Review: Fitbit Alta Gold fitnesstracker

28 december 2016 + 10 minuten 0 Reacties
fitbit-alta-gold-g

De kleinste en goedkoopste fitness tracker van Fitbit is de Fitbit Alta, die momenteel voor 120 tot 140 euro in de winkels ligt. In deze review testen we de gouden variant.

Fitbit is momenteel de onbetwiste marktleider op wearables-gebied. Fitbits zijn goed, maar design was echter nooit zo’n punt voor de producent. De eerste fitnessbandjes zagen eruit als een stuk autoband. Totdat de laatste serie fitnesstrackers verscheen, waarvan wij de Charge 2 al van een review voorzagen. Die zijn mooi en nu kun je je er ook op feestjes mee vertonen. De kleinste en goedkoopste tracker is de Fitbit Alta, die momenteel voor tussen 120 en 140 euro in de winkels ligt. Wij reviewen hier de goudzwarte variant.

 

Fitbit Alta Gold werkt voor mensen met huidallergie

Allereerst over dat ‘Gold’ in de naam van onze fitnesstracker. Het is niet zomaar een lik goudkleurige verf, maar echt 22-karaats goud dat over de stalen onderdelen van de Fitbit Alta is gespoten. Dit ziet er niet alleen erg chique uit, maar heeft ook het voordeel dat mensen met een allergie voor niet-edele metalen hem nu ook kunnen dragen.

Het laagje edelmetaal beschermt goed tegen allergische reacties. Dat dit echt zo is, hebben we mogen ondervinden door een hoogst allergische proefpersoon een week lang met de Fitbit Alta Gold te laten rondlopen. Niks aan de hand. Normaal begint de huid van onze proefpersoon al rood uit te slaan na een dag of anderhalf, als er iets anders dan goud of zilver tegen de huid plakt.

Dat was een wel heel onverwacht voordeel van de Fitbit Alta Gold, dat wij zo ontdekten. Fitbit adverteert hier niet zelf mee. Maar we willen dit positieve punt graag benoemen. Er zijn Fitbit Alta’s in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. De meeste varianten zijn uitgerust in staal, met een keur aan veelkleurige bandjes. Die zijn verwisselbaar. Je kunt het zo eenvoudig of wild maken als je maar wilt. Op het design van de Fitbit Alta Gold komen we verderop terug.

 

Design

Fitbit heeft aan de laatste serie fitnesstrackers veel meer aandacht besteed aan het design. Niet alleen zijn er alle kleuren bandjes aan te haken, ook de trackers zelf hebben een flinke make-over gehad.

Dat is bij de Alta, de kleinste van het stel, goed te zien. De tracker is maar iets dikker dan de eerste Fitbit Flex, waar de Alta de opvolger van is. Maar het scherm is groter, symmetrisch vormgegeven, en de stalen behuizing die in ons geval goudkleurig is, is in een hoekig design gevangen waardoor het bandje echt luxe uitstraalt. En dat met een bandje van elastomeer.

Aan de sluiting van het bandje is eveneens aandacht besteed. Geen eenvoudig drukknopje, maar een zeskantig gouden element dat precies past bij de rest.

Het scherm is een monochroom oled-exemplaar, dat erg helder is en de zwarte pixels zwart laat. Het is zelfs zo helder dat als het bandje ’s nachts in bed even licht geeft, dit vrij storend kan zijn. Echter, door de gebruikte technologie (oled) is de informatie op het schermpje juist in helder zonlicht buiten nogal moeilijk af te lezen.

De oriëntatie van het scherm kan in de app worden aangepast. Verticaal of horizontaal, wat je beter vindt kun je instellen. Wij vinden verticaal het meest passen bij de vormgeving van deze fitnesstracker, en daarmee kwam hij overigens ook uit de doos. Dus dat hebben we zo gelaten.

Het bandje is van elastomeer, wat heel soepel en zacht aanvoelt en ook ’s nachts niet stoort. Die bandjes zijn zoals eerder vermeld in veel kleuren te krijgen. Maar ook andere fabrikanten hebben inmiddels de Alta ontdekt. Bandjes van staal, in goudkleur, van leer: alles kan er inmiddels voor worden aangeschaft. Zo kan de Fitbit Alta voor alle omstandigheden worden aangepast, of je er nu mee naar een galadiner gaat of ermee gaat fitnessen.

 

Fitnesstracking: de stappenteller

Wat een fitnesstracker doet, is de hele dag je bewegingen in de gaten houden en die interpreteren. Zo wordt het beloofd, en dat is ook in het woord ‘fitnesstracker’  opgesloten. Het aantal gezette stappen wordt bijgehouden, afstanden en verbruikte calorieën worden gecalculeerd en zo ontstaat een beeld van de beweging en de gezondheid van de drager. Dat doet de Fitbit Alta dus allemaal ook, en goed.

