Review: Nanoleaf Smart Holiday String Lights – Kerstmis met Nanoleaf

12 november 2023 + 10 minuten 0 Reacties
Nanoleaf Smart Holiday String Lights
FWD award

Voor je het weet is het alweer tijd voor de feestdagen. Nanoleaf is er dit jaar ook klaar voor met de nieuwe Nanoleaf Smart Holiday String Lights.

Voor je het weet zitten we weer massaal te gourmetten eind december. De hoogste tijd om het huis weer in de juiste kerstsfeer te brengen. De afgelopen jaren hebben we verschillende producten gezien op het gebied van slimme kerstverlichting, zoals de Philips Hue Festavia, LSC Smart Connect Smart Lights en de Lidl Smart Home kerstverlichting. Dit keer is het de beurt aan Nanoleaf. Weet de bekende fabrikant van de led-lichtpanelen hetzelfde Nanoleaf-sausje naar de Nanoleaf Smart Holiday String Lights te brengen? We gaan het uitzoeken in deze review.

Dit zijn de Nanoleaf Smart Holiday String Lights

Bij Nanoleaf denk je direct aan je eigen ontwerp. De led-lichtpanelen van het bedrijf, zoals de Nanoleaf Lines of de Nanoleaf Canvas, kun je in de vorm plaatsen zoals jij dat wil en ook kun je met allerlei te downloaden effecten en scenes de ideale sfeer in huis halen. Ook heb je vaak de mogelijkheid om je eigen lichteffecten te maken in de Nanoleaf-app. We zijn dan ook heel benieuwd of ditzelfde Nanoleaf-sausje ook bij de Smart Holiday String Lights te vinden is. Het begint al goed. De feestverlichting komt met 250 individuele ledjes, is twintig meter lang en kan meer dan 16 miljoen kleuren weergeven. Het grote voordeel is dat je de lichtslang zowel binnen in je kerstboom als buiten kunt gebruiken. Enigszins oppassen buiten is wel aan te raden met IP44 waarmee de lampjes spatwaterdicht zijn.

Je bedient de lichtslang via de Nanoleaf-app en je hebt volop keuze uit voorgeprogrammeerde scenes. Kies uit 9 speciale Scenes voor de feestdagen zoals Holiday Magic of Crackling Fireplace of ga zelf aan de slag om leuke lichtscenes te maken. De lichtslang zelf is een gradient lichtslang en dat betekent dat er meerdere kleuren tegelijk weergegeven kunnen worden. Kleuren kunnen dus ook in elkaar over lopen. Synchroniseren met je favoriete kerstmuziek kan ook dankzij de Rhythm Music Visualizer, waarbij de lichten automatisch meekleuren op de maat van de muziek. Screen Mirror is ook terug, waarbij de kleur van het tv-scherm of je monitor overgebracht kan worden naar de Smart Holiday String Lights. Leuk in combinatie met de Nanoleaf 4D en Sync+-functie om ook je favoriete kerstfilms op te leuken.

Tot slot is het belangrijk om te weten dat dit de eerste slimme kerstverlichting is dat werkt met de nieuwe smarthomestandaard Matter. Je kunt ze bedienen via wifi, bluetooth en Matter over Wi-Fi. De Nanoleaf Essentials Smart Holiday String Lights is per direct verkrijgbaar voor 119,99 euro. Kijk voor meer informatie op de website van Nanoleaf.

Installatie en design

Twintig meter aan kerstverlichting. Als dat eenmaal in de knoop zit ben je absoluut niet blij en het is dan ook één van de grootste ergernissen bij het opzetten van de kerstboom. Gelukkig zit de Nanoleaf Smart Holiday String Lights keurig verpakt in de doos en kun je meteen van start gaan. Je hebt twee stapels van allebei tien meter (wel aan elkaar, maar dit werkt ideaal) tot je beschikking, een controller met een aan/uit-knop en een stekker. Je ziet al meteen dat deze stekker ook geschikt is voor buiten dankzij het robuuste uiterlijk. Je hebt een forse buitenstekker en de verbinding tussen kabel en stekker is met een draaidop nog verder ‘waterproof’ te maken, alhoewel deze lichtslang dankzij IP44 natuurlijk niet de meest extreme weersituaties weet te overleven. We zetten voor deze review alvast de kerstboom op om de verlichting goed uit te kunnen testen en hangen de lampjes in de boom.

