Review: HEMA Smart Home – gelijkwaardig, maar niet hetzelfde

21 november 2020 + 10 minuten 11 Reacties
HEMA Smart Home

Als winkelketen hoor je er tegenwoordig niet meer bij als je niet je eigen collectie smarthome-producten in de winkels hebt liggen. Deze keer gaan we aan de slag met HEMA Smart Home.

Het lijkt alsof iedereen op de ‘Tuya-train’ begint te springen. Niet alleen hebben we bedrijven als WOOX en Marmitek met Tuya-producten, ook winkelketens als Action en Kruidvat zijn aan boord gesprongen. Iedereen wil een graantje meepikken van de mogelijkheden van Tuya. Ook HEMA heeft een smarthome-serie met verschillende producten in de winkels gelegd die zijn gebaseerd op het Tuya-platform en draaien op je wifi-netwerk. In deze review lees je de ervaringen met HEMA Smart Home.

We ontkomen in deze review niet aan een vergelijking met de LSC Smart Connect-serie van Action. In eerste instantie dachten wij ook dat dit simpelweg dezelfde producten zijn, maar dan in een ander doosje met een ander logootje in de app. Uit nader onderzoek blijkt dit echter toch niet zo te zijn.

De collectie Smart Home van HEMA

HEMA heeft de afgelopen maand verschillende slimme lampen, een slimme stekker en een afstandsbediening in de winkels gelegd. Zo is daar een kleurenlamp met grote fitting (E27), een ‘Tunable White’-lamp met verschillende wittinten met grote fitting (E27), een kleurenspotje (GU10) en verschillende filamentlampen met grote en kleine fitting (E27 en E14). Een complete collectie slimme lampen dus die aangevuld worden met een slimme stekker en een afstandsbediening. Prijzen beginnen bij 10 euro voor de smart LED lamp met Tunable White en lopen op tot 17,50 euro voor de grote bolle filamentlamp. De slimme stekker kost 15 euro en de afstandsbediening heeft een adviesprijs van 20 euro.

Je hebt geen hub nodig bij HEMA Smart Home. Je sluit de producten gemakkelijk aan op je wifi-netwerk (alleen 2.4 GHz) en kunt aan de slag. Het achterliggende platform is Tuya. Via Tuya kan iedereen in slechts een paar stappen een smarthome-oplossing ontwikkelen. Het Amerikaans-Chinees bedrijf maakt zelf geen smarthome-producten, maar zorgt voor de achterliggende techniek en het cloudverkeer via het 4A IoT-platform. Tuya werkt samen met 3000 fabrikanten waarmee je via het achterliggende platform direct in zee kunt gaan.

In feite komt het neer op een account aanmaken en via het achterliggende platform op Tuya kom je zo in contact met allerlei fabrikanten. Via een paar muisklikken kun je zo je ‘eigen producten’ ontwikkelen waarmee je zelf kunt aangeven in hoeverre je zelf eventuele hardware of software mee wilt nemen, maar dit ook volledig uit handen kunt geven. Zo heeft Action het gedaan met LSC Smart Connect en zo doet HEMA het ook met de HEMA Smart Home-lijn. Er zijn dan ook veel overeenkomsten tussen beide producten. Wil je precies weten hoe het bij Tuya werkt? Dan verwijs ik je graag door naar ons artikel Tuya: de smarthomegigant achter de schermen wordt steeds groter.

HEMA Smart Home en Action's LSC Smart Connect niet hetzelfde

De eerste indruk van HEMA Smart Home was niet erg positief. Het lijkt erg veel op LSC Smart Connect en ook mijn vraag richting de HEMA over de overeenkomsten tussen beide producten bleek geen andere indruk achter te laten. Volgens HEMA klopt het dat beide series in principe hetzelfde zijn. De voordelen om bij HEMA te kopen waren de eigen HEMA Smart-app, de HEMA-verpakking, service en uitleg van HEMA, de mogelijkheid tot uitbreiden van het HEMA Smart-assortiment met andere HEMA-producten en de mogelijkheden om ze zowel online als offline in de winkels te kopen. Tja, als dat nu het verschil moet maken. En aangezien de producten bij de HEMA bijna twee keer zo duur zijn als bij Action stemde dat weinig hoopvol.

Helemaal omdat het bedrijf achter beide series Electro Cirkel Retail BV is. Je kent dit bedrijf ook van het merk Calex, dat je in diverse bouwmarkten en woonwinkels kunt vinden. Dit bedrijf heeft een licentie gekocht en de white label-apps en producten laten maken via Tuya en levert zowel Action als HEMA de beide series. Het blijkt dus dat HEMA de eigen producten ook niet zo goed blijkt te kennen, want de producten zijn echt anders dan die van de Action, alhoewel er zeker ook overeenkomsten zijn te noemen.

