Slim witgoed anno 2022: dit zijn de mogelijkheden

02 januari 2022 6 Minuten 0 Reacties
wasautomaat

Het is niet de meest snelle en flitsende markt, die van witgoed, maar er zijn wel veel goede ideeën. Wat kun je allemaal al smart verkrijgen?

In 2022 ben je misschien wel toe aan een nieuwe wasautomaat of koelkast. Witgoed aankopen zijn typisch aankopen waarvoor je wel wat meer research moet doen, omdat het om apparaten gaat waarmee je lang vooruit moet kunnen. Heb je al eens aan slim witgoed gedacht? Met deze (bij)keuken-musthaves voor 2022 heb je een goede kans van slagen.

Slimme koelkast

Wie denkt aan slim witgoed, die denkt als eerste aan slimme koelkasten, toch? We denken dan niet aan een koelkast waar eigenlijk een tablet op is geplakt waarop je je familiekalender kan bijhouden, maar eentje die ook daadwerkelijk qua koelkastmogelijkheden een meerwaarde kan bieden. Zo hebben Samsung en LG beiden slimme koelkasten gemaakt die zijn voorzien van een camera, zodat je op afstand kunt zien wat er allemaal nog inligt. Leg je je producten tactisch neer, dan zou je zelfs kunnen zien of het nog houdbaar is, al wordt er bij veel producten aangeraden om vooral je neus en ogen te gebruiken om dat te beoordelen. In ieder geval helpt de camera je wanneer je nog even een boodschap wil doen voor het avondeten en je niet zeker weet welke ingrediënten je tot je beschikking hebt. Dit kan een heleboel verspilling voorkomen, naast dat het jou als consument geld scheelt. Slimme koelkasten kunnen straks ook recepten voorstellen op basis van wat jij nog in de koelkast hebt liggen. 

Slimme oven

Qua slimme ovens zien we al steeds meer leveranciers met mogelijkheden op de proppen komen. Samsung, GE Appliances, en LG hebben slimme ovens uitgebracht, waarbij je met de app de oven kunt bedienen en kunt instellen dat je op je telefoon een melding krijgt als hij is voorverwarmd. Ook kun je recepten downloaden, zodat de oven je kan helpen de perfecte taart te bakken. Je kunt recepten zelfs naar de oven doorsturen waarbij die op zijn beurt vast zorgt voor de juiste instellingen. Nu is de markt van slimme ovens nog wat mat: echt heel baanbrekend zijn ze nog niet. Wel wordt daaraan gewerkt: ovens die bijvoorbeeld met camera’s kunnen beoordelen welk gerecht er in de oven staat en hoe dit het beste kan worden klaargemaakt. Plus dat het handig is om zelf te kunnen meekijken in de oven, terwijl je op de bank zit.

Smart Living Project Video
Lees ook

FWD Smart Living Project – een rondleiding door ons slimme huis (deel 1)

Slim fornuis

Naast een slimme oven heeft Samsung ook een slim fornuis, dat ongeveer hetzelfde werkt. Je kunt precies instellen hoe warm de pit moet zijn, welke pit er aan moet staan en je kunt onderweg controleren of je het wel uit hebt gezet of het alsnog uitzetten, iets wat heel fijn is voor mensen die soms ineens schrikken en niet zeker weten of ze hun huis wel veilig hebben achtergelaten. Pas wel op met dat op afstand bedienen van een fornuis: het is niet aan te raden een fornuis aan te zetten als je niet zelf thuis of in de keuken bent. Wat dat betreft is het slimme fornuis van LG wat veiliger: die kan vooral helpen bij hoe lang het nog duurt voordat het eten klaar is. 

Een slimme koffiemachine

Koffie maken, dat kunnen de meeste mensen zelf, maar toch zijn slimme koffiemachines wel in trek. Het idee is hier niet zozeer om op afstand koffie te maken, maar vooral de koffie precies zo te maken als jij hem lekker vindt. Op sommige machines kun je profielen instellen, zodat het apparaat precies weet welke koffie het moet maken als jij wakker bent en ervoor staat. Natuurlijk kunnen ze bij je lokale koffiehuis ook enorm lekkere latte macchiato’s maken, maar misschien wil jij toch liever 10 milliliter schuim extra? Je slimme koffieautomaat kan hierbij helpen, zoals de Siemens EQ 9 S700

Een slimme wasautomaat

Bijna alle wasautomaten zijn in staat om te worden geprogrammeerd om op een ander tijdstip te draaien, dus je kunt je afvragen wat er slimmer kan aan zo’n washulp. Samsung laat het zien met AddWash, een wasautomaat die een extra klep heeft waarmee je sokken die onderweg naar de wasautomaat zijn gevallen toch nog kunt toevoegen. Dat heeft natuurlijk te maken met meer dan alleen dat klepje, want de technologie moet hier ook op worden afgesteld. Ook kun je met een app zien wat je wasautomaat aan het doen is en kun je bepalen dat die mooie broek waar je net een sloot tomatensoep op liet vallen meteen even bij de was kan steken, of dat dat niet zo’n goed idee is omdat hij net aan het einde is van zijn programma. 

Google Nest Audio review totaal 3
Lees ook

Zo gebruik je Google Home en Google Assistant in de keuken

Een slimme wijnklimaatkast

We hebben hem onder handen genomen, de slimme wijnklimaatkast van Haier. Het voordeel aan deze slimme wijnkast is dat je er je wijn in kunt bijhouden dankzij koppeling met de Vivino app, maar de grootste plus is natuurlijk dat je de temperatuur en luchtvochtigheid op afstand kunt instellen. Wil je meer weten over de slimme klimaatkast van Haier? Lees dan onze recensie.

Een slimme vaatwasser

Het idee van een slimme vaatwasser lijkt op dat van een slimme wasautomaat, omdat je er programma’s mee kunt draaien en ze op afstand kunt instellen en aanzetten. Het voordeel is dat je de automatische zeepdispenser maar een of twee keer per maand hoeft bij te vullen, waardoor je heel anders tegen vaatwasblokjes gaat aankijken. Ook geeft een slimme vaatwasser net als een slimme wasautomaat naar wens een melding als hij klaar is om te worden uitgeladen. Helaas, voor die activiteit is er nog niet een slimme, toegankelijke oplossing gevonden.

Zeker nu mensen meer tijd thuis spenderen door lockdowns, is het de verwachting dat we ook meer behoefte krijgen aan slimme items in huis. Witgoed hoort daar zeker bij, dus we kijken uit naar wat ons in 2022 staat te wachten op het gebied van slim witgoed.

Reacties (0)