Review: Kruidvat Smart Home – verlichting, alarm en camera’s

11 december 2020 + 10 minuten 10 Reacties
Kruidvat Smart Home

In deze review gaan we aan de slag met de complete collectie Kruidvat Smart Home met enkele unieke producten die je niet in de Tuya-collecties van de andere winkelketens zult vinden.

Na Action, HEMA en Lidl is het tijd om te kijken naar de collectie smarthome-producten van de vierde winkelketen die onlangs gelanceerd zijn. Dit keer kijken we naar de collectie van Kruidvat die onder de naam Kruidvat Smart Home in de drogisterijketen en online op de website te koop is. Weet de Kruidvat te verrassen of is het toch weer gelijkwaardig aan de collectie van de andere winkels? Je leest het in deze review.

Wat is het?

Alhoewel de collectie van Kruidvat wellicht de minste aandacht in de media heeft gekregen, is het wel gelijk de grootste collectie van allemaal met een aantal verrassende producten die je niet bij de andere winkelketens vindt. Naast een grote collectie aan slimme lampen met grote fitting (E27), kleine fitting (E14) en spotjes (GU10) vinden we ook diverse filamentlampen in de collectie. Een afstandsbediening en slimme stekker mogen natuurlijk ook niet ontbreken. Naast de reguliere slimme stekker (smart plug) vinden we ook een smart dual plug met twee contactpunten in het assortiment terug. Ook is er veel aandacht uitgegaan naar het assortiment met slimme beveiligingsproducten. Denk hierbij aan een bewegingssensor, deur- en raamsensor, alarm, videodeurbel en twee beveiligingscamera’s. Het is een behoorlijk compleet pakket waarmee je zowel met verlichting, een alarmsysteem en beveiligingscamera’s aan de slag kunt. Waar de producten van HEMA en Action van het bedrijf Electro Cirkel Retail BV komen, daar komen de producten van Kruidvat van iStarworld. De overeenkomsten zijn dan ook iets minder groot, alhoewel het achterliggende platform natuurlijk hetzelfde is.

Ook de producten van Kruidvat werken via het Tuya-platform en het wifi-protocol (enkel 2.4 GHz). Je hebt dus geen hub nodig, maar kunt alle producten direct op je wifi-netwerk aansluiten. Uiteraard zijn ook dezelfde nadelen weer van toepassingen. Het wifi-protocol kost meer energie en je standaard router van je provider zal de complete collectie al snel niet meer goed kunnen verwerken.

Advertentie

Het installeren van de producten gaat behoorlijk vlot. Steek een lamp in een armatuur, de lamp gaat knipperen, druk op de app op het plusje, kies je product, voer je wifi-netwerk en wachtwoord in en je bent klaar. Kruidvat heeft een eigen app genaamd ‘Kruidvat Smart Home’ dat op het eerste gezicht wederom lijkt op de standaard app van Tuya, maar dan met enkele kleine aanpassingen. Over Tuya is al veel geschreven. Wie het allemaal nog eens rustig na wilt lezen verwijs ik graag door naar het artikel Tuya: De smarthomegigant achter de schermen wordt steeds groter.

In deze collectie van Kruidvat vallen met name de Smart Dual Plug, de 360 graden beveiligingscamera die mensen blijft volgen en de behoorlijk goedkope videodeurbel op. De hoogste tijd om de collectie onder de loep te nemen.

Slimme lampen

Alle soorten slimme lampen die je mag verwachten zijn bij Kruidvat Smart Home te vinden. Witte lampen, kleurenlampen en filamentlampen met grote fitting en kleine fitting. Ook de GU10-spotjes vinden we terug in de collectie en uiteraard kun je het geheel met een afstandsbediening in- en uitschakelen of kiezen voor besturing via de app. Je kunt de kleuren aanpassen, de helderheid verhogen of verlagen of kiezen voor scenes. Prijzen beginnen bij 3,99 voor de witte slimme lamp. Een standaard kleurenlamp kost 7,49 euro. De afgelopen tijd is deze kleurenlamp al regelmatig in de aanbieding geweest voor 3,99, waarmee de Kruidvat tijdens deze aanbieding de goedkoopste optie is van alle winkelketens.

