Review: Lidl Smart Home – Starterset en slimme kerstverlichting

04 december 2020 + 10 minuten 23 Reacties
Lidl Smart Home

Altijd al je kerstboom willen voorzien van slimme verlichting? De supermarktketen Lidl heeft een slimme led-verlichtingsketting gelanceerd. In deze review gaan we daar, samen met de starterset, mee aan de slag.

We ontkomen er niet aan. Smarthome wordt op dit moment door veel winkelketens omarmt. Naast Action, HEMA en Kruidvat heeft Lidl tijdens Black Friday een eigen collectie smarthome-producten in de winkels gelegd. In deze review gaan we aan de slag met de Starterset met een normale prijs van 63,99 euro (49 euro tijdens Black Friday) en de 200 RGB Led-verlichtingsketting voor in de kerstboom met een prijs van 49 euro. Na Black Friday kun je de smarthome-producten op de website van Lidl aanschaffen.

Wat is het?

Lidl pakt meteen goed uit met een grote collectie aan smarthome-producten. Zo is daar de Starterset met de Lidl Gateway (hub), drie rgb-ledlampen en een afstandsbediening, slimme kerstverlichting voor in de kerstboom, bewegingssensoren, een slimme stekker en stekkerdoos, een ledstrip, diverse soorten slimme lampen maar ook complete plafondlampen inclusief armatuur. In tegenstelling tot de producten van de andere winkelketens werkt Lidl Smart Home niet op het wifi-protocol, maar via het Zigbee-protocol. En dat levert diverse voordelen op. Zo zijn de producten van Lidl compatibel met andere Zigbee-producten als Philips Hue en IKEA Tradfri. Op papier dan, want in de praktijk blijkt het toch niet helemaal lekker te werken. Daarover later echter meer.

Lidl Smart Home Starterset

Voor het installeren en het gebruik van de slimme producten gebruik je de Lidl Home-app. Deze download je vanuit de App Store (iOS) of Play Store (Android) en je kunt aan de slag. Lidl verdient een groot compliment met de papieren handleidingen bij deze producten. Hier vind je stap-voor-stap precies datgene wat je moet doen om het geheel aan te sluiten. Deze handleiding is zo duidelijk dat zelfs de grootste onbekende op het gebied van smarthome hiermee aan de slag kan gaan. Daar kunnen veel andere bedrijven nog iets van leren.

Door de stappen te volgen heb je in no-time de gateway paraat en kun je de slimme lampen en afstandsbediening toevoegen. Dit werkt allemaal heel soepel. Plaats een lamp en zet de schakelaar op aan. De lamp zal pulseren, zodat je weet dat deze verbonden kan worden. Druk in de app op het plusje, kies de juiste lamp en klaar. Binnen een paar seconden heb je een lamp toegevoegd. Wil je een lamp resetten om deze opnieuw toe te kunnen voegen? Dan is het drie keer de schakelaar aan en uit zetten en de lamp zal weer pulseren om verbonden te kunnen worden.

Het gebruiksgemak van de Lidl Smart Home Starterset is erg groot. De bouwkwaliteit van de lampen is degelijk, maar niet fantastisch. De lampen zijn vrij licht van gewicht en vergeleken met de zware lampen van LSC Smart Connect van de Action moeten ze het echt afleggen. Aan de andere kant, de lampen van Philips Hue zijn bouwtechnisch ook zeker geen wonder. Het gaat tenslotte om het licht.

En dat licht geeft me gemengde gevoelens. De drie kleurenlampen kun je in verschillende wittinten instellen en in 16 miljoen kleuren. Allereerst de wittinten. De lampen zijn erg fel, waarbij de koele wittinten overheersen. Je kunt de helderheid gemakkelijk aanpassen en in diverse stappen kiezen tussen warm wit (gelig), helemaal naar koel wit (bijna blauw). De lamp excelleert in de koelere tinten, maar kan niet zo warm als bijvoorbeeld de lampen van Action. De lampen zijn dus met name goed in het verlichten van de omgeving, maar zijn niet zo sfeervol als andere slimme lampen.

Hieronder zie je van links naar rechts de slimme lamp van Lidl, AduroSmart en LSC Smart Connect (Action). Opvallend is dat de lamp van Lidl koudere tinten weergeeft, dit terwijl ze allemaal op dezelfde stand (zo koud mogelijk) zijn ingesteld.