HEMA Smart-app

Dat er veel overeenkomsten zijn tussen beide apps is direct duidelijk. De hele omgeving is namelijk precies hetzelfde, behalve dat er andere kleuren en een ander logootje in beeld staan. Beide apps zijn White Label-varianten op de Tuya-app en ze werken dus precies hetzelfde. Wel heb je overigens een andere omgeving bij het selecteren van kleuren of wittinten. Bij Action heb je een schuifje om dit te selecteren, terwijl je bij HEMA een cirkel hebt. Zo zijn er nog enkele kleine verschillen tussen beide apps, maar de basis is hetzelfde. Dit geldt overigens voor vrijwel alle Tuya-apps.

Onderin de app heb je toegang tot Mijn Familie met daarin al je toegevoegde slimme producten. Via Smart kun je scenes en automatiseringsregels instellen middels een eigen IFTTT-variant. Een bepaalde gebeurtenis of actie kun je hiermee koppelen aan een andere actie. Via Profiel tenslotte kun je je persoonlijke gegevens aanpassen. Het is een overzichtelijke en duidelijke app die Tuya heeft gemaakt en met deze White Label-variant is dan ook weinig mis. Wel is het even uitzoeken hoe je precies die automatiseringsregels moet instellen. Dat is een kwestie van proberen. Het voordeel van al die White Label-apps is dat je niet vastzit aan deze app. Wil je liever een andere Tuya-app gebruiken, dan kan dat ook.

De slimme stekker

Het testen van de HEMA Smart Home-producten begon met de slimme stekker. Met een slimme stekker maak je ‘domme’ producten slim door ze op afstand via de app en de slimme stekker in of uit te schakelen. Ideaal voor de aankomende kerstboom met kerstverlichting.

Eenmaal uit de verpakking gehaald is de behuizing identiek aan de slimme stekker van de Action. Een nadere inspectie leert echter dat de maximale belasting bij de slimme stekker van de HEMA veel hoger is. 3680W bij de stekker van de HEMA en 2300W bij de slimme stekker van Action. Dat het intern verschillende producten zijn merk je direct wanneer je ze op een keukenweegschaal legt door het verschil in gewicht. Eenmaal aangesloten krijg je nog een hint doordat de ‘klik’ van het stroom inschakelen veel minder luid is bij de HEMA dan bij de stekker van de Action. Uiteindelijk is het natuurlijk gewoonweg een slimme stekker dat stroom in of uitschakelt, dus heel veel verschil zit er niet in behalve de maximale belasting. Maar het is intern dus wel een ander product.

Edit: Verschillende lezers hebben ons erop gewezen dat zij bij de Action de stekker met maximale belasting van 3680W hebben gekocht. Het lijkt er dus op dat Action ook overgaat op de slimme stekker met hogere belasting en dat wij wellicht een oudere versie hebben gekregen. De verpakking is echter hetzelfde, dus het is onduidelijk of de versie met een lagere belasting ook nog in de winkels ligt. Dan blijkt pas bij het uitpakken welke versie je gekocht hebt.

De slimme lampen

We gaan verder met de slimme lampen van HEMA Smart Home. Wat opvalt is dat de kleurenlamp en de lamp met wittinten van HEMA veel kleiner zijn dan de vergelijkbare lampen van Action. Sterker nog, de lamp van de Action weegt 100 gram, terwijl de lamp van HEMA met 46 gram veel lichter van gewicht is. Ook hier hebben we dus te maken met een ander product. Voor een volgende test heb ik de Tuya Smart Life-app gebruikt. Ik wilde dezelfde omgeving creëren voor beide lampen om het verschil goed duidelijk te maken. Zoals al eerder besproken is het voordeel van Tuya als platform dat je niet perse de Hema-app voor Hema-producten of de LSC Smart Connect-app voor Action-producten hoeft te gebruiken. Het werkt allemaal met elkaar. Ik kies daarom voor één van de grotere apps rondom het Tuya-platform en dat is Tuya’s eigen Smart Life-app.

Om dat te doen moesten beide lampen eerst gereset worden. Bij de lamp van de Action betekent dit de lamp drie keer aan en uit schakelen. Zodra de lamp begint te knipperen is die gereset en kun je hem in een andere Tuya-app toevoegen. Volgens de handleiding van de HEMA werkt dit voor de HEMA-lamp hetzelfde. Niet dus. Hoe vaak ik de lamp ook aan en uit zette, de lamp werd niet gereset. Toen ik de lamp echter handmatig uit de HEMA-app verwijderde begon deze direct te knipperen. Zo reset je dus een HEMA-lamp.