In het testblokje hebben we de Kruidvat-lamp (links) vergeleken met die van Hema (midden) en Action (rechts). Wat ten eerste opvalt is dat de behuizing van Hema en Kruidvat identiek is. Intern zijn ze echter wel anders. De lamp van Kruidvat geeft verreweg het koudste licht, de Hema zit er tussenin en de lamp van LSC Smart Connect geeft op de koudste stand de warmste tonen. Zetten we de schuif helemaal naar de warmste wittinten, dan is zoals verwacht de lamp van Action het warmst, de Hema zit daar tussenin en de lamp van Kruidvat heeft wel erg veel moeite om echt warme wittinten weer te geven. Het blijft toch vooral vrij koud.

Qua kleuren zit er nauwelijks verschil tussen de lampen van Hema en Kruidvat. Deze zijn nagenoeg identiek. De kleurenlamp van LSC Smart Connect is qua kleur meer verzadigd, wat persoonlijk hier de favoriet van de drie is. De lichtopbrengst is bij alle drie de lampen niet fantastisch wanneer ze op kleur zijn gezet, maar wel veel beter in vergelijking met de tegenvallende lichtopbrengst van de kleurenlampen van Lidl.

Uiteraard zijn er meerdere soorten lampen in de collectie van Kruidvat Smart Home. De filamentlampen voldoen uitstekend. Wat opvalt is dat deze lampen wel veel warmere wittinten kunnen weergeven dan de normale slimme lampen van Kruidvat. Wil je dus echt sfeer in huis met warme wittinten, kies dan voor de filamentlampen van de drogisterijketen. Ook bij deze lampen kun je de helderheid en tint aanpassen. De afstandsbediening doet het qua uiterlijk weer anders dan de andere merken. Het is een smalle en langwerpige afstandsbediening die je het licht laat aan- of uitschakelen en de helderheid laat aanpassen. Via de app kun je de afstandsbediening aan lampen en smart plugs toewijzen.

Smart plugs

Kruidvat heeft twee slimme stekkers in het assortiment. Wat direct opvalt is dat het design anders is dan bij Action en HEMA. Sterker nog, de smart plug van Kruidvat (8,99 euro) ziet er nogal groot uit, wat nadelig kan zijn voor direct ernaast gelegen stopcontacten. Gelukkig valt dit in de praktijk mee, doordat de achterkant naar binnen toe loopt. Een platte stekker van een ander apparaat kan er in de meeste stopcontacten dus nog prima naast. Over de reguliere slimme stekker kunnen we kort zijn. Deze werkt naar verwachting en je kunt de stroom op afstand via de app in- of uitschakelen. Ook kun je timers zetten om op de ingestelde tijd de smart plug in of uit te schakelen.

Unieker is echter de Smart Dual Plug voor een bedrag van 14,99 euro. Deze vinden we niet terug in het assortiment van de andere winkelketens. Verrassend genoeg is het design van deze slimme stekker veel compacter in vergelijking met het enkele model. Het is een twee-in-één slimme stekker en de grote vraag is dan ook of we beide stekkergaten onafhankelijk van elkaar kunnen bedienen, of dat beide gaten gezamenlijk bediend worden. Het toevoegen in de app is een fluitje van een cent en je blijkt ze dus echt onafhankelijk van elkaar te kunnen bedienen. Heb je dus weinig ruimte en zoek je een slimme stekker met de mogelijkheid om twee apparaten en/of lampen onafhankelijk van elkaar te kunnen bedienen, dan kom je al snel bij deze betaalbare Smart Dual Plug van Kruidvat uit.

Sensoren en alarm

Kruidvat heeft een bewegingssensor, deur- en raamsensor en alarm in het assortiment opgenomen. De bewegingssensor en deur- en raamsensor werken op batterijen die volgens de doos meegeleverd moesten worden. Helaas bleken die er in beide gevallen bij mij niet bij te zitten. Hoe dan ook, deze producten kun je allemaal met elkaar laten samenwerken. Ziet een bewegingssensor of deur- en raamsensor beweging? Koppel ze aan het slimme alarm en deze zal een flink luid geluid laten horen bij beweging.

