Tuya: de smarthomegigant achter de schermen wordt steeds groter

19 april 2020 + 10 minuten 2 Reacties
Tuya-3

Steeds meer producten werken via het Tuya-platform, maar wat is Tuya precies? En wist je dat je zelf ook een smarthome-serie kunt maken? In dit artikel duiken we dieper in op het Tuya-platform.

Bij de naam Tuya gaat waarschijnlijk niet direct een belletje rinkelen. Toch heeft het Amerikaans-Chinees bedrijf met het Tuya Smart IoT Platform een zeer grote vinger in de pap als het gaat om smarthome-oplossingen. Bekende smarthome-producten van LSC Smart Connect (Action), Woox, Marmitek, Archos, TCL, Energizer en tal van andere fabrikanten werken via Tuya. Wat is het Tuya-platform precies? In dit artikel duiken we in op deze grote speler op de IoT-markt.

Groot smarthome-platform

Tuya is een Amerikaans-Chinees bedrijf en is opgericht door ex-medewerkers van Alibaba. Alibaba ken je onder andere van Aliexpress en de Alibaba Cloud. Het groepje ex-medewerkers had dus voldoende ervaring met een dergelijk groot platform en de stap werd dan ook gezet naar een eigen bedrijf. Tuya bestaat nog maar enkele jaren, maar heeft inmiddels kantoren in de Verenigde Staten, Duitsland, India, Japan en China. Tuya stelt fabrikanten in staat om in slechts een paar stappen een smarthome-oplossing te ontwikkelen en heeft op dit moment 180.000 klanten in 190 verschillende landen. Volgens het bedrijf zijn er op dit moment 90.000 Tuya-enabled producten in meer dan 500 verschillende productcategorieën. Hiermee is Tuya hard op weg om één van de grootste smarthome-platformen ter wereld te worden.

Tuya maakt zelf geen smarthome-producten, maar zorgt voor de achterliggende techniek en het cloudverkeer via het 4A IoT Platform. Het levert hardwaretoegang tot netwerkmodules, de achterliggende cloud en software om je eigen app te ontwikkelen. Tuya is echter wel veel meer dan dat. Sterker nog, iedereen kan via Tuya een eigen smarthome-lijn beginnen. Het bedrijf werkt samen met 3000 fabrikanten (veelal Chinese bedrijven) waarmee je via het achterliggende platform direct in zee kunt gaan om je eigen serie producten op te zetten.

Advertentie

Zelf je eigen smarthome-lijn opzetten

Een eigen smarthome-lijn opzetten is eigenlijk vrij eenvoudig via Tuya en gaat in vier verschillende stappen nadat je een account hebt aangemaakt via de website van Tuya (klik rechtsboven op Platform login en daarna op signup). Ben je nieuwsgierig naar hoe het in z’n werk gaat? Meld je dan gewoon eens aan om de eerste stappen te doorlopen. Aanmelden is gratis en behalve je e-mailadres deel je tijdens dit beginproces geen andere persoonlijke informatie.

Stap 1 is het ontwikkelen van het product. Je krijgt een enorme database met verschillende producten te zien, variërend van slimme schakelaars en slimme verlichting tot aan keukenapparatuur als koffiemachines, ovens en waterkokers. Ook weegschalen, bloeddrukmeters tot complete slimme loopbanden voor je eigen sportschool kun je selecteren. Vervolgens selecteer je de slimme functies waar dit apparaat over moet beschikken. Bij stap twee duik je in het productieproces, geef je aan hoeveel je wilt produceren en ga je verder in op het contract. Stap drie is vervolgens de app.

Bij de app hoef je geen eigen app te maken. Je kunt kiezen voor het gebruiken van de bekendere apps Tuya Smart of Smart Life, je kunt een eigen white label-app laten ontwikkelen of helemaal een eigen app maken met de software development kit van Tuya. Als laatste stap heb je Analyze and Operate, waarbij je de statistieken kunt bijhouden en klanten kunt bedienen. Het lijkt allemaal te makkelijk om waar te zijn, maar tijdens het schrijven van dit artikel heb ik zelf een deel van het proces doorlopen met een zelfgemaakte slimme koffiemachine. En over het algemeen is het inderdaad zo makkelijk als ik hier heb beschreven.

Je kunt binnen no-time je eigen smarthome-serie opzetten via het Tuya-platform. Kies je voor een White Label-app (dezelfde app als Tuya Smart of Smart Life, maar dan met je eigen logo erboven), dan is het prototype binnen één dag klaar. Ga je verder met het produceren van je zelfgekozen producten, dan belooft Tuya dat deze massaproductie binnen vijftien dagen gerealiseerd is. Uiteraard biedt Tuya veel meer mogelijkheden dan deze ietwat simplistische uitleg, maar het toont wel de kracht van het bedrijf aan. Iedereen kan ‘eigen’ producten laten ontwikkelen. En dat is dan ook de reden dat nieuwe producten die werken via Tuya als paddenstoelen uit de grond springen en veel bedrijven massaal inspringen op de ‘Tuya-train’.

Standaardopties of eigen producten

Je kunt dus alle opties op standaard zetten, maar voor de ietwat serieuzere bedrijven kun je gelukkig ook veel zelf doen. Je kunt je eigen hardware meenemen en volledig je eigen software maken met de softwarekit van Tuya. Zo krijgen je smarthome-producten toch veel meer een eigen gezicht. De mogelijkheden voor bedrijven zijn dus enorm groot. Tuya brengt bedrijven die elkaar nodig hebben nader tot elkaar en levert zelf de achterliggende technologie. Ieder bedrijf kiest vervolgens zelf de eigen implementatie (hardware en/of software) om producten werkende met het Tuya-platform uit te brengen.