Deze kerstlampjes van Nanoleaf ondersteunen de nieuwe smarthomestandaard Matter, maar dan Matter-over-Wi-Fi, iets wat we nog niet eerder tegen zijn gekomen. De Nanoleaf Essentials-lampen bijvoorbeeld werkten via Matter-over-Thread, waarbij we de Google Nest Hub als Thread Border Router gebruiken. Helaas krijgen we het dit keer niet direct aan de praat. We steken de stekker in het stopcontact en pakken de Nanoleaf-app er bij. Deze app is beschikbaar in de Play Store (Android) en App Store (iOS). Voordat het echter zover is treedt Matter al in werking. Er verschijnt een pop-up op je telefoon om de QR-code te scannen en je kunt daarna kiezen via welk platform (in ons geval Smartlife (Tuya), Amazon Alexa of Google Home, want die zijn geïnstalleerd op de smartphone ) je de kerstlampjes gaat gebruiken. We kiezen Google Home, maar vervolgens lukt de laatste stap niet om de lampjes daadwerkelijk te bedienen. We wisselen nog eens van wifi-netwerk, maar nee. De lampjes verbinden niet met Google Home via Matter-over-Wi-Fi. We pakken de Nanoleaf-app er zelf maar bij en dat gaat gelukkig direct soepel. Na installatie in de Nanoleaf-app krijg je ook via die app de vraag om te verbinden via Matter. We selecteren wederom Google Home, maar opnieuw weten we geen verbinding te maken. We laten Matter even voor wat het is en gaan eerst verder met de Nanoleaf-app.

Nanoleaf-app

De Nanoleaf-app kennen we inmiddels vrij goed door eerder geteste producten als de Nanoleaf Canvas, Lines, Essentials-lampen en recent de Nanoleaf 4D TV. Je hebt een thuisscherm waar je kamers kunt maken en hier vervolgens producten in kunt indelen. Je kunt op het pictogram klikken om de Smart Holiday String Lights aan of uit te zetten. Klik je even verder, dan krijg je meer opties beschikbaar, waaronder kleur en animaties. Je hebt standaard negen verschillende animaties tot je beschikking, maar niet getreurd, want dit is Nanoleaf en dus heb je de hele database ook tot je beschikking. Je kunt zoeken naar lichteffecten gemaakt door Nanoleaf zelf en door andere gebruikers en deze met één druk op de knop downloaden naar de Nanoleaf Smart Holiday String Lights. Die negen lichteffecten neem je dus met een korreltje zout, want het zijn er werkelijk waar duizenden. En het maakt niet uit welke je kiest. Je favoriete lichteffecten voor je andere Nanoleaf-producten kun je ook gewoon bij deze kerstverlichting gebruiken. De mogelijkheden zijn daardoor eindeloos, van disco-effecten tot niet bewegende gekozen kleuren en van statig witlicht tot bewegen op muziek. Kies uit de database of maak de lichteffecten gewoon zelf, want ook dat is een fluitje van een cent binnen de app.

Iets wat we nog niet eerder tegen zijn gekomen is het ‘Magic Word’. Typ gewoon random een woord in en de Nanoleaf-app probeert dat woord te herkennen en er kleuren en effecten bij te verzinnen. Dat werkt best aardig, alhoewel niet elk woord even goed van lichteffecten voorzien wordt. Typen we ‘Sunset Dawn’ (rood/geel) of ‘Blue Lagoon’ (wit/blauw), dan krijg je inderdaad kleuren die daar bij passen. ‘Yellow Submarine’ gaf mij echt een The Beatles-sfeer met geel, wit en blauw. Bij ‘Star Wars’ konden we niet helemaal herkennen waarom we vooral naar wit zaten te kijken. Gelukkig kun je direct de kleuren aanpassen of een ander woord typen. Het is een leuke extra waarmee je snel de sfeer in huis kunt veranderen.

In gebruik

Je hebt de beschikking over 250 lampjes op 20 meter en dus is deze lichtslang ‘rijk’ gevuld. Je hebt geen kale kerstboom met hier en daar een lampje, maar echt een feestelijk geheel. Het zijn ook geen kwetsbare lampjes. Ze zien er stevig uit en kunnen tegen een stootje. Laat je ze per ongeluk vallen (of heb je een enthousiaste kat die de kerstboom omver trekt) dan is het niet meteen einde verhaal. Je zet de lampjes makkelijk aan of uit via de app, maar kunt dit ook via een schema doen. Desgewenst kun je ook de controller gebruiken en er even met je voet op drukken, maar door het relatief korte snoer tussen controller en stekker hangt de controller hier ergens halverwege de muur. Dat korte snoer is bij stopcontacten die halverwege de muur zitten dus wel een nadeel. We hebben hier echter met een slim product te maken, dus via de app zet je de lampjes ook snel aan. De kleuren zijn echt ‘op z’n Nanoleafs’. Lekker verzadigd en helder genoeg.

