Review: Oral-B iO – de slimste elektrische tandenborstel van het moment

18 oktober 2020 + 10 minuten 0 Reacties
Review Oral-B iO 2
FWD award

In deze review testen we de Oral-B iO (9 Series) elektrische tandenborstel met diverse slimme functies en bijbehorende Oral-B app.

We hebben in de afgelopen jaren al tal van slimme tandenborstels bekeken, maar geen enkele tandenborstel kon echt overtuigen met zijn slimme functies. Volgens Oral-B moet daar met de nieuwe iO verandering in komen. In deze review bekijken we de iO (9 Serie) uitgebreid, inclusief bijbehorende smartphone-app.

Wat is de Oral-B iO?

De Oral-B iO onderscheidt zich van de bestaande Oral-B technologie door de wrijvingsloze magneetaandrijving tot aan de uiteinden van de borstelharen. De nieuwe magneetaandrijving zorgt volgens de fabrikant voor reinigingsenergie in de nieuw ontworpen iO-opzetborstels, die speciaal ontworpen zijn om oscillerende en roterende poetsbewegingen te combineren met microtrillingen, voor een schoon gevoel. Dankzij deze technologie moet de borstel soepel en geluidloos van tand naar tand glijden. Een aantal nieuwe features van de Oral-B iO:

 • Het interactieve display maakt navigatie door de borstelfuncties en personalisatie mogelijk: welkomstboodschappen, keuze uit poetsstanden, taalinstellingen en herinneringen om de opzetborstel te wijzigen.
 • De slimme poetsdruksensor helpt optimale druk uit te oefenen tijdens het poetsen. De sensor waarschuwt zowel bij een te harde druk, maar geeft ook groen licht wanneer gebruikers de juiste druk uitoefenen.
 • De compacte magnetische oplader zorgt voor een volledige lading in drie uur. Het display van de borstel geeft ook aan hoe vol de batterij is.
 • De nieuwe Oral-B app werkt met behulp van 3D graphics en zorgt samen met AI poetsdetectietechnologie met kunstmatige intelligentie ervoor dat alle onderdelen van het gebit goed gepoetst worden, voor de meest optimale poetsbeurt.
 • De visuele timer biedt gebruikers persoonlijke begeleiding om de door tandartsen aangeraden poetstijd te behalen, minimaal twee minuten. Smileys op het display laten aan het eind van elke poetssessie zien hoe succesvol de poetsbeurt is geweest.

De Oral-B iO tandenborstel (9N- en 9S-serie) komt in een witte, zwarte en roze variant. De prijs is afhankelijk van het exacte model (met verschillende accessoires) dat je kiest, maar de iO 9 Series is momenteel te koop vanaf zo’n 270 euro.

Wat zit er in het pakket?

Zoals gezegd zijn er verschillende varianten van de Oral-B iO te koop, maar in ons pakket (de iO series 9N) zit een witte elektrische tandenborstel, een opzetborstel, een reisetui met lader, een compacte thuislader en een accessoire waarin twee opzetborstels geplaatst kunnen worden. Verder heb je alleen nog een smartphone met bluetooth en de Oral-B-app uit de app store nodig.

Design

Op het eerste gezicht is de Oral-B iO een elektrische tandenborstel zoals de modellen die we eerder voorbij zagen komen, maar toch heeft dit model wat unieks. Er zit namelijk een volwaardig kleurenscherm op. Dit display toont onder meer de modi die geselecteerd kunnen worden, de poetstijd, het percentage van de accu en smileys waarmee aangeduid wordt of je goed gepoetst hebt. Verder is de tandenborstel iets groter dan eerder geteste modellen en dat merk je vooral aan de opzetborstel. Deze loopt iets breder uit richting de tandenborstel waardoor je even aan een grotere borstel in je mond moet wennen. Dat gezegd hebbende is de iO een premium tandenborstel in alle opzichten. Naast het scherm beschikt het model over een chique afwerking en voelt hij stevig en kwalitatief aan.

