echter, het duurt wel een minuut of vijftien voordat de Flex 2 weet wat je aan het doen bent en dat kan in sommige gevallen vervelend zijn. Want hierdoor moet de fitnesstracker gaan schatten wat je precies hebt gedaan in dat kwartier en dat zorgt vaker wel dan niet voor afwijkende data — data die de drager overschat. Door het gebrek aan een scherm of een fysieke knop, is er ook geen manier om activiteiten handmatig te laten beginnen.

Je bent gelukkig wel in staat de foute data te corrigeren binnen de applicatie van Fitbit. Je kunt de grote van je stappen aanpassen of de gelopen afstand delen door het aantal stappen. Maar in beide gevallen wordt er van je verwacht dat je het rekenwerk doet voor de tracker en dat is gewoon niet gebruiksvriendelijk. Of je moet kunnen leven met de geschatte waardes en daar een korrel zout bij nemen. Ook hier bewijst het apparaat dat het niet geschikt is voor de meest fanatieke sporters, die accurate data vereisen.

Waterdicht

De Fitbit Flex 2 is de eerste fitnesstracker van het bedrijf die waterdicht is. Je kunt het apparaatje dus ook gebruiken tijdens het zwemmen en je hoeft hem niet af te doen wanneer je gaat douchen; dat zorgt voor een gemakkelijke ervaring, omdat je er niet zo over hoeft na te denken wanneer die tracker nou wel of niet gedragen kan worden. Wanneer je met de wearable gaat zwemmen, dan krijg je toegang tot een aantal leuke extra`s. Het apparaat houdt het aantal banen, de snelheid en de tijdsduur bij tijdens het zwemmen.

De Flex 2 is in staat automatisch te herkennen wanneer je in het zwembad ligt. Je moet daarvoor wel de functionaliteit inschakelen, onder de accountinstellingen binnen de applicatie op Android en iOS. De reden dat Fitbit de functie niet automatisch heeft ingeschakeld, heeft te maken met batterijbesparingen. Daarnaast heb je toegang tot nog een aantal opties met betrekking tot het zwemmen, die je onder de geavanceerde instellingen kunt terugvinden bij je account. Daar kun je bijvoorbeeld aangeven dat je in meters zwemt.

Hoewel het een toffe aanvulling is op het arsenaal van de fitnesstracker, moeten we er ook bij zeggen dat de bijgehouden data niet erg informatief is. Hoe lang je zwemt kun je zelf ook bijhouden door goed op de klok te letten in het zwembad en het aantal banen tel je vaak zelf mee. Het enige handige aan deze feature is de mogelijkheid het aantal verbrande calorieën te tracken, maar daar houdt het ook wel bij op. Het voelt erg basaal. Maar dat de Flex 2 waterdicht is, zorgt wel voor een unieke eigenschap voor zwemliefhebbers.

Slaapmonitoring

Net zoals de eerder uitgebrachte Fitbit Charge 2, kun je de Flex 2 ook gebruiken voor het bijhouden van je slaappatronen. In vergelijking met die Charge 2 zijn de ervaring eigenlijk hetzelfde. De data lijkt accuraat te zijn, met hier en daar opmerkelijke momenten waarop het apparaat denkt dat je wakker geworden bent. Daarnaast houdt de Flex 2 goed bij hoe lang je slaapt. Mocht je het apparaat een nachtje missen, omdat je hem aan het opladen bent, dan kun je in de app ook altijd handmatig de correcte informatie invullen.

Notificaties

Wanneer je de Fitbit Flex 2 hebt gekoppeld aan je smartphone, dan kun je er ook notificaties mee ontvangen. De led-lampjes zullen dan in verschillende kleuren gaan oplichten. Ook zul je kleine trillingen voelen op je pols (of borstkas, ligt eraan waar je hem op je lichaam hebt hangen). Het is een extra feature, eentje die alleen handig is wanneer je telefoon niet in de buurt ligt om hem goed te kunnen horen. Onderweg heb je er weinig aan, omdat je je telefoon dan wel in feite altijd kunt horen vanuit of voelen in je broekzak.

