Review: Fitbit Charge 2 fitnesstracker

23 september 2016 + 10 minuten 0 Reacties
fitbit-charge-2-foto-1

In deze recensie kijken we uitgebreid naar de Fitbit Charge 2, een fitnesstracker die is bedoeld voor de meest fanatieke sporters en is uitgerust met een 1.5-inch display. De tracker heeft een adviesprijs van 159,95 euro.Fitbit Charge 2 fitnesstracker

De Fitbit Charge 2 is een een verbeterde versie van de Charge HR. Het apparaatje beschikt over een 1,5″-scherm, dat zowel de tijd als informatie over je prestaties en je lichaam kan weergeven. Je kunt zelf kiezen voor welk bandje je wilt gaan (een siliconen of leren variant, of eentje die meer van de juwelier lijkt te komen). De Charge 2 biedt verder gps mapping aan, waardoor het berekenen van afstanden veel beter zou moeten gaan. Ook kan de compacte fintesstracker dankzij het kleine schermpje notificaties doorzenden en weergeven.

Daarnaast zal de Charge 2 proberen de drager actief te houden door gedurende de dag reminders te sturen om op te staan. Ook is er ondersteuning voor bepaalde activiteitenprofielen, net zoals op de Fitbit Surge. De wearable is echter slim genoeg om te weten wat je aan het doen bent, waardoor de activiteiten automatisch goed worden opgeslagen. Alle prestaties, metingen en andere informatie, die automatisch en handmatig kunnen worden gelogd, kunnen worden bekeken in de app, waar je ook allerlei overzichten kunt terugvinden.

Design en gebruik

Ondanks het feit dat de Fitbit Charge 2 groter is dan zijn voorganger, is de tracker nog altijd behoorlijk compact. Om het scherm van 1,5-inch zit nog een dikke, zwarte rand, wat het apparaatje zelf nog best groot maakt. Aan de onderkant (het gedeelte dat op je pols rust) zit de hartslagmeter. Die steekt uit ten opzichte van de rest van het oppervlak, maar dat voelt niet irritant aan. Sterker nog, juist omdat die meter ietwat uitsteekt, zit de fitnesstracker veel lekker, omdat je nog het complete gevaarte op je pols hebt rusten.

Naast het scherm zit één knopje. Met dat knopje kun je verschillende dingen doen. Door er één keer op te klikken, gaat het scherm aan. Wanneer je er dan nogmaals op klikt, dan wissel je van type scherm. Zo kun je door de hartslagmeter, de verschillende activiteitenprofielen, de stopwatch, de relax-sessie en het alarm bladeren. Wil je ergens een keuze bevestigen (of bijvoorbeeld het alarm uitzetten), dan kun je het knopje even ingedrukt houden. Op het schermpje verschijnt dan een korte animatie naast de knop die de keuze bevestigt.

Verder is de Fitbit Charge 2 niet opvallend dik of zwaar. Je kunt hem een dag dragen, zonder dat de tracker in de weg gaat zitten, bijvoorbeeld. De bandjes zijn gemakkelijk te verwisselen. Dat doe je door de bandjes zachtjes omhoog te drukken, waarna die zichzelf losmaakt. Wil je een ander bandje aansluiten, dan schuif je die van boven naar beneden, totdat die vastklikt. Het is een gemakkelijk en effectief systeem, eentje waarmee ervoor kunt zorgen dat de fitnesstracker blijft passen bij wie je bent – of wie je natuurlijk wil uitstralen.

Een opvallende designkeuze is het schermpje. Het is geen touchscreen, maar een scherm dat reageert op beweging. Je kunt op het scherm tikken om een ander beeld op te roepen. Maar je kunt er ook net boven tikken, wanneer je niet wil dat je constant met je vinger voor het beeld zit. Wanneer je vanaf de klok begint te tikken, dan krijg je informatie in beeld over je hartslag, gelopen stappen en bijvoorbeeld het aantal calorieën dat je verbrand hebt tot dusver. Ook kun je hiermee andere profielen kiezen en de relax-sessie in minuten aanpassen.

