De grote FWD slimme lampentest – deel 1: lichtopbrengst

26 december 2021 + 10 minuten 0 Reacties
slimme lampentest

In de grote FWD slimme lampentest vergelijken we negen merken op het gebied van lichtopbrengst, kleurtemperatuur, kleur, protocol, app en meer. Vandaag deel 1 over lichtopbrengst.

Slimme lampen zijn een onmisbaar onderdeel van het slimme huis en zijn één van de populairste smarthome-producten. Inmiddels zijn er zoveel verschillende merken verschenen en kun je op vrijwel iedere hoek van de straat een slimme lamp aanschaffen. Helemaal nu winkelketens als Action, Kruidvat, Hema en Lidl ook diverse smarthome-producten verkopen. Hoe verhouden deze slimme lampen zich ten opzichte van merken als Philips Hue en Innr? En hoe zit het met de slimme lampen van IKEA, WiZ en AduroSmart? Tijd voor een vergelijkende slimme lampentest.

In de grote FWD slimme lampentest gaan we negen merken met elkaar vergelijken in drie verschillende delen. We kijken hierbij met name naar de kleurenlampen met grote fitting (E27), omdat die zowel verschillende wittinten als kleur weer kunnen geven. Bovendien hebben alle onderstaande merken een kleurenlamp van 806 lumen. Zo kunnen we een gelijk speelveld creëren. In een aparte sectie kijken we ook nog even naar prestaties van de witte lampen in vergelijking met de kleurenlampen. In deze slimme lampentest gaan we de volgende E27-kleurenlampen vergelijken:

Merk Kleurtemperatuur Protocol Prijs per stuk*
Philips Hue White Ambiance and Color 2200K – 6500K ZigBee €59,99
Innr Smart Bulb Colour 1800K – 6500K ZigBee €29,99
AduroSmart Tunable Colour 2200K – 6500K ZigBee €29,95
IKEA TRÅDFRI 2700K ZigBee €17,95
WiZ A.E27 LED 2200K – 6500K WiFi €17,99
LSC Smart Connect (Action) Smart LED 1800K – 2700K WiFi €6,95
Hema Smart LED RGB 2200K – 4000K WiFi €12,00
Kruidvat Smart RGB led lamp 2700K – 6500K WiFi €7,49
Lidl Smart Home Colour Bulb 2200K – 6500K ZigBee €12,99

*Voor de prijzen pakken we de verkoopadviesprijs van één slimme lamp. Let op dat een duopack of starterspakket vaak relatief veel goedkoper is.

De slimme lampen worden aan verschillende tests onderworpen. In het eerste deel vandaag lees je de objectieve test met een lichtmeter. Op papier hebben alle lampen een lichtopbrengst van 806 lumen, dus zou de lichtmeter bij vrijwel alle lampen hetzelfde moeten meten. Al snel bleek dat in ieder geval niet te kloppen en dat levert een aantal verrassende resultaten op. De geclaimde 806 lumen gaat overigens om wit licht (ook bij kleurenlampen). Interessanter wordt het echter wat de lichtmeter gaat aangeven bij gekleurd licht. In onze reviews zien we altijd grote verschillen tussen wit licht en gekleurd licht, dus het wordt interessant om te zien welk merk de grootste lichtopbrengst bij kleur te bieden heeft.

Morgen kijken we in het tweede deel van de grote FWD slimme lampentest naar de kleurtemperatuur. De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin. Voor wittinten zorgt 2000K bijvoorbeeld voor warm, geel licht. 6500K zorgt voor koud, blauw licht. Ondanks dat fabrikanten vaak claimen een hele reeks kleurtemperaturen te ondersteunen, zien we in onze praktijktests vaak veel verschil en kan de ene lamp veel warmere tinten tonen dan de lamp van een ander merk. We proberen dit resultaat aan de hand van foto’s aan je duidelijk te maken.

Tot slot kijken we zondag in het derde deel van de grote FWD slimme lampentest naar de prijs-kwaliteitsverhouding. De lampen in deze test verschillen nogal qua prijs. Je koopt een lamp van Philips Hue voor 59,99 euro, terwijl je voor dat bedrag ook negen keer een kleurenlamp van LSC Smart Connect van winkelketen Action kunt kopen. Voor dit onderdeel nemen we ook andere zaken mee, waaronder de gebruiksvriendelijkheid van de app van de fabrikant, het protocol, de verdere mogelijkheden en de bouwkwaliteit van de lamp.

