Slimme verlichting kopen: hier let je op en dit zijn de aanraders

30 december 2023 + 10 minuten 1 Reacties
slimme verlichting

Welke slimme verlichting kun je nu het beste kopen? De redactie geeft in dit artikel vier aanraders.

Slimme verlichting is één van de meest populaire smarthome-producten onder de Nederlandse huishoudens. Voor veel mensen is het de eerste stap op weg naar een slim huis. Het is natuurlijk ook heel laagdrempelig. Bij een lamp kan er nu eenmaal weinig mis gaan. Je draait de lamp erin en voegt deze toe met de bijbehorende app. Een kind kan de was doen. Wil jij ook starten met slimme verlichting, maar zie je door het enorme aanbod niet meer welke merken het beste bij je passen? Wij helpen je op weg met dit artikel.

Verschillende merken beschikbaar

Vanwege de enorme populariteit van slimme verlichting zijn er heel veel verschillende merken beschikbaar. Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van Philips Hue of IKEA Trådfri. Verschillende winkelketens in Nederland verkopen ook slimme lampen, zoals Action, HEMA, Kruidvat en Lidl. Daarnaast zijn er tientallen verschillende A-merken, B-merken en C-merken, waardoor het soms lastig zoeken is naar de producten die het beste aan je wensen voldoen.

Uit de Smart Home Monitor 2023 van onderzoeksbureau Multiscope blijkt dat slimme verlichting of schakelaars het meest aanwezig zijn in huishoudens die gebruikmaken van slimme producten, namelijk 36 procent. Alhoewel de groei een beetje afvlakt qua aantal huishoudens dat minstens één smarthome-product in huis heeft (59 procent in 2023 ten opzichte van 57 procent in 2022) geven we wel 8 procent meer uit aan smarthome-producten ten opzichte van vorig jaar, namelijk 4,1 miljard ten opzichte van 3,8 miljard vorig jaar.

Wat is er op dit moment het populairst qua slimme verlichting onder Nederlanders? Uit cijfers van twee jaar terug blijkt dat het marktaandeel van Philips Hue het grootst is. Philips Hue is marktleider met 46 procent, gevolgd door IKEA met 17 procent en LSC Smart Connect van winkelketen Action (13 procent). KlikAanKlikUit (7 procent) en Calex (5 procent) sluiten de top vijf.

Voor veel mensen is slimme verlichting de eerste stap op weg naar een slim huis. Bekende merken als Philips Hue of IKEA Trådfri zijn bij veel mensen wel bekend, maar hoe zit het met al die andere merken? Welk merk is nu het beste om mee te starten? In dit artikel geven we je uitleg over de verschillende mogelijkheden op het gebied van slimme verlichting en zetten we vijf aanraders op het gebied van slimme verlichting voor je op een rijtje.

slimme verlichting

Kies een protocol

Het is aantrekkelijk om gewoon een winkel binnen te lopen en daar het eerste de beste product mee te nemen op het gebied van slimme verlichting. Een lamp is tenslotte een lamp, toch? Elektronicawinkels, bouwwinkels, drogisterijen en zelfs supermarkten verkopen tegenwoordig een groot scala aan slimme producten. Een eventuele impulsaankoop is dus snel gemaakt, maar is wellicht niet de beste keuze. Dat heeft grotendeels te maken met het achterliggende protocol.

Een protocol zie je niet, maar is de taal waarmee de slimme producten met elkaar communiceren. Verwar een protocol dan ook niet met een smarthome-platform. Een smarthome-platform is op de voorgrond en is het softwareprogramma waarmee je de slimme producten kunt aansturen. Een protocol is de taal waarmee slimme producten met elkaar kunnen verbinden.

Slimme verlichting: Wifi en Zigbee.... of Matter?

De twee meest gebruikte protocollen op het gebied van slimme verlichting zijn ZigBee en wifi, terwijl ook Z-Wave een mogelijkheid is. ZigBee en Z-Wave gebruik je met een hub of bridge. Deze sluit je aan op je wifi-router en maakt in feite een apart netwerk aan waarmee deze producten onderling met elkaar kunnen communiceren. Producten die het wifi-protocol gebruiken hebben geen hub of bridge nodig. Deze sluit je rechtstreeks aan op je wifi-netwerk. De laatste optie lijkt het gemakkelijkst, maar vergeet niet dat alles dan op één hoop gegooid wordt met je smartphones, tablets, laptops en alle andere producten die gebruikmaken van wifi. Dat werkt niet altijd even soepel.

Koop je een slimme lamp van Philips Hue (ZigBee), een lamp van LSC Smart Connect (wifi) en vervolgens een Zipato-lamp (Z-Wave), dan zie je ongetwijfeld het probleem al. Dat werkt dus niet samen. Of althans, in de basis niet. Via een overkoepelend platform of systeem is het dan in veel gevallen wel weer samen werkend te krijgen, maar dat is niet iets om gelijk te proberen als je start met slimme verlichting in huis. Ben je dus op zoek naar slimme verlichting voor in het huis, kies dan producten die in eerste instantie tot hetzelfde protocol behoren.