De meegeleverde accessoires versterken dat gevoel van kwaliteit. De Oral-B iO komt met een fraai vormgegeven travelcase waarin de tandenborstel met één opzetborstel bewaard kan worden. Deze travelcase doet meteen dienst als lader en hiervoor wordt een standaard stekker meegeleverd (geen usb). De thuislader is een heel compact houdertje voor de tandenborstel waardoor je hem nagenoeg overal kunt plaatsen.

Installatie

De installatie van de Oral-B iO is een fluitje van een cent. Het is een kwestie van de Oral-B app downloaden, bluetooth op je smartphone aanzetten, de tandenborstel aanzetten, bluetooth activeren op de tandenborstel (instructies via de app) en binnen enkele seconden is de tandenborstel aan je telefoon gekoppeld. De app geeft meteen wat tips over het gebruik en de mogelijkheden, maar je kunt direct aan de slag met het poetsen van je tanden.

De app

De Oral-B-app is sinds onze review van de Oral-B Genius X tandenborstel flink verbeterd. Het homescherm heet nu simpelweg ‘start’ en is het startpunt van elke poetsbeurt. Hier kun je live zien en volgen hoe je aan het poetsen bent, waarover verderop meer. Daarnaast kun je op dit scherm swipen tussen vensters waarop recente prestaties getoond worden en waarop de status van je opzetborstel getoond wordt.

Het tweede scherm is ‘geschiedenis’ en hier vind je jouw scores van de afgelopen dagen en maanden. Je ziet de algemene score of kunt duiken de details. Zo kun je per week, maand of jaar bekijken hoe het met de dekking, poetsdruk en poetstijd gesteld is. Tot slot kun je in dit scherm alle details van de laatste poetsbeurten inzien.

Het derde scherm is de ‘uitdaging’ en dient ter motivatie van de gebruiker. Op dit scherm kun je uitdagingen voor het verzorgen van je tanden starten, bijvoorbeeld om tandplak te bestrijden of een frissere adem te krijgen. Selecteer je een van deze routines dan krijg je een specifiek aantal dagen lang instructies om dit doel te behalen, waaronder bijvoorbeeld het gebruik van mondwater en het reinigen van je tong. Daarnaast vind je in dit scherm tal van medailles die te verdienen zijn, met het succesvol afronden van routines of het simpelweg vaak gebruiken van de tandenborstel.

Het vierde scherm heet ‘Meer’ en geeft toegang tot verschillende instellingen. Hier kun je een account aanmaken om je voortgang in de cloud op te slaan, je kunt specifieke instellingen van de de tandenborstel aanpassen (led-ring, trillingen, timer en poetsmodi), je kunt Apple Health koppelen en je vindt er alle informatie over je opzetborstel.

Virtueel gebit

Het belangrijkste onderdeel van de app is het virtuele gebit waarop je kunt zien hoe je poetst. Tik je op ‘Start’ en ‘nu poetsen’ dan begint een poetsbeurt te lopen. Start je via de tandenborstel zelf met poetsen dan gebeurt dit automatisch. In dit venster krijg je de tijd van het poetsen en een virtuele weergave van het gebit te zien. Aan het gebit zie je in real-time hoe en waar jij poetst. Na een aantal keer over een bepaalde rij tanden te zijn gegaan worden deze wit en heb je ze dus voldoende gepoetst. Blijven ze (deels) blauw dan betekent dit dat je dat deel nog eens moet poetsen. Worden ze rood, dan heb je iets teveel druk uitgeoefend.

Met de lijntjes binnen het gebit wordt getoond of je de voorzijde, bovenzijde en achterzijde voldoende gepoetst hebt. Is dat het geval dan verdwijnen die lijntjes langzaam maar zeker. Zodra je klaar bent met poetsen verschijnt er een nieuw venster met, afhankelijk van de routines die je gekozen hebt, extra reinigingsopties zoals flossen, spoelen met mondwater en tongreiniging. Eenmaal alle stappen doorlopen kom je in het venster met alle resultaten. Hier zie je jouw totaalscore, poetstijd, dekking en poetsdruk. Ook zie je welke extra routines uitgevoerd zijn en kun je deze alsnog aanpassen. Klik je op ‘Klaar’ dan wordt alles opgeslagen en is het ook niet meer aan te passen.

