De vijf beste smartwatches van 2017

27 december 2017 7 Minuten 0 Reacties

Dit jaar zijn er veel nieuwe smartwatches verschenen die de aandacht hebben getrokken. Nu de markt voor deze sierlijke polsapparaatjes weer in de lift zit, wordt het tijd om de balans op te maken. Eerder keken we al naar de prachtigste smartwatches, nu is het de beurt aan de krachtigste exemplaren. 

Apple Watch series 3

Apple kondigde in september de derde generatie van de Apple Watch aan. De variant met ingebouwde elektronische simkaart, waardoor je geen iPhone meer op zak hoeft te hebben voor de internetverbinding, trok de meeste aandacht. Echter, die lte-variant zullen we in Nederland voorlopig niet zien.

De variant zonder lte is echter ook al indrukwekkend genoeg. Hoewel het uiterlijk van het apparaatje niet is veranderd, is er onder de motorkap van alles gewijzigd. De nieuwe series 3 is voorzien van een dualcore processor die het werk volgens Apple zeventig procent sneller maakt. Het nieuwe horloge heeft zelfstandig GPS, is waterdicht genoeg om ermee te zwemmen en is voorzien van een draadloze W2-chip. Er zit een barometrische hoogtemeter in. De batterij moet het, net als in de vorige series, zeker 18 uur uithouden. De Series 3 houdt de hartslag geregeld bij en is in staat om hartritmestoornissen te detecteren en daarvoor te waarschuwen.

Meer informatie

De Apple Watch Series 3 is in september gepresenteerd. Hier kun je ons artikel van die dag teruglezen. De eerste Apple Watch hebben we voorzien van een review.

Samsung Gear Sport

Tizen 3.0 is het besturingssysteem waar de Samsung Gear Sport op loopt. Officieel is dit geen smartwatch maar een fitnesstracker. Maar hij lijkt zo erg op een smartwatch, en bezit dezelfde kracht, dat hij in dit rijtje mee mag doen. Meer fabrikanten kwamen dit jaar met dit soort cross-overs tussen een fitnessbandje en een smartwatch. Denk bijvoorbeeld aan de Fitbit Ionic.

De Samsung Gear Sport biedt dus alles wat een fitnesstracker standaard behoort aan te bieden, plus een aantrekkelijk uiterlijk en een aantal slimme functies die bij een smartwatch horen. Met een draaibare ring kan de interface worden bediend. Op de hardware is niet bezuinigd. Een dualcore Samsung Exynos 3250-processor drijft het zaakje aan en het apparaat beschikt over 4GB aan opslaggeheugen, voor muziek. Samen met de bluetoothverbinding en daarvoor geschikte oordoppen kan er zo een met muziek gevulde looptocht worden ondernomen. Het apparaat beschikt over een snelheidsmeter, hartslagmeter, gyroscoop en een barometer. Je kunt met het apparaat telefoontjes aannemen en binnenkomende berichten beantwoorden.

Meer informatie

Over het besturingssysteem Tizen op de smartwatches van Samsung hebben wij een handig artikel geschreven. De Gear Sport hebben wij voorzien van een uitgebreide review.

Huawei Watch 2

De Huawei Watch 2 beschikt over allerlei sensoren en technieken: snelheidsmeter, gyroscoop, gps, caloriemeter, afstandsmeter, stappenteller, wifi, bluetooth 4.1. Het slimme horloge is bovendien bruikbaar onder water en is stofdicht.  De Qualcomm Snapdragon Wear 2100-processor drijft deze polscomputer aan, en met 768MB ram en 4GB geheugen zorgt dat voor een snelle ervaring. Het horloge loopt op Android Wear 2.0. Dit besturingssysteem biedt een eigen app store, waarin het aanbod gestaag groeit. Er kunnen meer apps op worden gezet dan op de Tizen-horloges. Die apps werken sinds de 2.0-update zelfstandig, en hoeven niet meer via de verbonden smartphone te worden geïnstalleerd. Android 2.0 biedt ook de mogelijkheid om de Google Assistant aan te roepen voor hulp en ondersteuning. Er zit een hartslagmeter in. Zo kan het apparaat ook dienstdoen als fitnesstracker. Op de afbeelding is de Huawei Watch 2 Porsche Design te zien, een modieuze variant die later is uitgebracht.

