Het gras laten maaien door een robotmaaier: alles wat je moet weten

10 maart 2020 8 Minuten 9 Reacties
Husqvarna Automower 305

Wat is een robotmaaier precies, wat zijn de voor- en nadelen, wat zijn de gevaren en waar moet je op letten als je een robotgrasmaaier koopt?

De lente staat weer voor de deur en dat betekent dat we onze tuin weer op orde kunnen gaan brengen. Natuurlijk doen we dat tegenwoordig op een slimme manier. Laten we binnen het huis schoonmaken door een robotstofzuiger en een robotdweil, dan laten we buiten het gras natuurlijk maaien door een robotmaaier. Maar, wat is een robotmaaier precies, wat zijn de voor- en nadelen en waar moet je op letten als je een robotgrasmaaier koopt?

Wat is een robotmaaier?

Een robotmaaier is precies wat de naam al doet vermoeden. Deze robot maait het gazon voor jou, zonder dat je er omkijken naar hebt. De meeste robotmaaiers worden met een oplaadstation geleverd en kunnen bediend worden met een app waardoor het apparaat zichzelf kan opladen en jij kunt bepalen wanneer er precies gemaaid moet worden. Robotmaaiers komen in verschillende soorten en maten, waarbij het verschil met name zit in de grootte van het gazon dat gemaaid kan worden.

Is een robotmaaier gevaarlijk?

Laten we eerst een misvatting wegnemen. Robotmaaiers zijn in de basis niet gevaarlijk, mits ze natuurlijk gebruikt worden op de manier waarvoor ze bedoeld zijn. De meeste (moderne) robotmaaiers zijn voorzien van tal van features en technieken om de veiligheid te waarborgen. Zo stoppen ze meteen met maaien zodra ze verstrikt raken in een touw of iets anders. Ook stoppen de meeste robotmaaiers automatisch wanneer ze op hun zijkant of bovenzijde gelegd worden. Tot slot beschikken robotmaaiers tegenwoordig over sensoren waardoor ze huisdieren kunnen ‘zien’ en rechtsomkeert maken zodra er een in de weg staat.

Advertentie

Overigens is het niet zo dat een robotmaaier alles dat op het gras kan liggen ziet en er rekening mee kan houden. Denk hierbij aan speelgoed, hout en bladeren. Alle fabrikanten van robotmaaiers raden aan om je tuin schoon te houden wanneer de robotmaaier zijn werk moet doen. Het kan immers voorkomen dat de robotmaaier over speelgoed of takken rijdt en hiermee de messen of het speelgoed beschadigt.

Hoe werkt een robotmaaier?

Een robotmaaier werkt over het algemeen met een magnetisch veld. Voordat je met de robotmaaier aan de slag gaat breng je een begrenzingskabel aan op het gras of onder de grasmat. Door deze kabel loopt waar een zwak stroompje waardoor er een magnetisch veld ontstaat waar de robotmaaier binnen blijft. Zo kun je ook eenvoudig stukken van de tuin afschermen, bijvoorbeeld een bloemenperkje of een moestuin. Daarnaast beschikken robotmaaiers over sensoren die ‘zien’ waar het gras zich bevindt en dus zal de robotmaaier niet zomaar een zandbak inrijden. Tot slot maken sommige (dure) modellen gebruik van GPS waardoor via de app kunt aangeven wat het werkgebied van de robot is. GPS werkt echter niet op de centimeter nauwkeurig waardoor dit voor de meeste particuliere tuinen niet handig is.

Wanneer je het gazon omlijnd hebt met de begrenzingskabel kun je de robotgrasmaaier via de app instellen. Zo kun je, afhankelijk van het merk, instellen wanneer de robotmaaier zijn werk precies moet doen en bijvoorbeeld wat de maaihoogte moet zijn. Sommige robotmaaiers kunnen zelfs in de regen maaien, mocht dat gewenst zijn. In de app kun ja na het maaien terugzien waar de robot geweest is en hoe lang er gedaan is over het gehele gazon.