Lichtopbrengst

Voor deze slimme lampentest gebruiken wij een luxmeter (Light Meter MT-912). Alle lampen in deze test claimen een lichtopbrengst van 806 lumen. Lumen is de som van al het uitgestraalde licht van de lichtbron, terwijl lux de hoeveelheid licht meet dat op een bepaald oppervlakte komt (in dit geval de luxmeter zelf). 1 lux = 1 lumen per vierkante meter. Aangezien een slimme lamp de 806 lumen in alle richtingen verspreid, in tegenstelling tot een geconcentreerde lichtbron als een laser, is het onmogelijk om dit allemaal op te vangen met een luxmeter, tenzij we een hele ingewikkelde constructie gaan bouwen.

Tenslotte moet je rekening houden met reflecties, andere lichtbronnen en bijvoorbeeld daglicht die geen rol mee moeten kunnen spelen. We kiezen dus voor een volledig donkere kamer (0 lux gemeten) met een vaste testopstelling. Dezelfde omstandigheden voor iedere lamp. Niet alle lampen zijn identiek qua vorm en gebruikte materialen, wat kan zorgen voor een net iets andere verspreiding van het aantal lumen. Daarom meten we op drie verschillende plekken, allen op 1 meter afstand. Recht naast de lamp, boven de lamp en schuin boven de lamp. De slimme lampen zetten we op 100 procent helderheid voor deze test. In theorie zou dit voor alle lampen ongeveer hetzelfde resultaat moeten opleveren, daar ze allemaal claimen een lichtopbrengst van 806 lumen te leveren. Deze test is natuurlijk geen wetenschappelijke test, maar de resultaten moeten een goede indicatie geven. Kleine verschillen zijn te verwaarlozen, maar zien we grote verschillen? Dan kunnen we daar toch een conclusie aan verbinden.

Philips-Hue
Lees ook
Smarthome 20 mei 2016

Review: Philips Hue 2.0 (Hue app Gen 2, Lightstrip Plus en Color Ambiance)

Lichtopbrengst wittinten

We beginnen met de metingen van de wittinten van de kleurenlampen. De lampen staan op 100 procent helderheid en voor een eerlijke vergelijking proberen we zoveel mogelijk dezelfde kleurtemperatuur aan te houden. We testen de lampen in de eigen apps van het merk, waarbij Innr de uitzondering is. Deze testen we in de Philips Hue-app. De resultaten hieronder is het aantal lux gemeten op één meter afstand naast, schuin boven en recht boven de lamp. Voor de volledigheid zijn er twee meetmomenten geweest op verschillende dagen. De resultaten waren vrijwel identiek. De luxmeter heeft een afwijking van 3 procent, terwijl net een halve centimeter meer of minder afstand ook kan zorgen voor een paar punten verschil. In de onderstaande tabel zijn kleine verschillen dan ook te verwaarlozen en kijken we naar de echt afwijkende metingen.

Een aantal zaken vallen op. Door de andere vorm van de Philips Hue-lamp ten opzichte van de acht andere merken zien we dat Philips Hue het licht met name naar boven brengt en niet zozeer naar de zijkant laat schijnen. De resultaten bij Philips Hue, Innr, IKEA en WiZ zijn verder redelijk vergelijkbaar, waarbij WiZ en IKEA net een fractie meer licht geven. AduroSmart is de grootste tegenvaller in deze eerste test. De lamp presteert ver onder de maat qua lichtopbrengst. We hebben de test opnieuw gedaan met een andere kleurenlamp van het merk, maar ook dit resultaat was identiek. Geeft een andere app een ander resultaat? We hebben de kleurenlampen van IKEA en AduroSmart opnieuw getest in de app van Philips Hue. Dit zijn allemaal ZigBee-lampen en deze kun je dus in een andere ZigBee-app gebruiken. Tussen haakjes zie je de metingen in de Philips Hue-app staan. Opvallend is dat de kleurenlamp van IKEA dan minder licht geeft. AduroSmart geeft juist meer licht af in de Philips Hue-app, zij het nog steeds te weinig in vergelijking met de andere merken.

