Review: Duux Tube en Bright – slimme luchtreinigers

28 november 2021 + 10 minuten 1 Reacties
Duux

Alweer een hele tijd geleden hebben we de Duux Whisper Flex getest, een slimme ventilator. Het Nederlandse bedrijf heeft echter veel meer klimaatproducten in het assortiment, waaronder slimme luchtreinigers. In deze review kijken we naar twee modellen; de Tube voor grote ruimtes en de Bright voor kleinere ruimtes.

Slimme luchtreinigers van Duux

Duux heeft verschillende luchtreinigers in het assortiment. De Tube (399,99 euro) is de grootste variant, geschikt voor ruimten tot 75 vierkante meter. Dit model is dus ideaal voor een grote woonkamer. Ben je op zoek naar luchtreiniging voor een kleinere ruimte zoals een werkkamer of slaapkamer, dan is de Bright (199,99 euro) interessant. Dit model reinigt een ruimte van 27 vierkante meter. Voor beiden zijn de aanbevolen ruimtes (27m² voor Bright en 75m² voor Tube) gebaseerd op drie luchtverversingen per uur. Voor basisreiniging volstaat volgens de CADR-norm twee luchtverversingen per uur, terwijl astmatische patiënten pas verschil merken bij vijf luchtverversingen per uur.

Wat doen die luchtreinigers dan precies? Daarvoor moeten we kijken naar de beloften van de fabrikant. In beide gevallen is de basiswerking hetzelfde. Beide luchtreinigers moeten, vanzelfsprekend, de lucht reinigen. Duux garandeert een optimale verwijderingsefficiëntie dankzij de drielaagse filterbescherming, inclusief voorfilter, HEPA H13-filter en actief koolstoffilter. De apparaten reinigen de lucht in een complete kamer in twintig minuten. Daarnaast passen ze automatisch de luchtsnelheid aan de luchtkwaliteit aan die door de PM2.5-lasersensor wordt gemeten.

Duux luchtreinigers

De reinigers verwijderen volgens de fabrikant 99,97% van alle zwevende stofdeeltjes en vervuiling. Bovendien kun je de efficiëntie vergroten door de ingebouwde ionisator te activeren die negatieve ionen verspreidt om ook de kleinste stofdeeltjes op te vangen. Alles met als doel de luchtkwaliteit zo optimaal mogelijk te houden.

Wat maakt ze slim?

Beide luchtreinigers zijn met knoppen op het apparaat zelf te bedienen, maar eenmaal ingesteld doen ze in de basis al het werk autonoom. Ze analyseren zelf de lucht en passen hier – indien gewenst – de werking op aan. Ze zijn echter ook met de Duux-app te koppelen waardoor je ze vanaf de bank of vanaf je werkplek kunt bedienen en instellen.

Dat is al aardig smart maar Duux biedt ook integratie met andere platformen. Zo kunnen de luchtreinigers verbonden worden met Google Home, Amazon Alexa en Homey. Toevallig hebben wij een Homey staan, waardoor we de apparaten in ons smarthome kunnen opnemen.

Design

Er is één onderdeel waar deze twee luchtreinigers behoorlijk afwijken van elkaar: het design. De Tube is een forse (32x32x68cm) en industrieel ogende luchtreiniger die je niet eenvoudig verstopt in een kamer. Of het apparaat mooi is laten we in het midden, maar opvallend kunnen we hem wel noemen. Toch zien veel mensen niet dat het een luchtreiniger is. Een speaker horen we het meest voorbij komen. De behuizing van de Tube is wit met zwart, waarbij het witte deel over kleine gaatjes beschikt waar de lucht doorheen gaat. Vieze lucht wordt via de zijkanten aangezogen, schone lucht komt er aan de bovenzijde uit. Aan de voorzijde van het apparaat zien we nog een display terug waarop een indicatie van  de luchtkwaliteit getoond wordt. Bovenop zijn de knoppen voor de bediening terug te vinden.

De Bright is met een formaat van 22x22x36cm een stuk kleiner dan de Tube maar ziet er ook iets gelikter en chiquer uit. Het apparaat is volledig zwart, heeft afgeronde hoeken en touch-knoppen op de bovenzijde. Ook dit model zuigt de lucht via de zijkanten aan en blaast deze via de bovenzijde uit. De indicatie van de luchtkwaliteit op dit model wordt puur met een gekleurde led aangegeven. Rondom deze indicator bevinden zich de touch-knoppen voor alle instellingen.

Installatie

De installatie van beide luchtreinigers is heel eenvoudig. Je pakt ze uit de doos, haalt het filter uit het plastic, plaatst het filter terug in de behuizing, steekt de stekker in het stopcontact en je kunt aan de slag. De koppeling met de app is ook binnen twee minuten gelegd. Activeer WiFi op het apparaat, zoek met de Duux-app naar een nieuw apparaat en voer je WiFi-gegevens in zodra het apparaat gevonden is. Eenmaal gekoppeld kun je het apparaat een eigen naam geven en toevoegen aan een specifieke ruimte.

