De beste multiroom audiosystemen en standaarden van dit moment – 2023 / 2024

04 januari 2024 + 10 minuten 3 Reacties
Yamaha Musiccast

In dit artikel zetten we de beste multiroom speakers en standaarden van dit moment onder elkaar, met onder meer Sonos, AirPlay en MusicCast.

Draadloze multiroom systemen worden alsmaar populairder. Steeds meer consumenten kiezen ervoor luidsprekers door het hele huis met elkaar te koppelen en muziek draadloos muziek te streamen. In dit artikel zetten we de beste draadloze multiroom audiosystemen en standaarden van dit moment onder elkaar.

Multiroom audiosystemen vs multiroom standaarden

Voordat we de beste multiroom audiosystemen voor je onder elkaar zetten is het belangrijk onderscheid te maken tussen multiroom audiosystemen en multiroom standaarden. Onder de audiosystemen verstaan we luidsprekers of audiosystemen die (vaak) van hetzelfde merk zijn en binnen een gesloten ecosysteem een multiroom-oplossing bieden. Dit zijn systemen die een eigen netwerk opzetten en hiermee met elkaar kunnen communiceren. Daarnaast zijn er multiroom standaarden. Dit zijn zogenaamde protocollen/technieken waarmee gecommuniceerd kan worden tussen verschillende audiosystemen en luidsprekers. Een standaard is niet merkafhankelijk, kan door meerdere systemen en producten gebruikt worden en maakt het mogelijk om audiosystemen of speakers van verschillende merken te combineren. Het een sluit het ander overigens niet uit: er zijn verschillende multiroom audiosystemen die ook ondersteuning bieden voor multiroom standaarden waardoor je zelf de keuze hebt wat je gebruikt.

Dit artikel wordt regelmatig bijgewerkt. De laatste update is gedaan in december 2023.

De beste multiroom standaarden

Omdat de standaarden voor streaming- en multiroomaudio steeds vaker ingezet worden en in de afgelopen jaren ook flink verbeterd zijn beginnen we met de beste standaarden van dit moment. Middels deze standaarden, te vinden op luidsprekers en systemen van tal van merken, kun je zelf een multiroomsysteem creëren zonder dat je gebonden bent aan één specifiek merk of product. Staat jouw favoriete multiroom audiosysteem niet in dit artikel? Dan is de kans groot dat je wel één van deze standaarden kunt gebruiken.

Let wel, dit zijn geen echte standaarden zoals pakweg MP3 of H.265 die een reeks bedrijven samen hebben ontwikkeld. Ze zijn door één onderneming bedacht en gecontroleerd, andere merken kunnen het makkelijk inbouwen in hun eigen producten.

Apple AirPlay 2

Misschien wel de meest bekende standaard voor het streamen van audio via WiFi is AirPlay, ontwikkeld door Apple. Alle gebruikers van Apple-apparaten kunnen deze standaard gebruiken en inmiddels zijn we toe aan AirPlay 2 waarmee een multiroom-functie is toegevoegd. Je kunt dus muziek vanaf je Apple-apparaat streamen naar meerdere kamers en/of speakers in huis die AirPlay 2 ondersteunen. Het afgelopen jaar zijn er tal van audiosystemen en luidsprekers op de markt gebracht die de standaard ondersteunen.

Apple-AirPlay-2
Lees ook
Beeld 18 augustus 2018

Apple AirPlay 2: alles dat je moet weten over de multiroom standaard

Chromecast

Eén van de belangrijkste tegenhangers van AirPlay 2 is Chromecast, ontwikkeld door Google. In de basis zijn de twee standaarden vergelijkbaar: luidsprekers en audiosystemen kunnen met een smartphone, computer, Nest-speaker of Nest-display aangestuurd worden. Je kunt elk systeem of elke speaker die Chromecast ondersteunt gebruiken waardoor je ook merkonafhankelijk bent. Je hoeft ook niet per se een Android-toestel te hebben voor de bediening; een iPhone met de Google Home-app (of een app die Chromecast ondersteunt) of een Nest-speaker of -display kunnen ook voor de bediening gebruikt worden.

Chromecast televisie
Lees ook

Ingebouwde Chromecast (Chromecast built-in): wat is het en wat kun je ermee?