Bovendien is het systeem ook té simpel. Er is geen scherm aanwezig, dus moet je het doen met die verschillende lampjes en de kleuren die weergeven worden. Het is even wennen welke kleur precies wat voor functie heeft. Maar wanneer we de Flex 2 voelen trillen, dan kijken we niet naar de tracker, maar gaan we op zoek naar onze smartphones. Het enige moment waarop de kleuren echt wat te melden hebben, is wanneer je het doel van tienduizend stappen haalt. Dan zie je een kleur die wat wegheeft van magenta.

Batterij

De accu van de Fitbit Flex 2 gaat ongeveer vijf dagen mee, net zoals dat het geval is met andere producten van deze fabrikant. Vijf dagen is niet echt lang en je zult hem dus om die vijf dagen een klein aantal uur moeten opladen. Je plaatst daarvoor de tracker in een speciale houder, die daarna in een usb-poort geplugd moet worden. Maak je de houder kapot of raak je die kwijt, dan moet je een vervangend model aanschaffen. Helaas werkt de oplader die geleverd wordt met de eerste Flex van Fitbit niet met het nieuwe model.

App

Mocht je al bekend zijn met de producten van Fitbit, dan zal de applicatie geen verrassingen meer in petto hebben. Binnen de app krijg je in een oogopslag te zien wat voor type informatie de Flex 2 verzameld heeft. Wanneer je op een onderdeel tapt, dan krijg je een overzicht te zien. Bij sommige onderdelen, zoals slaaptracking, kun je ook handmatig informatie invullen. Met alle opties die er beschikbaar zijn, voelt de Fitbit-app aan als een complete hub voor alles met betrekking tot een gezonde levensstijl en fitnessprestaties.

Want naast het bijhouden van gelopen stappen, verbrande calorieën en meer, kun je ook bijvoorbeeld aangeven hoeveel water je drinkt, wat je op een dag eet (al werkt de streepjescodescanner helemaal niet goed, dus alles moet handmatig) en kun je zelfs je gewicht bijhouden. Er is ook een tab aanwezig vol met uitdagingen, waar je kunt kiezen uit verschillende doelstellingen die je gemotiveerd houden te bewegen. Tevens kun je hier je prestaties met je vrienden vergelijken, je account en prestaties checken en het alarm instellen.

Conclusie

Alles wijst erop dat de Fitbit Flex 2 geen apparaat is voor de fanatieke sporter, die hunkert naar accurate data. Maar voor het bedrag van honderd euro, hoef je dat ook niet echt te verwachten. De Flex 2 is één van de goedkopere fitnesstrackers van dit moment, die dragers toegang biedt tot de meest basale features én het bijhouden van je prestaties in het zwembad. Dat is overduidelijk waar de focus heeft gelegen tijdens het ontwikkelen en ontwerpen van deze fitnesstracker, omdat je er verder niet heel veel mee kunt.

Het ontvangen van notificaties voelt aan als rudimentair. Het is handig dat het apparaatje kan trillen, maar de gekleurde led-lampjes verliezen snel hun waarde wanneer je meteen naar je smartphone grijpt. Wat notificaties betreft mis je dus een (groot) scherm waar je wat mee kunt. Dat geldt ook voor het tracken van je activiteiten. Gelukkig kun je een hoop instellen, veranderen en inkijken via de gratis applicatie en zonder lijkt de tracker bijna hulpeloos te zijn. De accuduur valt ook goed tegen met slechts vijf dagen.

Maar het is maar net wat je zoekt in een fitnesstracker. Vind je het niet heel belangrijk dat alle activiteiten zeer accuraat worden gemeten en zoek je een goedkopere fitnesstracker die basale features aanbiedt én in het zwembad te gebruiken is? Dan kom je al gauw uit bij de Fitbit Flex 2, want daar ligt overduidelijk het focuspunt. Ook zijn de accessoires heel belangrijk, die gebruikers in staat stelt de tracker te verbergen in mooi ogende sieraden. Al met al is het een goed product voor zijn prijs, die niet voor de fanatieke sporter is weggelegd.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Waterdicht, tracking voor zwemmen
  • Licht en comfortabel
  • Accessoires

Minpunten
  • Led-lampjes zijn vrijwel waardeloos

  • Accu gaat niet lang mee
  • Automatisch tracken niet heel accuraat


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)