Een nadeel van dit scherm is echter dat er geen mogelijkheid is de helderheid aan te passen. Wanneer je binnen sport en lekker bezig bent, dan ben je wellicht niet zo met het scherm bezig. Maar wanneer je hem in de nacht om hebt en het scherm gaat aan (omdat je je pols beweegt), dan verlicht die met gemak de kamer en daar kun je wakker van worden. En wanneer je buiten sport, dan kan het zijn dat je niet goed kunt zien wat er op het scherm gebeurt wanneer de zon fel schijnt. Het gebrek aan kleur vormt verder geen obstakel.

Fitnesstracking

Het tracken van sportactiviteiten kun je op twee manieren doen. Dat kun je handmatig doen vanaf de wearable, maar de Charge 2 is ook slim genoeg om te weten wanneer je rent of fietst, bijvoorbeeld. Het tracken zelf werkt net zo goed als op de andere modellen die Fitbit eerder al heeft uitgebracht en is dus behoorlijk accuraat. Je krijgt wat de afstand, het aantal genomen stappen en verbrande calorieën betreft direct feedback, wat ontzettend fijn is. Datzelfde geldt voor het tracken van je hartslag, maar daar later meer over.

Wel kan het zijn dat de Charge 2 iets meer stappen telt dan bijvoorbeeld je smartphone (wij hebben die er even ter vergelijking soms bij de haren bijgesleept) en dat heeft te maken met de pols waarop je de tracker draagt. Draag je hem aan de kant van je dominante hand, dan kan een tracker minder accuraat te werk gaan; draag je hem aan de niet-dominante zijde, dan is het tegenovergestelde waar. De waardes zijn echter klein genoeg om de verschillen te negeren. Met een Fitbit om je pols weet je gewoonweg waar je aan toe bent.

We moeten wel onthouden dat het geen exacte wetenschap is. Bovendien kunnen verschillende factoren invloed hebben op je statistieken. Wanneer je fietst over een hobbelige weg, dan kunnen er ook stappen worden geregistreerd, bijvoorbeeld. Over het algemeen is het echter zo dat die extraatjes verwaarloosbaar zijn verdeeld over de dag. Ook het feit dat je een tracker om je pols draagt, kan ervoor zorgen dat stappen soms wel (wanneer je werkt aan een bureau) of helemaal niet worden meegerekend. Maar ook hier geldt: dat is verwaarloosbaar.

Dan hebben we nog twee onderdelen te gaan. De Fitbit Charge 2 kan ook bijhouden hoeveel trappen je loopt. Wij hebben ondervonden dat dit niet altijd het geval is. We moeten twee verdiepingen naar beneden om buiten te komen en weer twee omhoog om naar binnen te gaan en in beide gevallen worden de trappen niet altijd meegeteld. Daarnaast is er de relax-sessie, die je in kunt stellen op verschillende minuten. Deze optie kan je helpen rustig te ademen, waardoor heel je lichaam ontspant. Na het sporten of wanneer je even gestrest bent.

Uiteraard kun je ook in de gaten houden hoeveel calorieën je (ongeveer) verbrandt. We hebben deze data vergeleken met Google Fit (een app die we elke dag daarvoor gebruiken, naast de specifieke apps van de wearables) en komen tot de conclusie dat de gegevens nagenoeg gelijk lopen. Dagelijks verbruik je ook al calorieën zonder te sporten (om je lichaam op gang te houden) en Fitbit houdt daar rekening mee. De app en de hardware geven dus goed aan hoeveel calorieën je verbrandt tijdens het sporten, maar ook gedurende de dag.

Slaapmonitoring

Het bijhouden van de slaap is een lastige kwestie, helemaal wanneer dit volledig automatisch gebeurt. Natuurlijk veranderen er processen in het lichaam, waardoor een slimme wearable weet wanneer je slaap en wakker wordt, maar onze bevindingen zijn dat deze data niet altijd accuraat is. Het moment dat we in slaap vallen nemen we voor lief, want dat maken we niet bewust mee. Het is dan ook het moment dat we wakker worden waar de data begint te rammelen — zelfs wanneer we de wekker hebben ingesteld in de voortreffelijke app.

