Vijf smart home-producten om jouw badkamer een stuk slimmer te maken

28 september 2019 8 Minuten 0 Reacties
Kohler Numi 2

Een slim huis gaat verder dan slimme verlichting, slimme speakers of een slimme beveiligingscamera. Tegenwoordig kun je ook de badkamer heel goed slim maken. Wij vertellen je over vijf smart home-producten om jouw badkamer slimmer te maken.

Steeds meer producten worden ‘slim’ gemaakt. Waar veel mensen zijn begonnen met slimme verlichting, een slimme beveiligingscamera of een slimme stekker, daar kun je tegenwoordig bijna het hele huis slim maken. Dit zagen we ook terug op de IFA 2019 in Berlijn. Fabrikanten zetten in op smart appliances, oftewel huishoudelijke apparaten met slimme functies, zodat je ook de koelkast, oven of wasmachine met je stem of via een app kunt bedienen. Een kamer in je huis waar je misschien niet zo snel aan denkt is de badkamer. Toch kun je ook de badkamer tegenwoordig heel goed slim maken. In dit artikel zetten we vijf smart home-producten op een rijtje waarmee je jouw badkamer een stuk slimmer kunt maken.

Denk je aan de badkamer, dan denk je al snel aan het toilet, de spiegel, de verlichting en natuurlijk de douche zelf. Ben je iets te enthousiast met de badkuip? Dan wil je tijdig gewaarschuwd worden wanneer de badkamer vol water staat. En wat doe je uiteraard keurig twee keer per dag in de badkamer? Je tanden poetsen. Zo hebben we een mooi lijstje van ‘ouderwetse’ producten en kan de zoektocht naar slimme varianten beginnen.

Slim toilet

De Japanse toiletten zijn bij iedereen wel bekend. Deze komen met een bedieningspaneel om de bril te verwarmen of met een bidetje die met één druk op de knop het achterwerk schoonmaakt. Echt slim zijn ze natuurlijk niet. De Numi 2.0 Intelligent Toilet van Kohler is wel een echt slim toilet. Ingebouwde slimme verlichting, speakers, ingebouwde stembediening met Alexa en een naar wens verwarmde toiletbril. Na afloop van een kleine of grote boodschap zal het toilet ook automatisch doorspoelen.

Via de Kohler Connect-app kun je al jouw persoonlijke wensen doorgeven, zoals de temperatuur en intensiteit van de straal van het bidet, de temperatuur van de wc-bril en je voorkeuren qua muziek. Ook kan er gecommuniceerd worden met de andere slimme producten van het bedrijf, zoals een badkuip, douche of spiegel.Volgens Kohler zorgt het Numi 2.0 Intelligent Toilet voor een ‘meeslepende ervaring’. Dit slimme toilet moet in het tweede kwartaal van 2020 op de markt verschijnen. Prijzen zijn nog niet bekend, maar eerdere varianten werden voor ongeveer 10.000 euro verkocht. Veel geld, maar dan zit je ook wel als een koning op je eigen troon. Laten we hopen dat dit product ook naar Nederland komt.

Slimme spiegel met verlichting

Denk je aan een slimme spiegel, dan kom je al snel op de Philips Hue Adore uit. De spiegel zelf is niet slim, dus je ziet er niet ineens uit als je favoriete acteur of actrice, maar het gaat dan ook om de lamp rondom de spiegel. Deze werkt net als je andere Philips Hue-lampen en kun je dus ook gewoon met de Philips Hue Bridge verbinden en gebruiken in combinatie met de app of je favoriete stemassistent. Deze White Ambiance-lamp laat je het licht dimmen, zodat je in de ochtend rustig wakker kunt worden en kan meer dan 50.000 verschillende wittinten licht instellen. De Philips Hue Adore is gelukkig ook bestand tegen het water in de badkamer. De spiegel heeft een verkoopadviesprijs van 249.99 euro, maar is inmiddels voor rond de 160 euro verkrijgbaar.

Er zijn overigens ook al spiegels op de markt met ingebouwde speakers, touchscreens, camera’s en microfoons. Voor Nederland is dat echter nog toekomstmuziek.

Slimme douche

Zou het niet gemakkelijk zijn om ’s ochtends direct vanuit je bed de douche alvast aan te zetten op de juiste temperatuur vanaf je smartphone? Dat kan met de U by Moen Smart Shower. Je kunt al jouw wensen doorgeven, zodat je een persoonlijke douche-ervaring kunt creëren. De juiste temperatuur, intensiteit van de straal en stembediening met Amazon Alexa, Google Assistent of Siri. Zo kun je gemakkelijk de temperatuur wijzigen terwijl jij shampoo in je haren aan het doen bent.