Om dit te koppelen duik je in de app bij automatisering. Dit werkt redelijk hetzelfde als het IFTTT-principe. Je kiest een bepaalde trigger (actie), die vervolgens een bepaalde reactie zal geven. Het werkt allemaal prima, maar voor de beginnende gebruiker zal het niet zo gemakkelijk zijn om dit in te stellen. Kruidvat heeft wel een speciale website voor al je vragen over de smarthome-collectie, maar ook daar is de omschrijving wat karig.

Je kunt de bewegingssensor ook koppelen aan je verlichting, zodat de lamp ingeschakeld wordt zodra je de desbetreffende kamer met bewegingssensor inloopt. De eerste generatie wifi-sensoren van LSC Smart Connect van Action hadden een groot nadeel. Doordat ze gebruikmaken van het wifi-protocol raakten de batterijen erg snel leeg wanneer deze sensoren altijd actief zijn. Hierdoor was er een time-out ingebouwd, waardoor je ze na activering de eerste 5 minuten niet kon gebruiken. Dan zat je dus in het donker als de door jouw ingestelde timer afgelopen was. Deze problemen herken ik minder bij de sensoren van Kruidvat Smart Home en ook de tweede generatie sensoren van LSC Smart Connect (Action) moeten veel beter zijn. Het werkt nu allemaal net wat soepeler en vlotter. Wat dat doet voor het batterijverbruik laat zich raden, want batterij + wifi-protocol zijn geen vrienden van elkaar. Het wifi-protocol kost meer energie dan bijvoorbeeld Zigbee.

De sensoren werken daarom het beste in combinatie met het alarm, dat als het goed is minder vaak geactiveerd hoeft te worden dan een lamp met bewegingssensor. Je krijgt keurig een notificatie op je smartphone als er beweging wordt gedetecteerd en in combinatie met het alarm jaag je iedere inbreker snel weer weg.

Beveiligingscamera's en videodeurbel

De collectie Kruidvat Smart Home is een behoorlijk grote collectie en omvat ook twee beveiligingscamera’s en een videodeurbel. De videodeurbel kost 49,99 euro en beschikt over tweewegaudio, bewegingsdetectie en een full hd-camera. De Kruidvat Smart Indoor IP Camera kost 19,99 en filmt in 720p, beschikt over tweewegaudio, nachtzicht en heeft een ingang voor een micro-sd-kaart. Voor 27,99 euro heb je de 360 graden Smart IP Camera. Deze beschikt over dezelfde functies als de andere camera, met als extra dat deze 360 graden kan draaien. Dit kun je niet alleen handmatig doen, maar ook zo instellen dat de camera de bezoeker zelf de hele kamer door volgt. En dit werkt verrassend goed.

Met name die 360 graden camera is voor het geld een topper. Voor 27 euro mag je natuurlijk geen superieure beeldkwaliteit of uitstekend geluid verwachten. Toch voldoet het in beide gevallen en met name de motion tracking, waarbij de camera de bezoeker volgt, werkt uitstekend. Je kunt bij deze modellen een micro-sd-kaart (tot 128 GB) plaatsen, maar ook kiezen voor een betaald abonnement met cloud-opslag. Dat laatste hoeft uiteraard niet. Je krijgt hoe dan ook altijd een notificatie zodra er beweging is gedetecteerd.

De videodeurbel tenslotte lijkt qua functies en appomgeving zeer sterk op de Marmitek Buzz LO, zij het in een iets andere behuizing. Dat is geen wonder, want ook dat is een Tuya-videodeurbel. Je kunt dit model echter niet alleen bedraad (12-24V) aansluiten op je huidige deurbel, maar ook aansluiten met de meegeleverde adapter. Als je wilt kun je zelfs de usb-ingang gebruiken, maar dan is het wat lastig de behuizing aan de achterkant te plaatsen.

De videodeurbel werkt betrouwbaar. Zodra er aangebeld wordt krijg je binnen maximaal 2 seconden een notificatie. Alhoewel, je krijgt zelfs drie notificaties. Hier zit softwarematig nog iets niet helemaal lekker. De tweede notificatie hoef je niet op te klikken, maar klik je enkel op de eerste dan kom je niet bij de liveview van de videodeurbel, maar bij de geschiedenis. Zorg dus dat je ook op de derde notificatie klikt, dan kom je meteen in het venster om je bezoeker te bekijken en hiermee te communiceren. Voor 49,99 euro is het echter een complete videodeurbel en deze voldoet voor dit geld dan ook uitstekend.

