Review: IKEA Trådfri – betaalbare slimme verlichting

04 augustus 2018 + 10 minuten 12 Reacties
IKEA-Tradfri-review-feature

In deze review bekijken we de Trådfri slimme verlichting van IKEA, te bedienen middels een afstandsbediening, bewegingssensor of de applicatie voor je smartphone.

IKEA zet vol in op het slimme huis. Eind vorig jaar introduceerde het bedrijf een assortiment met slimme lampen voor in huis en ook heeft IKEA zonnepanelen gelanceerd die je slimme huis van stroom kunnen voorzien. In oktober van vorig jaar is het assortiment verder uitgebreid met slimme lampen die kleuren kunnen weergeven en ondersteuning voor verschillende smart home-platformen. In deze review bekijken we de Trådfri slimme verlichting van IKEA.

Wat is IKEA Trådfri?

Slimme verlichting, te bedienen met een app of accessoire, kennen we inmiddels wel. Spelers als Hue, TP-Link en Osram hebben al uitgebreide assortimenten op de markt. Ook IKEA is sinds vorig jaar speler in deze markt. Je kunt al een tijdje naar IKEA voor de slimme Trådfri-lampen die met een app bediend kunnen worden. Deze lampen konden echter alleen wit licht weergeven. Sinds 1 oktober vorig jaar is het assortiment uitgebreid met nieuwe lampen die ook kleuren kunnen weergeven, en daarbij kun je lichtpanelen voor bijvoorbeeld kasten kopen. Alle lampen zijn te bedienen middels een afstandsbediening, een bewegingssensor en de app. Voor bediening middels de app is wel de Trådfri hub vereist.

IKEA zit echter niet stil, want het bedrijf heeft de afgelopen maanden diverse aankondigingen gedaan. Zo zijn de Trådfri-lampen compatibel met de Hue-lampen (Bridge) en kun je de lampen inmiddels bedienen met de Google Assistant, Apple Homekit (Siri) en Amazon Alexa. In deze review kijken we naar de Trådfri hub (32,95 euro), de witte ledlamp met bewegingssensor (27,95 euro) en de gekleurde ledlamp met dimmer (34,95 euro).

Advertentie

Met of zonder hub?

De sets die IKEA verkoopt, bijvoorbeeld de dimmer met lamp of de bewegingssensor met lamp, zijn als zodanig te gebruiken. Met de dimmer kun je de lichtsterkte instellen en met de bewegingssensor kun je aangeven hoelang een lamp aan moet staan als er beweging gedetecteerd wordt. Wil je echter meer uit de slimme verlichting halen dan dien je de hub aan te schaffen.

Met de verbindingshub kan je al je verlichting besturen met de bijgeleverde afstandsbediening of met de app. Je sluit de verbindingshub aan op je wifi-router en vervolgens download je de app voor iPhone of Android. Dankzij de hub en app krijg je de mogelijkheid om scenes aan te maken, de lampen met je smartphone te bedienen, timers in te stemmen, te dimmen, etc.

Design

Als we naar het design van de IKEA Trådfri lampen en accessoires kijken dan zijn we aardig positief. Ja, de producten zijn allemaal grotendeels van plastic gemaakt, voelen niet echt premium aan en hebben misschien een wat goedkoper ogend design dan we gewend zijn. Maar, daar gaan we niet over klagen want in de meeste gevallen zie je de lamp niet eens.

De lampen zelf zijn dus weinig bijzonder maar voelen stevig aan. De bewegingssensor en afstandsbediening zien er iets strakker uit, en met name van de ronde afstandsbediening zijn we fan. Deze puck – de afstandsbediening of dimmer – is voorzien van een rubberen rand zodat hij tegen een stootje kan en bovendien is er een magneet in het design verwerkt zodat je hem eenvoudig aan een kozijn of de koelkast plakt. Natuurlijk kun je hem ook middels het meegeleverde montagestukje en schroeven aan de muur bevestigen. Dit geldt ook voor de bewegingssensor, die overigens ook met een plakstrip komt.