Een robotmaaier doet zijn werk in de meeste gevallen niet zoals een robotstofzuiger dat doet. Een robotstofzuiger bepaalt aan de hand van de ruimte of een kaart van de ruimte een ideaal patroon waardoor er niet onnodig veel op dezelfde plek gezogen wordt. Bij een robotmaaier werkt dat net iets anders. Door in een schijnbaar willekeurig patroon, in verschillende richtingen, te maaien, ziet je gazon er in de hele tuin namelijk uit als een glad tapijt.

Grote en kleine gazons

Een robotmaaier is in principe geschikt voor elk gazon, groot of klein. Maar, houd er rekening mee dat modellen voor grotere gazons ook over grotere accu’s beschikken waardoor ze in één keer het gehele gazon kunnen maaien. Er zit dus verschil in modellen, afhankelijk van de grootte van je gazon. Ook zijn kleinere modellen vaak beter voor een kleinere tuin omdat ze wendbaarder zijn.

Kan een robotmaaier makkelijk gestolen worden?

In principe kan een robotmaaier als hij buitenstaat eenvoudig meegenomen worden, maar diegene die de robotmaaier meeneemt kan deze niet zomaar gebruiken. Zo is er in gevallen een pincode nodig om de robotmaaier te activeren, en die pincode stel je als eigenaar in. Iemand die de robot meeneemt kan er dus weinig mee. Daarbij beschikken verschillende modellen over een GPS-tracker waardoor je kunt achterhalen waar de robotmaaier zich bevindt.

Kan een robotmaaier omgaan met hellingen?

Afhankelijk van het model dat je kiest kan een robotmaaier zonder problemen een helling af of op. De ene robotmaaier kan beter omgaan met steile hellingen dan de andere, dus dit is een punt waarop je goed moet vergelijken wanneer je een tuin hebt die nogal heuvelachtig is.

Maakt een robotmaaier veel geluid?

Je zou misschien denken dat een robotmaaier een ontzettende herrie maakt en dat wil je natuurlijk niet wanneer je rustig in de tuin zit. Toch valt dit, afhankelijk van het model dat je kiest reuze mee. De meeste robotmaaiers produceren een geluid dat tussen de 55 en 70dB ligt.

Waar moet je op letten als je een robotmaaier koopt?

Voor al de hierboven genoemde functies en mogelijkheden geldt dat ze per model en per fabrikant kunnen verschillen. Het is dus verstandig om per punt te kijken hoe de robotmaaier die jij voor ogen hebt hiermee omgaat. Nog een aantal korte tips:

  • Vergelijk specificaties en houd hierbij rekening met de grootte van je gazon.
  • Wat zijn de integratiemogelijkheden met andere smarthome-producten? Denk aan spraakbediening met Google Home of integratie met volledige systemen als Fibaro, Apple HomeKit en Homey.
  • Kies je voor een model met of zonder oplaadstation en automatisch opladen? Als je er geen omkijken naar wilt hebben dan is een oplaadstation met automatisch opladen zeker aan te raden. De robotmaaier zorgt er zelf voor dat hij altijd met een volle accu van start gaat.
  • Kijk goed naar de verschillende sensoren die aanwezig zijn. Is er een regensensor zodat de robotmaaier stopt als het regent? Zijn er sensoren die de veiligheid verbeteren?
  • Vergelijk de maatregelen die genomen zijn op het gebied van veiligheid. Wat zijn de ingebouwde functies om ervoor te zorgen dat kinderen en dieren geen risico lopen?
  • Kijk goed naar de kwaliteit van de messen. Hoe lang gaan deze mee en wat voor garantie wordt er geboden?

Wat zijn goede robotmaaiers en wat kosten ze?