Gebruik

Of de tandenborstel past bij jouw manier van poetsen en jouw persoonlijke voorkeuren is niet iets dat wij kunnen testen of beoordelen. De Oral-B tandenborstels poetsen bijvoorbeeld gemiddeld wat harder dan die van de concurrentie. Ook is de keuze voor een andere opzetborstel puur persoonlijk. In deze review kijken we dan ook met name naar het gebruik van de app en de daarbij horende mogelijkheden.

Wil je realtime zien hoe jij poetst en hoe je dit op het moment van poetsen kunt verbeteren dan moet je tijdens het poetsen niet alleen de tandenborstel bij de hand hebben. Je moet ook je telefoon in de buurt hebben want die moet middels bluetooth met de tandenborstel communiceren en kan je aan de hand van die communicatie realtime het gebit met jouw poetsbewegingen laten zien. Wil je er het maximale uithalen dan is het dus verstandig je telefoon bij de hand te hebben en de app te openen. Het is echter geen noodzaak want de tandenborstel onthoudt de laatste paar poetsbeurten en kan die tijdens de eerstvolgende connectie met de smartphone overzetten. Zo krijg je toch nog inzicht in de poetsbeurten van de laatste dagen. Dit alles brengt echter wel meteen een beperking met zich mee; het delen van de tandenborstel met je partner wordt namelijk lastig. Koppelt je partner de tandenborstel met zijn eigen app/account (wat kan) dan kan het zijn dat wanneer beide telefoons in de buurt zijn de gegevens van je partner op jouw telefoon verschijnen. Zijn er meerdere poetsbeurten opgeslagen op de tandenborstel zelf? Dan kan het zomaar gebeuren dat deze met de verkeerde telefoon gesynchroniseerd worden bij de eerste koppeling, en die laatste poetsbeurten moeten dan ook nog van dezelfde persoon zijn.. Het is dus niet aan te raden om deze tandenborstel te delen als je de slimme functionaliteiten wilt gebruiken.

Op het gebied van gebruik heeft Oral-B met de iO weer een paar mooie stappen gezet. Allereerst is het display een mooie extra feature waarmee je op een aantrekkelijke en snelle manier kunt zien welke poetsmodus (Intense, Daily Clean, Sensitive, Whiten, Gum Care, Super Sensitive, Tongue Clean) je kiest, hoeveel tijd er verstreken is, of je poetsbeurt goed gescoord heeft en hoe het met de accu gesteld is. Het display wenst je zelfs een goedemorgen en goedenacht. Via de instellingen op het kleine scherm kun je ook de kleur van de led-ring onder de opzetborstel naar eigen wens aanpassen.

Het live registreren van je poetsbewegingen, druk en tijd is weer iets nauwkeuriger en overzichtelijker dan bij de vorige generatie slimme tandenborstel. In de app zie je vrijwel direct waar de tandenborstel zich in je mond bevindt en hoeveel druk je uitoefent. We kunnen zeggen dat dit in 9 van de 10 gevallen zeer nauwkeurig en correct wordt weergegeven. Die 1 op de 10 keer zit de virtuele weergave bijvoorbeeld net aan de verkeerde kant van je tand maar zodra je de tandenborstel naar een andere plek brengt herstelt het zich weer. Ook poetsdruk wordt vrij nauwkeurig herkend. Soms lijkt het echter dan in een bepaalde hoek druk eerder als teveel ervaren wordt dan in een andere hoek. Het gaat echter om het idee: iemand die teveel druk uitoefent zal de boodschap vaker te zien krijgen. Wanneer je teveel druk uitoefent kleur ook de led-ring onder de opzetborstel rood. Oefen je voldoende druk uit dan kleurt deze groen. Bij te weinig druk kleurt deze blauw.