Dan de kleuren. Je kunt middels de app kiezen uit 16 miljoen kleuren en wat opvalt is dat de helderheid direct flink omlaag gaat in vergelijking met de wittinten. Sterker nog, wanneer je kiest voor kleur geven de lampen van Lidl haast geen licht meer af. De kleurenlampen zijn dus met name te gebruiken voor het verhogen van de sfeer, want qua lichtopbrengst zal je hier weinig winst uit halen. De kleuren zelf zijn ook niet zo fel als bij de concurrenten, maar zijn behoorlijk aan de doffe kant, ook als je de verzading helemaal opschroeft naar honderd procent. De kleurenlampen zijn sfeerverhogend, maar niet bruikbaar voor voldoende lichtopbrengst. En dat is toch een gemiste kans.

De foto hieronder toont de slimme lamp van Lidl helemaal links. De kleuren zijn dof en er is nauwelijks tot geen lichtopbrengst. Een groot verschil met de felle kleur en flinke lichtopbrengst ten opzichte van de lamp van AduroSmart in het midden. Helemaal rechts de lamp van LSC Smart Connect (Action). Deze lamp zit qua kleur en lichtopbrengst tussen beide modellen in.

De afstandsbediening functioneert prima. Je kunt het licht aan- en uitzetten en het licht dimmen of de helderheid verhogen. De knoppen indrukken zorgt voor een flinke klik, maar het werkt prima. Wel is de bouwkwaliteit minder in vergelijking met de afstandsbedieningen van Philips of IKEA. De afstandsbediening is van goedkoop plastic. Wel kun je de achterplaat gemakkelijk op de muur bevestigen. Het is daarnaast vervelend dat je de afstandsbediening enkel kunt kopen in deze starterset. Losse verkoop is op het moment van schrijven nog niet mogelijk. Hopelijk komt daar snel verandering in, want je zult toch al snel meerdere afstandsbedieningen in huis willen hebben als je het hele huis wilt voorzien van slimme lampen van de Lidl.

200 RGB Led-verlichtingsketting – kerstverlichting

Een product waar we wel heel erg enthousiast van worden is de 200 RGB Led-verlichtingsketting. Laten we deze moeilijke naam echter snel vergeten, want het is gewoon slimme kerstverlichting voor in de kerstboom. We kennen slimme kerstverlichting van de fabrikant Twinkly, maar daar betaal je toch al snel het dubbele voor. Hoe bevalt de kerstverlichting van Lidl?

Net als de slimme lampen uit de starterset voeg je ook de kerstverlichting bestaande uit 200 ledlampjes gemakkelijk toe. Ook hierbij valt direct de uitstekende handleiding weer op, waardoor iedereen snel de kerstverlichting kan installeren en toevoegen in de Lidl Home-app. De totale lengte is maar liefst 30 meter, waarvan 10 meter stroomsnoer met besturingsbox. Je kunt de kerstverlichting dus ook via deze besturingsbox bedienen. De besturingsbox kent twee knoppen waar je kunt wisselen tussen scenes en licht. Het werkt prima, maar ben je bij scene 1 en wil je naar scene 10, dan moet je tien keer drukken. De app is op deze manier vele malen sneller.

Vanuit de app heb je drie verschillende opties. Zo kun je wittinten selecteren, kiezen uit 16 miljoen kleuren of scenes kiezen. De eerste twee opties spreken voor zich. Je kunt iedere kleur instellen die je maar wilt of gewoon kiezen voor witte verlichting in diverse tinten. Het licht is behoorlijk fel en ook het licht van de kleurenlampen is gewoon prima met een mooie verzadiging. Een groot verschil met de normale kleurenlampen van Lidl. Qua scenes kun je kiezen uit 15 verschillende effecten. Hierbij wisselt de verlichtingsketting qua lichtgolven en kleuren. Kies de scene ‘Carnaval’ en het licht wisselt in rap tempo van kleur. Kies voor ‘Gloeien’ en het geheel is wat rustgevender aan de ogen. Ook hier wisselen de lampjes individueel van kleur. De scene ‘Slang’ laat het licht van onder naar boven trekken.