Installatie

Als je de sets koopt, bijvoorbeeld een lamp met een bewegingssensor of een lamp met een dimmer (afstandsbediening), dan is de installatie kinderlijk eenvoudig. Je plaatst de lamp in de fitting en je kunt aan de slag want de twee producten zijn al gekoppeld. Je hebt hier de app niet voor nodig, maar dan heb je geen toegang tot eigen kleurinstellingen, timers, etc. Puur met de accessoires zijn de lampen prima te bedienen, al is het dus met beperktere mogelijkheden. Wil je een extra lamp aan een sensor of afstandsbediening hangen dan is er een fysieke handeling nodig. Je draait de lamp in de fitting, zet de lamp aan en houdt de pairing-knop op de accessoire (houd deze op 5cm afstand van de lamp) enkele seconden ingedrukt totdat de lamp reageert. Vervolgens zal ook de nieuwe lamp op de accessoire reageren. In tegenstelling tot Philips Hue is hier dus een fysieke handeling voor nodig, maar gelukkig een die zeer eenvoudig is.

Met bovenstaande heb je een mooi startpunt en kun je dus als beginnende gebruiker snel aan de slag, maar wil je nog meer mogelijkheden en flexibiliteit dan is de hub een vereiste. Deze zogenaamde gateway communiceert met de lampen en een app op je smartphone. De installatie van de hub is op papier ook eenvoudig; steek de hub in het stopcontact, sluit een netwerkkabel aan, download de Trådfri-app op je smartphone, scan de QR-code achterop de hub en je kunt aan de slag. De reeds geïnstalleerde lampen worden als het goed is direct herkend en dus kun je gaan spelen met de instellingen. Desgewenst kun je de lampen ook handmatig toevoegen.

Echter, onze app crashte bij het zoeken naar apparaten in het netwerk en dus moesten we handmatig de lampen en accessoires toevoegen. Dat had nogal wat voeten in de aarde want eigenlijk kwam het erop neer dat alles eerst gereset moest worden en je bij elke lamp en elk apparaat fysiek op een paar centimeter afstand moet pairen. Dus eerst moesten de afstandsbediening en bewegingssensor gereset worden, daarna moesten ze aan de gateway gekoppeld worden (je kunt lampen alleen toevoegen via een accessoire, dus niet direct als losse lamp) en daarna weer aan de lampen waar ze bij horen. Ook in dit proces zaten wat bugs; soms moest een accessoire drie keer gereset worden voordat deze werd herkend, en daarbij kregen we soms geen melding dat een lamp was toegevoegd waardoor we hopeloos bleven zoeken. De lamp bleek achter allang in de app te staan. Kortom, de installatie met de hub liep niet helemaal vloeiend, en als we het vergelijken met Hue dan is het toch een stuk complexer.

Een ander issue wat we tegenkwamen bij installatie is de afstand van de hub tot de eerste lamp die je koppelt. Wij hebben de hub op de derde verdieping staan en wilden beginnen met een lamp op de begane grond. Die afstand was voor het systeem iets te groot waardoor de lamp niet gevonden kon worden. Toen we begonnen met een lamp op de eerste verdieping en vervolgens een lamp koppelden op de begane grond werd de lamp wel gevonden. Dit komt omdat de lampen zelf ook als ‘repeater’ van het signaal dienen en dus het bereik van de gateway vergroten.

Bediening (app)

Maar, wanneer alles eenmaal gekoppeld en geordend is kun je aan de slag in de Trådfri-app, waar je overigens geen account voor hoeft aan te maken. Allereerst weer een bugje; nadat we alles gekoppeld hadden en de app weer eens wilden openen verscheen de melding dat we de ‘oude gateway’ niet meer konden gebruiken maar dat er wel een nieuwe gevonden was. Nou, dat leek ons zeer sterk en we hadden geen zin in een nieuw installatieproces. Na de app een paar keer geforceerd gesloten te hebben verdween de melding en verscheen gelukkig het gekoppelde systeem.

De app is een zeer simpele en netjes vormgegeven applicatie, met op het homescherm de ruimten die je aangemaakt hebt (bij installatie) en de daarin gekoppelde lampen. Je kunt via het homescherm de lampen compleet aanpassen. Zo is er een slider voor de helderheid en wanneer je op het gevulde rondje klikt kun je direct een sfeer (scene) selecteren of aanmaken. Klik je op het symbool van de lamp, dan kun je ook daar de helderheid wijzigen en de lamp in- of uitschakelen. Wat we wel missen is een aan- en uitknop op het homescherm.

