Review: Heatit Z-Push Wall Controller – sceneschakelaar met Z-Wave

16 januari 2022 9 Minuten 4 Reacties
Heatit Z-Push Wall Controller review 3

Een slim huis is in de basis afhankelijk van geautomatiseerde scenario's en hier en daar de bediening via een app, maar toch is de kans groot dat er ruimtes en situaties zijn waarin het handig is een lamp of ander apparaat met een schakelaar te bedienen. Wanneer je op deze plekken geen fysieke schakelaar hebt kun je een draadloze scèneschakelaar gebruiken. In deze review kijken we naar de Heatit Z-Push Wall Controller, een veelzijdige scèneschakelaar die communiceert via Z-Wave.

Wat is de Heatit Z-Push Wall Controller?

Een slim huis kun je tegenwoordig opbouwen met behulp van verschillende protocollen. De bekendste is WiFi, maar ook Zigbee en Z-Wave worden veelvuldig gebruikt. Over de verschillen tussen Zigbee en Z-Wave hebben we al eens uitgebreid gesproken, maar voor welk protocol je kiest is grotendeels een persoonlijke keuze. Heatit is een bedrijf dat zich focust op het Z-Wave protocol, en dan met name voor verwarming. Het bedrijf heeft dan ook tal van thermostaten ontwikkeld die met Z-Wave werken én een schakelmodule waarmee je de kleppen van je vloerverwarming kunt aansturen. Heatit heeft het assortiment in de afgelopen jaren ook verder uitgebreid, met onder meer schakelmodules voor andere apparaten en scèneschakelaars. Eind vorig jaar is de nieuwste scèneschakelaar van het bedrijf uitgebracht; de Z-Push Wall Controller.

De Z-Push Wall Controller van Heatit is een scèneschakelaar met maximaal drie wippers. De schakelaar wordt echter geleverd met verschillende wippers, waardoor je zelf de keuze kunt maken uit één grote wipper, twee wippers of drie wippers. Ook heb je de keuze uit drie kleurvarianten; zwart, wit en crème (RAL9010). De scèneschakelaars worden geleverd met een frame, dat je middels een plakstrip tegen de muur kunt plakken. Die plakstrip wordt, in tegenstelling tot de vorige generatie, niet meegeleverd. Je kunt er echter ook voor kiezen de Z-Push in je bestaande schakelmateriaal te plaatsen. De scèneschakelaars zijn namelijk ontwikkeld om perfect in system 55 afdekramen te passen. Toevallig hebben we de system 55 afdekramen van Gira hangen, dus ook dat testen we. De schroeven voor montage in deze afdekramen worden overigens ook niet meegeleverd.

Design

De Z-Push Wall Controller van Heatit is een strak en modern vormgegeven scèneschakelaar die je kunt kopen in mat zwart, mat wit (RAL9003) en mat wit (RAL9010). Hierdoor kun je de scèneschakelaar in de stijl van je reeds bestaande schakelaars kopen. Dat is echter op papier zo, want opvallend genoeg komt geen van de twee witte varianten overeen met de kleur wit die Gira voert voor zijn zuiver witte schakelmateriaal. Dat schakelmateriaal wordt ook als RAL9010 aangeduid maar is geliger dan de RAL9003-schakelaars van Heatit en witter dan de RAL9010-schakelaars van Heatit. Aangezien de Z-Push Wall Controller met de system 55-materialen van Gira in het achterhoofd ontwikkeld is, is het vreemd dat de kleuren niet afgestemd zijn. Nu is dat geen grote ramp, maar het verschil is wel degelijk zichtbaar. De RAL9003-variant komt overigens het dichtst in de buurt van de zuiver witte producten van Gira.

De wippers zijn eenvoudig en strak vormgegeven, goed passend bij reeds geplaatste wippers in huis. Ze voelen stevig aan maar hebben iets meer speling in het frame dan een originele wipper van je schakelmateriaal. Het voelt wat losjes als je ze naast elkaar gebruikt. De wippers zijn in het midden voorzien van een klein gaatje waarachter zich een ledje bevindt. Hiermee wordt feedback gegeven wanneer de wipper gebruikt wordt; groen voor succes, rood voor een probleem.