En het toevoegen van beide lampen in Smart Life is inderdaad zo klaar. Klik op het plusje bovenin de app, selecteer de juiste lamp, voer je wifi-wachtwoord in en je bent klaar. Deze stappen werken vrijwel hetzelfde in iedere Tuya-app. De lampen worden in de Smart Life-app zelfs onder de HEMA naam zichtbaar. Nu we zowel de Action-lamp als Hema-lamp hebben toegevoegd kunnen we goed kijken naar het kleurbereik en de verschillende wittinten. En daar zit een behoorlijk groot verschil tussen. De lamp van de HEMA is namelijk standaard veel kouder (blauw), terwijl de Action-lamp juist veel warmere tinten geeft. Zetten we de helderheid van beide lampen precies gelijk en de wittinten zo koud mogelijk, dan is de lamp van de HEMA kouder (meer blauw), alsof je een TL-balk in huis hebt hangen. Zetten we beide schuifjes helemaal naar rechts naar de warme tinten, dan is de Action-lamp veel warmer, op het oranje af, dan de lamp van de HEMA die niet zulke warme wittinten kan weergeven. Het ligt er dus maar net aan waar je voorkeur naar uit gaat, maar persoonlijk is de lamp van de HEMA net even wat helderder qua wittinten en heeft deze een (klein) streepje voor.

Schakelen we over van wittinten naar kleur, dan is het net andersom. De lamp van LSC Smart Connect geeft net even wat vollere kleuren. De kleurverzadiging lijkt iets verder doorgevoerd, maar daardoor is rood ook echt rood en groen ook echt groen. Bij de HEMA zijn de kleuren van de lamp net iets minder helder. De kleuren zijn iets doffer, wat in een gesloten armatuur wellicht niet zoveel uitmaakt, maar maak je gebruik van een open armatuur, dan geniet de lamp van LSC Smart Connect de voorkeur.

Hieronder zie je een slider met de bovenstaande voorbeelden. Links de lamp van LSC Smart Connect van Action, rechts de lamp van de HEMA. Foto 1 toont de koudst mogelijke wittint, foto 2 de warmst mogelijke wittint. Foto 3 en foto 4 toont vollere kleuren bij de lamp van LSC Smart Connect in vergelijking met HEMA Smart Home. De omstandigheden zijn moeilijk op de foto vast te leggen, maar toont de verschillen tussen de lampen.

Filamentlampen en afstandsbediening

Ook tussen de filamentlampen zit verschil. Bij Action is ook het kleinste model voorzien van een koperen kleur, wat goed past in een klassiek of industrieel interieur. Bij HEMA zijn de goedkopere filamentlampen voorzien van een witte onderkant, wat toch afdoet aan de klassieke uitstraling. Gaan we naar de wat grotere filamentlampen in het assortiment, dan vinden we ook daar de koperen kleur terug. Zagen we bij de Action nog enkele maandagochtendmodelletjes met een vervelende piep, daar hebben we dit bij HEMA niet gezien.

De afstandsbediening tenslotte is ook wat groter dan de afstandsbediening van de Action. De knoppen zijn hetzelfde, maar de afstandsbediening is langwerpiger. Daarnaast is het bereik 5 meter groter. 25 meter ten opzichte van 20 meter, alhoewel je hier in de praktijk weinig van zult merken. Wel is er een houder meegeleverd met montagemateriaal bij deze remote van de HEMA. Je kunt de houder met daarin de afstandsbediening dus gemakkelijk aan de muur hangen, alhoewel je niet teveel moet verwachten van de kwaliteit van deze houder. De afstandsbediening laat je de lampen aan- of uitschakelen en het licht dimmen. Via de app kun je de afstandsbediening verder instellen.

Google Home en Amazon Alexa

Zoals bij andere Tuya-producten kun je ook HEMA Smart Home koppelen aan je slimme speaker. Wanneer je echter in Google Home gaat zoeken naar HEMA Smart Home, dan zal je niets vinden. Aangezien deze app een rebrand is van de Tuya-app zul je moeten zoeken op Tuya Smart of Tuya Smart Life. Vervolgens kun je de slimme producten van HEMA toevoegen aan Google Home. Ook Amazon Alexa wordt ondersteund. Eenmaal gekoppeld kun je de slimme producten dus ook via je favoriete stemassistent bedienen. Ondersteuning voor IFTTT ontbreekt. Tuya is gestopt met de ondersteuning.