Wanneer we de wekker zetten en nog even blijven liggen, maar al wel actief zijn geweest, dan denkt de Charge 2 dat we nog aan het slapen zijn. Pas wanneer we helemaal uit bed komen en lopen, zal de tracker registreren dat je wakker bent; maar dan klopt de data dus niet meer. In de app wordt dan weergeven dat je zo-en-zo-lang geslapen hebt, terwijl je weet dat die laatste twintig minuten bijvoorbeeld al niet kloppen. Afijn, als je het weet en er rekening mee kan houden, dan is het wel tof om te zien hoe lang je nou eigenlijk slaapt in een nacht.

De Fitbit Charge 2 is tevens in staat om te weergeven wanneer je beweegt in je slaapt en wanneer je even bent wakker geworden. Dat kun je alleen in de app zien en niet op de tracker zelf. De bewegingen en momenten waarop je dus onrustig slaapt, worden in een handige grafiek weergeven. Mocht je de tracker een nachtje niet om hebben gehad, dan kun je de informatie nog altijd zelf invullen, zodat de grafieken gevuld blijven en je gemiddelde kan worden gemeten. Ook kun je automatisch gemeten waardes aanpassen om de fouten eruit te halen.

Hartslagmonitor

Er is de laatste tijd wat ophef geweest over de hartslagmeter van fitnesstrackers. Net zoals bij de andere mogelijkheden – bijvoorbeeld met betrekking tot het tracken van je voetstappen – is dit ook geen exacte wetenschap. En dat kan ook niet vanaf de pols – daarvoor dien je een tracker op je borst te plaatsen, wanneer je gaat voor het beste resultaat. Maar het resultaat dat de Charge 2 aanbiedt, is voor de meeste actieve sporters genoeg om te weten waar ze aan toe zijn. De wearable kan snel weergeven hoeveel hartslagen er per minuut zijn.

Je krijgt dus bijna direct feedback, misschien met een seconde vertraging. Ook handig om te zien: de Charge 2 laat meteen zien wanneer je vet aan het verbranden bent, zodat je daar ook niet over hoeft te twijfelen. Fitbit maakt hiervoor gebruik van een optische meter en technologie die het bedrijf zelf ontwikkeld heeft: PurePulse. Die technologie is ontworpen met het idee dat je constant je hartslag kunt meten. Bij ons is de tracker tijdens het uitproberen ook nooit uitgevallen en hebben we kunnen rekenen op het dagelijkse tracken.

Notificaties

De Fitbit Charge 2 is tevens in staat notificaties door te sturen vanaf een gekoppelde smartphone. Daarvoor dien je zowel het bluetooth- als het gps-signaal te activeren, want anders kan de tracker geen verbinding maken met de smartphone. Ontvang je een notificatie, dan zal de Charge 2 lichtelijk gaan trillen. Die trilling is subtiel en niet afleidend en kan genegeerd worden wanneer je het irritant zou vinden. Zie het ontvangen van notificaties voor niets anders dan een leuke extra, want met zo`n klein scherm heb je er weinig aan.

Je ontvangt bijvoorbeeld niet de notificaties van alle applicaties op je telefoon. Ook is het zo dat grote berichten midden in een zin kunnen worden afgekapt, waardoor je dus alsnog je smartphone erbij moet pakken. Namen in beeld worden eerst helemaal weergeven met een langzame, horizontale scroller, waardoor het eigenlijk veel sneller is om gewoon je telefoon te pakken. Het enige dat echt handig is, is dat je ziet dat iemand iets stuurt of dat iemand je belt, waardoor je kunt besluiten of diegene het waard is om op dat moment je smartphone te pakken.

Batterij

De accu in de Fitbit Charge moet zo`n vijf dagen meegaan  – iets langer wanneer je hem eens vergeet om te doen. Dat is kort, behoorlijk kort ook. Daardoor dien je hem wekelijks op te laden, wat voor sommige mensen flink kan tegenvallen. Weet echter wel dat je hier de lange accuduur inruilt voor een actieve meting van alles dat je doet gedurende de dag, zoals je hartslag en de route die je hebt gelopen, dankzij gps. Het is dus te verklaren waarom de batterij niet zo lang meegaat; het is aan de consument om af te wegen of dat het echter waard is.