Bekende merken die robotmaaiers van goede kwaliteit op de markt brengen zijn onder meer Husqvarna, Gardena, Robomow en Wolf-Garten. De prijzen variëren nogal per merk en per model, maar over het algemeen begint het bij zo’n 500 euro voor een kleine robotmaaier voor een kleine tuin. De prijzen lopen door tot zo’n 2.500 euro. Voor dat bedrag heb je een volledig uitgeruste robotmaaier die nagenoeg elke tuin aankan. Het kan overigens nog duurder, maar dan kom je op de zeer geavanceerde modellen die bijvoorbeeld ontwikkeld zijn voor extreme hellingen.

Advertentie

Heb je een aardig gazon en geen behoefte om zelf een aantal keer per jaar het gazon te maaien? Wil je graag dat jouw gazon er altijd perfect uitziet? En heb je er een aardig budget voor over om het gazon automatisch te laten maaien? Dan biedt een robotmaaier zeker uitkomst.

Meer informatie

Wil je meer weten over slimme producten voor in huis? Neem dan onze smarthome tips en adviezen door.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (7)

Dirk Depla

Dirk Depla
11 maart 2020 om 12:33

Robot maaiers zijn goed, maar de bijhorende app zoals nu recent van Robomow 2.0 werkt voor geen meter tot grote frustratie van vele gebruikers. Je moet,met Aankoopbewijs,een nieuwe account aanmaken maar je oude registratie is niet gedeleet dus lukt het niet…. Ik heb trouwens geen aankoopbewijs meer na 5 jaar….

Inloggen
Mo

Mo
11 maart 2020 om 13:59

Bij Toadi heb je geen perimeter kabel nodig, hij is een intelligente robot dat egels, hondenpoep etc herkent.

Zeker de moeite waard om dit eens te checken.

http://www.toadi.com

Inloggen
Ronny

Ronny
12 maart 2020 om 00:34

Toadi, ja, niet dadelijk leverbaar, vrij duur, heb info gevraagd over iets geen feedback gekregen… Zegt al veel.

Inloggen
Jack

Jack
11 maart 2020 om 16:41

Hou wel in de gaten dat een gemiddelde maai robot 6 jaar mee gaat en tot 3 keer meer kost dan een goede maaier waar je zelf achter moet lopen.

Inloggen
Henk

Henk
11 maart 2020 om 18:05

Foutje:
Je maait je gazon (als je het goed wil doen en in de zomer) eerder een aantal keren per week ipv een aantal keren per jaar…

Inloggen
Mieke

Mieke
15 juni 2020 om 17:57

Heb n nieuwe grasmat en een robot maaier.
Fantastisch ding, heb veeleer tijd voor mijn andere tuinkarweitjes.

Deze is ingesteld op elke dag maaien.
Nu krijgt het gras n grijze gloed, wat kan dat zijn.

Ben erg benieuwd of iemand dat weet?

Mieke

Inloggen
Legt

Legt
05 juli 2020 om 23:43

Grijze waas over het gras wordt meestal veroorzaakt doordat de mesjes niet meer scherp genoeg zijn of beschadigd. Advies: mesjes vervangen als ze verwisselbaar zijn.

Inloggen
Detwiler

Detwiler
16 juni 2020 om 15:21

Ik heb voor nieuwe upgrade een kabel voor nodig dat begrijp ik! maar mijn robotmaaier werkt met een modem en mijn mobile, de maaier zo veer ik weet heeft geen aansluiting voor die kabel. wat nu?
Kan mijn hier iemand helpen wat ik met die kabel moet doen? op de site wordt het ook niet verteld waar de stekker in moet stoppen!Dus ?????
Groetjes, Detwiler

Inloggen
Leonie van den Herik

Leonie van den Herik
27 oktober 2020 om 11:31

Ik heb nieuwe graszoden gelegd en ga deze aankomende zaterdag voor het eerst maaien. Ik heb begrepen dat dit eerst met een normale maaier moet, voordat ik de robot maaier (ik heb een gardena sileno) kan installeren. Tot hoever in het jaar laten jullie de robot maaien?

Inloggen