De grote FWD slimme lampentest – deel 2: kleurtemperatuur en kleur

26 december 2021 + 10 minuten 0 Reacties
slimme lampentest

Vandaag deel 2 van de grote FWD slimme lampentest. Deze keer vergelijken we negen merken op het gebied van kleurtemperatuur en kleur.

Slimme lampen zijn een onmisbaar onderdeel van het slimme huis en zijn één van de populairste smarthome-producten. Inmiddels zijn er zoveel verschillende merken verschenen en kun je op vrijwel iedere hoek van de straat een slimme lamp aanschaffen. Helemaal nu winkelketens als Action, Kruidvat, Hema en Lidl ook diverse smarthome-producten verkopen. Hoe verhouden deze slimme lampen zich ten opzichte van merken als Philips Hue en Innr? En hoe zit het met de slimme lampen van IKEA, WiZ en AduroSmart? Tijd voor een vergelijkende slimme lampentest.

In de grote FWD slimme lampentest gaan we negen merken met elkaar vergelijken in drie verschillende delen. Gisteren kon je het eerste deel lezen, waarbij we keken naar de lichtopbrengst bij wit licht en gekleurd licht. Vandaag gaan we verder met de kleurtemperatuur en kleur. We kijken hierbij wederom naar dezelfde kleurenlampen met grote fitting (E27), omdat die zowel verschillende wittinten als kleur weer kunnen geven. Bovendien hebben alle onderstaande merken een kleurenlamp van 806 lumen. Zo kunnen we een gelijk speelveld creëren. In deel 2 van deze slimme lampentest gaan we wederom de volgende E27-kleurenlampen vergelijken:

Merk Kleurtemperatuur Protocol Prijs per stuk*
Philips Hue White Ambiance and Color 2200K – 6500K ZigBee €59,99
Innr Smart Bulb Colour 1800K – 6500K ZigBee €29,99
AduroSmart Tunable Colour 2200K – 6500K ZigBee €29,95
IKEA TRÅDFRI 2700K ZigBee €17,95
WiZ A.E27 LED 2200K – 6500K WiFi €17,99
LSC Smart Connect (Action) Smart LED 1800K – 2700K WiFi €6,95
Hema Smart LED RGB 2200K – 4000K WiFi €12,00
Kruidvat Smart RGB led lamp 2700K – 6500K WiFi €7,49
Lidl Smart Home Colour Bulb 2200K – 6500K ZigBee €12,99

*Voor de prijzen pakken we de verkoopadviesprijs van één slimme lamp. Let op dat een duopack of starterspakket vaak relatief veel goedkoper is.

De slimme lampen worden aan verschillende tests onderworpen. In het eerste deel dat gisteren is verschenen lees je de objectieve test met een lichtmeter. Op papier hebben alle lampen een lichtopbrengst van 806 lumen, dus zou de lichtmeter bij vrijwel alle lampen hetzelfde moeten meten. Al snel bleek dat in ieder geval niet te kloppen en dat leverde een aantal verrassende resultaten op. De geclaimde 806 lumen gaat overigens om wit licht (ook bij kleurenlampen). Uiteraard keken we ook naar de lichtopbrengst bij gekleurd licht.

Vandaag staat het tweede deel van de grote FWD slimme lampentest op het programma. In dit artikel kijken we naar de kleurtemperatuur bij wit licht en de kleuren bij gekleurd licht. De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin. Voor wittinten zorgt 2000K bijvoorbeeld voor warm, geel licht. 6500K zorgt voor koud, blauw licht. Ondanks dat fabrikanten vaak claimen een hele reeks kleurtemperaturen te ondersteunen, zien we in onze praktijktests vaak veel verschil en kan de ene lamp veel warmere tinten tonen dan de lamp van een ander merk. We proberen dit resultaat aan de hand van foto’s aan je duidelijk te maken. Daarnaast kijken we in dit artikel naar de kleuren zelf. Lichtopbrengst is natuurlijk één ding, maar welke lamp geeft de mooiste kleuren weer?

Tot slot kijken we morgen in het derde deel van de grote FWD slimme lampentest naar de prijs-kwaliteitsverhouding. De lampen in deze test verschillen nogal qua prijs. Je koopt een lamp van Philips Hue voor 59,99 euro, terwijl je voor dat bedrag ook negen keer een kleurenlamp van LSC Smart Connect van winkelketen Action kunt kopen. Voor dit onderdeel nemen we ook andere zaken mee, waaronder de gebruiksvriendelijkheid van de app van de fabrikant, het protocol, de verdere mogelijkheden en de bouwkwaliteit van de lamp. Ook komen we met een eindconclusie. Wat is nu eigenlijk de beste slimme lamp?