De Huawei Watch 2 hebben wij uitgebreid gereviewd. Over Android Wear 2.0 hebben wij een handig artikel geschreven.

LG Watch Sport

De LG Watch Sport is samen met de LG Watch Style door Google aangekondigd als eerste horloges met Android Wear 2.0. Deze horloges moesten de zieltogende markt voor wearables met dit besturingssysteem weer leven inblazen, en dat is aardig gelukt. Echter, de LG-horloges zijn nog nooit naar Nederland overgestoken en ze zijn hier niet te koop, dus we houden het kort over dit model. De software heeft Google dus onderhanden genomen, de hardware was voor rekening van LG.

Beide smartwatches hebben een 1.1GHz Snapdragon Wear 2100-processor, een behuizing gemaakt van 316L roestvrij staal en Gorilla Glass 3, 4GB opslaggeheugen, WiFi en bluetooth voor draadloze communicatie, ondersteuning voor draadloos opladen, en drie sensoren; een accelerometer, een gyroscoop en een omgevingslichtsensor.

De LG Watch Sport is het topmodel van de twee, met een 1.38-inch display dat een resolutie van 480 bij 480 pixels heeft. Verder beschikt het horloge over een IP68-certificaat, 768Mb aan werkgeheugen, een 430mAh accu, een profiel van 14,2 millimeter, 3G/4G voor mobiele data, een NFC-chip voor Android Pay, een hartslagsensor en GPS.

Michael Kors Access

Horlogefabrikant Fossil heeft de smartwatch ontdekt en letterlijk tientallen verschillende modellen op de markt uitgestrooid. Onder dochtermerk Michael Kors diverse aantrekkelijke heren- en dameshorloges op de markt gebracht met Android Wear 2.0 als besturingssysteem. Wearablesmagazine mocht een dameshorloge testen. Met de nieuwe serie Android Wear-horloges van Michael Kors heeft fabrikant Fossil twee diepe wensen van Wearables Magazine uit eerdere reviews vervuld. Het scherm is rond, en niet afgeplat aan de onderkant, en dat scherm is ook nog eens een amoled-display geworden in plaats van lcd.

De Snapdragon Wear 2100-processor zorgt voor een snelle toegang tot apps. Wat in de Michael Kors-horloges mist, zijn NFC, een hartslagmeter en GPS. Ben je op zoek naar een apparaat dat je bewegingen en fitnessprestaties goed vastlegt, dan kun je beter een horloge kiezen dat door een smartphonefabrikant is gemaakt. Hoewel het hardwaretechnisch keurig in orde is met de Michael Kors-horloges, is toch wel duidelijk dat het design ervan belangrijker is dan de apps en de vele slimme functies. Dat geldt ook voor de andere dochtermerken van Fossil. Deze horlogefabrikant heeft echter bewezen dat er voortdurend aan verbeteringen wordt gewerkt. Het zou ons niet verbazen als er volgend jaar ineens Michael Kors-horloges mét een hartslagmeter, GPS en NFC op de markt verschijnen. Wie weet.

Wat krijgen we in 2018 te zien?

In 2018 staan ons weer vele nieuwe ontwikkelingen en doorontwikkelingen van bestaande wearables te wachten. Om te beginnen op de elektronicabeurs CES, die begin januari losbarst in Las Vegas. Veel smartwatch- en wearablesfabrikanten hebben daar de afgelopen jaren hun nieuwe producten gepresenteerd, en zullen daar ongetwijfeld over drie weken een vervolg aan geven.

Hoe zeer fabrikanten zich ook inspannen op dit gebied, ze blijven sterk achter bij de absolute baas van de smartwatchmarkt: de Apple Watch in al zijn diverse verschijningsvormen. Wat dit apparaatje betreft verwachten we dat er komend jaar wellicht toch nog een LTE-variant naar deze kant van de oceaan komt.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)