Advertentie

Links bovenin de app vind je een menu waarmee je timers in kunt stellen, bijvoorbeeld voor wanneer je wakker wordt of wanneer je van huis gaat. Via een menu rechts bovenin kom je in de instellingen. Hier kun je de apparaten ordenen, namen (van lampen of ruimten) wijzigen en de software bijwerken. Ook kun je via dit menu stembediening via Google Assistant of Amazon Alexa inschakelen (momenteel alleen nog in het engels). Tot slot kun je via dit menu de IKEA-lampen integreren in Apple’s HomeKit. Dit is eenvoudig door via de Woning-app de code op de gateway te scannen. De lampen verschijnen daarna in de Woning-app en kunnen dus middels Siri en automatisering (Apple TV vereist) bediend worden.

De app biedt dus wat extra mogelijkheden ten opzichte van de afstandsbediening, waaronder het specifiek kiezen van kleuren, het instellen van timers en het zelf aanmaken van sferen voor de lampen. Ook kun je lampen zelf in groepen plaatsen en alles netjes ordenen op jouw manier. De witte lampen kunnen vanzelfsprekend alleen wittinten weergeven, de gekleurde lampen kunnen kleuren weergeven. Helaas krijg je maar een relatief klein aanbod aan kleuren te zien waar je uit kunt kiezen, wat toch jammer is. Er is geen kleurenwiel met alle kleuren van de regenboog beschikbaar.

Gebruik

Als alles eenmaal geïnstalleerd, gekoppeld en geordend is dan moet het natuurlijk ook fijn in het gebruik zijn. De app is in ieder geval eenvoudig en gebruiksvriendelijk, afgezien van wat bugs tijdens de installatie. Maar, zodra alles staat zijn de lampen perfect middels de afstandsbediening, sensor en app te bedienen. Hier en daar zit soms een kleine vertraging, wat alleen bij de bewegingssensor soms wat irritant is. Waar deze vertraging precies inzit is niet duidelijk want de reactietijd wisselt nogal.

Daarbij is zoals hierboven al genoemd het aantal kleuren waar je uit kunt kiezen niet groot en dat de lampen wel veel kleuren kunnen weergeven blijkt wel als je ze aan Hue koppelt (waarover hieronder meer). Wellicht kan dit via een software-update voor de app nog verbeterd worden. Ook ontbreekt buitenshuisbediening en geofencing. Met de eerste optie kun je ook als je weg van huis bent de lampen bedienen en met de tweede optie schakelen geselecteerde lampen automatisch in of uit wanneer je weg van huis gaat of thuiskomt. Beide opties zien we in de toekomst graag terug omdat ze daadwerkelijk een toegevoegde waarde hebben.

Waar we IKEA wel voor moeten prijzen is het toevoegen van nieuwe mogelijkheden en het ondersteunen van Philips Hue. Onder de nieuwe mogelijkheden vallen Apple’s HomeKit, Amazon Alexa en de Google Assistant. Je hebt dus tal van extra manieren om de lampen te bedienen, ook al zijn Alexa en de Google Assistant in Nederland nog niet echt bruikbaar omdat ze geen Nederlands spreken. Maar, IKEA denkt dus wel mee en wil je een optimale ervaring met meerdere keuzemogelijkheden bieden. Ook het feit dat je de lampen aan je Hue bridge kunt toevoegen is een belangrijke vooruitgang. Je kunt je Hue-systeem immers goedkoper uitbreiden of na het IKEA-systeem gebruikt te hebben dit uitbreiden met Hue.

Als we kijken naar de lichtkwaliteit dan valt op dat de IKEA-lampen iets minder helder zijn dan de Philips Hue-lampen. Het verschil is bij de gekleurde lamp ruim 200 lumen en dat valt wel op als je ze in dezelfde ruimte zet. Gebruik je de witte lamp dan is dit verschil niet aanwezig aangezien deze 1000 lumen aan helderheid biedt. Dat gezegd hebbende zijn de kleuren die weergegeven worden fraai en intens.