Kleurtemperatuur

Voor deze test pakken we wederom de eigen apps van iedere lamp. Op papier zitten de meeste lampen qua kleurtemperatuur tussen de 1800/2200K en de 6500K. K staat in dit geval voor Kelvin en zegt iets over de kleurtemperatuur. Kruidvat kan tot 6500K, maar start pas bij 2700K. Uitzonderingen zijn de lamp van Action (1800K – 2700K), HEMA (2200K – 4000K) en IKEA (2700K). Deze hebben een beduidend minder brede kleurtemperatuur dan de andere lampen, waarbij IKEA op papier enkel maar 2700K kan weergeven. Hoe lager het getal, hoe geler (warmer) de wittint. Hoe hoger het getal, hoe blauwer (kouder) de wittint.

Een Kelvinmeter van meer dan 2000 euro is net even boven budget, dus we kijken met name ‘op het oog’ naar de resultaten. Aan de hand van foto’s nemen we je mee om het verschil duidelijk te maken. Foto’s maken van drie brandende lampen is een hele opgave en ze komen niet altijd overeen met de werkelijkheid, maar we hopen je aan de hand van de foto’s en de bijbehorende beschrijving een goed beeld mee te geven van het kleurtemperatuurbereik. We gaan drie keer drie koppeltjes maken voor onze testopstelling.

Review Wiz lampen feature
Lees ook

Review: WiZ – slimme verlichting op basis van WiFi

Ronde 1 kleurtemperatuur: Philips Hue, Innr en AduroSmart

We starten met de vergelijking tussen Philips Hue (links), Innr (midden) en AduroSmart (rechts), omdat deze qua kleurtemperatuur identiek zouden moeten zijn en we op basis van de prijs hier het meeste van mogen verwachten. Ondanks de identieke kleurtemperatuur op papier geeft Philips Hue verreweg de warmste en koudste wittinten weer. Het bereik is bij de lamp van Philips Hue het grootst. Bij Innr is het bereik iets minder hoog, maar deze lamp kan wederom goed meekomen. AduroSmart tenslotte heeft verreweg het minste bereik. De wittinten willen niet echt heel warm worden en bij koude wittinten blijft het ook achter op de andere twee merken. Ligt het wederom aan de AduroSmart-app? Gedeeltelijk wel, maar dit kan ook schijn zijn. In de Philips Hue-app is de lichtopbrengst van AduroSmart groter, waardoor het licht al snel als warmer of kouder gezien kan worden.

Ronde 2 kleurtemperatuur: IKEA, WiZ en Lidl

De volgende ronde gaat tussen IKEA (links), WiZ (midden) en Lidl (rechts). Lidl en Wiz zouden op papier beide de warmste kleurtemperatuur weer moeten geven (2200K) en IKEA moet blijven steken op 2700K. WiZ en Lidl kunnen beide tot 6500K. Het grootste bereik vinden we in de test terug bij WiZ, alhoewel er een klein beetje vals gespeeld wordt. Op 2200K lijkt het of de oranje kleurenleds ook gebruikt worden. Het is verreweg de warmste wittint van de drie, maar oogt net een tikje onnatuurlijk. Lidl volgt op een klein afstandje en scoort goed op dit onderdeel. IKEA heeft de minst warme tinten. Zit deze lamp nu vast op 2700K? Nee hoor, je kunt de kleurtemperatuur aanpassen. Waarom IKEA dan aangeeft dat deze lamp een vaste kleurtemperatuur van 2700K heeft is ons een raadsel. Het bereik is echter niet zo groot. Deze lamp kan niet zulke warme wittinten weergeven als WiZ en Lidl. En dat geldt ook voor de koudste tinten. WiZ laat wederom de koudste wittint zien en heeft dus het grootste bereik van deze drie lampen. Het licht is goed koud zonder echt een blauwe tint weer te geven. Lidl is wederom een goede tweede. De lamp laat goede koude wittinten zien. IKEA blijft wederom achter. Als we zouden moeten gokken verwachten we dat IKEA een bereik van ongeveer 1000K verschil heeft. Van 2400K tot 3400K lijkt ons een goede inschatting als we het vergelijken met andere merken. Het zorgt er wel voor dat deze lamp het minst bruikbaar is om sfeer met wittinten te creëren van alle negen merken.

