Duitse overheid verbiedt kindersmartwatches met GPS om privacy-redenen

21 november 2017 1 Minuut 0 Reacties
20171214120054_pdf-w.png

De Duitse overheid verbiedt smartwatches voor kinderen met gps, die hun positie aan de ouders doorgeven.

Het verbod komt kort nadat de Noorse Consumentenbond een waarschuwing heeft doen uitgaan over de gevoeligheid van twee kindersmartwatches voor hacks. Kwaadwillenden kunnen eenvoudig deze apparaatjes hacken. Op die manier kunnen ze juist een gevaar opleveren voor het kind dat het draagt. De twee merken die in het rapport werden genoemd waren Gator en GPS for Kids. Beide merken zeggen het veiligheidsprobleem inmiddels te hebben opgelost.

Privacy

De Duitse overheid vindt het niet ver genoeg gaan. Duitsland verbiedt in een klap alle smartwatches die de positie van kinderen doorgeven aan anderen. Dat schendt de privacy van de kinderen, vindt Duitsland. Het besluit is afkomstig van de Duitse elektronicawaakhond. Die heeft eerder om dezelfde reden een met internet verbonden pop met de naam My Friend Cayla van de markt gehaald.

Internet of Things

De Duitse elektronicawaakhond heeft ook aangekondigd om strenger te gaan toezien op alle huishoudelijke apparaten die met The Internet of Things verbonden zijn. Deze apparaten zijn volgens de waakhond evenmin veilig. Er zijn regels in de maak, want The Internet of Things vertoont volgens de waakhond ‘een schokkend gebrek aan regulering’.

Klaslokaal

Wat de smartwatches betreft, valt de elektronicawaakhond er vooral over dat ouders via de smartwatch ongeautoriseerd door het kind dat het draagt, de audioverbinding kan aanzetten. En zo dus het kind kan afluisteren. Dat gaat volgens de Duitse regeringsinstantie te ver. Ook scholen worden opgeroepen om deze horloges bij leerlingen uit de klassen te weren. Ouders schijnen volgens onderzoek van de waakhond nogal eens mee te luisteren met wat er in de klas gebeurt.

Ook in Nederland heeft de Consumentenbond gewaarschuwd tegen ongeautoriseerd gebruik van kindersmartwatches.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)