Review: U Mini smartwatch / fitnesstracker

22 april 2016 + 10 minuten 0 Reacties
U Mini a

De U Mini smartwatch is mooi om te zien, biedt diverse slimme functies en is niet duur. Wearables Magazine heeft hem een paar weken onderworpen aan een praktijktest. Is goedkoop hier duurkoop?

Je leest het in deze review.

Review U Mini smartwatch

We hebben deze smartwatch/fitnesstracker ter review gekregen van de Chinese webwinkel Banggood. Onderzoek heeft het bewezen: fitnesstrackers zijn echt goed voor je gezondheid. Ze brengen je in beweging, omdat zo’n armband je voortdurend herinnert aan je sportieve prestaties. Ze zwepen je als vanzelf op om meer te gaan lopen en bewegen.

Maar waarom zijn ze allemaal zo lelijk? Dat vroeg een Chinese smartwatchmaker zich af. Deze fabrikant produceerde een fitnesstracker/smartwatch die goed door kan gaan voor een stijlvolle, modern ogende armband, maar dan wel een met een aantal bijzonder slimme functies. En hij is nog goedkoper ook dan de meeste andere fitnesstrackers. We hebben hem een paar weken om gehad om te bekijken of hij mee kan komen met de grote merken.

Deze fitnesstracker heeft niet echt een duidelijke naam. Op de website van de Chinese webwinkel Banggood, waar hij voor 53 euro wordt aangeboden, wordt hij U Watch genoemd. Maar als het doosje arriveert, blijkt het domweg ‘Smartwatch’  te heten. Gaan we op de app af die erbij hoort, dan heet hij U Mini. Hoe dan ook, het gaat in ieder geval steeds om dezelfde fitnessarmband. Banggood biedt hem aan in drie kleuren: zwart, zilver en goud. We bespreken hier de gouden variant.

Design

Het design doet sterk denken aan dat van de veel duurdere Huawei Talk Band B2. Een rechthoekige wijzerplaat met led-afbeeldingen die door een venster heen schijnen dat in precies dezelfde kleur als de behuizing is uitgevoerd. Het scherm is dus goudkleurig, net als de rest van het apparaatje. Dat ziet er erg mooi uit. Heeft de U Mini je niets mee te delen, dan zie je een mooie goudkleurige plaat. Dat ziet er beter uit dan het zwarte scherm van een smartwatch die uit staat. Het ‘dead device’-syndroom zul je dus niet snel krijgen met dit apparaatje.

De U Mini is uit de behuizing te klikken. Dan houd je twee zaken over: een armband van neoleer, met een goudkleurige stalen behuizing, met een gaatje onderin waar de hartslagmonitor zijn lampje doorheen laat schijnen. En de fitnesstracker zelf. Als je hem met een simpel drukje op een knopje onderaan de stalen armband losklikt, dan merk je dat er nog iets anders aan ‘hangt’: een stukje rubber. Dat stukje rubber is bedoeld voor in je oor, want deze fitnesstracker kan ook dienstdoen als bluetooth ‘oortje’ bij je smartphone. Voor in de auto bijvoorbeeld, maar je kunt ook – in één oor – naar muziek luisteren van je smartphone. Dat stukje rubber is er overigens makkelijk van af te halen, en er zitten nog twee reserverubbertjes in de doos.

De behuizing is dik in orde en de tracker is mooi uitgevoerd, maar we vinden het nepleren bandje hier nogal schril bij afsteken. Dit is de tracker onwaardig, het is een bandje dat waarschijnlijk snel verslijt en de gesp is uitgevoerd in een ander soort staal dan de horlogekast.

Fitnesstracking

De U Mini biedt verschillende functies om de staat van je gezondheid te monitoren. Er zit een stappenteller in, die de stappen zelf omrekent naar afstand. Er is een slaapmonitor, die ook bijhoudt hoe diep je slaap is, aan de hand van geregistreerde bewegingen ’s nachts. En er zit een functie in die we niet vaak in andere apparaten tegenkomen: een waarschuwing als je te lang op dezelfde plek zit. Je kunt instellen hoe vaak het apparaat je met een trilling en een notificatie moet waarschuwen.

