Na Action, HEMA en Lidl is het tijd om te kijken naar de collectie smarthome-producten van de vierde winkelketen die onlangs gelanceerd zijn. Dit keer kijken we naar de collectie van Kruidvat die onder de naam Kruidvat Smart Home in de drogisterijketen en online op de website te koop is. Weet de Kruidvat te verrassen of is het toch weer gelijkwaardig aan de collectie van de andere winkels? Je leest het in deze review.
Wat is het?
Alhoewel de collectie van Kruidvat wellicht de minste aandacht in de media heeft gekregen, is het wel gelijk de grootste collectie van allemaal met een aantal verrassende producten die je niet bij de andere winkelketens vindt. Naast een grote collectie aan slimme lampen met grote fitting (E27), kleine fitting (E14) en spotjes (GU10) vinden we ook diverse filamentlampen in de collectie. Een afstandsbediening en slimme stekker mogen natuurlijk ook niet ontbreken. Naast de reguliere slimme stekker (smart plug) vinden we ook een smart dual plug met twee contactpunten in het assortiment terug. Ook is er veel aandacht uitgegaan naar het assortiment met slimme beveiligingsproducten. Denk hierbij aan een bewegingssensor, deur- en raamsensor, alarm, videodeurbel en twee beveiligingscamera’s. Het is een behoorlijk compleet pakket waarmee je zowel met verlichting, een alarmsysteem en beveiligingscamera’s aan de slag kunt. Waar de producten van HEMA en Action van het bedrijf Electro Cirkel Retail BV komen, daar komen de producten van Kruidvat van iStarworld. De overeenkomsten zijn dan ook iets minder groot, alhoewel het achterliggende platform natuurlijk hetzelfde is.
Ook de producten van Kruidvat werken via het Tuya-platform en het wifi-protocol (enkel 2.4 GHz). Je hebt dus geen hub nodig, maar kunt alle producten direct op je wifi-netwerk aansluiten. Uiteraard zijn ook dezelfde nadelen weer van toepassingen. Het wifi-protocol kost meer energie en je standaard router van je provider zal de complete collectie al snel niet meer goed kunnen verwerken.
Het installeren van de producten gaat behoorlijk vlot. Steek een lamp in een armatuur, de lamp gaat knipperen, druk op de app op het plusje, kies je product, voer je wifi-netwerk en wachtwoord in en je bent klaar. Kruidvat heeft een eigen app genaamd ‘Kruidvat Smart Home’ dat op het eerste gezicht wederom lijkt op de standaard app van Tuya, maar dan met enkele kleine aanpassingen. Over Tuya is al veel geschreven. Wie het allemaal nog eens rustig na wilt lezen verwijs ik graag door naar het artikel Tuya: De smarthomegigant achter de schermen wordt steeds groter.
In deze collectie van Kruidvat vallen met name de Smart Dual Plug, de 360 graden beveiligingscamera die mensen blijft volgen en de behoorlijk goedkope videodeurbel op. De hoogste tijd om de collectie onder de loep te nemen.
Laat een reactie achter
Reacties (3)
PaulMes
12 december 2020 om 20:13
Iemand idee hoe een tweede app op een systeem aan te sluiten? Als ik dat probeer moet ik systeem resetten en dat is niet de bedoeling.
Tom Dijkema
14 december 2020 om 10:52
Twee apps tegelijk is naar mijn weten niet mogelijk. Je zult altijd één app moeten kiezen en dat betekent de producten resetten voordat je ze in een andere app wilt gebruiken. Dat is overigens het makkelijke van al deze producten van de winkelketens. Je kunt de producten van Action en HEMA ook gewoon via de app van Kruidvat bedienen en vice versa. Overigens is de Tuya Smart Life-app de handigste optie. Dat is in feite de app waar de apps van de winkelketens op gebaseerd zijn.
JanS
25 december 2020 om 20:08
Helaas, al meerdere lampen niet (meer) opnieuw zijn aan te sluiten, nadat ook een andere app (LSC) is gebruikt.
Iemand ervaring mee of oplossing?
Endorian
14 januari 2021 om 08:18
Helaas staat een ander min punt niet genoemd in de conslusie namelijk het Tuya platform.
WiFi aangestuurde apparatuur is handig voor een gemiddelde gebruiker en ik moedig dit erg aan. Helaas is Tuya een partij die erg verzot is op informatie van de gebruiker. De chipset is een chipset die, na het installeren van de app op je telefoon, alle informatie zoals locatiegegevens en contactpersonen doorstuurt naar China. Daarnaast heeft de partij een directe verbinding naar het huis waar de netwerkappartuur (oftewel lamp of stopcontact) is aangesloten.
Als je om privacy en security geeft, moet je heel goed opletten waar je mee bezig bent bij dit soort producten. Bij white labeling wordt een product van een fabrikant, zoals Tuya, omgedoopt onder een nieuwe namen bij meerdere andere fabrikanten. Dit is voor Calex en LSC Smart Connect van de Action het geval. Er zijn meer dan 10.000 *fabrikanten* die Tuya producten verkopen door er hun eigen label op te plakken en binnen 5 minuten een eigen app kunnen maken en configureren op basis van een Tuya template.
Via de app wordt je telnr, gps locaties, email, wifi gegevens etc doorgestuurd naar Tuya. (Zie onderstaande presentatie (link)). Ook kan Tuya een stille updates doorvoeren, waarmee ze technisch gezien volledige controle over het apparaat hebben zonder dat de gebruiker daar iets in kan tegenhouden. Technisch gezien is het een backdoor (of toegang) die op elk moment kan worden aangesproken.
Een proof of concept van hoe Tuya producten kunnen worden ingezet als een backdoor, is hier te zien: https://www.youtube.com/watch?v=urnNfS6tWAY