De prijs van de Z-Push Wall Controller is 50 euro. Dat is althans voor de twee witte versies. De zwarte variant is 5 euro duurder.

Installatie en montage

De montage van de Z-Push Wall Controller kan op drie manieren; op de puur geplakt met het meegeleverde frame, op een inbouwdoos geschroefd met het eigen afdekraam of op een inbouwdoos geschroefd en in een bestaand afdekraam geplaatst. Montagematerialen worden niet meegeleverd, dus als je gaat plakken of schroeven, zorg dan zelf voor de juiste materialen. De montage van de scèneschakelaar is in alle drie de gevallen eenvoudig. De metalen montageplaat wordt op de inbouwdoos geschroefd of op de muur geplakt. Het afdekraam plaats je hier vervolgens tegenaan, waarna je de controller in het afdekraam op de montageplaat klikt. Hierdoor zit alles direct vast. Op de controller zelf klik je het aantal wippers dat je wilt gebruiken. Aangezien alles met hard plastic vastgeklikt wordt kan het wel zo zijn dat na tientallen keren los- en vastklikken dit plastic wat minder sterk wordt. Dat hebben we nog niet ervaren, maar het is wel iets om rekening mee te houden.

Het installeren en in gebruik nemen van de Z-Push Wall Controller is heel eenvoudig. Binnen twee minuten kun je aan de slag. We hebben de scèneschakelaar met Homey gekoppeld. Hiervoor download je de Heatit-app binnen Homey, selecteer je de scèneschakelaar binnen de app, volg je de stappen en koppel je het apparaat door hem dichtbij Homey te houden. Zes klikken op de wippers voegen de schakelaar toe aan de interface van Homey. Let wel dat je de schakelaar unsecure toevoegt (voer 00000 in bij de S2 authenticatie). Voer je de eigenlijke S2 code in dan kan dit voor communicatieproblemen zorgen. Eenmaal toegevoegd kan de schakelaar direct gebruikt worden.

Gebruik en mogelijkheden

Allereerst kijken we naar de basisinstellingen van de scèneschakelaar. Deze zijn te vinden door binnen Homey het apparaat te selecteren en op het tandwiel rechtsboven te tikken. Hier kun je de naam van de schakelaar aanpassen en de ruimte wijzigen, maar ook de geavanceerde instellingen bekijken. Deze zijn specifiek voor de Z-Push schakelaar. Je kunt hier de led-indicaties achter de knoppen aan- of uitzetten en aangeven of je gebruikmaakt van een, twee of drie wippers. Deze instelling lijkt alleen voor de leds te zijn want het verandert niets aan de opties om flows te maken. Houd er dus bij het maken van flows rekening mee dat je de juiste knop selecteert. Tot slot kun je hier directe associaties aanmaken waardoor de schakelaar direct met een eindproduct (een lamp bijvoorbeeld) communiceert, zonder tussenkomst van de hub. Kies je voor alleen directe associaties dan kun je bovenin de instellingen aangeven dat scene commando’s uitgeschakeld mogen worden. Gebruik je ze niet, dan kun je ook directe associaties uitschakelen. Naast Homey is de Z-Push Wall Controller natuurlijk ook te gebruiken met andere platformen, zoals Fibaro en Home Assistant. Zolang Z-Wave maar ondersteund wordt en er integraties voor de controller ontwikkeld zijn.

Het mooie van een scèneschakelaar is dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Je kunt er alle producten aan koppelen, mits ze natuurlijk gekoppeld zijn aan de smarthomehub. Zo kun je lampen aansturen, een dakraam openen, een stofzuiger starten of een gordijn bedienen. Heatit ontsluit nog meer mogelijkheden aangezien de knoppen veel functies hebben. Je kunt maximaal drie wippers gebruiken en elke wipper heeft een up (boven) en down (onder) knop. Daarnaast heeft elke knop een functie voor eenmaal drukken, tweemaal drukken, driemaal drukken, lang inhouden en loslaten na lang ingedrukt houden. Aan al deze functies kun je een actie hangen waardoor je tal van scenes of apparaten kunt activeren of deactiveren met deze scèneschakelaar. Let wel dat hoe meer van deze functies je gebruikt, hoe lastig het te onthouden is.

