Het Trådfri-leven: Zo kun je IKEA inzetten voor je smarthome

26 juli 2020 7 Minuten 1 Reacties
Symfonisk

Er zijn oneindig veel mogelijkheden om je smarthome in te richten. Je kunt zelf knutselen met een Raspberry Pi, maar er zijn mogelijkheden die veel meer laagdrempelig zijn. Tijdens een winkelronde in IKEA kun je zelfs tegen oplossingen aanlopen die zomaar de start kunnen zijn van jouw smarthome.

IKEA heeft een flinke afdeling voor kinderen, maar naast dat departement is smarthome de grootste vernieuwing van het meubelbedrijf. Het heeft inmiddels al een vrij indrukwekkende line-up met smarthomeproducten, zoals slimme lampen die zich kunnen meten met die van Philips Hue, maar ook een bejubelde speakersamenwerking met Sonos. IKEA heeft het starten van een smarthome enorm laagdrempelig gemaakt, door met een charmante, gebruiksvriendelijke productlijn te komen waar regelmatig nieuwe items aan worden toegevoegd.

Trådfri verbindingshub

De smarthomeproducten van IKEA werken allemaal met de Tradfri-verbindingshub. Dit is een smarthomehub die benodigd is om volop van de slimme mogelijkheden van IKEA’s smarthomelijn gebruik te maken. Er zit wel een afstandsbediening bij sommige producten, waardoor de hub niet nodig is; maar wil je IKEA-artikelen integreren met andere smarthomeproducten en de producten blijven updaten, dan is deze wel nodig. Daarbovenop gebruik je de Home Smart-app van IKEA om de boel te beheren. Het is ook mogelijk om de Home-apps van Google en Apple hiervoor te gebruiken, al zul je altijd de Home Smart-app van IKEA eerst moeten instellen.

Hoewel niet alles van IKEA goed kan samenwerken met andere smarthomeproducten, is het meeste gemakkelijk te integreren met je bestaande smarthome-producten. Echter is het in de meeste gevallen belangrijk dat je de Tradfri-verbindingshub in huis hebt, want anders is de kans groot dat die integratie niet werkt. Voordat we daarin duiken, laten we eerst zien welke smarthomeproducten het Scandinavische bedrijf aanbiedt.

Advertentie

Trådfri – Slimme lampen van IKEA

De slimme lampen van IKEA zijn goedkoper (soms tientallen euro’s) dan die van Philips Hue, terwijl ze er wel mee samenwerken. Je kunt de lampen gebruiken met de app van IKEA, waarmee je instelt in welke kleuren ze moeten schijnen, maar ook wanneer je ze aan en uit wil zetten. Trådfri komt in veel soorten, ze zijn er als lichtpanelen (Irsta, Floalt, Jormlien en Surte), maar ook als losse lampen met verschillende grootten fittings en zelfs spotjes.

Er is naar verwachting later dit jaar los ook een IKEA Snelkoppelknop beschikbaar, waarmee je in één keer een specifieke lichtsetting instelt, eventueel inclusief gesloten of geopende rolgordijnen.

Trådfri – Slimme sensoren van IKEA

Misschien wat verwarrend qua naam, maar de slimme sensoren die net als de lampen Trådfri heten zijn een welkome toevoeging aan elke smarthome. Je kunt de sensoren plakken op bijvoorbeeld een deurpost, waarna je ze zo kunt instellen dat elke keer als je langs de deurpost loopt, de lampen aangaan. Je kunt aangeven of de lampen een half uur aan moeten blijven of slechts een paar minuten, bijvoorbeeld voor een keukenkastje.

Trådfri – Slimme stekker van IKEA

Er is nog één productcategorie die Trådfri heet en dat zijn de slimme stekkers van IKEA. Hiermee kun je op afstand bepalen dat een apparaat waarvan de stekker in het stekkerblok zit aangaat. Je kunt dat direct doen, maar het is ook mogelijk om het in te stellen voor een standaardtijdstip. Tradfri werkt met apparaten die een aan/uit-knop hebben.

