Review: TomTom Touch fitnesstracker

21 november 2016 + 10 minuten 0 Reacties
tomtom-touch-1

In deze review kijken we uitgebreid naar de TomTom Touch. Dit is een spatwaterdichte fitnesstracker met een optische hartslagmeter. Ook kan de Touch een indicatie geven van je vetpercentage, wat een unieke eigenschap is van de tracker.TomTom Touch fitnesstracker

De TomTom Touch is een fitnesstracker die is bedoeld voor sporters die effectief met hun work-outs omgaan. Het apparaatje is namelijk in staat om het vetpercentage en de spiermassa van de gebruiker te meten en dat is een redelijk unieke eigenschap voor een tracker van dit bedrag (een adviesprijs van 149 euro). Daarmee hebben gebruikers dus nog een indicatie dat het goed gaat (of niet) naast het aantal calorieën dat iemand verbrandt. Wanneer het vetpercentage afneemt en de spiermassa toeneemt, dan ben je (in veel gevallen) op de goede weg.

De Touch beschikt over een klein touchscreen met een resolutie van 28 bij 32 pixels. De afmetingen zijn  5,58 bij 22,38 mm en dat is nog behoorlijk groot te noemen, wanneer je hem naast de Fitbit Charge 2 legt. Naast een versnellingsmeter en een gyroscoop, is er tevens een optische hartslagmeter aanwezig. Daarnaast is het apparaat spatwaterdicht. Dat houdt in dat je ermee kunt douchen en dat de Touch ook niet af hoeft te worden gedaan tijdens het afwassen, bijvoorbeeld. Het kan best tegen een druppel water, maar ermee zwemmen kan niet.

Design en gebruik

Hoewel de TomTom Touch een redelijk klein formaat heeft, is die niet de kleinste fitnesstracker van dit moment. Dat is niet erg, want het gaat uiteindelijk om de dingen die het apparaat kan doen. Je kunt de Touch alleen dragen met de meegeleverde armband, waar je hem moeiteloos in kunt schuiven. Dat kan ook maar op één manier — lukt het de eerste keer dus niet, dan zul je hem een keer moeten omdraaien. Er is één knop aanwezig, die meer aanvoelt als een touchpad waar je vinger goed opgelegd kan worden door het design van het oppervlak.

Boven de knop zit het kleine aanraakscherm. En aan de zijkant zit de opening van de usb-kabel, waar je de tracker mee oplaadt en koppelt aan een pc of laptop. Wanneer je de Touch voor het eerst koppelt, dan zul je bijbehorende software moeten downloaden van de TomTom-website. Dat wijst gelukkig allemaal voor zich. Heb je dat gedaan, dan heb je ook de app nodig voor je Android- of iOS-smartphone. Ook daar koppel je beide apparaten aan elkaar, maar dit keer via bluetooth. Is dit allemaal gebeurt, dan kun je eindelijk echt aan de slag.

Je klikt de tracker in de rubberen band en zult daarna de band om de pols moeten doen, middels een soortgelijk systeem als van de kleinere trackers van Fitbit. Je hebt te maken met kleine, metalen punten die je door het rubber moet duwen en zeker de eerste paar keer zul je daar moeite mee hebben. Het is een simpel, maar soms lastig systeem, wat op den duur kan gaan irriteren om mee te gaan. Zitten de pinnen niet goed vast, dan zal de fitnesstracker van je pols vallen en dat kan behoorlijk funest zijn. Gelukkig kan de tracker niet uit de houder vallen.


De TomTom Touch gaat aan wanneer je je vinger op het knopje legt. Op het monochrome oled-scherm zal dan de tijd te zien zijn, evenals een snelle blik op je doel voor het aantal stappen van vandaag (dat je zelf kunt instellen). Er verschijnt een klein sterretje in beeld wanneer je dat doel behaald hebt. Wanneer je met je vinger van boven naar beneden of vice versa veegt, dan scroll je door de verschillende opties, zoals het checken van je hartslag. Daarnaast is het mogelijk notificaties te ontvangen of de tracker en kun je zien wie er belt.