DTS Play-Fi

Een wat minder bekende standaard die wel in opkomst is, is DTS Play-Fi. Deze standaard wordt steeds vaker geïmplementeerd. Zo maken onder meer HP, Loewe, Klipsch, McIntosh, Philips, Pioneer, Polk, Sonus faber, Sharp, SVS en TCL gebruik van het platform. Met Play-Fi kun je audio streamen naar compatibele audiosystemen en luidsprekers in huis, en de bediening vindt plaats middels de door DTS ontwikkelde Play-Fi-app, of een variant daarvan die door de betreffende fabrikant ontwikkeld is. Play-Fi is beschikbaar zijn op producten van verschillende merken en die producten kunnen dus eenvoudig in één multiroomsysteem gebruikt worden.

Nu Dolby het nieuwe FlexConnect voor draadloos surround in de huiskamer heeft aangekondigd kan DTS Play-Fi natuurlijk niet achterblijven. Met de standaard was het al mogelijk om surroundsound draadloos naar draadloze Play-Fi-speakers in de ruimte te sturen, maar daar komt sinds eind 2023 volledige ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS:X bij. Ook IMAX Enhanced zal vanaf nu ondersteund worden.

DTS Play-Fi header
Lees ook

DTS Play-Fi: alles wat je moet weten over dit streaming audioplatform

Roon

Vergeleken met bovenstaande multiroom standaarden bewandelt Roon een eigen weg. De filosofie is anders: het is (dure) betalende software die lokaal draait op een server en muziek in hoge kwaliteit streamt naar (meerdere) compatibele Roon Ready-apparaten. Dat zijn er inmiddels heel wat, vooral in het high-endsegment, en daarnaast is er ingebakken ondersteuning voor Chromecast en Airplay. Zonebeheer en de apps zitten goed in elkaar, maar waar Roon vooral in uitblinkt is het combineren van muziek van Qobuz of Tidal met eigen bestanden in een naadloze muziekbibliotheek verrijkt met veel metadata. Vanwege zijn prijs en insteek is Roon eerder een oplossing voor overtuigde muziekliefhebbers, maar het heeft ook uitgebreide DSP- en kamercorrectiefuncties.

luidsprekers harman citation zwart kader

Waar moet je op letten?

 • Als je voor multiroomaudio gaat dan kun je op een aantal zaken letten. Ga je voor een gesloten multiroomsysteem of kies je een veelgebruikte standaard als basis? In principe sluit het een het ander gelukkig niet uit. Ons advies is om voor een mooi systeem te kiezen dat aan jouw wensen voldoet (qua audiokwaliteit, budget en design) om vervolgens te kijken of er ook breed gebruikte standaarden ondersteund worden.
 • Wil je spraakassistenten als Google Assistant en Amazon Alexa gebruiken? Ook dat is een variabele die de keuze kan beïnvloeden. Niet alle multiroom audiosystemen en luidsprekers komen met een microfoon waarmee een spraakassistent gebruikt kan worden. Duik hier eerst in voordat je tot aankoop overgaat.
 • Waar staat de muziek die jij graag luistert? Staat deze op een eigen NAS of maak je gebruik van één of meerdere specifieke streamingdiensten? Niet alle multiroom audiosystemen ondersteunen alle streamingdiensten en sommige multiroom audiosystemen geven je ook niet (eenvoudig) toegang tot lokale muziek. Zoek dus goed uit of jouw favoriete muziek eenvoudig afgespeeld kan worden op het systeem dat je voor ogen hebt.
 • En tot slot is het belangrijk om te kijken naar het ecosysteem waar jij je al in bevindt. Gebruik je vooral Apple-apparaten dan is AirPlay 2 misschien wel een goede keuze, als extraatje van een gesloten multiroomsysteem of als basis wanneer je luidsprekers van verschillende merken voor ogen hebt. Ben je echter Android-gebruiker dan is AirPlay 2 al geen optie en kun je beter voor Chromecast kiezen als je voor een standaard wilt gaan. DTS Play-Fi is een veilige keuze voor zowel Android- als iOS-gebruikers, maar dat is weer beschikbaar op minder apparaten en luidsprekers.