Ronde 3 kleurtemperatuur: Kruidvat, Hema en LSC Smart Connect (Action)

Ronde drie gaat tussen Kruidvat (links), HEMA (midden) en LSC Smart Connect van Action (rechts). Dit zijn de goedkoopste lampen uit deze slimme lampentest. Wat ten eerste opvalt is dat de behuizing van Hema en Kruidvat identiek is. Intern zijn ze echter wel anders. De lamp van Kruidvat geeft verreweg het koudste licht, de lamp van Hema zit er tussenin en de lamp van LSC Smart Connect geeft op de koudste stand de warmste tonen. Dat komt precies overeen met de opgegeven kleurtemperatuur. Kruidvat kan tot 6500K, Hema tot 4000K en LSC Smart Connect tot 2700K. Zetten we de schuif helemaal naar de warmste wittinten, dan is zoals verwacht de lamp van Action het warmst, de Hema zit daar tussenin en de lamp van Kruidvat heeft wel erg veel moeite om echt warme wittinten weer te geven. Het blijft toch vooral vrij koud. En ook dat klopt met de opgegeven kleurtemperatuur. Action start bij 1800K, HEMA bij 2200K en Kruidvat bij 2700K. Zoek je een echte allrounder, dan is de lamp van HEMA de winnaar van de drie. Ben je meer van de warme (gele) tonen, dan moet je bij LSC Smart Connect zijn en voor koud (blauw) licht bij Kruidvat.

Finaleronde kleurtemperatuur: Philips Hue, WiZ en HEMA

Tot slot kijken we even naar de winnaars van iedere groep en vergelijken we deze opnieuw in onze slimme lampentest. We pakken de lampen van Philips Hue, WiZ en HEMA om te kijken wat voor verschil daar eigenlijk tussen zit. Qua warme tonen wint Philips Hue het van WiZ. Dit omdat de warme tinten bij WiZ te oranje zijn en niet zo warm (geel) als bij Philips Hue. HEMA blijft achter. Qua koude tinten is het logisch dat HEMA het niet weet te redden met een maximale kleurtemperatuur van 4000K. De strijd tussen WiZ en Philips Hue is echter heel close. Eigenlijk kunnen we qua koude wittinten geen winnaar aanwijzen. Met het blote oog zagen we geen verschil, maar op onderstaande foto lijkt Philips Hue een fractie kouder. We houden het maar op een gelijkspel.

LSC Smart Connect
Lees ook
Smarthome 16 november 2019

Review: LSC Smart Connect – smarthome-producten van de Action

Kleur

Lichtopbrengst van kleurenlampen is één ding, maar hoe zit het daadwerkelijk met de kleuren zelf? Hebben we te maken met mooie diepe en verzadigde kleuren, of worden kleuren juist heel dof of flets weergegeven? Waar de negen verschillende lampen qua lichtopbrengst over het algemeen goed met elkaar kunnen concurreren en ook de kleurtemperatuur bij de meeste merken geen grote verschillen lieten zien, daar is het bij kleur echt een ander verhaal. Nergens in de grote FWD slimme lampentest zien we zoveel verschil als bij kleur en over het algemeen geldt dan ook, hoe duurder de lamp, des te mooiere kleuren deze weer kan geven. De prijs lijkt dus voor een groot deel bepaald door de mogelijkheid om kleur goed weer te geven, alhoewel er uitzonderingen zijn.

Ronde 1 kleur: Philips Hue, Innr en AduroSmart

We beginnen wederom met Philips Hue (links), Innr (midden) en AduroSmart (rechts). Qua kleur verwachten we van deze merken het meeste en dat bleek niet onterecht. Het leuke is dat het echt per kleur verschilt welk merk hier het beste mee overweg kan. De kleur paars wordt verreweg het beste weergegeven door AduroSmart. De andere twee merken komen er niet eens bij in de buurt. De kleur rood is verrassend genoeg een gelijkspel. We zien minieme verschillen, maar alle drie de lampen tonen een heldere kleur met voldoende verzadiging.

Philips Hue, Innr en AduroSmart - slimme lampentest

Schakelen we over naar blauw, dan blijft Innr ver achter. Waar Philips Hue een diepe blauwe kleur weer kan geven, daar volgt AduroSmart op de voet. Innr geeft een lichte blauwe kleur weer. Het levert meer licht op, maar haalt het bij lange na niet bij de sfeer van de andere twee merken. Schakelen we over naar de kleur geel, dan gaat Innr aan kop. AduroSmart heeft moeite met de kleur geel, waardoor het een beetje een oranje tint heeft. Bij Philips is de kleur een beetje grauwig en niet zo helder geel als bij Innr. Het is moeilijk om hier een echte winnaar aan te wijzen. Alle drie de lampen hebben voor- en nadelen en winnen het ieder op eigen kleuren.