De smarthomestandaard Matter is in het leven geroepen om dit te gaan veranderen. We zijn zelf al met de eerste Matter-producten aan de slag geweest, zoals de slimme Matter-lampen van Nanoleaf. Veel producten van grote merken ondersteunen de nieuwe smarthomestandaard, waardoor je in theorie ‘alles met alles’ kunt verbinden. Veel Zigbee-producten kunnen met een update Thread (onderdeel van Matter) gaan ondersteunen, terwijl er de afgelopen tijd ook nieuwe producten met Matter-ondersteuning in de winkels zijn verschenen. Het werkt nog niet in alle gevallen even soepel, maar laten we hopen dat Matter er voor gaat zorgen dat je niet meer hoeft op te letten wat je precies koopt, maar dat het allemaal met elkaar samen kan werken.

Hieronder geven we je vier aanraders op het gebied van slimme verlichting. Onze aanraders zijn niet alleen goed om je eerste stappen in een smarthome te zetten, maar ook om je bestaande collectie verder uit te breiden.

Philips Hue

Denk je aan slimme verlichting, dan kom je al snel bij Philips Hue uit, tevens met grote voorsprong de marktleider in ons land. De eerste generatie verscheen al meer dan tien jaar geleden. Signify (voorheen Philips Lighting) heeft daardoor een enorme voorsprong opgebouwd op de concurrentie met slimme lampen in allerlei formaten en kleuren, complete armaturen, tuinverlichting en meer. Voor welke fitting je ook een lamp zoekt, je vindt het in het assortiment van Philips Hue. Van White en White Ambiance tot White Ambiance and Color en verkrijgbaar in verschillende sterktes qua lumen.

Philips Hue maakt gebruik van het Zigbee-protocol, maar de Philips Hue Bridge heeft sinds vorig jaar ook ondersteuning voor Matter. Je krijgt de Hue Bridge bij aankoop van het starterspakket. De nieuwste generatie lampen maakt trouwens tevens gebruik van Bluetooth. Hierdoor is de bridge niet perse meer nodig, maar mis je wel geavanceerdere functies. Philips Hue is daarnaast compatibel met Google Assistant, Apple HomeKit, Amazon Alexa en nog veel meer. Dat maakt het een veelzijdige keuze, mede doordat Philips Hue ook klaar is voor de nieuwe smarthomestandaard Matter.

Philips Hue krijgt vaak het verwijt nogal duur te zijn. En dat klopt, zeker in vergelijking met de concurrentie. Je kan soms tien slimme kleurenlampen van een ander merk kopen in vergelijking met één kleurenlamp van Philips Hue. Toch staat de kwaliteit van dit merk buiten kijf. Weinig andere merken komen in de buurt van Philips Hue als het gaat om licht, kleur en het gemak van de Philips Hue-app. Deze app krijgt regelmatig een update met nieuwe functies. Het merk kwam als beste naar voren in De grote FWD slimme lampentest, ook al was het een nipte overwinning ten opzichte van merken als Innr en AduroSmart.

Hue centris
Lees ook

Review: Philips Hue Centris – stijlvolle plafondlamp met opbouwspots

IKEA Trådfri

De Zweedse meubelgigant heeft ook een eigen smarthome-serie, waarbij de IKEA Trådfri-lampen ongetwijfeld het populairst zijn. IKEA heeft een eigen starterspakket met lampen, een afstandsbediening en, sinds vorig jaar, de Dirigera-hub met Matter-ondersteuning als opvolger van de oude Trådfri-hub. Deze hub werkt via WiFi, Zigbee en Thread (als onderdeel van Matter) en dat betekent dat het uitwisselbaar is met andere merken die gebruikmaken van dit protocol, zoals het hierboven genoemde Philips Hue. Krijg je de kans, koop dan altijd de nieuwe Dirigera-hub en niet de oude Trådfri-hub. De Dirigera is namelijk helemaal klaar voor de toekomst.

IKEA heeft een groot scala aan verschillende lampen in het assortiment. Van spotjes tot E27 en E14. Daarnaast heeft IKEA ook andere slimme producten in het assortiment, van de populaire slimme rolgordijnen tot aan Symfonisk-speakers die in samenwerking met Sonos zijn gemaakt. Onlangs kwam IKEA nog met de STARKVIND, een slimme luchtreiniger in een bijzettafeltje. Al deze verschillende producten zorgen ervoor dat IKEA Trådfri prima als basis kan dienen voor de start van je smarthome. Lees meer over Het Trådfri-leven: Zo kun je IKEA inzetten voor je smarthome.

IKEA-Tradfri-review-feature
Lees ook
Smarthome 04 augustus 2018

Review: IKEA Trådfri – betaalbare slimme verlichting

Tuya wifi-lampen van Action, Kruidvat, HEMA

In al het geweld van de slimme collecties van diverse winkelketens ontkomen we niet aan het benoemen van deze series. Het begon vijf jaar geleden met de lancering van LSC Smart Connect van winkelketen Action. Vervolgens kwamen daar HEMA en Kruidvat nog bij. De slimme verlichting van deze winkels werken via Tuya en het wifi-protocol. Ook Lidl heeft een collectie in de winkels gelegd, maar is de vreemde eend in de bijt. Lidl ondersteunt namelijk het ZigBee-protocol en is dus compatibel met Philips Hue, Innr en IKEA Trådfri.