Al met al zie je in de virtuele weergave dus op een mooie en nauwkeurige manier hoe jij je gebit aan het poetsen bent en na afloop gepoetst hebt. En motiverend werkt het zeker aangezien je automatisch je best doet om de 100 procent score te halen, alle tanden wit te krijgen en alle streepjes (voor de zijde van de tanden) weg te werken. Dat is ook het allerbelangrijkste van deze functie: Niet zozeer een 100 procent nauwkeurige weergave maar een middel om je te motiveren nog beter te poetsen. Eenmaal klaar met poetsen kun je extra routines aan je poetsbeurt toevoegen (o.a. tongreiniging en flossen) en krijg je een overzicht van je score. Ook zal de app je zo nu en dan vragen of je last hebt van bloedend tandvlees, wat dan ook weer in de statistieken bijgehouden wordt.

Ook deze tandenborstel gebruikt de term kunstmatige intelligentie, maar daar willen wij in ieder geval nog niet aan. Deze term is immers wat overtrokken aangezien de tandenborstel niet van jou of jouw gebit leert. Hij ziet niet hoe jouw gebit eruit ziet en past hier de virtuele weergave niet op aan. Ook leert hij niet van jouw manier van poetsen om daar bijvoorbeeld zelf de poetsmodus, tijden of kwadranten op aan te passen. De tandenborstel registreert en analyseert om op basis van een algoritme (van vele poetsbeurten uit een database) jou een advies te geven.

Wat de Oral-B iO absoluut wel doet en ook goed doet is het motiveren van de gebruiker. De medailles en uitdagingen zijn leuk en handig, maar iemand die van nature al goed poetst zal er snel doorheen zijn. De virtuele weergave van het gebit en de live herkenning van hoe je poetst is nog wat belangrijker. Zelfs de geoefende poetser zal hier mogelijk tegen wat minpuntjes aanlopen, bijvoorbeeld het minder goed drukken in bepaalde gebieden of het steeds missen van dat kleine stukje. Deze weergave motiveert iedereen om de maximale score te halen. De enige drempel is, zoals bij elke andere slimme tandenborstel, dat je je smartphone erbij moet pakken. Pas en alleen dan zie je elk detail. Laat je de smartphone liggen dan krijg je  puur de poetstijd, poetsdruk en gebruikte routines te zien. Enig minpuntje dat we ook bij de vorige Oral-B tandenborstel hadden is dat routines zoals flossen, tong reinigen en spoelen nooit achteraf toegevoegd of aangepast kunnen worden. Sommige mensen flossen niet direct na het poetsen of je vergeet de optie aan te vinken. Poets je zonder app erbij dan is het zelfs niet mogelijk deze routines toe te voegen, terwijl je ze mogelijk wel uitvoert. De mogelijkheid om ze dus later toe te voegen zou zeer welkom zijn.

Een punt dat verbeterd is ten opzichte van de Genius X is dat je nu wel vóór het poetsen de poetsmodus kunt selecteren. Let wel dat dit alleen kan wanneer je geen routine/uitdaging gekozen hebt. Kies je bijvoorbeeld voor de Frisse Adem uitdaging dan bepaalt de app welke poetsmodi er beschikbaar zijn en hoe de timers ingesteld worden. Je kunt via de app ook bepaalde modi uitschakelen waardoor je alleen de modi kunt selecteren die je gebruikt. Daarnaast kun je de volgorde aanpassen en de kleur van de led-ring aanpassen. Tot slot geeft de tandenborstel middels trillingen aan hoe lang je al bezig bent. Het is even wennen aan wat een specifieke trilling betekent, maar na een paar poetsbeurten heb je dat wel door.

Tot slot de batterijduur, iets wat niet onbelangrijk is wanneer je bijvoorbeeld op reis gaat. De Oral-B iO gaat met tweemaal poetsen per dag ongeveer twee weken mee. Binnen 6 uur (reislader) of 3 uur (thuislader) is de tandenborstel op te laden.