De accessoires, in ons geval de afstandsbediening en de bewegingssensor, doen hun werk prima. Ze werken goed, alleen is het jammer dat je de afstandsbediening niet zelf kunt instellen. Ik zou graag zelf bepalen door welke sferen gebladerd wordt met de afstandsbediening. Nu bepaalt IKEA dat en dat beperkt de mogelijkheden om je eigen sfeer te creëren.

Overigens geldt de bediening middels een sensor of afstandsbediening ook meteen voor de hele groep, zowel bij het dimmen als het kiezen van de kleur of het uitschakelen. Hierdoor kun je ook niet lekker met kleuren spelen binnen een groep als je de afstandsbediening gebruikt. De bewegingssensor is ook niet via de app in te stellen, maar achterop de sensor heb je de mogelijkheid om de werking bij een bepaalde hoeveelheid licht (bij benadering) en het aantal minuten dat de lampen aan moeten staan (bij benadering) in te stellen.

Smarthome-integratie

Een deel van de smarthome-integratie hebben we al besproken; de ondersteuning van Google Assistant, Amazon Alexa en Apple’s HomeKit. Het gebruik van deze platformen is eenvoudig. Zo hoef je voor integratie met HomeKit alleen maar de code op de gateway te scannen en je kunt aan de slag. Wanneer je overigens HomeKit gebruikt opent dit wel extra mogelijkheden die IKEA zelf niet biedt, waaronder de bediening buitenshuis (Apple TV vereist). Voor Alexa heeft IKEA een skill ontwikkeld die je via de Alexa-app installeert, waarna je de lampen in ruimten kunt plaatsen en middels stemcommando’s kunt bedienen.

Maar, het is dus ook mogelijk de IKEA Trådfri-lampen aan de Hue bridge toe te voegen, al zouden we dat niet direct aanraden als het niet noodzakelijk is. Je moet immers eerst alle lampen die je aan Hue wilt koppelen updaten naar de nieuwste firmware en daarna resetten. Vervolgens zet je de lamp uit, zoek je via de Hue-app naar nieuwe lampen en zet je tijdens dat proces de lamp die je toegevoegd wilt hebben weer aan. Zet wel al je Hue-lampen uit. Eenmaal gevonden wordt de Trådfri-lamp aan de Hue-app toegevoegd, wat voor Hue-gebruikers één systeem en meerdere kleur- en sfeermogelijkheden betekent. Echter, de accessoires van Trådfri kunnen niet aan Hue gekoppeld worden en zijn in dit geval dan ook niet meer bruikbaar. Daarbij reageert niet alles altijd even snel en soepel zodra je Trådfri met Hue gaat mengen. Soms blijven de Trådfri-lampen aanstaan terwijl je de lampen juist uitzet. Daarbij kun je de Trådfri-lampen niet in HomeKit gebruiken zodra ze aan Hue gekoppeld zijn, en tot slot kun je de lampen alleen updaten als ze aan de Trådfri-hub hangen waardoor je ze dus weer van Hue moet loskoppelen, aan de hub moet koppelen, moet resetten en aan Hue moet koppelen. Het werkt allemaal wel, maar soms is het ‘hit and mis’. Wil je er meer over lezen dan verwijzen we je naar deze pagina.

Conclusie

Al met al moeten we zeggen dat IKEA een simpel en goedkoop (eigenlijk goedkoper) alternatief voor Philips Hue biedt. Het Trådfri-systeem heeft nog wat haken en ogen maar die haken en ogen zien we vooral tijdens de installatie terug. Eenmaal geïnstalleerd werkt alles bijna vlekkeloos en kun je vanuit die basis je huis voorzien van slimme verlichting. Ja, er is zeker ruimte voor verbetering, waaronder het toevoegen van meer kleurmogelijkheden en het personaliseren van de afstandsbediening. Ook zien we graag een update van de app met simpelweg een aan- en uitknop op het homescherm, plus mogelijkheden voor geofencing en bediening buitenshuis terug. Trådfri is een prima systeem om kennis te maken met slimme verlichting en je kunt het zo slim maken als je zelf wilt want de app is niet eens noodzakelijk. Het prijsverschil met Hue is kijkend naar een starterset misschien niet heel groot maar zodra je gaat uitbreiden met losse lampen zul je met het systeem van IKEA een stuk goedkoper uitzijn. Hue zouden we willen omschrijven als een volwassen systeem met vele mogelijkheden voor de diegenen die definitief de overstap naar slimme verlichting willen maken en daar ook alles uit willen halen. Trådfri is een relatief betaalbaar instapsysteem om kennis met slimme verlichting te maken, en we hopen dat IKEA doorzet zodat we over een tijdje ook dit systeem volwassen en ‘bugvrij’ kunnen noemen.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Relatief betaalbaar (zeker als je gaan uitbreiden)
  • App is simpel en gebruiksvriendelijk
  • Zonder app is het plug and play

