De beste robotstofzuigers van dit moment

04 april 2021 7 Minuten 4 Reacties
robotstofzuiger

Het aanschaffen van een robotstofzuiger kan een flinke studie zijn, daarvoor krijg je echter wel een fijn stofzuigmaatje terug die je een rotklus uit handen neemt.

De goedkoopste is meestal niet de beste, dat geldt niet voor alle smarthomeproducten, maar zeker wel voor robotstofzuigers. Echter wil dat niet zeggen dat de duurste dan de beste is. Deze robotstofzuigers zijn de moeite waard en dit is überhaupt waarom je de aankoop van een robotstofzuiger zeker moet overwegen.

De beste robotstofzuiger van dit moment

Ze zijn niet alleen een vorm van entertainment (kattenfilmpjes) of een manier voor luie mensen om een drankje te serveren: robotstofzuigers doen ook echt waar ze voor gemaakt zijn. Terwijl jij aan het werk bent of iets leuks doet, maakt de robotstofzuiger je hele woonkamer stofvrij. Met een beetje geluk heb je een variant die zelfs uit zichzelf naar zijn oplaadstation rijdt voor de broodnodige verse energie.

Dit artikel wordt continu bijgewerkt om je een overzicht te geven van de beste robotstofzuigers van het moment. De laatste update is gedaan in april 2021

Hoewel sommige steel- en handstofzuigers tegenwoordig lcd-schermen hebben en heel smart lijken, zijn dat officieel geen robotstofzuigers. Robotvarianten zijn vaak schijfvormig en laag met wieltjes eronder die zelf hun ronde doen door je kamer. Robotstofzuigers hebben eigenlijk geen hulp nodig om hun werk te doen, ze gaan dus geheel geautomatiseerd aan de slag. Dat kan de moderne robotstofzuiger door met zijn sensoren een landkaartje te maken van de ruimte. Hierdoor kan hij overal bij. Hij doet er weliswaar wat langer over dan als je zelf zou stofzuigen: hij zorgt wel dat elk hoekje is gezogen. Goedkopere robotstofzuigers rijden meestal gewoon kriskras de kamer rond, maar ook dan wordt het schoon. Het enige waar de meeste robotstofzuigers wel een handje bij moeten worden geholpen, dat is het legen van de stofbak.

Waarom kiezen voor een robotstofzuiger?

Hij heeft er weliswaar wat langer de tijd voor nodig, vaak kan een robotstofzuiger op plekken komen waar je anders zelf allerlei meubels voor moet gaan verschuiven of plat op de grond moet gaan liggen. Bovendien heb je zelf geen omkijken naar stofzuigen (tenzij hij vast komt te zitten), dus het scheelt jou weer een huishoudelijke taak die normaliter veel energie kost. Zeker als je veel tapijt in je huis hebt. Overigens hangt het wel van de ondergrond af welke stofzuiger het beste werkt. Laminaat is toch een heel andere klasse dan bijvoorbeeld tapijt. Realiseer je ook of je harige huisdieren hebt, want robotstofzuigers zonder draaiende borstel zullen hier niet goed mee om kunnen gaan.

Sommige robotstofzuigers werken via een app op de smartphone, waarmee je hem bijvoorbeeld kunt aanzetten op afstand. Vaak gaat het hier wel om de duurdere varianten, zoals iRobot Roomba, Neato of Samsung. Echter betekent duurder niet altijd beter: niet alle dure stofzuigers kunnen bijvoorbeeld ook de plinten zuigen. Er zijn bovendien stofzuigers die je heel gericht naar een bepaalde plek in de kamer kunt sturen en anderen die daar niet toe in staat zijn. Houd ook de accuduur in de gaten wanneer je een robotstofzuiger wil aanschaffen en hoeveel herrie je acceptabel vindt.

Ben je op zoek naar een goede robotstofzuiger, dan zijn er een aantal zeker het overwegen waard:

Neato Botvac D5 Connected

Neato-robotstofzuigers gebruiken LaserSmart-technologie om de kamer te scannen en realtime objecten te detecteren. Specifiek de Botvac D5 Connected heeft een grote batterij en maakt gebruik van de Neato-app waarin je onder andere een dashboard en schoonmaakstatistieken kunt vinden. Deze stofzuiger werkt enorm goed, al hadden we graag gezien dat de stootbumper iets zachter was. Nu wil hij nog wel eens iets te hard op een meubel inrijden en dat kan het gevoel geven dat meubels er niet goed vanaf komen. De adviesprijs van deze robotstofzuiger is 649 euro, maar inmiddels kun je het kopen voor net iets meer dan 500 euro.