De beste multiroom audiosystemen

Nu we alle belangrijke tips en feiten behandeld hebben is het tijd voor een overzicht van de beste multiroom audiosystemen van dit moment. Hierin houden we geen specifieke volgorde aan en we kijken naar onder meer de reviews die wij de afgelopen gemaakt hebben van de verschillende systemen. Ook nemen we de prijsontwikkelingen en nieuwe productontwikkelingen mee.

Sonos

Sonos is het merk met de meeste bekendheid en ook de meeste gebruikers. De Amerikaanse fabrikant biedt multiroom-producten van hoge kwaliteit, voorzien van een modern design en uitgerust met een uitgebreide en goed werkende app. Al jaren scoort Sonos goed op dit vlak en ook wij zijn nog steeds enthousiast over de producten die het merk uitbrengt. In 2019 kwamen er zelfs betaalbare luidsprekers van IKEA bij, Symfonisk genaamd. In 2020 heeft Sonos onder meer een Dolby Atmos-soundbar en een verbeterde versie van de Play Five uitgebracht, met in 2021 gevolgd door de Beam Gen 2 en zelfs ondersteuning voor DTS surround. In 2022 zagen we onder meer de nieuwe Sonos Move 2 en de Sonos Era 300 luidsprekers verschijnen. Het ecosysteem van Sonos is goed gevuld, gebruiksvriendelijk en voor elk budget is er wel iets. Daarbij worden Spotify Connect en AirPlay 2 ondersteund, net als de belangrijkste streamingdiensten. Let wel; Android-gebruikers kunnen de TruePlay-functie voor automatische kalibratie niet gebruiken. Ook wordt Chromecast niet ondersteund door Sonos.

Al onze reviews van Sonos-producten lees je in ons Sonos-archief. Hieronder hebben we de review van de Sonos Arc uitgelicht uitgelicht.

9.0
Sonos Arc klein
FWD award

Beoordeling
Sonos Arc

Pluspunten
 • Veel instellingen om surroundopstelling af te regelen
 • Aparte afregeling voor film en muziek
 • Handige opties voor rear-speakers
 • Trueplay-kamerkalibratie
Minpunten
 • Officieel surroundpakket is relatief duur
 • Sub minder gauw noodzakelijk bij Arc
 • DTS-ondersteuning ontbreekt

Beoordeling Sonos Arc

De upgrade die we aanraden bij de Arc: de surroundspeakers. Als je een filmliefhebber bent of graag series via Netflix in één ruk verorbert, dan leveren die twee extra speakertjes echt een stuk meer beleving. Voorwaarde is wel dat je de tijd neemt om ze een goede plaats te geven en ze via de app in te stellen. Vooral dat eerst is echt belangrijk: als één speaker heel dicht plaatst en de tweede achter de gordijnen, zal het effect verbroken zijn. Het mooie aan deze upgrade is dat je wel wat opties hebt. Zelfs met twee betaalbare Ikea Symfonisk-speakers kun je al veel bereiken. Naargelang welke modellen je kiest, valt de kostprijs van deze upgrade wel mee voor wat je krijgt.

Moet die Sonos Sub er dan ook bij? Dat vinden we al een moeilijker vraagstuk. In onze woonkamer van 25 m2 durven we daar aan te twijfelen (terwijl we bij de Playbar in dezelfde ruimte het wel aanraadden). De noodzaak is er minder groot én we vonden bij het inschakelen van de Sub dat de Arc wel een tikje nasaler klonk. Uiteraard krijg je in de ruil wel een heftigere, spectaculairdere weergave bij actiefilms en klinkt sommige muziek meteen veel machtiger. Het blijft wel een betrekkelijk duur toestel (800 euro). De prijskaart vinden we stevig. Eigenlijk is de Sonos Sub overengineered voor de rol die het in de modale woonkamer zou moeten oppakken. We hebben het al vaker gezegd: een Sub Mini die minder kost zou een slim idee zijn.

