Zo kun je je tuin slim maken: Klaar voor de zomer!

31 mei 2021 8 Minuten 2 Reacties
philips-hue-outdoor

Een smarthome beperkt zich niet alleen tot het huis. Ook de tuin kun je slim maken. Zo hoef je zelf minder tuinonderhoud te doen en kun je extra genieten van de aankomende zomerdagen.

De zonnige dagen zijn in aankomst en de tijd is aangebroken om straks weer optimaal van je tuin te genieten. Voordat je in je loungeset plaats kunt nemen en de barbecue kunt aansteken moet je de tuin ongetwijfeld nog even zomerklaar maken. Hoe kun je dat nu gemakkelijk doen? Smarthome is niet alleen ideaal voor thuis, maar ook voor in de tuin. In dit artikel nemen we je mee in de mogelijkheden om je tuin slim te maken. Zo ben jij straks helemaal klaar voor de zomer. We kijken niet alleen naar producten en mogelijkheden om het tuinonderhoud te vergemakkelijken, ook kijken we naar mogelijkheden om slim te genieten van de komende zomer.

De robotgrasmaaier

Voordat je tuin helemaal zomerklaar is moet het gras natuurlijk gemaaid worden. En met de huidige temperaturen met af en toe een flinke regenbui kun je de grasmaaier iedere week wel uit het schuurtje halen. Dat is toch ieder weekend weer een flinke klus! In een slimme tuin hoef je zelf geen gras meer te maaien, dat laat je namelijk over aan een robotgrasmaaier. We kunnen robotgrasmaaiers onderverdelen in twee categorieën. Zo heb je robotgrasmaaiers die begrenzingsdraad nodig hebben en binnen deze afzetting willekeurig rondrijden en je hebt de echt slimme robotgrasmaaiers die de tuin in kaart brengen en in keurige lijnen maaien. Deze laatste categorie robotgrasmaaiers zijn nog erg duur, maar wel handig. Denk eens aan de onlangs gelanceerde Toadi die met zijn ingebouwde beveiligingscamera ook nog eens dienst kan doen als rijdende beveiligingsrobot. Ook Husqvarna heeft robotgrasmaaiers met gps-ondersteunende navigatie en sensoren aan boord. Zo weet de robotgrasmaaier altijd waar die geweest is en wat nog gemaaid moet worden.

Wil je geen duizenden euro’s kwijt zijn aan een robotgrasmaaier? Dat kunnen wij ons heel goed voorstellen. Kijk in dat geval naar een willekeurig maaiende robotgrasmaaier. Deze beschikken niet over gps-navigatie en maaien daarmee in willekeurige lijnen, maar het eindresultaat is hetzelfde. Je beschikt na afloop over een keurig gemaaid gazon. Prijzen voor een goede robotgrasmaaier beginnen vanaf 800 euro voor kleinere tuinen. Onder andere Gardena, Bosch en Robomow zijn bekende merken. Wil je weten hoe dat nu precies werkt met een robotgrasmaaier en waarom je er helemaal geen omkijken meer naar hebt na installatie? Lees dan hieronder onze review van de Robomow RK 1000.

8.0

Beoordeling
Robomow RK1000

Pluspunten
 • Grasmaaien zonder moeite
 • Gebruiksvriendelijk menu op het touchscreen
 • App is een leuke extra
 • Weersbestendig
 • Geheel autonoom op een ingesteld programma
Minpunten
 • Bluetooth-bereik app niet ideaal
 • Ietwat aan de domme kant
 • Deurtje laadstation
 • Piep anti-diefstal beveiliging te zacht

Beoordeling Robomow RK1000

Ondanks het willekeurig maaien zorgt de herhaling ervoor dat je gazon er altijd strak uit blijft zien. De Robomow RK1000 maait uitstekend. Op het maaiproces valt dan ook helemaal niets op aan te merken. Deze robotgrasmaaier kan een uur lang maaien en keert vervolgens zelf weer terug om op te laden. Is het programma nog niet afgelopen? Dan gaat dit model zelf weer verder na het opladen. De app met bluetooth-verbinding is handig, maar door het korte bereik van bluetooth moet je wel enigszins in de buurt van de robotgrasmaaier staan om verbinding te maken.

De piep bij de anti-diefstal beveiliging is daarnaast te zacht, de Robomow RK1000 is ietwat aan de domme kant door het ontbreken van sensoren aan de voorkant en de slechte kwaliteit van het deurtje van het laadstation zijn de minpunten die je voor lief moet nemen. Daar krijg je echter wel een strak gazon voor terug zonder dat het je zelf enige moeite kost. Het is een behoorlijk stevige uitgave van 1.299 euro, maar daar krijg je zoveel voor terug. Pak een tuinstoel of neem plaats op je loungeset en geniet van de zon terwijl de Robomow RK1000 het werk doet. Wat wil een mens nog meer?