Duux-app

Overigens is het ook goed om te weten dat de plaatsing van beide luchtreinigers niet heel nauw komt. Zolang je het apparaat niet in een hoekje verstopt dat dicht gebouwd is door kasten, planten of andere objecten moet de lucht zonder problemen gereinigd kunnen worden.

App en mogelijkheden

De Duux-app is een modern vormgegeven en duidelijke app waarmee alle gekoppelde apparaten snel en eenvoudig te bedienen zijn. Op het homescherm zie je dan ook direct alle apparaten terug, inclusief knoppen voor het aan- en uitzetten en de modus. Je hebt in het geval van de luchtreinigers de keuze uit drie standen (zacht tot hard), de automodus en de slaapmodus (zacht met minimaal geluid).

Tik je op een apparaat dan kom je in het scherm waarin de luchtkwaliteit getoond wordt. Dit wordt getoond met kleuren (groen, oranje, rood), de hoeveelheid PM2.5 (fijnstof) in de lucht en een hierbij horende conclusie (uitstekend, goed, matig, ongezond, erg ongezond en gevaarlijk). Bovenin het scherm zie je de huidige temperatuur en luchtvochtigheid van de ruimte terug. Onder de realtime indicatie zie je een diagram die de metingen van de afgelopen uren weergeeft. Ook deze staven kleuren groen tot rood. De weergave kun je wijzigen in per dag, per week of per maand.

Onderin het scherm zijn drie knoppen te vinden voor het aan- of uitzetten van het apparaat, het kiezen van de modus en de slaaptimer. Veeg je dit onderste deel omhoog dan kom je bij extra instellingen terecht. Hier kun je de ionisator aan- of uitzetten, de levensduur van de filter bekijken (en resetten na vervanging), tips en trucs bekijken, de naam aanpassen en de ruimte wijzigen.

Tot slot zijn er nog algemene instellingen binnen de app, te vinden via het tandwiel op de homepage. Hier voeg je je huidige locatie in (voor temperatuur en luchtvochtigheid buiten), kun je gebruikers toevoegen, ruimtes beheren, voorbeelden van spraakopdrachten via Google Home bekijken en de koppeling met Homey leggen.

Gebruik

Het is voor deze review niet mogelijk om te controleren of de luchtreinigers daadwerkelijk 99,97% van alle zwevende stofdeeltjes en vervuiling verwijderen. Daar moeten we de fabrikant in geloven, en dat doen we ook aangezien de apparaten gecertificeerd zijn door het Duitse Iuta. Het overige, daar kunnen we de reinigers wel op beoordelen.

Zo zijn ze in stand 1 (of de slaapstand) nauwelijks hoorbaar in een ruimte, wat zeker in een slaapkamer gewenst is. Stand 2 is al wat meer overheersend en stand 3 (of wanneer het apparaat harder moet werken in de automatische stand) kan als storend ervaren worden, bijvoorbeeld tijdens het tv-kijken of slapen. De stand wordt in de automatische modus echter alleen verhoogd wanneer er meer fijnstof en vervuiling waargenomen wordt. Op het display of in de app zie je dit aan de oranje kleur.

Wanneer begint de reiniger precies harder te werken? Dat verschilt per huis en huishouden en is afhankelijk van wat er binnen gebeurt, de natuurlijke ventilatie, de luchtkwaliteit buiten, het aantal mensen in de ruimte, etc. In ons geval ging de indicator richting oranje wanneer er meer dan drie mensen voor langere tijd in de ruimte waren, wanneer er gekookt wordt en wanneer meerdere kaarsen gedoofd worden. En in alle gevallen was het net aan oranje, wat dus nog meevalt. Wij hebben dan ook een WTW-systeem dat al voor ventilatie (en schonere lucht) zorgt, iets dat in oudere huizen minder het geval zal zijn.

Beide apparaten zijn snel en eenvoudig via de knoppen op het apparaat zelf te bedienen, bijvoorbeeld om de modus te veranderen, een timer in te stellen, de ionisator te activeren of het apparaat uit te schakelen. Toch is onze ervaring dat het apparaat continu aan laten staan de beste resultaten geeft. Zelfs in de laagste (en minst hoorbare) stand houdt de reiniger de luchtkwaliteit aardig in stand. Alleen bij tijdelijke intensere vervuiling zal de indicator richting oranje (of rood) gaan. De automatische stand is de beste stand om te gebruiken maar heeft als nadeel dat de apparaten snel in toerental opgevoerd worden bij lichte verontreiniging. Dit is nogal hoorbaar en kan storend zijn. Het kan dan ook interessant zijn om de apparaten te koppelen met je smarthomesysteem.