Het is handig, maar niet meer dan dat. Wanneer het ding afgaat, grijp je toch eerder naar je phone dan dat je kijkt naar je pols. Maar het is en blijft een extraatje. Er zijn wel meteen dingen die ons tegenstaan. Ten eerste gaat TomTom Touch naar verloop van tijd gewoon uit en kun je hem niet ontwaken met het knopje. Je dient daarvoor de usb-kabel te pakken en hem te ontwaken via de koppeling met de pc. Ten tweede is er geen optie om het scherm aan te laten gaan wanneer je je pols omhoog beweegt, dus zul je dat kabeltje bij de hand moeten houden.

Fitnesstracking en slaapmonitoring

Qua tracking mag je de basis verwachten. De TomTom Touch is in staat om het aantal stappen en verbrande calorieën bij te houden. Ook kan het apparaat dus je hartslag gedurende de dag meten en kun je zelfs je slaapuren in kaart brengen. Van dat laatste onderdeel hoef je echter weinig te verwachten, omdat het alleen om het aantal slaapuren gaat. Er is geen gedetailleerd verslag over de momenten dat je wakker bent en het gaat hier puur om het aantal slaapuren dat je hebt behaald. Dit onderdeel voelt aan als iets dat achteraf nog is toegevoegd.

Als het gaat om de accuraatheid van het testen en de resultaten die de Touch aanlevert, dan kunnen we stellen dat die vergelijkbaar is met producten zoals de Fitbit Charge 2, bijvoorbeeld. Er zijn geen uitschieters opgemerkt. Het meten van de gelopen afstand is ook acceptabel te noemen — maar zonder eigen gps-chip is dat nooit perfect, natuurlijk. Ook het in de gaten houden van je hartslag werkt prima. Helaas is het zo dat de Touch niet automatisch herkent dat je gaat sporten en welke sport je dan aan het doen bent — dat moet je zelf activeren.

Via de software op de pc kun je doelen instellen voor het aantal stappen dat je dagelijks wil lopen, welke dingen je wil doen wat het sporten betreft en wat het aantal kilo is dat je wil behalen. Ook dit is behoorlijk standaard en basaal en bovendien niet helemaal goed uitgewerkt. De app zal je niet helpen herinneren aan die doelen en zal ook niet laten weten of je die doelen behaald hebt of niet, middels een notificatie. Andere fitnesstrackers doen dit toch echt beter, met de implementatie van gemeenschappen, badges en zelfs competitieve elementen.

Daarnaast is het zo dat je de fitnesstracker ontwaakt met dezelfde knop als het annuleren van een activiteit. Mocht je tijdens het sporten snel willen kijken of je goed bezig bent of wat je hartslag is, dan kan het zomaar zijn dat je de knop te lang ingedrukt houdt en de activiteit annuleert. De tekst op het scherm lijkt ook puur voor rechtshandige mensen te zijn gemaakt en kunnen niet voor linkshandigen worden omgedraaid, wat het lezen soms moeizaam doet verlopen. Dat zijn kleine irritatiepunten, die consequent meer gaan irriteren.

Vetpercentage en spiermassa

Uniek aan de TomTom Touch is de mogelijkheid het vetpercentage en die spiermassa van de gebruiker te berekenen. Voor vrouwen is het gezond om een vetpercentage van 21 tot 33 procent te hebben, terwijl dat voor mannen tussen acht en negentien procent. Door te weten wat je percentage is voordat je begint met trainen, kun je bijhouden wat er met dat aantal gebeurt wanneer je veel traint en ook vooral goed eet. Middels dit percentage kun je je lichaam goed in de gaten houden en weet je ook wanneer je moet stoppen of juist door moet gaan.

TomTom geeft aan dat er een ideaal moment is om dat percentage te meten. Dat is na het ontwaken en het drinken van water, maar voordat je na de wc gaat in de ochtend. De eerste keer dat je de tracker opstart, zal er een meting (wat een grove indicatie is, maar waar je dus wel wat aan hebt) plaatsvinden. Wil je daarna nogmaals de meting laten doen, dan kun je op knopje drukken waarna de tracker ontwaakt en veeg je drie keer naar beneden. Vervolgens druk je nogmaals op het knopje totdat de meting wordt geactiveerd en dien je even te wachten.