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Robomow RK1000

Slim irrigatiesysteem

In de zomer hebben we regelmatig te maken met periodes van droogte. Je wilt natuurlijk dat het gras en de planten niet helemaal verdrogen. Je kunt zelf met de tuinslang of een gieter met water aan de slag, maar het kan veel slimmer. Een slim irrigatiesysteem neemt je al het werk uit handen. Hiermee laat je het systeem de beplanting bewateren op specifieke tijden waarbij sensoren voor de input zorgen.

De aansturing van het irrigatiesysteem kan op verschillende manieren, maar als je meerdere zones in de tuin hebt is een verdeler noodzakelijk. Alle zones tegelijk bewateren is in de meeste gevallen niet mogelijk door de beperkte waterdruk en daarom moeten de kleppen los van elkaar bestuurd kunnen worden. Hiervoor zijn verschillende alles-in-één systemen op de markt, onder meer van Gardena en Rainbird. Het aanleggen is misschien wel even een dingetje om zelf te doen, dus wellicht kun je daar de hulp van een professional bij gebruiken.

Slimme tuinverlichting

Slimme verlichting is niet alleen voor binnen, maar tegenwoordig ook voor buiten. Slimme buitenverlichting werkt in de basis precies hetzelfde. Je kunt de lampen via je smartphone bedienen, de witbalans aanpassen of een kleur kiezen. Zo creëer je zelf de ideale sfeer tijdens de warme zomeravonden. Slimme buitenlampen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen voor aan het huis, in de tuin of onder een overkapping. Denk aan wandlampen, zuilen, spotjes, led-strips. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een slimme tuinvariant voor verkrijgbaar.

Philips Hue en Innr hebben allebei een groot assortiment aan slimme buitenverlichting en ondersteunen het ZigBee-protocol. Ook supermarktketen Lidl heeft buitenverlichting met het ZigBee-protocol. Sinds kort kun je ook slimme wifi-lampen voor buiten bij de winkelketen Action halen. Zo koop je al een slimme buitenlamp vanaf 10 euro. Let op dat je voor de slimme buitenlampen wel een stroomvoorziening in de tuin nodig hebt. Zo werkt verlichting van Philips Hue en Innr vaak op laagspanning. Dit zou je in theorie gemakkelijk zelf moeten kunnen realiseren en is veiliger om mee te werken. De buitenlampen van Action werken gewoon op 230v, waarbij je dus grondkabels diep in de grond zult moeten wegwerken. Doe dit alleen zelf als je weet waar je mee bezig bent. Provisorisch zelf knutselen raden we zeer sterk af in het kader van de veiligheid.

Slimme beveiligingscamera's

Beveiligingscamera’s hoef je niet alleen in huis op te hangen, dat kan natuurlijk ook buiten in de tuin. Zo houd jij inbrekers nog verder van je waardevolle spullen vandaan. Slimme buitencamera’s moeten beschikken over een goede ip-rating, zodat ze ook een flinke regenbui kunnen overleven. Eén strategisch geplaatste camera kan zomaar een flink deel van de tuin in de gaten houden en via je smartphone kijk je direct mee en ontvang je meldingen bij calamiteiten. Heb je ook camera’s binnen? Dan is het vaak handig om bij hetzelfde merk te blijven, zodat de camera’s onderling allemaal samen kunnen werken. Zoek je een slimme beveiligingscamera voor buiten? Kijk dan eens naar de camera’s van Eufy, Arlo of Netatmo.

9.5
Arlo Ultra-product
FWD award

Beoordeling
Arlo Ultra

Pluspunten
 • Zeer veel instellingsmogelijkheden
 • Nauwkeurige en goede meldingen
 • Zeer goede videokwaliteit
 • Draadloos te gebruiken
Minpunten
 • 4K-opnamen alleen met extra abonnement of microSD
 • Zoomen en tracken werkt matig
 • Prijzig in de aanschaf
 • Abonnement vrijwel noodzakelijk

Beoordeling Arlo Ultra

De Arlo Ultra is één van de meest uitgebreide, flexibele en volledig ingerichte camerasystemen op de markt, en dat ook nog eens (optioneel) draadloos. De camera's bieden een uitstekende beeldkwaliteit maar vooral zeer veel instellingsmogelijkheden om de werking naar eigen wens af te stellen en nagenoeg perfecte meldingen. Dat alles komt natuurlijk met een aardig prijskaartje. De adviesprijs van ons systeem (een camera met hub) bedraagt immers 599 euro. Wil je het hele huis beveiligen dan kom je al snel richting de 1.000 euro. Ja, daar krijg je dan een gratis jaarabonnement bij, maar houd er rekening mee dat je daarna minimaal 89 euro per jaar kwijt bent. En, als je 4K-opnamen wilt kost het je nog wat euro's extra. Er zijn ook nog verbeterpunten voor de Arlo Ultra, waaronder de matige zooming en tracking-functie, het feit dat opnamen op microSD niet via de app te bekijken zijn en het feit dat de afstand tussen de hub en de camera's beperkt is.