We zouden dus Arc-eigenaars de upgrade naar surroundspeakers aanraden, maar wel adviseren om na te denken over de Sub. En wat als je kijkt naar concurrerende soundbars met extra speakers die achteraan staan? We gaan in het najaar met die soort toestellen een bredere vergelijkende tests voor houden, maar op basis van de systemen die we gehoord hebben lijkt de Arc in surround prima te presenteren. Maar als er één merk altijd indruk op maakte, dan was het wel Samsung met zijn topmodel. Die beschikt over surroundspeakers die per stuk twee kanalen leveren waardoor het als enige 7.1.4 levert, dus ook met Atmos hoogtekanalen achteraan. Wat wij nu graag bij Sonos zouden zien is een toegewijde speaker voor achteraan die ook geschikt is om het achterste Atmos-kanaal te leveren. Dat zou de kers op de taart zijn.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Sonos Arc

Yamaha MusicCast

MusicCast is het platform van Yamaha. Hiermee stream je eigen bestanden (hi-res ook) en vanaf streamingdiensten via een zeer gebruiksvriendelijke app, een app die bij receivers bijna een volledige remote wordt. MusicCast biedt stabiele multiroom-functie. In de MusicCast-app kun je meerdere compatibele Yamaha-apparaten verbinden, koppelen en bedienen, van draadloze MusicCast-speakers die concurreren met Sonos tot zelfs een draadloze platenspeler. Ook het streamen van fysiek aangesloten bronnen naar andere zones gaat bijzonder vlot. Ook is er MusicCast Surround, een functie die aanwezig is op de meeste Yamaha AV-receivers vanaf 2018. Met deze functie kun je één of twee MusicCast-speakers gebruiken als draadloze rear-kanalen in een 5.1-opstelling. Yamaha heeft tientallen compatibele apparaten, wat je als consument veel keuze geeft om je woning te voorzien van audioapparaten. Je kunt op de receiver aangesloten bronnen (zoals een cd-speler) doorsturen naar andere MusicCast-speakers en -toestellen. Via de MusicCast-app kun je muziek afspelen via een aantal diensten, waaronder Qobuz, Tidal en Deezer. Ten slotte is de Yamaha-receiver AirPlay 2-compatibel en DLNA/UPnP-compatibel.

Meer over het platform van Yamaha lees je in ons Yamaha-archief. Hieronder hebben we de review van de Yamaha RX-A2A met MusicCast uitgelicht.

8.5
Yamaha R-N800A-7
FWD award

Beoordeling
Yamaha R-N800A en NS-600A

Pluspunten
 • Kamercorrectie aan boord
 • MusicCast-platform
 • Vraagprijs is heel redelijk
 • Voldoende vermogen
 • Geven veel inzicht en emotie cadeau (NS-600A)
 • Minimalistisch maar knap (NS-600A)
Minpunten
 • Geen HDMI-ARC (zie hoger model)
 • Geen Roon-status

Beoordeling Yamaha R-N800A en NS-600A

Met de R-N800A biedt Yamaha een echte alleskunner aan. Het prijskaartje is daarbij een heel sterk argument, want 1.100 euro is een zeer redelijk bedrag voor een versterker met heel veel opties én kamerkalibratie. Streaming, goede app-bediening, een DAB+-tuner, een degelijke phono-ingang, een mooi portie vermogen… er ontbreekt eigenlijk niets. Enkel een HDMI-ARC-poort is afwezig – maar die vind je dan weer op de iets duurdere R-N1000A. Je tv-geluid kun je natuurlijk ook binnenhalen met een optische kabel. Kortom, een heel mooi en compleet pakket.

De NS-600A-speakers zitten wel in een hogere prijscategorie, maar worden niet in de steek gelaten door de R-N1000A. Ze passen goed bij deze Yamaha-receiver. Het zijn weergevers die inzetten op een natuurlijke klank en balans, en daardoor ontspannen muziek maken.

*Cijfer is een gemiddelde: 9.0 voor de Yamaha R-N800A en 8.0 voor de NS-600A. FWD Award Aanrader is voor de receiver.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Yamaha R-N800A en NS-600A

Denon Home (HEOS)

HEOS is het multiroomsysteem van Sound United, dat weer het moederbedrijf is van onder meer Polk Audio, Marantz en Denon. Je vindt HEOS dan ook terug op tal van receivers, Denon Home-speakers (voorheen HEOS-speakers) die de afgelopen jaren uitgebracht zijn. Sinds eind 2020 heeft Sound United de naam HEOS naar de achtergrond geschoven en voor veel producten vervangen voor Denon Home. Denon Home wordt gebruikt voor de hardware zoals speakers en soundbars, HEOS voor het pure platform dan bijvoorbeeld geïntegreerd is in receivers.