Positief verrast

Alhoewel er overeenkomsten zijn tussen de slimme producten van HEMA en Action zijn er ook zeker grote verschillen te noemen. De bouwkwaliteit van de lampen van Action oogt net wat steviger, mede ook door het veel zwaardere gewicht. Qua wittinten gaat de voorkeur uit naar de lamp van de HEMA, alhoewel dit natuurlijk ook persoonlijk is. De lamp is wat bruikbaarder tijdens je normale bezigheden door het koudere licht, waar de lamp van de Action meer voor de warme sfeer gebruikt kan worden. Qua kleuren bieden de lampen van Action de voorkeur die net wat voller en verzadigder zijn. De slimme stekker van de HEMA kan tenslotte een grotere belasting aan en ook de afstandsbediening heeft een groter bereik.

Uiteindelijk hebben de producten van beide winkelketens enkele kleine voor-en nadelen ten opzichte van elkaar. Het zijn niet dezelfde producten, maar ze zijn wel gelijkwaardig aan elkaar. Een lamp is natuurlijk gewoon maar een lamp en een slimme stekker een slimme stekker. Zo spannend is het allemaal niet, maar het is wel een prima kwaliteit wat je zowel bij de HEMA als bij de Action kunt kopen. De prijs kan hierbij wel doorslaggevend zijn. Action is nu eenmaal een stukje goedkoper dan HEMA. En alhoewel de producten anders zijn, zit het met de kwaliteit op een vergelijkbaar niveau. Dat wil zeggen een prima bouwkwaliteit, een duidelijke app, gemakkelijk in gebruik en dezelfde beperkingen met wifi (geen 5 GHz, druk verkeer op de router) en afhankelijkheid van Tuya als platform. De gelijkwaardigheid van beide series is het verschil in prijs niet waard.

Alhoewel wellicht geen representatief onderzoek heeft een kleine steekproef uitgewezen dat HEMA de voorraad beter op orde heeft. In de plaatselijke winkel is er volop aanbod, waar de lokale Action vaak enkele lege schappen heeft. Daarnaast heb je het voordeel dat je de slimme producten van de HEMA gewoon in de webshop kunt kopen. Je kunt de producten gewoon door elkaar gaan gebruiken, dus je kunt uiteraard ook je slimme producten bij beide winkels kopen.

HEMA Smart Home - Conclusie

De smarthome-serie van de HEMA lijkt in eerste instantie precies hetzelfde als de serie die bij Action in de winkels ligt, maar dan met een HEMA-logo op de doos. Dat blijkt bij nader onderzoek dus niet zo te zijn. De slimme stekker kan een hogere belasting aan en de slimme lampen verschillen daadwerkelijk in behuizing, afmetingen, wittinten en kleuren. De afstandsbediening heeft daarnaast een groter bereik. De app is wel hetzelfde, zij het met andere kleuren en een ander logootje.

Alhoewel niet hetzelfde zijn de producten wel gelijkwaardig. En in dat geval is de prijs doorslaggevend. De slimme kleurenlamp bij Action kost 6,95 euro. De kleurenlamp bij de HEMA is met 12 euro bijna twee keer zo duur. Dit verschil is niet te verantwoorden, maar dat neemt niet weg dat HEMA Smart Home een prima aanvulling of alternatief is voor de betaalbare slimme lampen van de concurrent.

7.0
HEMA

Beoordeling
HEMA Smart Home

Pluspunten
  • Prima kwaliteit
  • Ruime collectie verschillende lampen
  • Ook te gebruiken in andere Tuya-apps
Minpunten
  • Duurder dan de directe concurrent
  • Alleen 2.4 GHz

Beoordeling HEMA Smart Home

De smarthome-serie van de HEMA lijkt in eerste instantie precies hetzelfde als de serie die bij Action in de winkels ligt, maar dan met een HEMA-logo op de doos. Dat blijkt bij nader onderzoek dus niet zo te zijn. De slimme stekker kan een hogere belasting aan en de slimme lampen verschillen daadwerkelijk in behuizing, afmetingen, wittinten en kleuren. De afstandsbediening heeft daarnaast een groter bereik. De app is wel hetzelfde, zij het met andere kleuren en een ander logootje.

Alhoewel niet hetzelfde zijn de producten wel gelijkwaardig. En in dat geval is de prijs doorslaggevend. De slimme kleurenlamp bij Action kost 6,95 euro. De kleurenlamp bij de HEMA is met 12 euro bijna twee keer zo duur. Dit verschil is niet te verantwoorden, maar dat neemt niet weg dat HEMA Smart Home een prima aanvulling of alternatief is voor de betaalbare slimme lampen van de concurrent.

Reacties (11)