Dan de resultaten van de goedkopere lampen van de winkelketens. LSC Smart Connect (Action) en Hema zijn vrijwel identiek. De kleurenlamp van Lidl laat het licht ook met name schuin naar boven en naar boven verspreiden en niet veel naar de zijkant. Kruidvat tenslotte gaf het meeste licht van alle lampen. De resultaten van deze lamp zijn zo anders dan die van de andere lampen, dat we hier kunnen stellen dat de kleurenlamp van Kruidvat meer licht verspreid dan 806 lumen. De andere lampen van de winkelketens tonen weinig verschil qua lichtopbrengst in vergelijking met de duurdere lampen. Qua lichtopbrengst bij wit licht zijn de goedkopere lampen in ieder geval geen duurkoop in vergelijking met de duurdere lampen.

Lichtopbrengst kleur

Nu is het tijd voor de lichtopbrengst van kleur. We verwachten hier grote verschillen te zien. Vooraf hebben we gekeken of er verschil in lichtopbrengst is tussen de verschillende kleuren. Dat blijkt inderdaad het geval te zijn. Paars (violet) geeft op de luxmeter vrijwel in alle gevallen de hoogste waardes aan. Rood juist de laagste waardes. Daarom nemen we in deze kleurentest zowel paars als rood mee, om zo de hoogste en laagste waardes mee te kunnen nemen. Let op dat we hier kijken naar de lichtopbrengst bij kleur en dus niet naar ‘welke lamp geeft de mooiste kleuren af’. Daar zit duidelijk verschil in en dat kun je morgen lezen in deel 2 over kleurtemperatuur en kleuren.

De resultaten van de paarse kleur zijn over het algemeen redelijk vergelijkbaar. Uitzonderingen zijn wederom IKEA en AduroSmart. Deze meten beduidend meer lux ten opzichte van de andere merken, maar dit geeft geen eerlijk beeld. IKEA lijkt wat vals te spelen door ook de witte leds te gebruiken. De kleur is dus lichtpaars (met veel wit). Ditzelfde doen ze ook (zij het minder opvallend) bij de rode kleur. AduroSmart heeft het hier beter op orde. Kleur is daadwerkelijk kleur en geen veredeld wit licht met een kleurtintje zoals bij IKEA. Philips Hue meet de meeste lichtopbrengst bij de rode kleur, waarbij Action en Lidl de minste lichtopbrengst laten zien. De lampen van de winkelketens en de kleurenlamp van WiZ hebben over het algemeen meer moeite om licht uit kleur te laten zien, alhoewel dat verschil onderling allemaal te verwaarlozen is. Lidl is het zwakst qua lichtopbrengst bij kleur, maar het is te verwaarlozen. Zo groot zijn de verschillen nu ook weer niet. We testen IKEA en AduroSmart wederom in de Philips Hue-app, waarbij we wederom hele andere resultaten krijgen in vergelijking met de eigen apps. De lichtopbrengst gaat bij IKEA een stukje omlaag, terwijl AduroSmart (net als bij wit licht) wederom meer licht laat zien.

Kruidvat Smart Home
Lees ook

Review: Kruidvat Smart Home – verlichting, alarm en camera’s

Witte lampen

Heb je nu geen kleurenlampen, maar juist witte lampen of lampen die verschillende wittinten weer kunnen geven? Deze zijn goedkoper in de aanschaf dan kleurenlampen. Je hoeft tenslotte niet overal discoverlichting in huis, dus we kunnen ons heel goed voorstellen dat je in de keuken, bijkeuken of op het toilet liever een ‘gewone’ slimme lamp wilt gebruiken. Is een witte lamp van 806 lumen net zo fel als een kleurenlamp van 806 lumen die op wit ingesteld staat? En zit er verschil qua lichtopbrengst tussen een witte lamp en een witte lamp die verschillende wittinten weer kan geven? We testen verschillende combinaties.

lux meting wit

Als eerste de Philips Hue White, White Ambiance en White and Color. Drie lampen van 806 lumen. We proberen de lampen zo af te stellen dat de kleurtemperatuur van de White Ambiance en White and Color identiek is aan de niet aanpasbare kleurtemperatuur van de White. De metingen van de kleurenlampen in dit onderdeel wijken dan ook af van de resultaten hierboven door de andere omstandigheden. En wat blijkt? De White geeft meer licht af dan de andere twee lampen. De White Ambiance en White and Color zijn vrijwel identiek. De White is toch een flink stukje feller.

