Zo kun je je tuin slim maken: Klaar voor de zomer!

16 juni 2023 9 Minuten 2 Reacties
Innr Outdoor Globes

Een smarthome beperkt zich niet alleen tot het huis. Ook de tuin kun je slim maken. Zo hoef je zelf minder tuinonderhoud te doen en kun je extra genieten van de aankomende zomerdagen.

De zonnige dagen zijn in aankomst en de tijd is aangebroken om straks weer optimaal van je tuin te genieten. Voordat je in je loungeset plaats kunt nemen en de barbecue kunt aansteken moet je de tuin ongetwijfeld nog even zomerklaar maken. Hoe kun je dat nu gemakkelijk doen? Smarthome is niet alleen ideaal voor thuis, maar ook voor in de tuin. In dit artikel nemen we je mee in de mogelijkheden om je tuin slim te maken. Zo ben jij straks helemaal klaar voor de zomer. We kijken niet alleen naar producten en mogelijkheden om het tuinonderhoud te vergemakkelijken, ook kijken we naar mogelijkheden om slim te genieten van de komende zomer.

De robotgrasmaaier

Voordat je tuin helemaal zomerklaar is moet het gras natuurlijk gemaaid worden. En met de huidige temperaturen met af en toe een flinke regenbui kun je de grasmaaier iedere week wel uit het schuurtje halen. Het gras groeit als kool en dat is ieder weekend weer een flinke klus! In een slimme tuin hoef je zelf geen gras meer te maaien, dat laat je namelijk over aan een robotgrasmaaier. We kunnen robotgrasmaaiers onderverdelen in twee categorieën. Zo heb je robotgrasmaaiers die begrenzingsdraad nodig hebben en binnen deze afzetting willekeurig rondrijden en je hebt de echt slimme robotgrasmaaiers die de tuin in kaart brengen en in keurige lijnen maaien. Deze laatste categorie robotgrasmaaiers zijn nog erg duur, maar wel flink in opkomst. Denk eens aan de EcoFlow Blade voor bijna 3.000 euro die ook nog eens takjes, grasresten en bladeren kan opruimen. Iets goedkoper is de Ecovacs Goat G1 met een prijs van 1.699 euro. Ook de Segway Navimow-serie heeft geen perimeterdraad nodig. Husqvarna heeft robotgrasmaaiers met gps-ondersteunende navigatie en sensoren aan boord. Zo weet de robotgrasmaaier altijd waar die geweest is en wat nog gemaaid moet worden.

Wil je geen duizenden euro’s kwijt zijn aan een robotgrasmaaier? Dat kunnen wij ons heel goed voorstellen. Kijk in dat geval naar een willekeurig maaiende robotgrasmaaier. Deze beschikken niet over gps-navigatie en maaien daarmee in willekeurige lijnen, maar het eindresultaat is hetzelfde. Je beschikt na afloop over een keurig gemaaid gazon. Prijzen voor een goede robotgrasmaaier beginnen vanaf 800 euro voor kleinere tuinen. Onder andere Gardena, Bosch en Robomow zijn bekende merken. Wil je weten hoe dat nu precies werkt met een robotgrasmaaier en waarom je er helemaal geen omkijken meer naar hebt na installatie? Lees dan onze review van de Robomow RK 1000. Dit model is al twee jaar oud, maar vinden we overal nog altijd bovenaan de lijstjes voor een goede en betaalbare robotstofzuiger terug. Wil je een iets nieuwer model? Kijk dan eens naar de Gardena Sileno City robotmaaier.

8.5
Review Gardena Sileno City 7

Beoordeling
Gardena Sileno City

Pluspunten
  • Volledig autonoom
  • Goed werkende sensoren en schema's
  • Volledig smart en op afstand te bedienen
  • Te koppelen met domotica
  • Maait het gras perfect
Minpunten
  • Regelmatig onderhoud is nodig
  • Gardena-mesjes zijn te duur
  • In het begin maakt de maaier nogal herrie
  • Installatie kost wat tijd en energie
  • Maaitijd beperkingen

Beoordeling Gardena Sileno City

Alles opgeteld en afgetrokken mogen we de Gardena Sileno City een complete en gebruiksvriendelijke robotmaaier noemen die datgene wat hij belooft goed doet. Afgezien van de herrie in het begin en de beperking die Gardena oplegt aan de maaitijd is er maar weinig op deze modellen aan te merken. Ja, de randen van het gazon moet je zelf bijhouden, maar dat is met elke robotmaaier zo. Kies voor een iets grotere variant dan je nodig hebt, koop goedkope mesjes en houd er rekening mee dat regelmatig onderhoud de levensduur van je robotmaaier en de kwaliteit van het maaien absoluut verbetert. Fijn is ook dat de robotmaaier aan je domoticasysteem te koppelen is en dat de sensoren ervoor zorgen dat je eigenlijk geen omkijken meer hebt naar de robotmaaier.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Gardena Sileno City