Veel scenes zijn leuk om te proberen, maar het overgrote deel is helaas niet echt bruikbaar, tenzij je graag een epileptische aanval wilt opwekken. Het licht wisselt in deze scenes veel te snel. Gelukkig wist Ad ons in de reacties te wijzen op de mogelijkheid om de snelheid van de scenes toch te wijzigen door de gekozen scene even ingedrukt te houden. Zo kun je de snelheid aanpassen en heb je ook meer mogelijkheden om kleuren te wijzigen, tot maximaal zes gekozen kleuren. Dit verschilt echter per scene. Wel missen we de optie om zelf scenes te maken. Je kunt de scenes wel enigszins aanpassen door eerst een kleur te kiezen en vervolgens voor scene. De scene wordt dan weergegeven met de gekozen kleurtint. De kerstverlichting van Twinkly is overigens uitgebreider, maar ook veel duurder.

De prijs maakt echter veel goed voor de 200 RGB Led-verlichtingsketting van Lidl. Ook al zijn veel scenes veel te druk, de mogelijkheid om alle kleuren van de regenboog in te stellen inclusief het aanpassen van de helderheid maakt veel goed. Zo geef jij jouw kerstboom dit jaar precies de kleuren die je wilt. De kerstverlichting van de Lidl is dan ook gewoon een goed product.

Compatibiliteit met andere systemen

Aangezien Lidl Smart Home gebruikmaakt van het Zigbee-protocol zou je dit op papier ook gemakkelijk moeten kunnen gebruiken in combinatie met andere producten die werken met Zigbee. Lidl adverteert ook met deze compatibiliteit, dus zou je ook Lidl-lampen kunnen gebruiken om je Philips Hue-collectie verder uit te breiden. Voor de lampen in de starterset werkt dit ook prima. Je opent de Philips Hue-app, voegt een nieuwe lamp toe en de Lidl-lamp is in no-time gevonden. Je kunt dan gebruikmaken van de Hue-app om kleur en wittinten verder in te stellen. Dat werkt allemaal prima.

De led-verlichtingsketting is een ander verhaal. Ook deze is makkelijk toe te voegen, maar aangezien Philips geen kerstverlichting in de collectie heeft mis je hier dus een heleboel opties. Je kunt wel de kleuren veranderen, maar het kiezen van scenes is onmogelijk. Eigenlijk functioneert de led-verlichtingsketting als een gewone ledstrip in de Philips Hue-app en dat is niet wat je wilt. Je bent voor volledige functionaliteit dus aangewezen op de Lidl Home-app.

Het is jammer dat we niet de beschikking hebben over de andere producten van Lidl Smart Home. In reacties op het Lidl-nieuwsbericht werd duidelijk dat er veel problemen zijn met de bewegingssensoren en deur- en raamsensoren die niet toe te voegen zijn in de apps van Philips of IKEA. De slimme stekker schijnt wel goed te werken. Lidl dekt zichzelf in de kleine lettertjes in met de volgende tekst: ‘Mogelijke beperkingen in functionaliteiten met systemen en apparaten van andere Zigbee 3.0-systeemproviders’. Dit blijkt dus ook te kloppen. Je kunt niet alle producten toevoegen of bent beperkt in functionaliteiten zoals met de kerstverlichting.

Overigens is er ook ondersteuning voor Google Assistant. Zo kun je gemakkelijk met je stem de kerstverlichting aanzetten of van kleur laten veranderen, maar ook de lampen uit de starterset met je stem bedienen. Ondersteuning voor Amazon Alexa en Apple’s Siri en HomeKit ontbreken.

To Tuya or not to Tuya?

Alhoewel het woordje ‘Tuya’ nergens voorkomt op de verpakking of de website van Lidl, zijn de overeenkomsten wel groot. We kennen Tuya als platform natuurlijk van Action, HEMA of Kruidvat met het wifi-protocol als basis. Tuya ondersteunt echter ook Zigbee en uit het interview met Tweakers blijkt dat de gateway van Lidl over de Zigbee-module van Tuya beschikt. En laten we eerlijk zijn, het geheel ademt ook Tuya uit. Alhoewel Lidl in het interview claimt dat het de app zelf heeft gebouwd, zijn de overeenkomsten met een Tuya-app overduidelijk. Toegegeven, er zijn wat kleine aanpassingen gedaan en sommige teksten en knoppen hebben een andere naam, maar voor de rest is de Lidl Home-app grotendeels een kopie van een Tuya-app. Het is niet honderd procent een kopie van een White Label-app, maar de overeenkomsten zijn overduidelijk. Dat geeft natuurlijk niets, want de Tuya-app is een prima app. Maar claimen dat de app zelf is ontwikkeld klopt niet. Er zijn hooguit wat kleine aanpassingen gedaan. Je hebt dus ook dezelfde mogelijkheden voor automatisering als in de Tuya-apps, waarbij dit vrijwel hetzelfde werkt als IFTTT (If This Then That).