Minpunten
  • Met name de installatie met de hub gaat niet vlekkeloos

  • Hue-integratie niet aan te raden voor beginners
  • Geen geofencing en gebruik buitenshuis


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (9)

Edwin

Edwin
02 januari 2019 om 11:17

Bedankt voor jullie review, heel interessant, zelf heb ik Hue en nu ook TRÅDFRI. Ja inderdaad goedkoper alternatief en werkt goed.
Wel heel belangrijk minpunt wat ik in jullie review als minpunt mis is de terugkoppeling op de app van de status van je lamp of apparaat. Bijvoorbeeld indien ik de TRÅDFR lamp zonder stroom zet kan ik dit in de TRÅDFRI APP niet zien, idem indien ik de lamp met de afstandsbediening bedien wordt de status niet in de TRÅDFRI APP geupdate.

Kortom dit vindt ik heel belangrijk minpunt ten opzichte van de Hue welke wel terugkoppeling van de status heeft en wat nog heel goed werkt ook.

Ander belangrijk minpunt is dat je op afstand dus buiten het lokale (huis) WIFI netwerk geen bediening meer kan doen met de TRÅDFRI APP. Met de Hue APP is dit wel mogelijk.

Lijkt mij van belang dat deze verschillen in beeld zijn vooraf een keuze te maken. Zo nog enkele andere kleinere min en pluspunten. Pluspunt is bijvoorbeeld dat TRÅDFRI een Inplugschakelaar heeft en dus elk apparaat te bedienen is met zelfde APP. Hue mist dit nog, mogelijk kwestie van tijd.

Inloggen
Paul

Paul
10 november 2019 om 19:01

IK heb je review met belangstelling gelezen. Ik ben op zoek naar een soort forum voor allerlei vragen over de tradfri. Zo ben ik op zoek naar mogelijkheden om een schakeling te maken op basis van zonsondergang met iOs.

Inloggen
Jesse

Jesse
11 februari 2020 om 17:11

Hier ben ik ook zeer benieuwd naar, ben je al wat verder in dit onderzoek?
Daarnaast ben ik bijvoorbeeld ook benieuwd of Geofencing wel mogelijk is als de lampen aan Apple HomeKit zijn gekoppeld. Plus wat doen de lampen op de lange termijn, werkt dit nog naar behoren na een x aantal maanden?

Inloggen
Geert

Geert
13 februari 2020 om 21:27

Ik heb voor twee weken ikea tradfri geinstalleerd. Ik kan iedereen aan raden dit produkt niet te kopen. De app zit regelmatig de lampen niet moet je alles weer op nieuw installeren, de app wil niet updaten. Ik heb dit nu al 5 keer gedaan. Ga toch maar over op de hue lampen van philips. wat ik ook een nadeel van ikea vind dat als je klachten hebt terug moet naar de winkel ( dit is dan weer 25 km rijden) ze zijn via mail niet te bereiken.
Mijn conclusie slecht produkt

Inloggen
Pierre

Pierre
09 maart 2020 om 08:24

Dat Tradfri de werkelijke status van de lampen niet goede weergeeft is bekend. Hopelijk wordt

Inloggen
Pierre

Pierre
09 maart 2020 om 08:39

Nadat ik aanvankelijk een paar Tradfri lampen rechstreeks via mijn Domoticz installatie en PiZigate heb bestuurd, heb ik echter toch maar besloten om de Ikea Gateway te installeren, niet in de laatste plaats omdat dit op een eenvoudige manier Nederlandstalige spraakbesturing via de Google Assistant mogelijk maakt. Wel zo prettig voor mijn huisgenoten. Via de API van de gateway kan ik de lampen ook vanuit Domoticz bedienen. De Ikea app gebruik ik alleen nog om nieuwe onderdelen te installeren. Geautomatiseerde en handmatige besturing (zowel binnen- als buitenshuis) werkt probleemloos via Domoticz.