Denon Home werkt min of meer op dezelfde wijze als onder meer Sonos en MusicCast. De HEOS-app (die app heet dus nog altijd HEOS) zelf neigt naar de sobere kant, zeker als je het vergelijkt met die van Sonos. Wat meer streamingdiensten zouden welkom zijn en de ervaring bij het zoeken naar muziek mocht wat sexyer. Maar eigenlijk doet het wel zijn werk goed. Het is ook handig dat je ook vanuit de HEOS-app de fysieke ingangen van bijvoorbeeld je receiver kunt bedienen. Het delen van audio die binnenkomt via een fysieke ingang (zoals van een cd-speler of platenspeler) naar andere HEOS-speakers gaat ook heel vlot. HEOS ondersteunt Spotify Connect en daarbij bieden sommige HEOS-producten ondersteuning voor Chromecast en/of AirPlay.

Alle HEOS nieuwtjes en reviews vind je via ons HEOS-overzicht. Lees ook ons achtergrondartikel over Denon Home. Hieronder hebben we de review van de Denon Home 550 soundbar uitgelicht.

9.0
High–Denon_AVC_X4800H_Silver_E2_StudioF
FWD award

Beoordeling
Denon AVC-X4800H

Pluspunten
 • Geeft dynamische geluidseffecten perfect weer
 • Heel flexibel qua opstellingen en configuraties
 • Geschikt voor grotere thuisbioscopen
 • Interface
 • Pre-outs op 11.4 kanalen
 • Brede ondersteuning codecs
Minpunten
 • Dirac vereist nog zeker investering
 • HEOS-app mag qua beleving opfrisbeurt krijgen
 • Prijskloof ten opzichte van het lagere model

Beoordeling Denon AVC-X4800H

De Denon AVC-X4800H is een AV-receiver uit de hogere middenklasser die toch veel van een vlaggenschip biedt. Je kunt er een grotere surroundopstelling mee bouwen, terwijl de interface uitblinkt in gebruiksvriendelijk en flexibiliteit. Die twee zaken gaan zelden hand in hand, maar dat evenwicht heeft Denon goed onder de knie. Ook als het gaat om kracht en dynamisch vermogen is de AVC-X4800H goed voorzien. Dat maakt hem moeiteloos geschikt als motor voor grotere thuisbioscopen waar actiefilms regelmatig aan bod komen. Functies als ondersteuning voor vier subwoofers, de webinterface en Dirac maken het plaatje compleet, ook voor zeer veeleisende gebruikers.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Denon AVC-X4800H

Bluesound (BluOS)

Wellicht het minst bekende multiroomsysteem uit dit rijtje is Bluesound. En eigenlijk bevindt Bluesound zich in het grijze gebied, want het is zowel een standaard als een audiosysteem. BluOS is de platformnaam van Bluesound, een merk met betere draadloze multiroomspeakers en soundbars. Het BluOS-platform is eveneens te vinden bij andere merken. Hoofdzakelijk zijn dat bedrijven die een zakelijke link hebben met Bluesound, waaronder NAD en DALI. Sinds vorig jaar wordt BluOS ook gebruikt door het Britse Monitor Audio en zijn zustermerk Roksan.

Aangezien dit een multiroom-platform is, werk je gewoon via de Bluesound-app. Deze app gebruik je om muziek af te spelen vanaf streamingdiensten of eigen bestanden over het netwerk te selecteren. Ongewoon is dat DLNA-servers niet herkend worden; BluOS kan wel met SMB/AFP-shares om. Het is niet echt een probleem, maar werkt gewoon net iets anders. Je kunt een NAD-receiver combineren met Bluesound-speakers, maar deze kun je  meestal niet inzetten als surroundkanalen, al komt daar verandering in, onder meer met de introductie van de NAD M10v2 die wél draadloze Bluesound-speakers als rears kan inzetten. BluOS ondersteunt alle grote streamingdiensten, AirPlay 2 en Spotify Connect.

Al heel het jaar plaagt Bluesound ons met previews van de nieuwe BluOS 4.0-app. Nu is de nieuwe software er en belooft het een veel betere gebruikservaring op Bluesound-toestellen. Ook de producten van de vele hifi-merken die het streaming- en multiroomplatform inbouwen krijgen de upgrade.