Het meten van je lichaamsvet is vergelijkbaar met de manier waarop dat gedaan wordt met speciale weegschalen. Desondanks kunnen de resultaten verschillen; de TomTom Touch meet de bovenkant van het lichaam, terwijl zo`n weegschaal de onderkant als graadmeter neemt. Bovendien is er ook een foutpercentage van vijf procent aanwezig. Dat is niet veel, waardoor je de gepresenteerde cijfers gerust serieus kunt nemen. Mocht je trouwens een plaat of schroef in je lichaam hebben zitten, dan kun je het vetpercentage helaas niet meten met de Touch.

Batterij

De accu gaat slechts drie dagen mee en dat is toch wel matig te noemen. We waren al niet onder de indruk van de batterijduur van zowel de Charge 2 als de Flex 2, maar die gaan tenminste nog vijf dagen mee op een volle accu. TomTom claimt dat het om vijf dagen gaat, maar dat blijkt dus niet het geval. Daarentegen is de batterij wel met ongeveer een uur helemaal opgeladen, maar dat neemt niet weg dat je de tracker dus vaak af moet doen (soms twee keer per week) om hem op te laden. Dat is gewoonweg niet heel gebruiksvriendelijk.

App

Over de applicatie van TomTom zijn we ook niet erg te spreken. Helaas moet je het ermee doen, aangezien andere fitnessapplicaties niet worden ondersteund door het apparaat (terwijl de TomTom Spark nog wel gekoppeld kon worden aan Strava of RunKeeper). Het design is onoverzichtelijk en veel opties en functionaliteiten zitten verborgen achter teksten en labels waarvan je dat niet verwacht, in eerste instantie. Heb je eenmaal gevonden wat je zocht, dan wordt de informatie wel overzichtelijk gepresenteerd — maar er is niet heel veel te vinden.

Daarnaast kan het voor sommige eigenaren van meerdere TomTom-wearables een probleem zijn dat je slechts één TomTom-apparaat tegelijkertijd kunt gebruiken met MySports, zoals de app heet. Wil je overstappen op je andere wearable, dan dien je die dus opnieuw te koppelen met de applicatie, die verkrijgbaar is op Android en iOS. Het is simpelweg geen intuïtieve applicatie te noemen, aangezien je dus veel tijd kwijt bent aan het zoeken naar features, waarvan je zeker weet dat ze erin zitten. De concurrentie doet het veel beter op dit vlak.

Conclusie

En dat geldt eigenlijk voor heel de fitnesstracker: de concurrentie doet het beter. Nee, die hebben vaak niet de mogelijkheid je vetpercentage te maken, maar dat is dan ook echt alles wat de TomTom Touch anders en handiger maakt dan de rest. De indruk die deze fitnesstracker bij ons heeft achtergelaten is alles behalve gebruiksvriendelijk. Voor teveel mogelijkheden op het apparaat zelf dien je veel te vegen — als hij al uit de slaapstand te halen is. Lukt het niet om de Touch te ontwaken, dan dien je hem constant te koppelen aan een pc of laptop. Dat is niet alleen heel vervelend, maar ook irritant.

Daarnaast zijn er ook weinig opties met betrekking tot het meten van je slaap en kun je alleen checken hoeveel uur je hebt geslapen. Voor de rest voelt de Touch ook erg basaal aan met zijn minieme mogelijkheden, hoe accuraat de resultaten van je prestaties ook zijn. De hartslagmeter is altijd een goede extra en vooral het meten van je vetpercentage en spiermassa kan voor sporters uitkomst bieden, maar voor de rest biedt de TomTom Touch geen fijne ervaring aan om een aanschaf te rechtvaardigen.

Dit reviewmodel is ons ter beschikking gesteld door Coolblue. Hier is de TomTom Touch te koop voor 149 euro.

5.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Spatwaterdicht
  • Optische hartslagmeter
  • Indicatie vetpercentage

Minpunten
  • Accu gaat niet lang mee

  • Geen gebruiksvriendelijk apparaat
  • Applicatie ontzettend mager


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)