Bij sommige bedrijven met producten die werken via Tuya zie je dan ook dat zowel de hardware als de software erg op elkaar lijken in vergelijking met andere concurrenten. Kies producten uit de database van Tuya, zet je eigen logo in de White Label-app en je bent klaar. Dit is een slimme keuze als je als één van de eerste bedrijven hiermee van start kon gaan, maar inmiddels zijn er zoveel verschillende bedrijven die van deze optie gebruikmaken dat het nu niet meer lukt om je te onderscheiden.

Het is nu de tijd om een volledige eigen draai aan het geheel te geven, waardoor het een echt uniek product lijkt te zijn. Bouw je eigen app met de software development kit en neem indien mogelijk je eigen hardware mee. Welke optie bedrijven ook kiezen. Allemaal hebben ze gemeen dat ze draaien op het Tuya-platform. De meeste producten die Tuya-enabled zijn werken via wifi, maar het bedrijf biedt ook oplossingen voor Zigbee, Bluetooth en GPRS.

White Label-app

Kies je voor een White Label-app, dan krijg je in feite een kopie van de Tuya Smart- of Smart Life-app, maar dan met je eigen logootje erbij. Kijk bijvoorbeeld naar de smarthome-serie van LSC Smart Connect, dat verkrijgbaar is bij winkelketen Action. Je hoeft hier eigenlijk de LSC Smart Connect-app helemaal niet te gebruiken, maar kunt ook gewoon de Tuya Smart- of Smart Life-app gebruiken. Dit geldt eigenlijk voor veel meer producten die Tuya-enabled zijn. Je zit niet vast aan één merk of één app. Producten van verschillende fabrikanten zijn vaak onderling met elkaar te gebruiken, waarbij je maar één app naar voorkeur hoeft te kiezen. Dit is voor consumenten gelijk een groot voordeel, want je zit maar vast aan één app, ondanks dat je wellicht producten van verschillende fabrikanten gebruikt. En het voordeel is dat de producten van Tuya ook gemakkelijk via je favoriete spraakassistent te gebruiken zijn.

Tuya is een blijvertje

Het Tuya Smart IoT Platform bestaat uit ingebedde netwerkmodules waar andere fabrikanten producten als lampen, schakelaars, camera’s en andere producten mee kunnen maken. Feitelijk kan iedereen een licentie kopen en een branded-app bij Tuya laten maken. Tuya levert de software en de achterliggende cloud. Je vinkt gewoon de optie aan die je wilt hebben en enige tijd later is je product klaar. Wil je echter wel een uniek product, dan kun je ook aan de slag met je eigen hardware en software die je kunt maken met de software development kit die Tuya aan klanten biedt.

Privacy en beveiliging

Tuya is echter grotendeels een Chinees bedrijf, dus hoe zit het met de privacy? Voordat je een product van Tuya gebruikt krijg je een privacy policy te zien. Veel informatie zul je hier echter niet uit halen, want behalve ‘We gaan je gegevens niet misbruiken’ zul je er niet veel informatie in vinden. Je stuurt echter je gegevens wel door naar China. Aan de andere kant sturen we veel van onze gegevens ook door naar de Verenigde Staten (Google, Microsoft, Facebook etc.) en daar denken we vaak niet eens bij na. Nu is Tuya niet één of ander vaag Chinees bedrijf, maar een grote wereldwijde speler. Er zijn geen verhalen bekend van misbruik bij Tuya, dus je zult zelf moeten beslissen in hoeverre je dit een probleem vindt. Vertrouw je het toch niet helemaal, dan kan de geavanceerde gebruiker de slimme producten die via Tuya werken vaak ook zelf flashen, zodat je ze bijvoorbeeld met Home Assistant kunt gebruiken.

Advertentie

Blijf uniek

Diverse fabrikanten in binnen- en buitenland werken aan nieuwe smarthome-producten die werken via dit alsmaar groter wordende platform. De mogelijkheid om producten onderling met elkaar te laten werken via één app, de mogelijkheden voor fabrikanten om zelf (hardware en/of software) te leveren, maar dit ook via Tuya kan laten doen en de veelal betaalbare producten voor consumenten zullen ervoor zorgen dat we de komende tijd dan ook nog veel meer gaan horen van Tuya. Wel ben ik bang voor oververzadiging van de markt. Bijna iedere week zien we nieuwe producten van bedrijven via Tuya lanceren (al dan niet met eigen hardware en/of software). Nu al kun je eigenlijk niet meer aankomen met de standaard White Label-app. Tuya is een blijvertje, maar zorg er dan als fabrikant wel voor dat je je eigen draai aan het geheel geeft. Daar heeft de consument tenslotte ook alleen maar profijt van.

Meer informatie

Wil je meer weten over de producten die werken via Tuya? Wij hebben de afgelopen tijd LSC Smart Connect van de Action en enkele producten van Woox getest. Lees de review van LSC Smart Connect en de review van het slimme stekkerblok, twee camera’s en de slimme lamp van Woox. We verwachten de komende tijd meer producten die Tuya-enabled zijn te testen. Lees ook eens Tips & Advies voor meer informatie over smarthome.

Reacties (2)