Over de fitnessfunctie zijn we tamelijk tevreden. Het aantal stappen wijkt wel af van het aantal stappen dat onze smartphone registreert. Misschien worden de bewegingen anders opgevangen door een apparaat aan je pols dan door een apparaat in je broekzak. Het verschil is meerdere duizenden stappen per etmaal. Dat is nogal veel. Maar als we kijken naar de omrekening naar afstand, valt alles goed op zijn plek. Ook is in de bijgeleverde app alles goed inzichtelijk. Per uur wordt weergegeven hoeveel je in beweging bent geweest. De stappenteller krijgt daarom van ons een goede beoordeling.

Slaapmonitoring

Een goede beoordeling krijgt ook de slaapmonitor. Die blijkt heel goed, beter dan veel andere trackers, bij te houden hoeveel uren je daadwerkelijk onder zeil bent, en hoe diep. Ook tukjes overdag worden tot onze verrassing keurig weergegeven. Het is wel zo dat als je ’s nachts even je bed uit gaat, om even te plassen bijvoorbeeld, de monitoring iets te lang ophoudt. Maar daarna pikt ‘ie hem weer op, als je weer een tijdje heerlijk aan het maffen bent.

Aan de hand van bewegingen in bed registreert hij hoe diep of hoe licht je hebt geslapen. Dit doet de U Mini goed. Als de monitor ’s ochtends weergeeft dat er een flink aantal uren diep is geslapen, stemt dat overeen met de lichamelijke gesteldheid. En als er weinig diep is geslapen, komt dat hier ook mee overeen: het vermoeide gevoel wordt zo verklaard door de monitoring, en je kunt precies zien in welke uren je onrustig was.

Hartslagmonitor

We zijn verrast door de secure hartslagmonitoring van de U Mini. We hebben dit getest door hem gelijktijdig met een digitale bloeddrukmeter te laten meten. De metingen kwamen precies overeen. De hartslagmonitoring geschiedt met een groen lampje dat aan de onderkant van de smartwatch is geplaatst. Die schijnt door je huid heen en merkt de pompende bewegingen van het bloed op bij elke hartslag. Op die manier wordt het goed vastgelegd. Echter, net zoals bij andere fitnesstrackers is ook bij de U Mini alleen de hartslag in beeld te krijgen als het lichaam in ruststand verkeert. Tijdens het fitnessen, hardlopen of andere bewegingen is de hartslag onbetrouwbaar.

Notificaties

De U Mini beoogt een smartwatch te zijn, en die moet meer kunnen dan alleen fitness tracken. Dus zitten er ook wat smarte functies op. Notificaties kan hij overbrengen, maar ook geluid. Je kunt hem gebruiken als ‘oortje’ voor je smartphone, wat vooral handig is als je achter het stuur zit. Met een tikje op het scherm kun je je telefoon opnemen of ophangen. Wel is het een beetje zwaar voor in je oor; bij ons viel hij er regelmatig uit. Maar als je stil achter het stuur zit, hoeft dat geen probleem te zijn.

Je kunt ook het ‘gewone’  geluid van je smartphone naar de U Mini overbrengen. Dat gaat goed, maar houd er dan wel rekening mee dat er ineens geluid uit je U Mini komt, en niet meer uit je telefoon. Het is prettig dat de functie telefoongeluid en ander geluid gescheiden zijn. Zo kun je kiezen hoe je de U Mini wilt gebruiken. Overigens is een connectie met het ‘gewone’  geluid noodzakelijk om de U Mini te synchroniseren met de bijbehorende app.