Slim irrigatiesysteem

In de zomer hebben we regelmatig te maken met periodes van droogte. Je wilt natuurlijk dat het gras en de planten niet helemaal verdrogen. Je kunt zelf met de tuinslang of een gieter met water aan de slag, maar het kan veel slimmer. Een slim irrigatiesysteem neemt je al het werk uit handen. Hiermee laat je het systeem de beplanting bewateren op specifieke tijden waarbij sensoren voor de input zorgen.

De aansturing van het irrigatiesysteem kan op verschillende manieren, maar als je meerdere zones in de tuin hebt is een verdeler noodzakelijk. Alle zones tegelijk bewateren is in de meeste gevallen niet mogelijk door de beperkte waterdruk en daarom moeten de kleppen los van elkaar bestuurd kunnen worden. Hiervoor zijn verschillende alles-in-één systemen op de markt, onder meer van Gardena en Rainbird. Het aanleggen is misschien wel even een dingetje om zelf te doen, dus wellicht kun je daar de hulp van een professional bij gebruiken.

Slimme tuinverlichting

Slimme verlichting is niet alleen voor binnen, maar tegenwoordig ook voor buiten. Slimme buitenverlichting werkt in de basis precies hetzelfde. Je kunt de lampen via je smartphone bedienen, de witbalans aanpassen of een kleur kiezen. Zo creëer je zelf de ideale sfeer tijdens de warme zomeravonden. Slimme buitenlampen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen voor aan het huis, in de tuin of onder een overkapping. Denk aan wandlampen, zuilen, spotjes, led-strips. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een slimme tuinvariant voor verkrijgbaar.

Ga je voor sfeer, dan zijn we fan van de Innr Outdoor Globes. Deze lichtbollen kun je zowel ophangen als in de grond prikken en kunnen alle kleuren van de regenboog tonen. Innr, maar ook Philips Hue hebben allebei een groot assortiment aan slimme buitenverlichting en ondersteunen het ZigBee-protocol. Ook supermarktketen Lidl heeft buitenverlichting met het ZigBee-protocol. Sinds kort kun je ook slimme wifi-lampen voor buiten bij de winkelketen Action halen. Zo koop je al een slimme buitenlamp vanaf 10 euro. Let op dat je voor de slimme buitenlampen wel een stroomvoorziening in de tuin nodig hebt. Zo werkt verlichting van Philips Hue en Innr vaak op laagspanning. Dit zou je in theorie gemakkelijk zelf moeten kunnen realiseren en is veiliger om mee te werken. De buitenlampen van Action werken gewoon op 230v, waarbij je dus grondkabels diep in de grond zult moeten wegwerken. Doe dit alleen zelf als je weet waar je mee bezig bent. Provisorisch zelf knutselen raden we zeer sterk af in het kader van de veiligheid.

7.5
Innr Outdoor Globe Light

Beoordeling
Innr Outdoor Globes

Pluspunten
  • Brengt extra sfeer in de tuin
  • Flexibel qua plaatsing
  • Simpele en overzichtelijke app
  • Via Zigbee-protocol ook in andere apps te gebruiken
  • Prima bouwkwaliteit
Minpunten
  • Lichtbollen niet individueel te bedienen
  • Te duur

Beoordeling Innr Outdoor Globes

Ben je op zoek naar slimme sfeerverlichting in de tuin voor de komende zomeravonden? De Innr Outdoor Globes doen precies datgene waar ze voor bedoeld zijn. Dankzij de warme en koude wittinten en 16 miljoen kleuren kun je voor iedere gelegenheid de perfecte sfeer creëren. Het jammere is dat je de Outdoor Globes niet individueel kunt bedienen. Je bedient het geheel echt als één lamp. De aanschafprijs van 199,99 euro is daardoor echt te hoog, maar het gemak van de bediening via de app en de simpele installatie maken veel goed.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Innr Outdoor Globes

Slimme beveiligingscamera's

Beveiligingscamera’s hoef je niet alleen in huis op te hangen, dat kan natuurlijk ook buiten in de tuin. Zo houd jij inbrekers nog verder van je waardevolle spullen vandaan. Slimme buitencamera’s moeten beschikken over een goede ip-rating, zodat ze ook een flinke regenbui kunnen overleven. Eén strategisch geplaatste camera kan zomaar een flink deel van de tuin in de gaten houden en via je smartphone kijk je direct mee en ontvang je meldingen bij calamiteiten. Heb je ook camera’s binnen? Dan is het vaak handig om bij hetzelfde merk te blijven, zodat de camera’s onderling allemaal samen kunnen werken. Zoek je een slimme beveiligingscamera voor buiten? Kijk dan eens naar de camera’s van Eufy, Arlo of Netatmo.