Als we kijken naar de concurrentie, en dan met name Nest, dan zitten er qua abonnement kleine verschillen tussen Nest Aware en Arlo. Nest is duurder bij 30 dagen terugkijken, maar biedt je wel de mogelijkheid om een abonnement voor 5 of 10 dagen terugkijken aan te schaffen. Ook biedt Nest gezichtsherkenning, iets dat Arlo niet heeft. Aan de andere kant kun je bij het Arlo-abonnement van 89 euro 10 camera's kosteloos aan je abonnement toevoegen, terwijl je bij Nest extra betaalt voor extra camera's. Daarbij biedt Nest zonder abonnement in tegenstelling tot Arlo wel persoonsdetectie én kun je middels screenshots 4 uur terugkijken. Het loont dus om de abonnementen te vergelijken aan de hand van je eigen wensen. Op het gebied van hardware zijn beide systemen aan elkaar gewaagd. Nest biedt met de Cam IQ (Outdoor) gezichtsherkenning, heeft geen hub nodig en is een stuk goedkoper in de aanschaf. De Arlo biedt daarentegen de 4K-resolutie (Nest IQ Indoor heeft dit wel), is draadloos te gebruiken, komt met lokale opslag en biedt diverse extra personalisatiemogelijkheden. Hoewel geen van beide systemen een slechte keuze is, is de ideale keuze voor jou vooral afhankelijk van wat je van de camera's vraagt en hoe je ze gebruikt. Is draadloos een vereiste? Dan ben je met de Arlo Ultra snel klaar. Wil je geen abonnement gebruiken? Dan is Nest wellicht een betere optie. Wil je lokale opslag en/of een spotlight? Dan is de Arlo de betere optie. En zo zijn er meer features die je naast elkaar kunt leggen om beide premium camerasystemen met elkaar te vergelijken en tot de juiste beslissing te komen.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Arlo Ultra

Slimme barbecue

Heb je de tuin helemaal slim gemaakt? Dan is het tijd om van het zonnige weer te genieten. En hoe kun je dat nu beter doen dan met een barbecue met vrienden en familie? Waar een robotgrasmaaier het grasmaaien volledig uit handen neemt en een slim bewateringssysteem ervoor zorgt dat je zelf niets meer hoeft te bewateren, daar zorgt een slimme barbecue er helaas niet voor dat het vlees vanzelf op de barbecue terecht komt en het vanzelf omgedraaid wordt. Je zult dus wel zelf aan de slag moeten.

Toch kan een slimme barbecue er wel voor zorgen dat je geen rauw vlees zit op te eten. Dit komt door de slimme temperatuursensor in combinatie met een bijbehorende app. Denk bijvoorbeeld eens aan de Weber Connect Smart Grilling Hub. Dit slimme apparaatje werkt via wifi en geeft je een volledig stappenplan over het perfect bakken van dat stukje vlees. Het is slim genoeg om zelf te achterhalen hoe dik het stuk vlees is wat op de barbecue ligt en laat je alles weten wat je nodig hebt. Van de temperatuur tot wanneer je moet omdraaien. De nieuwe lijn gasbarbecues van Weber zijn tevens voorzien van slimme functies om het bereiden van het perfecte stukje vlees nog makkelijker te maken.

Slimme speaker in de tuin

En tijdens die barbecue is het natuurlijk fijn als je ook een beetje muziek kunt luisteren. En is het dan niet handig als je ook meteen kiest voor een slimme speaker met Google Assistant, zodat je de slimme buitenverlichting direct met je stem kunt in- of uitschakelen of van kleur laten veranderen? Sonos en Harman Kardon hebben allebei een puike speaker in het assortiment die je zowel binnen als buiten kunt gebruiken. De speakers beschikken over voldoende vermogen om een lekker feestje in de tuin te kunnen houden. Kijk eens naar de Sonos Move en de Harman Kardon Citation 200.

Smart Living Project: de slimme tuin

Samen met een groot aantal partners maakt FWD een nieuwbouwhuis compleet ‘smart’. Wil je weten hoe we zelf de tuin gaan aanpakken? Lees dan het artikel Smart Living Project: de slimme tuin met verlichting, irrigatie en een robotmaaier. Of bekijk de projectpagina met alle informatie over dit project.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (1)

Dirk Van de Veire

Dirk Van de Veire
05 juni 2021 om 11:47

Goedemorgen, knap artikel. Als min of meer groene jongen wil ik toch even vermelden dat de robotmaaiers ’s nachts veel slachtoffers maken onder de egels. Als die toch wil gebruiken, stel ze zodanig in dat ze enkel overdag rondjes draaien.
Bedankt!

Inloggen
Martijn Chel

Martijn Chel
05 juni 2021 om 13:32

Goed punt Dirk! Dankjewel.

Inloggen