Als beginneling kan het soms lastig zijn een weg te vinden in het oerwoud der smart home-producten. Daarom helpt FWD een handje door een handig overzicht met productcategorieën en voorbeelden aan te bieden, met linkjes naar achtergrondartikelen en reviews waarmee je dieper op de onderwerpen in kunt gaan.
Smart home-producten heb je in allerlei soorten en maten. In dit artikel zetten we de belangrijkste categorieën onder elkaar en geven we je een groot aantal voorbeelden.
Badkamer en toilet
In een slim van huis de toekomst vind je technologie op de gekste plekken, dus ook de badkamer ontkomt er niet aan. Dat kan al met een simpel product zoals een handzeeppomp met daarin een sensor, die weet wanneer een hand om zeep vraagt. En ander ding met sensoren kan bijvoorbeeld de wc zijn, die automatisch doortrekt wanneer je klaar bent. Ook zou je met gebaren de bril omhoog en omlaag kunnen doen, zodat je die niet meer hoeft aan te raken. En als je het helemaal gek wil maken, kun je ook het gebruik van lampen automatiseren.
Voor onder de douche bestaan er ook al handige apparaten, zoals bluetoothspeaker die je in de kop van je douchekop kunt draaien. Of de douchekoppen die door middel van kleurrijke led-lampen kunnen laten zien wanneer het water warm genoeg is (die geen batterijen nodig hebben en werken op de beweging van het water). Tandenborstels, weegschalen en meer dagelijkse apparaten worden steeds slimmer, door ons meer over ons lichaam te kunnen vertellen – waar we daarna (mogelijk) weer wat mee kunnen, qua voedsel en beweging. Hopelijk, dan.
Vijf smart home-producten om jouw badkamer een stuk slimmer te maken
Bediening en apps
Het woord ‘bediening’ kun je heel breed maken in de smart home. Denk dan bijvoorbeeld aan een controlepaneel voor in je smart home of speciale wandschakelaars met Z-Wave aan boord, waarmee je met een druk op de knop de sfeer in huis verandert. Maar bediening speelt ook een rol achter de schermen, in de vorm van allerlei standaarden zoals WiFi, Z-Wave en Zigbee.
Als je echt aan de slag wilt gaan met automatiseren en alles op één plek (in één app) bedienen, dan moet je aan de slag met een hub. Voorbeelden hiervan zijn de Homey Pro, Fibaro Home Center en Home Assistant. Echter, als dat je nog wat te ver gaat kun je veel in dezelfde app(s) bedienen door te zoeken naar merken die veel verschillende producten hebben en/compatibel zijn met producten van andere merken. Meer over hubs en apps lees je in onderstaand artikel.
Overigens kun je ook denken aan fysieke bediening, want alles alleen maar met een app bedienen is niet altijd ideaal. Zo zijn er (draadloze) schakelaars voor slimme lampen, kun je overal slimme knoppen plaatsen en is het zelfs mogelijk een tablet aan de muur te hangen waarmee je hele huis te bedienen is.
Beeld en geluid
De rol van de televisie kan in het huis van de toekomst even groot worden als de rol van de smartphone of tablet. Want of je nu de apparaten in huis aanstuurt of kijkt naar de statistieken van een apparaat op een televisie of een smartphonescherm, maakt voor het huis zelf niet uit. Het is maar net wat je zelf prettiger vindt: een groot scherm bedienen met een afstandsbediening of een kleiner scherm bedienen met je vinger. In beide gevallen kun je ze ook bedienen met je stem, wanneer de Google Assistent, Siri of Amazon Alexa beschikbaar zijn. De tv is in ieder geval vandaag de dag een slim apparaat dat naadloos te integreren is in je smarthome. Bijvoorbeeld voor de weergave van je camerabeelden of het streamen van foto’s en video’s uit andere kamers.
Ook slimme speakers zijn niet meer weg te denken uit het slimme huis. Zo kun je gaan voor een multiroomsysteem waarbij alle speakers in huis draadloos met elkaar communiceren. In sommige gevallen zijn deze speakers uitgerust met een microfoon en spraakassistent zodat je de speaker(s) zelf en andere producten in huis direct met spraak kunt bedienen. Heb je een smart home met hub, dan kun je die slimme speakers zelfs gebruiken als deurbel of het afspelen van boodschappen.
Energie
Eén van de grootste voordelen van de smart home, is het inzicht in je energieverbruik. Er bestaan nu al thermostaten die kunnen laten zien waar het misgaat en waar het goed gaat en in de toekomst wordt die informatie alleen nog maar specifieker en slimmer. De bedoeling is ook dat alle apparaten in huis steeds zuiniger met de energie omgaan en met elkaar kunnen communiceren om het energieverbruik te optimaliseren. Daarnaast kan het handig zijn om het nieuws rondom zonnepanelen in de gaten te houden, aangezien die je huis niet alleen slim, maar ook groen van energie voorzien; en energie kunnen teruggeven. Deze zonnepanelen kunnen weer samenwerken met grootverbruikers zoals witgoed, een autolader of een warmtepomp.
Klimaat scharen we ook even onder energie en op dit vlak kun je ook een hoop doen in je smart home. Denk aan slimme luchtreinigers, slimme ventilatiesystemen en zelfs slimme luchtbevochtigers.