De Z-Push Wall Controller is geen fysiek aangesloten schakelaar én komt met opties om tot driemaal snel te drukken op een wipper. Beiden zijn redenen waardoor de actie niet binnen een paar milliseconden uitgevoerd wordt. Het kan een seconde (en soms iets langer) duren voordat een actie uitgevoerd wordt, maar dat is normaal. Wel moet gezegd worden dat de nieuwe Z-Push sneller lijkt te reageren dan zijn voorganger en ook minder triggers (drukken op de wipper) mist. De schakelaar voelt stevig aan, reageert vlot en doet wat hij moet doen.

Tot slot hebben we nog de batterijduur, en die is er volgens Heatit ook op vooruit gegaan in vergelijking met de voorgaande versie. Op papier moet de Z-Push het een jaar uithouden op de meegeleverde CR2450 batterij. Uitgaande van het feit dat je maximaal 10 keer per dag op een knop drukt. Dit is natuurlijk geheel afhankelijk van het gebruik, maar belooft veel goeds. Overigens moet wel gezegd worden dat de weergave van de batterijstatus (het percentage) binnen Homey nog niet lekker werkt. Niet alle nieuwe Z-Push schakelaars tonen een percentage. Daar kan Heatit nog wat punten winnen.

Heatit Z-Push Wall Controller review

Conclusie

Als je op zoek bent naar een moderne, strakke scèneschakelaar die werkt met Z-Wave en je tal van mogelijkheden geeft om je smarthomeproducten te bedienen dan is de Heatit Z-Push Wall Controller zeker een aanrader. Ten opzichte van zijn voorganger is hij goedkoper, reageert hij beter, moet de batterijduur langer zijn én krijg je verschillende wippers meegeleverd om de schakelaar geheel naar eigen wens te maken. Toch is het erg jammer dat de witte varianten qua kleur niet overeenkomen met de kleuren van de Gira System 55 schakelmaterialen, zeker omdat ze hier toch mede voor ontwikkeld zijn. Daarnaast mag de Heatit-app voor Homey nog een update krijgen om de batterijstatus te verbeteren. Kun je met die twee minpuntjes leven dan zijn er voor 50 euro maar weinig scèneschakelaars die net zo goed werken en meer bieden.

8.0
Heatit Z-Push Wall Controller 1

Beoordeling
Heatit Z-Push Wall Controller

Pluspunten
  • Strak en modern vormgegeven
  • Verschillende wippers meegeleverd
  • Reageert snel en werkt stabiel
  • Verschillende kleuren
  • Goede prijs-kwaliteitverhouding
Minpunten
  • Heatit-app voor Homey vergt nog wat werk
  • Kleuren komen niet overeen met System 55 kleuren
  • Geen montagematerialen meegeleverd

Beoordeling Heatit Z-Push Wall Controller

Als je op zoek bent naar een moderne, strakke scèneschakelaar die werkt met Z-Wave en je tal van mogelijkheden geeft om je smarthomeproducten te bedienen dan is de Heatit Z-Push Wall Controller zeker een aanrader. Ten opzichte van zijn voorganger is hij goedkoper, reageert hij beter, moet de batterijduur langer zijn én krijg je verschillende wippers meegeleverd om de schakelaar geheel naar eigen wens te maken. Toch is het erg jammer dat de witte varianten qua kleur niet overeenkomen met de kleuren van de Gira System 55 schakelmaterialen, zeker omdat ze hier toch mede voor ontwikkeld zijn. Ook de plakstrip voor het bevestigen van het meegeleverde afdekraam had meegeleverd mogen worden. Daarnaast mag de Heatit-app voor Homey nog een update krijgen om de batterijstatus te verbeteren. Kun je met die twee minpuntjes leveren dan zijn er voor 50 euro maar weinig scèneschakelaars die net zo goed werken en meer bieden.

Prijsvergelijker Heatit Z-Push Wall Controller

Reacties (4)