Batterij

De batterij valt ietwat tegen. Hij houdt het op zijn hoogst twee dagen vol. Dat zal waarschijnlijk komen door de bluetoothverbinding, want op het scherm laat de U Mini doorgaans niet zoveel zien: af en toe de tijd (als je de tracker naar je gezicht beweegt) en als je hem bedient met de twee onscreen knoppen, zijn er bewegende animaties te zien. Verder doet de U Mini het op het scherm zuinig aan. De hartslagmonitor gaat af en toe automatisch aan als hij als slaapmonitor is ingesteld, kennelijk om de diepte van de slaap te meten. We weten dus niet precies waar het tamelijk hoge batterijverbruik vandaan komt.

Omdat het voor de metingen niet noodzakelijk is om de bluetoothverbinding voortdurend online te houden, hebben we die eens uitgezet, wat overigens ook prettig is als je het geluid via je smartphone wilt horen, en niet via het ‘oortje’  van de U Mini. Dat scheelde zeker een halve dag, dus wellicht dat dit een optie is voor mensen die niet altijd een stopcontact in de buurt hebben. Opladen gebeurt met een meegeleverd usb-kabeltje met een extensiestekkertje dat aan de onderkant van de smartwatch wordt geklikt. Laden hoeft niet zo lang te duren, als er nog redelijk wat stroom in het apparaat zit. Maar als hij helemaal leeg is, kan het enkele uren duren voordat hij weer vol zit.

App

De app moet je installeren door een QR-code uit de bijgeleverde handleiding in te scannen met je telefoon. De app is nogal slecht vertaald uit het Chinees. Het vergt enige oefening en ook wat geduld om ermee om te gaan, maar als je er eenmaal aan gewend bent, is het prima software die keurig bijhoudt hoeveel er op de diverse vlakken is gepresteerd: stappen, calorieën en slaap. In staaf- en lijngrafieken wordt zo uitgebeeld of je meer calorieën hebt verbrand dan je hebt gegeten.

Die calorieteller is wat minder makkelijk te bedienen. Dat moet via de app, niet via de tracker zelf. Een lijstje met standaardporties van in China gangbare maaltijden wordt in beeld gebracht met het aantal bijbehorende calorieën erbij. Maar een boterham met pindakaas moet je gokken. Of opzoeken op internet. Als je dat eenmaal weet, kun je het invoeren en krijg je een lijn in beeld die aangeeft of je meer of minder hebt gegeten dan je weer via beweging hebt weggewerkt.

Bij het synchroniseren van tracker met app valt ons wel iets op. De app geeft aan tweemaal te synchroniseren, met de app, en met de ‘cloud’. Maar welke cloud? Waar gaat die informatie dan heen? Niet dat we ons er vreselijk veel zorgen over maken wie meeleest hoelang we geslapen en gelopen hebben op een dag, maar het zou toch wel leuk zijn om te weten of er iets naar een clouddienst gaat, en hoe die te beheren valt. Eigenlijk vermoeden we dat er helemaal geen sprake is van een clouddienst, want nergens in de app of in de communicatie tussen app en tracker komen we verder iets hierover tegen. Maar raar vinden we het wel.

Conclusie

We vinden de U Mini op een groot aantal onderdelen uitstekend voldoen aan de verwachtingen. Voor deze prijs krijg je waarschijnlijk geen betere; hij verslaat in onze optiek de iets goedkopere Xiaomi-trackers die na verloop van tijd erg snel hun kleur verliezen en ook de slaap, hartslag en stappen niet zo goed meten als deze U Mini. De software is wat onduidelijk, maar voldoet. We vinden de U Mini er prima uitzien en hij is in drie kleuren te krijgen. Kortom, voor zijn prijs is het zeker geen slechte keus, waarbij we wel opmerken dat je waarschijnlijk snel aan een ander bandje wilt dan het meegeleverde exemplaar.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Goedkoop
  • Goede fitnesstracking
  • Te gebruiken als bluetooth `oortje`

Minpunten
  • Ietwat onduidelijke app

  • Batterij snel leeg
  • Mistige clouddienst


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)