8.5
neato-botvac-d5-connected-review-totaal-1

Beoordeling
Neato Botvac D5 Connected

Pluspunten
 • Maakt zeer goed schoon
 • Handige app met notificaties
 • Voor tapijt, steen, laminaat en zelfs drempels
Minpunten
 • Harde plastic stootbumper
 • Virtuele map ontbreekt
 • Aardig aan de prijs

Beoordeling Neato Botvac D5 Connected

Als we alles bij elkaar nemen dan houden we een grotendeels positieve conclusie over voor de Neato Botvac D5 Connected. De robotstofzuiger doet zijn werk (schoonmaken) zeer goed, zowel op tapijt als op laminaat, en komt dankzij zijn design, de lasers en de sensoren ook eenvoudig bij hoeken en plinten. Nee, de stofzuiger kan niet elk lastig plekje bereiken maar onder de bank en onder de kast komt hij in de meeste gevallen wel. Zelfs drempels zijn in veel gevallen geen onoverkomelijke hindernis waardoor zowel de hoofdruimte als aangrenzende ruimten volledig gezogen worden. De app is eenvoudig, geeft je voldoende instellingsmogelijkheden, laat je de stofzuiger op afstand bedienen en geeft handige notificaties over de status van de robot. Mocht hij onverhoopt de weg kwijtraken of vast komen te zitten vind je hem met de Find Me-optie zo terug.

Natuurlijk zijn er ook verbeterpunten te vinden. Zo zouden we graag zien dat de stootbumper van een soort schuim gemaakt wordt om het gevoel dat de stofzuiger meubels kan beschadigen te minimaliseren. Ook weet de stofzuiger wanneer je hem tijdens het schoonmaken stopt niet altijd waar het dock (de lader) zich bevindt waardoor je hem handmatig weer in de lader moet plaatsen. Bij de volgende versie zouden we ook graag een virtuele kaart in de app zien, zodat je de stofzuiger direct naar een plek in de ruimte kunt sturen en kunt zien of alle plekken in de ruimte gezogen zijn. De prijs van 649 euro is ook een minpuntje want dat is behoorlijk wat geld voor een stofzuiger.

Maar, de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is of je echt een robotstofzuiger nodig hebt. Het is een superhandig en goed werkend apparaat, maar hij doet er langer over dan wanneer je zelf de stofzuiger pakt en zal sommige lastig bereikbare plekken niet kunnen zuigen. Daar staat tegenover dat er ook onder banken en kasten gezogen wordt en dat je ruimte helemaal schoon is wanneer je thuis komt. Al met al zijn wij zeer tevreden over de Neato Botvac D5 Connected dus mocht je een slimme stofzuiger overwegen dan is dit een absolute aanrader.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Neato Botvac D5 Connected

Roomba i7+

De stofzuiger die verreweg onze favoriet is, dat is de zeer complete Roomba i7+. Deze kan zelfs zijn eigen stofbak legen, waardoor je er nog minder werk aan hebt. Je kunt hem via spraak bedienen en dat maakt het een enorm slimme stofzuiger. Daar hangt dan ook wel een flinke prijskaart aan van ongeveer 749 op het moment van schrijven. Echter zien we naast de aanschafprijs en de prijs van stofzakken eigenlijk geen nadelen aan deze krachtpatser.

9.0
Roomba i7 review actief
FWD award

Beoordeling
Roomba i7+

Pluspunten
 • Gebruiksvriendelijk
 • Maakt zeer goed schoon
 • Ontzorgt dankzij Clean Base
 • Slimme kaart is handige toevoeging
Minpunten
 • Niet goedkoop
 • Stofzakken brengen extra kosten
 • Paar kleine bugs

Beoordeling Roomba i7+

Als we alles bij elkaar nemen dan kunnen we stellen dat de Roomba i7+ één van de slimste en meest complete robotstofzuigers van het moment is. Dit model neemt nu zelfs het handmatig legen van de stofbak uit handen, kan middels spraak bediend worden, kan dankzij een slimme kaart een specifieke ruimte schoonmaken en weet voor elke schoonmaakbeurt precies hoe jouw ruimte in elkaar steekt. Daarbij maakt de stofzuiger dankzij een combinatie van innovatieve oplossingen goed schoon en is hij eenvoudig in het gebruik. Dat alles komt natuurlijk tegen een forse prijs. 1.199 euro is een flinke zak geld voor een stofzuiger, en dan moeten de extra stofzakken nog gekocht worden. Afgezien van de prijs heeft de Roomba i7+ geen grote nadelen, al zien we in de toekomst graag een api verschijnen. Dus als je een stofzuiger zoekt die het vuile werk zo goed als autonoom opknapt dan is de Roomba i7+ een absolute aanrader.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Roomba i7+