Ronde 2 kleur: IKEA, WiZ en Lidl

De volgende ronde gaat wederom tussen IKEA (links), WiZ (midden) en Lidl (rechts). En we kunnen gelijk een grote verliezer aanduiden en dat is Lidl. Kleuren zijn heel dof en zelfs op de foto’s zie je nauwelijks dat de lamp lijkt te branden. Bij de lichtopbrengst van kleur scoorde de lamp van Lidl de laagste score en ook bij kleur zal het onderaan de lijst komen te staan. Het kleurbereik is overigens wel groter dan bij IKEA. En de lamp van de meubelgigant is echt hit-and-miss. De lichtopbrengst bij kleur is over het algemeen goed, maar de lamp is gewoon erg beperkt in het aantal weer te geven kleuren. Zo is blauw net zo goed, zo niet beter, als WiZ. Groen wordt echter weergegeven als geel en rood is meer oranje. Het levert soms wel aparte kleuren op die je niet zo snel zou kiezen bij andere merken.

IKEA, WiZ en Lidl - slimme lampentest

De lamp van IKEA gebruikt bij sommige kleuren wel erg veel van de witte leds ter ondersteuning. Hierdoor zijn, afgezien van blauw, kleuren het tegenovergestelde van diep en verzadigd. Je kunt de kleur bij deze lamp wel gebruiken om meer licht te creëren in je woonkamer, maar het is niet zo sfeerverhogend als lampen die veel diepere kleuren weer kunnen geven. WiZ tenslotte is de winnaar van deze ronde. Niet alleen scoort het qua lichtopbrengst het beste resultaat bij kleur van de wifi-lampen (samen met LSC Smart Connect), ook de kleuren worden mooi weergegeven. Groen is daadwerkelijk groen en rood is rood. De lampen van IKEA en Lidl kunnen het niet winnen van WiZ.

Ronde 3 kleur: Kruidvat, HEMA en LSC Smart Connect (Action)

Tot slot vergelijken we LSC Smart Connect, Kruidvat en HEMA. Wat direct opvalt is dat er nauwelijks verschil zit in de kleuren tussen de lampen van HEMA en Kruidvat. Deze zijn nagenoeg identiek en dat bleek ook al zo te zijn bij de lichtopbrengst bij kleur. Het kan allemaal niet tippen aan de beste lampen in deze test, maar het is wel allemaal een voldoende. De kleurenlamp van LSC Smart Connect is qua kleur meer verzadigd. Het geeft net iets diepere kleuren weer dan de andere twee lampen in deze ronde van de slimme lampentest.

slimme lampentest - Kruidvat, HEMA en LSC Smart Connect (Action)

De kleurenlamp van de Action geeft ook net wat meer licht dan de andere twee in deze laatste ronde, waardoor LSC Smart Connect hier de winnaar is. Overigens scoren alle drie de lampen qua kleur veel beter dan de kleurenlamp van Lidl.

Finaleronde kleur: Philips Hue, WiZ en LSC Smart Connect

We willen graag de winnaars van iedere groep tegenover elkaar zetten, alleen hebben we geen duidelijke winnaar uit de eerste groep kunnen aanwijzen. We pakken daarom de lamp van Philips Hue (links) en zetten deze tegenover WiZ (midden) en LSC Smart Connect (rechts). Philips Hue is hier de winnaar, omdat kleuren dieper en verzadigder weergegeven worden. In de vergelijking kan WiZ bij sommige kleuren goed meekomen met Philips Hue, maar met andere kleuren juist weer niet.

Philips Hue, WiZ en LSC Smart Connect

Best verrassend is eigenlijk het kleurbereik van LSC Smart Connect. Alhoewel de lichtopbrengst duidelijk de mindere van deze drie lampen is, weet de lamp van de Action de blauwe kleur beter weer te geven dan WiZ en ook bij roze kan het goed meekomen. Overall is Philips Hue de winnaar in deze finaleronde, doordat het constanter dan de andere twee lampen is, maar weet dat Philips Hue niet de duidelijke winnaar in de strijd met Innr en AduroSmart is geworden in de eerste ronde van dit onderdeel.

HEMA Smart Home
Lees ook

Review: HEMA Smart Home – gelijkwaardig, maar niet hetzelfde

Lees morgen deel 3 van De grote FWD slimme lampentest

Morgen lees je het derde en laatste deel van de grote FWD slimme lampentest. Dan kijken we naar de prijs-kwaliteitsverhouding van de negen verschillende lampen, waarbij ook aandacht uitgaat naar de app, het protocol en de bouwkwaliteit. Tevens komen we met een eindconclusie. Wat is nu de beste lamp?

Reacties (0)