Via de app hebben we al snel meerdere lichteffecten gedownload en ook een poging gedaan om zelf een effect te maken. Dat laatste gaat relatief makkelijk, maar je moet er wel even de tijd voor nemen. Belangrijk is de snelheid. We hoeven geen disco-effecten rond de kerstboom, maar kleuren die rustig in elkaar overlopen. Gelukkig pas je dat gemakkelijk aan, ook bij effecten die je hebt gedownload. Wie dat wil kan de Screen Mirror-functie (kleuren op het scherm worden gespiegeld naar de Nanoleaf Smart Holiday String Lights) of de Rhythm-functie (lampjes bewegen op muziek) ook gebruiken. De eerste functie lijkt echt voor gamers gemaakt te zijn om de gamekamer mee te laten kleuren met de actie op het scherm. Ook kun je het als een soort extra Ambilight-functie zien, helemaal in combinatie met de Nanoleaf 4D. Zet je je favoriete muziek op en kies je een effect met ondersteuning voor de Rhythm-functie? Dan bewegen de lampjes mee op de muziek. Beide zijn leuk om een keer te proberen, maar persoonlijk zijn het geen functies die ik vaak zal gebruiken. Wellicht is dat voor jou anders, want het werkt wel goed.

We hebben wederom geprobeerd om Matter aan de praat te krijgen. En dit keer lukte het wel! Er bleek ineens een firmware-update beschikbaar en daarna was het een fluitje van een cent om de kerstlampjes aan Google Home toe te voegen via ‘Connect with Matter’ in de Nanoleaf-app. Dit is de eerste keer dat we met Matter-over-Wi-Fi aan de slag gingen. De vorige Nanoleaf-producten werkten via Matter-over-Thread. Alhoewel we daar ook wat problemen hebben gehad kregen we het uiteindelijk wel aan de praat. De nieuwe smarthomestandaard Matter blijft een gebruiksaanwijzing hebben. We hebben het ook niet bij ieder product met ondersteuning voor Matter altijd aan de praat gekregen. Dit keer gelukkig uiteindelijk wel. Lukt het niet? Dan is het ook geen ramp. Je kunt deze kerstlampjes gewoon volledig bedienen vanuit de Nanoleaf-app. Dat werkt allemaal prima. Naast Matter (of beter gezegd via Matter) is er ook ondersteuning voor Apple Home, Google Home en Amazon Alexa.

Conclusie

De Nanoleaf Smart Holiday String Lights behoren tot de absolute top als het gaat om slimme kerstverlichting. Dit komt met name doordat de mogelijkheden echt eindeloos zijn. Je zit niet vast aan voorgeprogrammeerde lichteffecten, maar kunt ze zelf downloaden uit de enorme database van Nanoleaf of ze volledig zelf gaan maken via de app. We geven er de voorkeur aan om de lampjes binnen te gebruiken in de kerstboom of een andere plek in huis, maar wie dat wil kan ze ook buiten gebruiken. Let alleen op IP44, ze zijn daarmee wel spatwaterdicht, maar het is een beetje aan de karige kant. Onder een afdakje, veranda of een andere beschutte plek gaat echter wel prima werken. Qua functies kunnen we echter heel duidelijk zijn. Dankzij eindeloze mogelijkheden op het gebied van licht, kleur, effect en snelheid kun je altijd de gewenste kerstsfeer kiezen met de Nanoleaf Smart Holiday Light Strings.

8.5
Nanoleaf Smart Holiday String Lights-3
FWD award

Beoordeling
Nanoleaf Smart Holiday String Lights

Pluspunten
  • Fijne kleuren
  • Stevig gebouwd
  • Veel lampjes (250) op 20 meter
  • Maak je eigen lichteffecten
  • Eindeloze mogelijkheden
Minpunten
  • Snoer van controller naar stekker beetje kort
  • IP44 is aan de magere kant
  • Vrij prijzig

Beoordeling Nanoleaf Smart Holiday String Lights

De Nanoleaf Smart Holiday String Lights behoren tot de absolute top als het gaat om slimme kerstverlichting. Dit komt met name doordat de mogelijkheden echt eindeloos zijn. Je zit niet vast aan voorgeprogrammeerde lichteffecten, maar kunt ze zelf downloaden uit de enorme database van Nanoleaf of ze volledig zelf gaan maken via de app. We geven er de voorkeur aan om de lampjes binnen te gebruiken in de kerstboom of een andere plek in huis, maar wie dat wil kan ze ook buiten gebruiken. Let alleen op IP44, ze zijn daarmee wel spatwaterdicht, maar het is een beetje aan de karige kant. Onder een afdakje, veranda of een andere beschutte plek gaat echter wel prima werken. Qua functies kunnen we echter heel duidelijk zijn. Dankzij eindeloze mogelijkheden op het gebied van licht, kleur, effect en snelheid kun je altijd de gewenste kerstsfeer kiezen met de Nanoleaf Smart Holiday Light Strings.

Reacties (0)