Dat Tradfri de werkelijke status van de lampen niet goed weergeeft, is overigens bekend. Hopelijk wordt dit in een van de volgende updates verbeterd, want het is in een volwaardig smarthome toch echt wel nuttig om te kunnen zien of een lamp brandt of niet. En aan de hand daarvan andere acties te kunnen triggeren.

En tot slot: via de Ikea website kun je ook support vragen stellen, waarop je via e-mail antwoord krijgt!

Inloggen
Bart

Bart
22 mei 2020 om 15:18

Als je van ellende houd dan moet je tradfri gebruiken. Batterij van de afstandsbedieding leeg? Dan zijn alle lampen uit de hub verdwenen. De app gebruiken om lampen te sorteren op de iPhone 11? Vergeet het maar, dat werkt niet. Een lamp die niet meer gevonden word, die komt ook nooit meer terug.
Zelden zo’n onaf en gebruikersonvriendelijk product gezien als die rommel van IKEA. Dan maar tientjes meer neerleggen voor Philips Hue maar dan weet je dat het werkt.
Dit was 1x tradri en nu dus NOOIT meer.

Inloggen
M

M
16 juli 2020 om 19:49

Mijn schakeling voor de trap werkt niet met 2 bewegingsmelders (voor boven en onder) icm de smart plug. Kan maar 1 werkend krijgen. Wil ik de andere aanmelden dan werkt deze wel, maar die ander niet meer. Met de bridge werkt het aanmelden ook niet geweldig. Beide bewegingsmelders wordt aan een nieuwe “kamer” apart toegevoegd. Bewegingsmelders naar 1 kamer verplaatsen gaat niet, zodat ze samen in 1 kamer staan. De Tradfri app is niet af. Voor mij geen Ikea domotica. Wel goedkoop als je niet veel vraagt van je systeem.

Inloggen
Ria

Ria
02 september 2020 om 14:16

Zelf heb ik het merendeel Hue geïnstalleerd maar ivm de prijs tocu 2 Tradfri color gekocht. Zelf gebruik ik spraak met siri om de lampen te bedienen en ik wilst al dat dit met siri (nog) niet werkt, wel met google home. Dat dus buiten beschouwing gelaten vind ik de Tradfri erg luid. Ze maken een irritante bromtoon als ze aan staan en hoe feller de lamp hoe harder de brom. Voor mij ook een reden om deze lampen zsm te vervangen voor Hue en nooit meer aan Ikea lampen beginnen (de smart dan)

Inloggen
Paul

Paul
07 januari 2021 om 11:59

Ah, dit was de informatie die ik zocht. Het geluid dat deze dingen produceren.
Ze lijken mij dan niet geschikt als dimbare lamp naast het bed. Dat is iets waar ik mij nu ook al over irriteer met mijn huidige dimbare lamp (van IKEA). Ze brommen irritant hard.

Inloggen
Trudy

Trudy
05 februari 2021 om 18:24

Heel fijn als het werkt maar te vaak wordt “de verbindingshub niet gevonden’ op de telefoon. Dit kan zomaar een paar dagen duren voordat hij het weer doet. Waarom? Geen idee maart heel irritant.
Soms vallen ook ineens lampen uit. Waarom? Geen idee.

Ik zou achteraf voor een (duurdere) beter werkend systeem kiezen.

Inloggen
Kim

Kim
12 april 2021 om 18:21

Ik heb de lamp aangeschaft voor in een caravan, waar vaak weinig tot geen lichtschakelaars zitten. Daarom leek dit een goed alternatief. Maar nu werkt het niet.
Weet iemand wat ik kan doen? Want de lamp zou toch ook moeten werken bij een model waar geen schakelaar aanwezig is?

Groeten,
Kim

Inloggen