Smarthome-integratie

Meer bedieningsmogelijkheden en meer flexibiliteit (en dus comfort) haal je uit de koppeling met een smarthomeplatform. Allereerst is het mogelijk om de apparaten van Duux met Google Home te koppelen. Dit toevoegen verloopt eenvoudig, door in de Home-app een apparaat toe te voegen, naar Duux te zoeken en de stappen te volgen. Google herkent meteen dat het om een luchtreiniger gaat en binnen enkele seconden is het apparaat aan een kamer toegevoegd. Met commando’s als “zet luchtreiniger woonkamer aan” en “zet luchtreiniger woonkamer harder” kan het apparaat bediend worden. Helaas wordt de automodus niet herkend binnen Google Home. Dat is standje vier. Je kunt dus zeggen “zet luchtreiniger woonkamer op stand 4”. Op deze manier kun je vanaf je luie stoel de luchtreinigers bedienen.

Wil je nog meer comfort en mogelijkheden, dan kun je de apparaten van Duux koppelen aan Homey, de smarthomehub van Athom. Hiervoor download je de Duux-app binnen Homey en koppel je jouw Duux-apparaten door de code vanuit de eigen Duux-app te kopiëren en binnen Homey in te voeren. Eenmaal gekoppeld zijn al de apparaten die in de eigen Duux-app staan toe te voegen aan Homey en in flows (scenario’s) te gebruiken.

Zo kun je de luchtreinigers in laten schakelen wanneer je opstaat en ze uit laten schakelen wanneer je naar bed gaat. Ook kun je de metingen (luchtvochtigheid, temperatuur en fijnstof) gebruiken om andere apparaten binnen Homey te activeren. Denk bijvoorbeeld aan je WTW-installatie, dakraam of verwarming. Het mooie is dat je met deze triggers alle kanten op kunt. Zo hebben we een flow gemaakt dat wanneer de televisie aangaat de luchtreiniger meteen naar stand 1 gaat. Op deze manier overheerst het geluid van de luchtreiniger niet.

Belangrijke update: Duux stopt de ondersteuning voor Homey in de nieuwste generatie apparaten. Deze beschikken over een chip waarmee de koppeling niet meer gemaakt kan worden.

Conclusie

De Duux Tube en Duux Bright luchtreinigers zijn ideaal voor diegenen die de luchtkwaliteit in huis willen verbeteren, zij het voor het comfort of om medische redenen (bijvoorbeeld allergieën of astma). De apparaten houden de fijnstof en vervuiling in de lucht goed in de gaten en passen hier de ventilatiestand op aan. De bediening is eenvoudig via het apparaat zelf of de app, maar met de koppeling met Homey kun je de werking volledig naar eigen wens afstellen. Google Home-integratie biedt je extra mogelijkheden voor snelle bediening. Grote minpunten zijn er niet te vinden. Het enige is dat de Tube nogal fors en opvallend is. Aan de andere kant moet dit apparaat wel een grote ruimte van schone lucht kunnen voorzien dus is het formaat van belang. Ook de geluidsproductie in stand 2 of hoger is logisch, maar kan vooral bij stand 3 als storend ervaren worden. Al met al zijn we zeer tevreden over beide luchtreinigers aangezien ze doen wat ze beloven én ze van slimme mogelijkheden voorzien zijn.

8.0
Duux Tube en Bright

Beoordeling
Duux Tube en Bright

Pluspunten
  • Eenvoudige installatie en bediening
  • Homey en Google Home
  • Duidelijke indicatoren
  • Gebruiksvriendelijke app
  • Stijlvol design (met name de Bright)
Minpunten
  • Tube is fors en opvallend
  • Geluidsproductie kan overheersen

Beoordeling Duux Tube en Bright

De Duux Tube en Duux Bright luchtreinigers zijn ideaal voor diegenen die de luchtkwaliteit in huis willen verbeteren, zij het voor het comfort of om medische redenen (bijvoorbeeld allergieën of astma). De apparaten houden de fijnstof en vervuiling in de lucht goed in de gaten en passen hier de ventilatiestand op aan. De bediening is eenvoudig via het apparaat zelf of de app, maar met de koppeling met Homey kun je de werking volledig naar eigen wens afstellen. Google Home-integratie biedt je extra mogelijkheden voor snelle bediening. Grote minpunten zijn er niet te vinden. Het enige is dat de Tube nogal fors is en opvallend is. Aan de andere kant moet dit apparaat wel een grote ruimte van schone lucht kunnen voorzien dus is het formaat van belang. Ook de geluidsproductie in stand 2 of hoger is logisch, maar kan vooral bij stand 3 als storend ervaren worden. Al met al zijn we zeer tevreden over beide luchtreinigers aangezien ze doen wat ze beloven én ze van slimme mogelijkheden voorzien zijn.

Prijsvergelijker Duux Tube en Bright

Reacties (1)