Het aantal gezette stappen wordt geloofwaardig geteld, hoewel we merken dat sommige handbewegingen ook als een stap worden geteld. Het is op die manier vrij eenvoudig om de Fitbit, maar daarmee ook jezelf, te bedonderen. Als je dat niet doet, moet je er wel rekening mee houden dat je dagelijks een paar honderd stappen minder zet dan de Fitbit voor je heeft geteld. Tenminste, dat was bij ons zo. Het is niet echt storend, maar het had wel beter gekund. Echter, als we de Fitbit Alta tegen de concurrentie afzetten, vinden we dat de Alta Gold het wel stukken beter doet. De eenvoudige stappentellers in bijvoorbeeld de Xiaomi Mi Band, de Fossil Q Marshal of de Pebble Time Round leggen het ruimschoots af qua geloofwaardigheid. Die leggen veel meer stappen vast dan je daadwerkelijk hebt gezet, en dat geeft een verkeerd beeld. Fitbit meldt hier zelf over dat gps-data wordt verwerkt in de resultaten. Dat moet dan wel van de verbonden smartphone komen, want een gps-chip zit niet in het fitnessbandje zelf.

 

Slaapmonitor

De Fitbit Alta Gold is ook een slaaptracker. Houd hem ’s nachts om, en het bandje legt vast hoeveel en hoe diep je hebt geslapen. De meeste andere slaapmonitoren houden ‘diepe slaap’  en ‘ondiepe slaap’  bij. Fitbit doet het anders: die houdt het op ‘slaap’  en ‘onrustige slaap’, en telt ook de momenten dat je even wakker bent geweest. Dat wordt allemaal keurig opgeslagen. Echter, als je een tijdlang wakker bent geweest om bijvoorbeeld even naar het toilet te gaan `s nachts, duurt het een tijdje voordat de Fitbit `weet` dat je weer slaapt. Dat de Alta dit uberhaupt herkent is echter al een groot voordeel ten opzichte van andere fitnesstrackers, die denken: opstaan is opstaan, dus vanaf nu stoppen we met slaap monitoren. De Fitbit is slimmer.

Sinds een update in juni dit jaar, kun je de Fitbit ook zo instellen dat hij je eraan herinnert als het tijd is om naar bed te gaan. Op die manier wil Fitbit je aan je benodigde aantal slaapuurtjes helpen.

 

Fitnesstracking: fitness!

Waar de Fitbit Alta Gold teleurstelt, is op het gebied van échte fitness. Gaan we de sportschool in, dan verwachten we dat de SmartTrack-technologie van Fitbit redelijk moet kunnen herkennen waar we mee bezig zijn. Maar na een uur op loopbanden, hometrainers, crosstrainers en allerlei getrek aan stalen gewichten, weet de Alta Gold nadien slechts te melden dat we twintig minuten beweging hebben gehad. Daarmee bewijst deze fitnesstracker dat hij niet zo verfijnd is in het herkennen van verschillende bewegingen.

 

Geen hartslagmonitor

De Fitbit Alta ontbeert wat duurdere modellen, zoals de Charge 2 of de Blaze, wel hebben: een hartslagmonitor. Dat is jammer, want we vermoeden dat de informatie over de snelheid van de hartslag door de fitnesstracker goed gebruikt had kunnen worden om bijvoorbeeld de fitnessprestaties in de sportschool beter vast te leggen. Ook snappen we niet zo goed waarom de hartslagmonitor ontbreekt omdat het een nogal goedkope toevoeging was geweest. Het valt niet echt uit te leggen waarom dit bandje van bijna 140 euro geen hartslag toont, terwijl de Huawei Mi Band van vijftien euro wel hartslagritme opneemt.

 

Gebruik en bediening

De tracker zelf is makkelijk in het gebruik, want alle instellingen moet je in de app regelen. Dat betekent dat het bandje zelf weinig te bedienen overlaat. Je kunt op het scherm tikken om het tot leven te wekken, maar dat doet het bandje ook als je je arm van hangend langs je lichaam naar horizontaal voor je buik beweegt. Dan voelt de Fitbit Alta aan dat je informatie wilt zien, en krijg je die ook te zien.

Dat werkt best goed, maar we vinden wel dat de Fitbit een beetje willekeurig reageert op een tik. Soms moeten we wel vijf keer hard op het schermpje tikken voordat we een reactie krijgen. Dan komt er gedurende enkele seconden informatie in beeld. Soms nét te kort om te kunnen zien wat er staat, waarna je weer aan het tikken slaat. De grotere broer van deze tracker, de Charge 2, heeft een knopje aan de zijkant voor de bediening. Dat vinden we toch net wat handiger.

Door op het scherm te tikken kun je door de diverse functies heen lopen. Er is uiteraard een klok, en daarnaast kun je de reeds getelde stappen van die dag bekijken, de omrekening daarvan in kilometers, en de omrekening daar weer van in verbruikte calorieën. Als er notificaties binnenkomen via de verbonden smartphone, worden die langzaam scrollend over het scherm getoond. Dat gaat zo traag dat menigeen liever meteen zijn telefoon erbij pakt om te zien wat er binnenkomt. En dat is niet erg, want een fitnessbandje is hier ook niet echt voor bedoeld natuurlijk. Het is al genoeg dat het bandje je waarschuwt als er een beller is.