Bij de collecties van Action, HEMA en Kruidvat heb je dus geen hub nodig. Je kunt deze lampen direct op je wifi-router installeren. En de collecties zijn behoorlijk groot met witte en kleurenlampen met grote fitting, kleine fitting en spotjes. Ook vind je hier filamentlampen, ledstrips en diverse andere soorten slimme producten zoals bewegingssensoren en beveiligingscamera’s. Action maakt het helemaal bont de laatste tijd met slimme voederbakken voor huisdieren, babyfoons, slimme kachels en een luchtbevochtiger. Een compleet slim huis met winkelketen Action is dus mogelijk, alhoewel het aanbod niet in alle winkels gelijk is en je het beste ook even op de website van Action kijkt.

Het grote voordeel van deze collecties is dat de lampen erg betaalbaar zijn. Vanaf 5 euro koop je bij sommige van deze winkels al een slimme lamp. Het nadeel is het wifi-protocol, waardoor het geen goed idee is om voor deze lampen te kiezen als je alle verlichting in het hele huis wilt vervangen. Het hoe en waarom lees je in Round-up: smarthome van Action, Kruidvat, HEMA en Lidl.

LSC Smart Connect
Lees ook
Smarthome 16 november 2019

Review: LSC Smart Connect – smarthome-producten van de Action

Kruidvat Smart Home
Lees ook

Review: Kruidvat Smart Home – verlichting, alarm en camera’s

HEMA Smart Home
Lees ook

Review: HEMA Smart Home – gelijkwaardig, maar niet hetzelfde

Lidl Smart Home
Lees ook

Review: Lidl Smart Home – Starterset en slimme kerstverlichting

Nanoleaf

Slimme lampen zijn natuurlijk leuk, maar wat als je nu echt wat anders wilt? Kijk dan eens naar Nanoleaf. Deze fabrikant maakt led-panelen in verschillende vormen en maten. Bij een starterspakket kun je kiezen uit vierkante panelen (Canvas), maar ook driehoeken (Aurora), de zogenaamde Elements die er ook goed uitzien wanneer je ze niet gebruikt of bijvoorbeeld de Nanoleaf Lines. De panelen van dit merk kun je als het ware zelf in elkaar puzzelen om zo een design te maken die echt bij je past. De bijbehorende app laat je zelf de kleuren en patronen kiezen en je kunt de panelen zelfs mee laten kleuren op de maat van muziek en met aanrakingen. Zoek je een mooie show bij je pc-scherm? Gebruik dan de optie Screen Mirror en de panelen kleuren mee bij de actie op het scherm.

Qua lichtopbrengst moet je niet teveel van de Nanoleaf-panelen verwachten, maar het is leuk om zelf aan de slag te gaan met een design. Via de app kun je zelf scenes maken of scenes van andere gebruikers downloaden. Bovendien is het een vrolijk geheel aan de muur en perfect om je huis te voorzien van meer kleur. Een dergelijk zelfgemaakt kunstwerk aan de muur is wat ons betreft een echte aanrader op het gebied van slimme verlichting, zij het dat deze panelen en lichtbalken van Nanoleaf niet goedkoop zijn. Goed om te weten is dat Nanoleaf als één van de eerste fabrikanten kant-en-klare Matter-lampen in de winkels heeft liggen met de Essentials-serie. Afgelopen jaar hebben wij ze getest en het is een goed alternatief voor de andere merken in dit artikel. Je kunt dus ook je gewone lampen vervangen met de slimme lampen van Nanoleaf en het merk heeft de afgelopen jaren een indrukwekkend assortiment weten te bouwen zodat er voor ieder wat wils te vinden is. Ook leuk: de slimme kerstverlichting van Nanoleaf.

Nanoleaf Lines
Lees ook

Review: Nanoleaf Lines – modulair lichtsysteem met smalle led-lichtbalkjes

Nanoleaf Canvas
Lees ook
Smarthome 23 februari 2019

Review: Nanoleaf Canvas Smarter Kit – lichtgevend kunstwerk aan de muur

Slimme verlichting - Andere merken

Naast de bovengenoemde merken kun je ook denken aan Innr, WiZ, Lifx, Yeelight en vele anderen. Over het algemeen geldt, hoe meer je wilt besteden, des te beter de lamp. Ben je nog niet helemaal zeker welk merk echt bij je past? Twee jaar geleden hebben wij “De grote FWD slimme lampentest” gehouden. Hier hebben we negen merken vergeleken op het gebied van lichtopbrengst, kleurtemperatuur, kleur, protocol, bouwkwaliteit, apps en de prijs-kwaliteitsverhouding.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over slimme verlichting en andere producten op het gebied van smarthome? Iedere week vind je de beste reviews op het gebied van het slimme huis op onze website. Bekijk eens het reviewoverzicht van alle door ons geteste producten of bekijk de pagina boordevol tips en advies over smarthome.

Reacties (1)