Huishoudelijke apparaten
Onder huishoudelijke apparaten verstaan we de apparaten die we dagelijks of wekelijks in huis gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld een slimme stofzuiger zijn, die van een afstand te bedienen is. Maar ook spullen voor in de keuken, zoals ovens en koelkasten, koffiezetapparaten en waterkokers. Grootverbruikers als wasmachines en drogers kunnen tegenwoordig ook als slimme variant gekocht worden, om ze op afstand te starten en bijvoorbeeld samen te werken met je zonnepanelen. Deze apparaten kunnen een grote investering zijn voor je slimme huis. Er zijn zoveel producten en mogelijkheden, en het kunt zover gaan als je zelf wilt.
Sensoren en veiligheid
Sensoren worden de volgende grote kostenpost. Die kun je namelijk overal in huis plaatsen met allerlei verschillende doelen. Zo kan je garagedeur automatisch openen wanneer je aan komt rijden, kan een deur ontgrendeld worden wanneer je er voor staat of kan het licht aan gaan wanneer je een kamer komt binnenlopen. Maar de sensoren zijn natuurlijk ook handig om dieven te slim af te zijn door bewegingssensoren te plaatsen die bewegingen kunnen registreren op momenten waarop dat meestal niet gebeurt (in de nacht of wanneer je weg bent). Overigens kun je met sensoren nog veel meer leuke en interessante dingen doen, zoals in onderstaand artikel getoond.
Je kunt ook gaan voor een alles-in-één alarmsysteem. Er zijn diverse draadloze systemen te vinden die binnen een uur in huis te installeren zijn. De montage vindt in de meeste gevallen plaats middels tape of een schroefje, en bovendien is alles eenvoudig te verplaatsen. Een goed voorbeeld hiervan is het Ajax-alarmsysteem. Ajax is een voorbeeld van een alles-in-één alarmsysteem dat je binnen dat ecosysteem kunt uitbreiden, maar je kunt natuurlijk ook zelf camera’s en sensoren plaatsen die samen een alarmsysteem vormen. Slimme camera’s zijn een belangrijk onderdeel van een beveiligingssysteem en vandaag de dag zijn de meeste slimme camera’s zonder problemen draadloos te gebruiken. Je plaatst een camera op een positie in of buiten het huis, of je kunt de camera middels een paar schroeven op de gewenste plek ophangen. Er is geen ingewikkelde installatie nodig, je hebt geen monitoren die je ergens in huis moet plaatsen en afgezien van (in de meeste gevallen) een stroomkabel hoef je niks aan te sluiten.
Verlichting en spraakbediening
Smart home-producten die je in het hele huis kunt aantreffen zijn de slimme lampen. Deze komen in allerlei soorten en maten. Van slimme peertjes tot volledig slimme armaturen. Maar je kunt ook kiezen voor slimme actoren die achter de schakelaar van je domme lamp geplaatst worden. Je kunt er dus alle kanten mee op. De bekendste slimme verlichting is natuurlijk die van Philips Hue en dat merk is een mooie plek om te beginnen aangezien Philips Hue een hele gebruiksvriendelijke app heeft, compatibel is met tal van andere merken en door vele hubs ondersteund wordt. Bovendien kan de verlichting aangestuurd worden met spraak, middels een digitale, slimme assistent. Zo’n slimme assistent kan bijvoorbeeld de Google Assistant zijn. Naast de bovenstaande voorbeelden, kan Google Assistant ook je lampen bedienen en zelfs een boodschappenlijstje maken.
Raamdecoratie
Ook slimme raamdecoratie is een categorie die steeds meer aan populariteit wint en ook in dit segment kun je alle kanten op. Van slimme gordijnen tot slimme Duettes of hanggordijnen. En zowel voor binnen als buiten zijn er mogelijkheden. Zo kun je slimme rolluiken kopen of bestaande rolluiken of jaloezieën slim maken. Raamdecoratie is met de app van de betreffende fabrikant te bedienen, maar als je let op compatibiliteit met hubs en platformen kun je de raamdecoratie zelfs opnemen in automatiseringen van je huis.
Tuin en terras
Niet alleen je huis kan slimmer worden gemaakt, ook je tuin kan wat automatisering gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld een systeem installeren dat je meldt hoeveel water je planten nog nodig hebben, op basis van bijvoorbeeld het weerbericht, en weet het wanneer de grond te droog is. Ook kan het systeem ervoor zorgen dat de sproeiers in de tuin automatisch worden aangezet wanneer de grond te droog is en niet aangaan wanneer het heel de dag heeft geregend bijvoorbeeld. En natuurlijk mag de robotmaaier niet ontbreken zodat het gazon altijd netjes gemaakt is. Zo heb je meer tijd om van je mooie tuin te genieten.
Meer lezen?
Er zijn natuurlijk nog veel meer producten die je vandaag de dag kunt kopen in een slimme variant, maar met bovenstaande voorbeelden krijg je al een goed idee van de mogelijkheden. Wil je meer lezen over de mogelijkheden van de smart home en dieper duiken in de productgroepen? Neem dan ons uitgebreide archief eens door met tips en adviezen.
Reacties (0)