Review: Skagen Connected, hybride smartwatch met echte wijzers

30 januari 2017 + 10 minuten 0 Reacties
skagen-connected-a-copy

In deze review bekijken we de Skagen Connected, een hybride smartwatch van horlogefabrikant Fossil. Het is een horloge met een echte wijzerplaat en een aantal slimme functies. Zo kan het horloge worden verbonden met een smartphone, en een app waarin je bewegingsdoelen worden vastgelegd.

Skagen Connected – hardware en design

Bij een hybride smartwatch is de hardware ondergeschikt gemaakt aan het design. Het horloge is in alle opzichten eerst een horloge, en dan pas iets anders. Dat betekent: een echte wijzerplaat met echte wijzers, een horlogekast die speciaal is ontworpen voor een bepaald type consument en een bijpassend horlogebandje. En die slimme functies moeten vooral het design niet teveel verstoren.

Dat betekent bij de Skagen Connected dat we een zeer strak vormgegeven horloge zien, volgens een ontwerp dat we kennen als `Deens design`. Strak, eenvoudig, eerlijk. Kijk op dit horloge, en je wordt nergens door afgeleid: het ding vertelt je de tijd. Smalle metalen wijzers met een fluorescerend puntje in de top, voor klokkijken in het donker. Want een lampje zit er niet in. Ook een secondewijzer ontbreekt.

Er is een kleiner, derde wijzertje in een eigen wijzerplaatje dat in de grotere is verwerkt voor de slimme functies. Goed zichtbaar, maar bijna onmerkbaar in het ontwerp, is een hele maand afgebeeld. De cijfers 1 tot en met 31 staan aan de rand getekend rondom de wijzerplaat. De datum kun je alleen in beeld krijgen door op een knopje te drukken; dan gaan zowel de grote als de kleine wijzer op hetzelfde getal staan. Dus is het de 15e van de maand, dan gaan beide wijzers daar enkele seconden heen, waarna ze hun plaats weer innemen op het klokwerk.

skagen-connected-b

Allemaal zeer slim bedacht en goed vormgegeven. Wie van strak, Deens design houdt, likt hier zijn vingers bij af. Wat minder is dan wel dat de horlogekast nogal dik is. Waarom wordt niet goed duidelijk; het lijkt voor bijvoorbeeld de slimme functies of de batterij niet echt nodig. Over de hardware moeten we alleen nog kwijt dat er geen batterijlader bij deze smartwatch zit. In plaats daarvan wordt het horloge geleverd met een standaard knoopcelbatterij die je eens in het halfjaar moet vervangen.

skagen-connected-i

Skagen Connected: software en app

Bij het horloge hoort een app, die zowel voor Android als iOS beschikbaar is in de bijbehorende app stores. Die moet je eerst downloaden en installeren, voordat je het horloge kunt gebruiken. Zonder die app kun je niets aanvangen met het horloge; het zal dan keurig op zes uur blijven staan totdat er een verbinding is, en hij de tijd van je smartphone automatisch instelt. De connectie wordt gemaakt via een bluetoothverbinding. Die moet je dus eerst maken via de instellingen van je smartphone.

Feitelijk vindt de bediening van het hele horloge plaats via de app. Op het horloge zelf valt niet veel in te stellen. De knoppen aan de zijkant zijn bedoeld om de datum te laten zien, of een functie van de smartphone te besturen. Zo kun je met de onderste knop een foto maken (mits de verbonden smartphone aan staat, en niet `op slot` staat) of de muziek-app bedienen. Als je smartphone wel op slot staat, zet het horloge met diezelfde knop het geluid van je telefoon harder. Waarom voor die functie is gekozen, ligt voor de hand: als je je telefoon kwijt bent, kun je hem via je horloge opsporen. Mits hij zich binnen een meter of tien van het horloge bevindt, natuurlijk, want dat is zo`n beetje het maximale bluetoothbereik.

De app is net zo strak uitgevoerd als het horloge. Dat is het eerste wat eraan opvalt. Er zijn diverse instelmogelijkheden voor het horloge. Er zijn feitelijk drie dingen die je kunt doen met de app. Je stappen tellen, waarmee beweging wordt vastgelegd. Een bewegingsdoel kun je in de app instellen. Wil je 10.000 stappen per dag zetten? Dan wordt dat ingesteld. Maar duizend kan ook. Op het kleine wijzerplaatje zul je in dat laatste geval de kleinste wijzer veel sneller naar de honderd zien lopen.

skagen-connected-d

Omdat de batterij in dit horloge niet hoeft te worden opgeladen en een half jaar mee gaat, is de Skagen Connected uitstekend geschikt als slaapmonitor. Andere smartwatches moet je `s nachts vaak aan de lader hangen om hem de volgende dag weer te kunnen gebruiken. Deze niet. Dus houd hem `s nachts om, en lees `s ochtends af hoe het apparaat meent dat je hebt geslapen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen oppervlakkige slaap, diepe slaap en wakker liggen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een Fitbit wordt dit niet op tijdstip vastgelegd, maar in een totaal. Je kunt dus niet achteraf nagaan wanneer je precies diep of oppervlakkig hebt geslapen.