Alle Bluesound nieuwtjes en reviews vind je via ons BlueSound-overzicht. Hieronder hebben we de review van de Bluesound Hub uitgelicht.

9.0
Bluesound PowerNode Edge-product
FWD award

Beoordeling
Bluesound PowerNode Edge

Pluspunten
 • HDMI-eARC
 • Uitstekende streamingopties en BluOS-app
 • Past in veel scenario’s, incluis inbouw
 • Goede kwaliteit analoge ingang
 • Voldoende krachtig
Minpunten
 • Veeleisende speakers kunnen meer power gebruiken
 • Geen ondersteuning voor DLNA-shares

Beoordeling Bluesound PowerNode Edge

De PowerNode Edge is geen ultieme versterker die alles kan aansturen. Maar dat pretendeert deze compacte Bluesound-versterker ook niet te zijn. Wel is het een compact en bereikbaar geprijsd toestel dat een goede geluidskwaliteit combineert met een brede functionaliteit. Het BluOS-platform bezit veel troeven, waardoor luisteren naar eigen bestanden of streamingdiensten heel makkelijk wordt.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Bluesound PowerNode Edge

Harman Kardon Citation

Een wat vreemde eend in de bijt is Harman Kardon Citation. Dit platform is namelijk volledig gebaseerd op Google’s Chromecast. Qua streaming en bediening wordt er resoluut voor het Google-platform gekozen. Dit betekent dat je de speakers instelt via Google Home en dat je via Chromecast audio kunt streamen. Streamingfanaten worden zo in elk geval verwend, want het cast-icoontje is beschikbaar in de mobiele apps (iOS en Android) van bijna alle muziekdiensten. Je kunt dus een liedje met een tik op een speaker afspelen vanuit de app van Spotify, Apple Music, Deezer, Qobuz, Tidal, YouTube Music, Play Music, SoundCloud en meer. Wil je eigen muziekbestanden afspelen, dan gebruik je een app zoals Hi-Fi Cast, BubbleUPnP of mConnect Player. Internetradio? TuneIn heeft casting ingebouwd, net zoals talloze andere apps. Kortom, dankzij de Chromecast-functie kun je eigenlijk nagenoeg alle muziek op een heel makkelijke manier afspelen. Chromecast werkt ook vanaf iOS-toestellen, maar als je toch een meer Apple-gerichte aanpak verkiest kun je met sommige Citation-producten ook streamen via AirPlay.

Alle Citation nieuwtjes en reviews vind je via ons Harman Kardon-overzicht. Hieronder hebben we de review van de Harman Kardon Citation Multibeam 1100 uitgelicht.

9.0
Review- Harman Kardon Citation Multibeam 1100 4

Beoordeling
Harman Kardon Citation Multibeam 1100

Pluspunten
 • Bijzonder mooi afgewerkt
 • Heldere presentatie van geluidseffecten
 • Veel streamingopties, goede muziekprestaties in stereo
 • Uitbreidbaarheid
 • Kalibratiefunctie
Minpunten
 • Geen controle-app
 • Plaatsing touchscreen

Beoordeling Harman Kardon Citation Multibeam 1100

Qua looks kan je weinig slechts zeggen over deze Harman Kardon. Het is een elegante en gesofistikeerde verschijning die niet als ‘technologie’ aanvoelt maar mooi bij de meubels past. Ook qua geluidsweergave gaat de Citation Multibeam 1100 eerder voor een verfijnde weergave. Je ervaart een sterk detailgevoel, ook als het Atmos-effecten betreft, en voor muziek is dit toestel heel goed geschikt. Wie echt houdt van spectaculaire actie- en SF-films waarbij het geklop van de buren op de muren wordt overstemd door explosies, zouden we wel de extra aankoop van een Citation-subwoofer aanraden.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Harman Kardon Citation Multibeam 1100

Meer informatie

Voor meer informatie over het inrichten van je homecinemasysteem en aankoopadviezen voor onder meer luidsprekers kun je terecht in onze tips en advies-sectie. Ook kun je direct meer lezen via onze pagina over luidsprekers, vol met tips en adviezen.

Reacties (3)