 

Notificaties

Tot zover het fitnessgedeelte van de Fitbit Alta Gold. Een modern fitnessbandje houdt je ook verbonden met de wereld, via een smartphone, uiteraard. Notificaties van binnenkomende telefoontjes, sms`jes en agenda-afspraken worden keurig overgebracht naar het kleine zwarte scherm. Maar als je een bandje zoekt dat ook WhatsApp-berichten, Facebookmeldingen, Facebook Messenger, directe Twitterberichten en dat soort zaken weergeeft, moet je niet bij de Fitbit Alta zijn. Het bandje is er overduidelijk niet voor om je lastig te vallen met dat soort berichtgeving. Wie je wil bellen of je nummer weet om te sms`en, komt wel op je bandje terecht. En verder niemand.

Het is wel wat merkwaardig dat de Fitbit Alta wel WhatsApp-notificaties accepteert van Android-smartphones, maar niet van de iPhone.

We vinden het niet zo storend dat er weinig notificaties naar de pols worden overgebracht, want daar hebben we per slot van rekening al een smartphone voor en het lezen van informatie op het piepkleine schermpje van de Alta Gold is geen pretje. Het is al heel wat dat een zachte trilling laat weten dat iemand contact met je zoekt. Dan pak je gewoon je telefoon erbij om te zien wat men van je wil. De notificaties komen met een zachte trilling naar je pols en de tekst scrolt langzaam over het beeld.

Notificaties van Fitbit zelf zijn er ook, en die zijn instelbaar. Je kunt instellen dat de Alta je waarschuwt als je te lang hebt stilgezeten. Dan komt een motiverend zinnetje in beeld om je even te laten opstaan en lopen. Ook kun je instellen wanneer je naar bed wilt. Dat wordt ook op subtiele wijze via je pols meegedeeld. Heb je geen behoefte aan zo’n notificatie, dan kun je die eenvoudig negeren. De zachte trillingen zijn niet storend en als je met iets belangrijkers bezig bent, zal het niet lang afleiden.

 

Batterij en opladen

De batterij gaat een dag of vijf mee. Dat is de claim van Fitbit, en die klopt redelijk, hebben wij ondervonden. Opladen gaat met een soort knijpertje dat aan een standaard usb-poort wordt verbonden. Je kunt die usb-kabel zowel aan een computer als aan een stopcontact hangen, via een daartoe geschikte usb-stekker. De Fitbit Alta is binnen een uur of twee weer geheel opgeladen.

 

App

De app is voor mensen die al een tijdlang een andere Fitbit gebruikt hebben, geen verrassing. Het is een van de meest uitgebreide apps die we kennen voor fitnesstrackers.

De applicatie biedt niet alleen volop instelmogelijkheden voor het bandje, maar ook allerlei data en analyses daarvan die met de fitnesstracker zijn vastgelegd. Zo kun je in een oogopslag zien of je een goede of slechte dag hebt qua beweging. Ook met de slaapmonitorgegevens kun je nachten naast elkaar leggen om zo zelf te kunnen beoordelen welke nacht je wakker hebt gelegen, en in welke nachten je sliep als een roos.

Diverse tabbladen brengen verschillende informatie naar boven, en die kun je weer op verschillende manieren in beeld brengen. Ook is her en der handmatig informatie in te vullen, zoals over je eetgewoonten en je kilo’s die de Fitbit natuurlijk niet voor je bijhoudt. Verbindingen met diverse populaire fitness-apps zijn hier mogelijk, en ook met Google Fit kan het bandje overweg. De app is waar alles bij elkaar komt, het bandje is eigenlijk vrij saai zonder dit onderdeel. Wil je gaan voor een gezonde levensstijl en fitnessprestaties steeds verbeteren, dan is de app je eerste stap.

In die app kun je verder aangeven wanneer je gewaarschuwd wilt worden als je te weinig drinkt of beweegt. En invoeren wat je op een dag eet moet weliswaar handmatig, maar die info kan dus ook nog aan de app worden toegevoegd. De app laat je ook regelmatig motiverende boodschappen zien als je weer eens je eigen record hebt gebroken. Prestaties vergelijken met vrienden die ook een Alta hebben, is hier ook mogelijk. En natuurlijk kun je in de app een wekker instellen.

 

Conclusie

De Fitbit Alta Gold is een mooie en functionele fitnesstracker. Het chique gouden uiterlijk, met echt 22-karaats spuitgoud, geeft niet de indruk dat je een goedkoop fitnessbandje om hebt. Toch is dat zo, want hij kost nog geen 140 euro. De uitgebreide app, de functioneel uitgekozen notificaties en de slimme software zowel in het bandje als in de app, geven ons maar één mogelijk oordeel. Wie niet iets groots aan zijn pols wil, zoals een Fitbit Charge 2 of een Fitbit Blaze, neemt een Alta. Hij zal je niet teleurstellen.

 

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Accurate stappenteller
  • Uitstekende app
  • Chique uiterlijk

Minpunten
  • Geen hartslagmonitor

  • Vaak harde tik nodig voor bediening
  • Niet waterdicht

 


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)