Een nadeel van de U by Moon Smart Shower? Het product is (nog) niet in Nederland te koop. Net zoals bij veel andere slimme producten loopt Nederland altijd een beetje achter. Het bedrijf is overigens nog wel altijd van plan om dit product ook in Europa op de markt te brengen. Het alternatief? In Nederland hebben we de Hydrao First Smart Showerhead te koop. Deze slimme douchekop geeft je inzicht in je waterverbruik via de app en door middel van verkleurende led-lampjes… en dat was het dan ook wel. Laten we hopen dat fabrikanten snel echte slimme douchesystemen in Nederland op de markt brengen.

De oplossing lijkt echter nabij. In 2020 verschijnt de nieuwste innovatie van Hansgrohe genaamd RainTunes. RainTunes combineert water, geluid, licht, geur en bewegende beelden voor een unieke ervaring in de douche. Zo krijgt de gebruiker een echte smart douche. Via de app kun je de slimme douche verder configureren en personaliseren, zodat iedere bewoner een eigen unieke badkamerervaring kan creëren. RainTunes zal ook nog eens samenwerken met de lampen van Philips Hue.

Slimme tandenborstel

Een tandenborstel die zelf je tanden poetst is natuurlijk erg handig, maar zover zijn we helaas nog niet. Tot die tijd kun je de Oral-B Genius X gebruiken. Deze slimme tandenborstel met kunstmatige intelligentie kan zien hoe jij je tanden poetst en brengt na afloop advies uit. Sla je regelmatig bepaalde plekken in je gebit over of poets je niet lang genoeg? De Oral-B Genius X vertelt het je. Daarnaast is het ook handig dat deze elektrische tandenborstel ook nog eens zeer fijn poetst.

De Oral-B Genius X heeft een verkoopadviesprijs van 299,95 euro. Je kunt dit model inmiddels ook vinden voor rond de 200 euro. Het is veel geld voor een tandenborstel, maar de poetsregistratie werkt dan ook uitstekend. Je zult er daadwerkelijk een betere tandenpoetser door worden. Lees ook onze review van de Oral-B Genius X.

Slimme watersensor

Stel je komt thuis van een lange werkdag en wilt even lekker in bad gaan liggen om te ontspannen. Je zet het bad alvast aan en gaat ondertussen iets anders doen. Ondertussen ben je dat bad alweer helemaal vergeten. Of je hebt de wasmachine in de badkamer staan en deze begint opeens te lekken. In beide gevallen wil je natuurlijk tijdig gewaarschuwd worden voordat de badkamer helemaal vol water staat. Een slimme watersensor kan je daarbij helpen.

Ideaal is de aankomende Eve Water Guard. Dit product werd tijdens de IFA 2019 gepresenteerd en werkt met HomeKit. De sensor beschikt over een lange kabel die je bijvoorbeeld rond de wasmachine of elders in de badkamer kunt leggen. Komt deze nylon kabel in aanraking met water? Dan gaat er direct een alarm af op je iPhone. Een nadeel is wel dat de Eve Water Guard een stopcontact nodig heeft, iets dat in oudere huizen vaak ontbreekt in de badkamer. Kijk dan bijvoorbeeld eens naar de D-Link DCH-S161 Wi-Fi-watersensor. Deze werkt op batterijen en via de mydlink-app (iOS en Android). Ook Google Assistent wordt ondersteund. Via IFTTT kun je bijvoorbeeld instellen dat andere slimme apparaten direct worden uitgeschakeld als er water gedetecteerd wordt.

De Eve Water Guard verschijnt in januari 2020 op de markt. De prijs is op dit moment nog niet bekend. De D-Link DCH-S161 Wi-Fi-watersensor is op dit moment al te koop en heeft een adviesprijs van 49,95 euro.

Meer lezen?

We hebben een grote hoeveelheid artikelen geschreven die je allemaal kunt terugvinden in onze sectie voor tips en advies, waarin we verschillende dingen uitleggen. Ben je naar iets specifieks of juist iets algemeens op zoek, dan is de kans groot dat we erover geschreven hebben. Mocht je iets niet kunnen vinden of mis je iets, dan kun je altijd terecht in onze sectie voor vragen en antwoorden.

Reacties (0)