Kruidvat Smart Home-app

De app is zoals je mag verwachten van een Tuya-kloon. Na het testen van alle recente Tuya-collecties van de winkelketens kan ik mijn weg hier inmiddels prima in vinden. Met de app is ook niet heel veel mis. Kruidvat heeft wederom enkele kleinere aanpassingen laten uitvoeren. Niet alleen vinden we het Kruidvat-logo in deze kopie van de Tuya-app, ook zijn er enkele knoppen gewijzigd. Uiteraard hoef je deze app niet te gebruiken. Gebruik je liever de app van de Action of Hema, of toch liever de overkoepelende Tuya Smart Life-app, het kan allemaal. Je kunt de producten gewoon in de app van je keuze toevoegen.

Smarthome-integratie

Ook de Kruidvat Smart Home-collectie ondersteunt in sommige gevallen Google Assistant en Amazon Alexa. Net als bij de collecties van de andere winkelketens geldt dit niet voor alle producten en heb je ook niet altijd alle functies tot je beschikking. Kijk daarom goed op de doos van je gekozen product naar de logo’s of je favoriete stemassistent ondersteund wordt.

Kruidvat heeft een grote collectie smarthome-producten in de winkels gelegd, waarbij er tevens enkele unieke producten te vinden zijn die je niet bij andere winkelketens als Hema, Action of Lidl tegen zult komen. Over deze unieke producten waren we dan ook erg tevreden. De 360 graden camera is uitstekend te noemen voor 27 euro en ook de smart dual plug valt in positieve zin op. De rest van de collectie is gelijkwaardig aan de rest van de winkelketens. Ook Kruidvat scoort dus een ruime voldoende. Wat moet je nu eigenlijk precies kopen? Ga je voor Kruidvat, Hema, Action of toch voor Lidl? Deze vraag houdt ook ons bezig. Binnenkort vind je daarom een overzicht op onze website met alle overeenkomsten en verschillen tussen de smarthome-collecties van de winkelketens.

Kruidvat Smart Home - Conclusie

Kruidvat Smart Home doet niet veel anders dan de andere winkelketens, maar weet toch verrassend uit de hoek te komen met enkele unieke producten zoals de 360 graden camera en de smart dual plug. Ook de prijs valt ten positieve op. Kruidvat is samen met Action één van de goedkoopste opties voor je slimme lampen, smart plugs of beveiligingscamera’s. Het maakt in feite ook niet uit van welke winkelketen je het koopt. Doordat het achterliggende platform Tuya is kun je alles door elkaar gebruiken. Kruidvat Smart Home zal in elk geval zeker geen miskoop zijn als uitbreiding van je betaalbare Tuya-collectie of voor nieuw te beginnen collecties.

7.5
Kruidvat Smart Home assortiment

Beoordeling
Kruidvat Smart Home

Pluspunten
  • Complete collectie
  • 360 graden camera
  • Smart dual plug
  • Ook te gebruiken in andere Tuya-apps
  • Samen met Action de goedkoopste optie
Minpunten
  • Automatisering vergt wat oefening
  • Wifi-protocol vereist meer energie
  • Router van je provider voldoet niet bij veel producten
  • Alleen 2.4 GHz

Beoordeling Kruidvat Smart Home

Kruidvat Smart Home doet niet veel anders dan de andere winkelketens, maar weet toch verrassend uit de hoek te komen met enkele unieke producten zoals de 360 graden camera en de smart dual plug. Ook de prijs valt ten positieve op. Kruidvat is samen met Action één van de goedkoopste opties voor je slimme lampen, smart plugs of beveiligingscamera’s. Het maakt in feite ook niet uit van welke winkelketen je het koopt. Doordat het achterliggende platform Tuya is kun je alles door elkaar gebruiken. Kruidvat Smart Home zal in elk geval zeker geen miskoop zijn als uitbreiding van je betaalbare Tuya-collectie of voor nieuw te beginnen collecties.

Reacties (10)