Eufy RoboVac 35C

Eufy heeft een stofzuiger gemaakt in een heel andere categorie, namelijk de wat goedkopere prijsklasse. Het voordeel is dat je voor een vrij laag bedrag toch een stofvrij huis heeft, want hij heeft voldoende zuigkracht. Het nadeel is echter dat hij plekken overslaat, omdat hij zomaar door het huis gaat in plaats van via een plan of een landkaart. Je kunt wel gebieden afbakenen met magnetische strips, maar dat werkt niet voor iedereen. Wel kan deze robotstofzuiger het verschil merken tussen laminaat en laagpolig tapijt (hoogpolig is niet geschikt), waardoor hij zijn zuigkracht aangepast.

8.0
550×550

Beoordeling
Eufy Robovac 35C

Pluspunten
 • Afstandsbediening maakt gebruik toegankelijk
 • Zuigkracht is sterk
 • App is overzichtelijk
 • Google Assistent en Amazon Alexa
Minpunten
 • Slaat soms plekken over
 • Blijft hangen op voeten van objecten

Beoordeling Eufy Robovac 35C

De robotstofzuiger doet z'n werk prima, maar er zijn wel dingen waar je rekening mee moet houden. Omdat de stofzuiger willekeurig door het huis navigeert, kan het zijn dat die plekken overslaat. Ook kan hij op de voet van een ventilator (of iets anders) blijven hangen en duurt het even voordat hij zichzelf lost maakt. Je kunt gebruikmaken van magnetische strips voor het afbakenen van (gevaarlijke) gebieden, maar helaas biedt dat niet in elke (persoonlijke) situatie uitkomst.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Eufy Robovac 35C

Ecovacs Deebot OZMO T8+

Het is nogal een mond vol, maar deze Ecovacs robotstofzuiger is wel heel handig in gebruik. Hij kan zijn stofreservoir legen in zijn laadstation, waarbij een stofzuigerzak het stof opvangt. Hierdoor heb je nagenoeg geen omkijken naar dit apparaat. Je kunt deze robotstofzuiger via je smartphone, Amazon Alexa of Google Assistent besturen. Is hij leeg, dan rijdt hij zelf naar het dockingstation om zich weer van nieuwe energie voorzien. Hij is makkelijk te installeren en doet erg zijn best om te deblokkeren wanneer hij vastloopt. Het enige nadeel is dat je qua volume goed kunt horen dat hij zichzelf leegt.

AEG RX9-2-4STN

Er zijn meerdere goede robotstofzuigers van AEG, maar deze is prettig geprijsd omdat hij al wat langer op de markt is. Het grote voordeel van dit exemplaar is dat hij ook overweg kan met dierenharen en er zelfs een Turbo Power-functie op zit voor de moeilijkere zuigklussen. Er zit een 3D-camera op de stofzuiger waarmee hij een virtuele kaart maakt van de ruimte. Zo kan hij enerzijds obstakels omzeilen en anderzijds zorgen dat hij elk hoekje meepakt. Bovendien kan deze stofzuiger dankzij zijn grote stofopvangbak veel langer doen voor hij weer moet worden geleegd. Het nadeel is dat deze stofzuiger wel flink herrie maakt als hij bezig is en dat zijn dockstation wel de nodige ruimte in beslag neemt.

Neato Botvac D7 Connected

We noemen in dit artikel twee Neato-robotstofzuigers, omdat deze bijna allemaal van goede kwaliteit zijn. De nieuwere Neato Botvac D7 Connected heeft een handige vorm om alle plekjes te bereiken. Hij kan goed overweg met dierenhaar en keert zelf terug naar het laadstation. Bovendien kun je hem met je smartphone bedienen. Hij is lekker laag en breed waardoor hij met veel halen snel thuis is. Bovendien kan hij hierdoor onder veel meubels komen. Ook Amazon Alexa- en Google Assistent-ondersteuning is aanwezig in deze veelzijdige robotstofzuiger. De FloorPlanner mapping mode zorgt voor een plattegrond in je app en een enorm nauwkeurige route. Je kunt bovendien in een handomdraai no-go-zones instellen waar de stofzuiger weg moet blijven.

Meer weten?

Wil je meer weten over robotstofzuigers? Bekijk dan ons artikel over routines met de robotstofzuiger of bekijk onze speciale pagina met daarop al onze artikelen over robotstofzuigers.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (4)