De derde functie die in de app ingesteld kan worden, heeft ook met de kleine wijzerplaat te maken. Daarop zijn een A, B en C te zien, alsmede vier kleuren in een smalle halfronde boog rondom dit wijzerplaatje. In de app kun je instellen hoe je die wilt gebruiken. Wil je dat de kleinste wijzer naar de A gaat als je een telefoontje binnenkomt? Dat valt zo in te stellen. Maar als je liever hebt dat op de A de WhatsApp-notificaties binnenkomen, of desnoods allebei, dan kan dat ook; een hele rits apps die notificaties opleveren kun je zo onder de vier kleuren rubriceren.

Probeer je dit uit via de Skagen-app zelf, dan zie je het kleinste wijzertje keurig naar de bijbehorende kleur gaan, om even later weer naar de plek op de schaal te gaan die past bij het aantal gezette stappen op dat moment. Mooie theorie, maar wij ondervonden dat de notificaties in het dagelijks gebruik niet werken. De bluetoothverbinding met de smartphone werd steeds verbroken, waardoor er geen notificaties op de smartwatch werden getoond.

Heel erg vinden we dat overigens niet, want de smartphone zelf is zo uit je zak gehaald en dat werkt toch allemaal sneller en duidelijker. Om nou naar een wijzer te gaan zitten turen om te zien of er een telefoontje binnenkomt terwijl die smartphone zelf ook al rinkelt, we vinden het eigenlijk wat overbodig. Dus hoewel we deze functie niet op gang hebben weten te krijgen, vinden we het geen gemis.

Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een Android Wear-horloge of een Apple Watch, die het juist van notificaties moet hebben. De Skagen is hier niet goed in, maar we vergeven het hem. Wat de app betreft: we vinden die vrij summier, vrij rommelig vormgegeven en er zijn geen grafieken beschikbaar over langere perioden. Als je wilt weten hoe het zit met je stappen over de hele afgelopen week, dien je afzonderlijk alle zeven dagen daarvan te raadplegen. Een weekoverzicht is er niet.

Skagen Connected – in gebruik

Eigenlijk kan dit hoofdstuk vrij kort zijn, want het aantal functies van de Skagen Connected is beperkt. Via de app stel je de tijd en de functies in, het bewegingsdoel, en de slaapmonitoring vindt ook allemaal in de app plaats. Overigens is de vastgelegde informatie over slaap en beweging via de skagen-app door te sturen naar andere fitness-apps, zoals Google Fit of Jawbone Up, Apple HealthKit en Under Armour Record.

De knoppen aan de zijkant kun je gebruiken voor wat smartphonefuncties, als je dat tenminste hebt ingesteld. Wij hebben het nuttig gevonden om de onderste knop in te stellen voor het maken van een foto. Dus je zet je smartphone bijvoorbeeld ergens buiten neer, gaat zelf op een bankje zitten en met een druk op je Skagen neem je een nette selfie. Handig. Dit heet in de app Skagen LINK. Je kunt de knoppen ook instellen om je eigen telefoon te bellen, muziek te beheren of een doelstelling te volgen vanaf je pols.

Skagen Connected – Conclusie

Fabrikant Fossil heeft met de Skagen Connected een bijzonder fraaie smartwatch afgeleverd die vooral de fitnessfuncties goed heeft begrepen. De Skagen Connected is volgens vele objectieve standaarden een mooi horloge. Het is strak vormgegeven volgens het bekende Deense design, van weinig flauwekul en tierlantijntjes.

 

De slimme functies zijn echter beperkt. Bovendien werken ze maar voor de helft. De stappenteller en de slaapmonitor werken naar behoren. Vooral de slaapmonitor is handiger dan die in veel andere smartwatches omdat je dit horloge `s nachts kunt omhouden. Andere smartwatches moeten dan onherroepelijk aan de lader. Verder zal dit horloge altijd gelijklopen met de tijd op de verbonden smartwatch; de Skagen Connected loopt domweg altijd op tijd, en dat is ook wat waard.

De bluetoothverbinding met de smartphone valt vaak weg, en daardoor komen de notificaties niet door op de smartwatch. Dat is weliswaar een domper op de toch al beperkte slimme functionaliteit van dit horloge, maar veel maakt het niet uit. Als je telefoon gaat en de kleinste wijzer gaat naar de A of de B, heb je daar op zo`n moment minder aandacht voor dan voor de telefoon zelf.

Het feit dat de batterij niet steeds aan de lader hoeft, en gewoon eens in het halfjaar moet worden vervangen, zal voor veel gebruikers een voordeel zijn. Geen draadjes op je nachtkastje of een donker horlogescherm als de batterij leeg is. We zijn positief over dit horloge, maar er had wel iets beter nagedacht mogen worden over de slimme functies en vooral over de vormgeving van de app.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Fitnessfuncties zijn prima
  • Batterijduur!
  • Deens design

Minpunten
  • Beperkt aantal functies

  • App weinig overzichtelijk
  • Bluetoothverbinding valt weg

 


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)