Het grote voordeel is tevens dat je de gateway van Lidl kunt toevoegen aan de Tuya Smart Life-app. Op deze manier zijn de producten van Lidl ook compatibel met de slimme producten van Action, HEMA en Kruidvat. De Lidl-producten gebruiken dan wel de gateway en communiceren onderling via Zigbee en de andere producten via het wifi-protocol, maar je kunt het geheel dan wel vanuit de Smart Life-app van Tuya aansturen. Meer lezen over Tuya? Klik dan hier.

Het is goed om te zien dat Lidl het daadwerkelijk anders aanpakt dan alle andere winkelketens. Geen wifi-protocol, maar Zigbee. En dat opent de deuren naar compatibiliteit met Philips en IKEA, maar door de Zigbee-module van Tuya ook met LSC Smart Connect, Hema Smart Home en Kruidvat Smart Home. Weet echter wel dat je tegen beperkingen aanloopt qua functionaliteiten en niet alle producten zijn op andere hubs aan te sluiten.

Lidl Smart Home - Conclusie

Lidl Smart Home is een mooie optie om je huidige Zigbee-collectie van andere fabrikanten op een betaalbare manier uit te breiden, maar weet dat je (in ieder geval op dit moment) nog tegen beperkingen aan zult lopen. Door de compatibiliteit hadden we verwacht dat Lidl mogelijk de beste optie is onder de smarthome-collecties van de winkelketens. Het is dan ook jammer dat de kleurenlampen zo tegenvallen, daar waar de wittinten lekker fel zijn. Dat haalt de aantrekkelijkheid van deze collectie toch flink omlaag.

De kerstverlichting is fantastisch voor de prijs, zij het beperkter dan de kerstverlichting van Twinkly. Lidl laat echter zien dat het blijft werken aan de collectie, want de Lidl Home-app is tijdens de testperiode al van een update voorzien. Laten we hopen dat Lidl de app blijft verbeteren, zodat we ook zelf scenes kunnen maken. Ook het puntje van compatibiliteit laat te wensen over, maar hierin is Lidl ook afhankelijk van de andere fabrikanten. Over het algemeen laat de Lidl Smart Home dan ook een goede indruk achter, maar weet dat de kleurenlampen je tegen zullen vallen.

7.0
Lidl Home smarthome 1

Beoordeling
Lidl Smart Home

Pluspunten
  • Uitstekende handleidingen
  • Goedkope manier om je Zigbee-collectie uit te breiden
  • Kerstverlichting is top
Minpunten
  • Beperkingen in compatibiliteit
  • Kleurenlampen onder de maat

Beoordeling Lidl Smart Home

Lidl Smart Home is een mooie optie om je huidige Zigbee-collectie van andere fabrikanten op een betaalbare manier uit te breiden, maar weet dat je (in ieder geval op dit moment) nog tegen beperkingen aan zult lopen. Door de compatibiliteit hadden we verwacht dat Lidl mogelijk de beste optie is onder de smarthome-collecties van de winkelketens. Het is dan ook jammer dat de kleurenlampen zo tegenvallen, daar waar de wittinten lekker fel zijn. Dat haalt de aantrekkelijkheid van deze collectie toch flink omlaag.

De kerstverlichting is fantastisch voor de prijs, zij het beperkter dan de kerstverlichting van Twinkly. Lidl laat echter zien dat het blijft werken aan de collectie, want de Lidl Home-app is tijdens de testperiode al van een update voorzien. Laten we hopen dat Lidl de app blijft verbeteren, zodat we ook zelf scenes kunnen maken. Ook het puntje van compatibiliteit laat te wensen over, maar hierin is Lidl ook afhankelijk van de andere fabrikanten. Over het algemeen laat de Lidl Smart Home dan ook een goede indruk achter, maar weet dat de kleurenlampen je tegen zullen vallen.

Reacties (23)