Wij vinden het wel waard, omdat het apparaat gewoonweg mooie statistieken gedurende de dag en tijdens je workouts kan verzamelen, die verrassend accuraat te noemen zijn. Het scherm is ook iets groter dan zijn oudere broer, maar dankzij het gebrek aan kleur is er ook weer qua accuduur het één en ander gewonnen aan verbruik. Zoals gezegd is dit een afweging: wil je een simpele fitnesstracker die dertig dagen meegaat, of heb je behoefte aan een fitnesstracker die veel accurater weergeeft wat je doet en wat er gebeurt, maar minder lang meegaat?

App

Mocht je al bekend zijn met de producten van Fitbit, dan zal de applicatie geen verrassingen meer in petto hebben. Binnen de app krijg je in een oogopslag te zien wat voor type informatie de Charge 2 verzameld heeft. Wanneer je op een onderdeel tapt, dan krijg je een overzicht te zien. Bij sommige onderdelen, zoals slaaptracking, kun je ook handmatig informatie invullen. Met alle opties die er beschikbaar zijn, voelt de Fitbit-app aan als een complete hub voor alles met betrekking tot een gezonde levensstijl en fitnessprestaties.

Want naast het bijhouden van gelopen stappen, verbrande calorieën en meer, kun je ook bijvoorbeeld aangeven hoeveel water je drink, wat je op een dag eet (al werkt de streepjescodescanner helemaal niet goed, dus alles moet handmatig) en kun je zelfs je gewicht bijhouden. Er is ook een tab aanwezig vol met uitdagingen, waar je kunt kiezen uit verschillende doelstellingen die je gemotiveerd houden te bewegen. Tevens kun je hier je prestaties met je vrienden vergelijken, je account en prestaties checken en het alarm instellen.

Conclusie

Al met al kunnen we stellen dat de Fitbit Charge 2 een redelijk complete fitnesstrackervaring aanbiedt en die ervaring ook toegankelijk presenteert. Nee, de tracker is niet voorzien van een touchscreen, maar wel een mooi zwart-wit-schermpje dat reageert op beweging. Je zult binnen no-time door de verschillende mogelijkheden scrollen en de activiteiten beheren met die ene knop aan boord. Qua accuduur kun je opmerken dat die erg kort is, maar de vele functies en de accuraatheid van de tracker heffen wat ons betreft die kritiek op.

Met de applicatie van Fitbit ben je in staat om alle verzamelde informatie te checken. Ook kun je hier handmatig informatie aan- en invullen, zoals hetgeen wat je eet en drinkt. Daarnaast kun je via de app instellen dat je de notificaties doorstuurt, maar dat hoeft wat ons betreft niet. Het enige voordeel wat je hebt is dat je direct ziet wie er belt of iets heeft gezegd — en dat kan maar met weinig applicaties. Daarnaast duurt het lang voordat je een bericht gelezen hebt en kan het zijn dat het wordt afgekapt, waardoor wij de meerwaarde er niet van inzien.

Bovendien raden we aan om een ander bandje aan te schaffen. Tijdens het sporten en zweten hebben we gemerkt dat het meegeleverde bandje kan gaan afgeven en dat is gewoon geen gezicht. Verder is het jammer dat de wearable niet waterdicht is, maar vinden we het niet erg dat er geen gps-chip aanwezig is. Dan had de accu nog minder lang meegegaan. Het bijhouden van de slaap gebeurt automatisch, maar is wel foutgevoelig. Daarom is het goed om te weten dat je de automatisch gemeten waardes kunt aanpassen binnen de app.

De Fitbit Charge 2 biedt wel waar voor je geld (159,95 euro). Het is niet de duurste tracker op de markt, maar biedt wel enorm veel functies aan waar je tijdens het sporten (of het in de gaten houden van je gezondheid) wat aan hebt. Het mooie design en het lichte apparaatje maken wat ons betreft de ervaring compleet, al missen we dus nog wel zoiets als waterdichtheid. Maar daar is de prijs dan ook naar. De hardware is hoe dan ook een upgrade in vergelijking met de Charge HR en dat geldt dus voor zowel intern als extern.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Accurate fitnesstracking
  • Optische hartslagmeter
  • Toegankelijke bediening

Minpunten
  • Notificaties komen niet goed uit de verf

  • Meegeleverde band kan afgeven
  • Niet waterdicht


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)