Verbetert de Oral-B iO het poetsen daadwerkelijk? Ja. De app zorgt er namelijk voor dat je er bewust mee bezig bent, wat het allerbelangrijkste is. Je wilt dat mooie witte virtuele gebit zien, je wilt richting die 100 procent score komen en je wilt ook die trofeeën behalen. In combinatie met de verschillende poetsmodi, de motivatie om te flossen je, tong te reinigen en te spoelen zorgt dit er op termijn voor dat je een bepaalde bewustwording krijgt over je gebit en het onderhoud daarvan. Het is natuurlijk wel afhankelijk van hoe je nu al poetst en hoe je er nu al mee bezig bent, maar iedereen kan een stap voorwaarts maken, zelfs al poets je nu al goed. En kijkend naar de nog nauwkeurigere weergave van het poetsen in het virtuele gebit zal zelfs de beste poetser nog ruimte voor verbetering zien. Het enige dat van belang is, is de motivatie om de app en zijn mogelijkheden te blijven gebruiken. Dat kan voor sommigen nog wel een drempel zijn. En, mocht je al die slimme na verloop van tijd toch niet meer willen gebruiken (of vergeten) dan heb je gelukkig nog steeds te maken met een premium elektrische tandenborstel, met bijbehorend premium design en bijbehorende uitgebreide mogelijkheden.

Conclusie

Met een prijs van zo’n 270 euro is de Oral-B iO zeker geen goedkope tandenborstel, maar we kunnen wel stellen dat het één van beste tandenborstels van dit moment is. Op het gebied van slimmigheid is er zelfs geen beter model te vinden. De iO weet zeer nauwkeurig en in real-time weer te geven hoe jij poetst en biedt verschillende handige en fraaie handvaten om het poetsen te verbeteren. Net zoals bij alle andere slimme tandenborstels is het erbij houden van je smartphone de grootste drempel. Dit vergt motivatie, ook als de nieuwigheid er van af is. Het volgen van je scores en het stellen van doelen kan hierbij helpen. Maar, ook al zou je de slimme functies niet gebruiken, dan heb je alsnog te maken met een elektrische tandenborstel van premium kwaliteit met uitgebreide mogelijkheden. Minpunten zijn er ook, want als je de tandenborstel met al zijn slimme mogelijkheden wilt gebruiken wordt het delen van de tandenborstel lastig, en eigenlijk af te raden. Ook zouden we graag zien dat je zaken als flossen en spoelen ook tussendoor, handmatig aan je activiteiten kunt toevoegen.

9.0
Oral-B iO
FWD award

Beoordeling
Oral-B iO

Pluspunten
 • Premium tandenborstel in alle opzichten
 • Fraaie en zeer nauwkeurige real-time weergave
 • Veel motiverende functies
 • Handige en goede tips (en routines)
 • Laat je daadwerkelijk beter poetsen
Minpunten
 • Handmatige toevoegingen in app niet mogelijk
 • Niet handig voor meerdere personen

Beoordeling Oral-B iO

Met een prijs van zo'n 270 euro is de Oral-B iO zeker geen goedkope tandenborstel, maar we kunnen wel stellen dat het één van beste tandenborstels van dit moment is. Op het gebied van slimmigheid is er zelfs geen beter model te vinden. De iO weet zeer nauwkeurig en in real-time weer te geven hoe jij poetst en biedt verschillende handige en fraaie handvaten om het poetsen te verbeteren. Net zoals bij alle andere slimme tandenborstels is het erbij houden van je smartphone de grootste drempel. Dit vergt motivatie, ook als de nieuwigheid er van af is. Het volgen van je scores en het stellen van doelen kan hierbij helpen. Maar, ook al zou je de slimme functies niet gebruiken, dan heb je alsnog te maken met een elektrische tandenborstel van premium kwaliteit met uitgebreide mogelijkheden. Minpunten zijn er ook, want als je de tandenborstel met al zijn slimme mogelijkheden wilt gebruiken wordt het delen van de tandenborstel lastig, en eigenlijk af te raden. Ook zouden we graag zien dat je zaken als flossen en spoelen ook tussendoor, handmatig aan je activiteiten kunt toevoegen.

Prijsvergelijker Oral-B iO

Reacties (0)