Ditzelfde proberen we ook met andere combinaties te maken. We testen de kleurenlamp van Innr met de witte lamp van Innr. Beide wederom 806 lumen. Het verschil is hier veel kleiner, waarbij de kleurenlamp nipt wint op het gebied van lichtopbrengst. Ook pakken we WiZ hier even bij, waarbij we de kleurenlamp testen in vergelijking met de lamp met wittinten van WiZ. Ook deze lampen beschikken beide over 806 lumen. Het verschil is hier zo klein tussen beide lampen, dat het te verwaarlozen is. Beide lampen zijn dus vrijwel identiek qua lichtopbrengst. We pakken tot slot ook nog even de kleurenlamp van Kruidvat erbij in vergelijking met de witte lamp met diverse wittinten van de drogisterijketen. De kleurenlamp geeft hier beduidend meer licht af.

Het verschilt dus erg per merk welke lamp meer licht afgeeft. Dat ze allemaal beschikken over 806 lumen zegt dus niet zoveel. Bij Philips zien we verrassend genoeg het grootste verschil, waarbij de Philips Hue White een veel grotere lichtopbrengst heeft dan de White Ambiance en White and Color.

IKEA-Tradfri-review-feature
Lees ook
Smarthome 04 augustus 2018

Review: IKEA Trådfri – betaalbare slimme verlichting

Conclusie lichtopbrengst

Opvallend in deze slimme lampentest is dat de lampen van IKEA en AduroSmart zo anders presteren in de Philips Hue-app ten opzichte van de eigen apps. De lamp van IKEA doet het qua lichtopbrengst beter in de IKEA Home Smart-app, terwijl AduroSmart juist weer beter presteert in de Philips Hue-app ten opzicht van de AduroSmart-app. De lamp van Kruidvat is vele malen feller dan de andere lampen, dus de geclaimde 806 lumen lijkt me veel te laag ingeschat. De goedkope lampen presteren prima in vergelijking met de veel duurdere lampen als het gaat om de lichtopbrengst bij wit licht.

Zoals verwacht is de lichtopbrengst bij kleur vele malen minder. We hebben hier puur naar lichtopbrengst gekeken en niet naar de kleuren zelf. Daarover lees je morgen meer. We zien wel duidelijk dat de goedkopere wifi-lampen qua lichtopbrengst bij kleur minder goed presteren dan de (duurdere) ZigBee-lampen. IKEA speelt hier een beetje vals in de eigen Home Smart-app, doordat het ook de witte leds gebruikt. Daardoor lijkt de lichtopbrengst veel groter, maar hebben we geen dieppaarse kleur, maar juist flets wit paars. In de Philips Hue-app presteren IKEA en AduroSmart wederom heel anders. Net als bij wit licht gaat de lichtopbrengst bij IKEA weer omlaag en AduroSmart weer omhoog. AduroSmart geeft het meeste licht bij het weergeven van kleur van alle lampen en presteert bij kleur dus veel beter dan bij wit licht.

Een andere leuke conclusie is dat er verschil kan zitten tussen de witte lampen, witte lampen met verschillende wittinten en de kleurenlampen. Het verschilt echter per merk hoe dit precies uitpakt. Wel zien we dat de witte lamp van Philips Hue het sterkst afwijkt ten opzichte van de andere lampen van 806 lumen.

Lees morgen deel 2 van De Grote FWD slimme lampentest

Morgen gaan we verder in deel 2 van ‘De grote FWD slimme lampentest’. Dan kijken we naar de kleurtemperatuur van de lampen. Hoe zit het met de verschillende wittinten? Daarnaast kijken we naar de daadwerkelijke kleur. Welke lamp heeft de mooiste kleuren? Zondag lees je in deel 3 alles over de prijs-kwaliteitsverhouding met aandacht voor de apps, bouwkwaliteit en protocollen. Ook komen we zondag met de eindconclusie.

Reacties (0)