Symfonisk – Slimme speakers van IKEA en Sonos

De Symfonisk-speakers zijn een samenwerking van IKEA en Sonos en komen in twee varianten. De één is een modern-klassieke lamp met daarin een speaker, de andere is een soort boekenplankspeaker. Het voordeel is dat er in deze luidsprekers binnen het Sonos-ecosysteem vallen. Hierdoor kun je ze gebruiken in combinatie met andere Sonos-speakers, de Sonos-app en zelfs daaraan gekoppelde diensten zoals de Google Assistent. In het verlengde hiervan is de TRÅDFRI-verbindingshub niet per se nodig als je alleen deze speakers gebruikt.

Lees ook onze review van de IKEA Symfonisk speakers. Daarnaast heeft IKEA een kleine afstandsbediening uitgebracht waarmee je de Symfonisk-speakers en zelfs andere Sonos-speakers kunt bedienen.

Fyrtur en Kadrilj – Slimme rolgordijnen van IKEA

De slimme rolgordijnen van de meubelgigant zijn slim omdat ze dankzij een op oplaadbare batterijen werkend systeem kunnen worden geopend en gesloten. Je kunt deze smart blinds openen en sluiten met de meegeleverde afstandsbediening en tevens aansluiten op de Trådfri-hub. Ze zijn volledig koordloos, wat betekent dat je ze niet handmatig kunt bedienen. De IKEA Trådfri-hub opent de deuren naar nieuwe mogelijkheden. Zo kun je de slimme rolgordijnen bedienen via de IKEA Home Smart-app, met je stem via Google Assistent, Amazon Alexa en/of Siri en kun je tijdschema’s instellen om de rolgordijnen automatisch open en dicht te doen.

De systemen komen in vaste maten en zijn dus niet exact op maat te maken of te bestellen. Wel kun je ze integreren in je IKEA-smarthome en met diverse andere spraakassistenten en diensten. Lees onze review van IKEA Fyrtur.

De integratie van IKEA’s smarthomeproducten met andere merken

Waar andere merken hun smarthome-oplossingen vaak dichttimmeren en limiteren aan alleen dat merk, staat IKEA open voor samenwerking. Het kan bijvoorbeeld met Philips Hue samenwerken omdat het beide gebruikmaakt van hetzelfde protocol (Zigbee). Juist doordat Trådfri met Zigbee werkt, kan het ook met andere smarthomeproducten samenwerken.

Sterker nog, de Trådfri-lampen zijn te gebruiken met Philips Hue in zoverre, dat de IKEA-hub niet nodig is. Je kunt losse lampen binnen tien seconden aan Philips Hue koppelen en bedienen via de Philips Hue-app (en indirect dus ook met Google Assistent). Het betekent echter wel dat je de lampen niet kunt updaten en er zijn klachten dat de Trådfri-lampen op deze gebruikswijze soms knipperen of traag reageren bij het inschakelen. Daarnaast willen de kleureninstellingen nog wel eens automatisch gereset worden. Meer over de koppeling van Philips Hue en IKEA Trådfri lees je hier.

Gebruik je de TRÅDFRI-verbindingshub wel, dan heb je meer mogelijkheden. Je kunt de IKEA-producten dan met Amazon Alexa gebruiken, met Apple HomeKit en Google Assistent. Ook kunnen je producten geüpdatet blijven worden. De verbindingshub van IKEA kost 32,95 euro voor een product waar je los niets mee kunt, maar het is dé manier om je jouw smarthome te starten of aanzienlijk te verrijken.

Mocht je toch nog wat meer verlangen en de IKEA-producten ook aan andere smarthome-producten willen koppelen dan kun je kijken naar een losse smarthomehub met ondersteuning voor de producten (en ZigBee). Het Nederlandse Athom Homey biedt bijvoorbeeld directe integratie aan van diverse IKEA-producten, die je vervolgens kunt laten samenwerken met andere slimme producten in huis. De TRÅDFRI is hiervoor niet nodig.

Meer lezen?

Op zoek naar meer trucs om je huis nog slimmer te maken? Bekijk hier alle onze tips en adviezen en lees hier al onze reviews.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (1)

Jan

Jan
28 juli 2020 om 12:15

In de speakers zitten géén microfoons!

Inloggen