9.0
Arlo Ultra 2 product
FWD award

Beoordeling
Arlo Ultra 2

Pluspunten
  • Uitstekend beeld en geluid
  • Heel veel opties
  • Luide sirene en felle spotlight
  • Nachtzicht in kleur
  • Goed bereik bewegingsdetectie
  • Lokale opslag met Smart Hub
  • Razendsnelle notificaties
Minpunten
  • Heel erg duur
  • Abonnement niet verplicht, wel noodzakelijk
  • Niet iedereen heeft dit nodig voor thuisbewaking
  • Bevestigingsmateriaal niet top

Beoordeling Arlo Ultra 2

De Arlo Ultra 2 is ongetwijfeld de beste beveiligingscamera voor consumenten van dit moment met heel veel opties en mogelijkheden en een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit. De hoge aanschafprijs en het dure abonnement zorgen ervoor dat deze semiprofessionele camera zeker niet voor iedereen even geschikt is. Er zijn diverse alternatieven beschikbaar voor een lagere prijs en eventueel zonder abonnement, maar zo goed als de Arlo Ultra 2 zijn de alternatieven niet. Kwaliteit komt dus met een flinke prijs bij de Arlo Ultra 2.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Arlo Ultra 2

Slimme barbecue

Heb je de tuin helemaal slim gemaakt? Dan is het tijd om van het zonnige weer te genieten. En hoe kun je dat nu beter doen dan met een barbecue met vrienden en familie? Waar een robotgrasmaaier het grasmaaien volledig uit handen neemt en een slim bewateringssysteem ervoor zorgt dat je zelf niets meer hoeft te bewateren, daar zorgt een slimme barbecue er helaas niet voor dat het vlees vanzelf op de barbecue terecht komt en het vanzelf omgedraaid wordt. Je zult dus wel zelf aan de slag moeten.

Toch kan een slimme barbecue er wel voor zorgen dat je geen rauw vlees zit op te eten. Dit komt door de slimme temperatuursensor in combinatie met een bijbehorende app. Denk bijvoorbeeld eens aan de Weber Connect Smart Grilling Hub. Dit slimme apparaatje werkt via wifi en geeft je een volledig stappenplan over het perfect bakken van dat stukje vlees. Het is slim genoeg om zelf te achterhalen hoe dik het stuk vlees is wat op de barbecue ligt en laat je alles weten wat je nodig hebt. Van de temperatuur tot wanneer je moet omdraaien. De  gasbarbecues van Weber zijn tevens voorzien van slimme functies om het bereiden van het perfecte stukje vlees nog makkelijker te maken. Wil je er niet teveel geld aan uitgeven? Dan kan winkelketen Action je zelfs uit de brand helpen. De LSC Smart Connect barbecue-thermometer geeft real-time vleestemperatuur monitoring via de bijbehorende app. Zo weet je altijd precies wanneer het vlees perfect gegaard is.

Slimme speaker in de tuin

En tijdens die barbecue is het natuurlijk fijn als je ook een beetje muziek kunt luisteren. En is het dan niet handig als je ook meteen kiest voor een slimme speaker met Google Assistant, zodat je de slimme buitenverlichting direct met je stem kunt in- of uitschakelen of van kleur laten veranderen? Sonos en Harman Kardon hebben allebei een puike speaker in het assortiment die je zowel binnen als buiten kunt gebruiken. De speakers beschikken over voldoende vermogen om een lekker feestje in de tuin te kunnen houden. Kijk eens naar de Sonos Move, Teufel Boomster en de Harman Kardon Citation 200. Is je dat net even te duur? IKEA helpt je uit de brand met de IKEA Vappeby. Deze bluetoothspeaker doet tevens dienst als lamp en kost je slechts 39,95 euro.

Smart Living Project: de slimme tuin

Samen met een groot aantal partners heeft FWD een nieuwbouwhuis compleet ‘smart’ gemaakt. Daaronder natuurlijk de tuin. Wil je weten hoe we dit gedaan hebben en inspiratie halen uit onze slimme tuin? Lees dan het artikel Smart Living Project: installatie tuin (irrigatie, robotmaaier en verlichting). Of bekijk de projectpagina met alle informatie over dit project.

Reacties (2)