Review: LG Watch Urbane

19 november 2015 8 Minuten 0 Reacties
LG-Watch-Urbane-review-feature

In deze review kijken we naar de LG Watch Urbane, een 1.3-inch smartwatch met rond oled-display en Android Wear als besturingssysteem.

Smartwatches vallen wat ons betreft onder de categorie sieraden en er is bijna geen productcategorie sterker onderhevig aan smaak, en smaken verschillen. We hebben allemaal wel eens iemand zien lopen met een horloge of ring die we zelf `voor geen goud` zouden dragen, terwijl de ander er goudgeld voor over zou hebben. In dat opzicht is de Android Wear-markt één van de beste opties als je in de markt bent voor een smartwatch. De keuzemogelijkheden in deze markt zijn namelijk een stuk breder dan de mogelijkheden die je elders hebt. In deze review bekijken we de LG Watch Urbane, een forse smartwatch die als opvolger van de LG Watch R op de Nederlandse markt beschikbaar is.

LG Watch Urbane – hardware en design

Wat je ook over het uiterlijk van het horloge kunt zeggen, iedereen is het erover eens dat het hier om een grote klok gaat. Dit maakt het horloge dan ook voor mensen met een kleine pols weinig interessant, tenzij dat natuurlijk je smaak is. Het horloge heeft een rond scherm en een roestvrijstalen, geborstelde behuizing. Het meegeleverde horlogebandje is van leder, maar wat ons betreft niet van de meest hoge kwaliteit. Het doet ons denken aan het leer dat je op (`betaalbare`) hengels van tassen vindt, niet aan het zachte leer dat je verwacht bij een horlogebandje.

Het scherm zelf is een always-on 1.3 inch oled-display met een resolutie van 320 x 320 pixels, wat een pixeldichtheid maar van 245 ppi oplevert. Redelijk scherp dus, maar niet onmogelijk om wat blokvormen te herkennen. De LG Watch Urbane heeft geen lichtsensor dus je moet zelf de schermhelderheid van het horloge managen, de maximale instelling lijkt een tikje minder fel te kunnen dan andere horloges maar is uiteindelijk gewoon prima bruikbaar. Buitenshuis zul je in de meest extreme omstandigheden even je andere hand als parasol moeten gebruiken.

De LG Watch Urbane is in Nederland voor zover ik kan inschatten eigenlijk alleen verkrijgbaar in de roestvrijstalen (blanke) behuizing met de zwarte lederen band met witte stiksels. Het horloge is in principe ook verkrijgbaar met in een goudkleurige afwerking en in combinatie met een roestvrijstalen schakelarmband. De LG Watch Urbane is op de markt gekomen met een adviesprijs van 350 euro maar is ondertussen al regelmatig te vinden voor prijzen van rond de 240 euro.

LG Watch Urbane – software

De LG Watch Urbane is een Android Wear-horloge dus een hoop van de functionaliteiten die in de categorie `slim` vallen zijn waarschijnlijk al wel bekend, en standaard beschikbaar op de verschillende andere Android Wear-horloges op de markt. Android Wear laat zich voornamelijk kenmerken als een manier om notificaties te ontvangen op je pols, notificaties van apps en diensten. Dat lijkt natuurlijk niet gek bijzonder voor een smartwatch en dat is het misschien ook wel niet. Toch is het een erg praktische manier van snel informatie ontvangen zonder je (steeds groter wordende) telefoon uit je zak of tas te moeten vissen. Standaard notificaties kennen we natuurlijk ook de Apple Watch of de Pebble maar Google heeft nog een extra troef in handen: Google Now. De informatie die Google van je weet wordt in deze notificaties/kaarten verwerkt tot fijne hapklare tips. Deze kaarten kunnen handige informatie bevatten als de reistijd naar je werk, het weer, je volgende vlucht en nog veel meer.

Android Wear heeft verder nog een paar leuke features natuurlijk. Denk hierbij aan de Google Fit fitnesstracking die bewegingspatronen in kaart kan brengen. In combinatie met de hartslagsensor is er zelfs een redelijk goede inschatting te maken van het aantal verbrandde calorieën op een dag. Zowel de Apple Watch als de Android Wear-horloges zijn hier relatief goed in maar moeten het nog wel afleggen tegen de ‘echte’ fitnesstrackers of horloges zoals de Intel Basis Peak. Een andere leuke feature/app op de LG Watch Urbane is Google Translate, die je in staat stelt om snel vertalingen te krijgen van je gesproken tekst, en als je dan je pols draait richting je nieuwe buitenlandse vriend dan draait het scherm in de juiste oriëntatie zodat de vertaling gelezen kan worden.

Google is natuurlijk boven alles nog steeds de meest populaire zoekmachine ter wereld en dus ontbreken ook die features niet op de Android Wear-horloges. Je kunt gesproken zoekopdrachten starten door “Ok Google” te zeggen en vervolgens je zoekopdracht uit te spreken. Naast zoekresultaten kun je Google ook vragen om simpele taken uit te voeren zoals het aan- of uitzetten van Bluetooth of het instellen van een timer of wekker. Handig!

Om een volledig overzicht te krijgen van wat Android Wear is en kan verwijzen we je graag naar het Android Wear: Alles dat je moet weten-artikel. De LG Watch Urbane is één van de weinige horloges met officiële compatibiliteit voor iOS en voor het fijne van die integratie verwijzen we graag naar het Android Wear horloges in combinatie met een iPhone: Hoe werkt het?-artikel. Google heeft deze week ook bekend gemaakt dat alle horloges een update krijgen naar de laatste versie van het horloge-besturingssysteem, Marshmallow.

LG Watch Urbane – in gebruik

Voor mij is een smartwatch voornamelijk interessant voor twee taken; tijdweergave en notificaties. Ik heb niet gek veel met apps en hoef ook niet per se route navigatie te hebben op mijn pols. De LG Watch Urbane is voor mij een geschikt horloge als we kijken naar het scherm. LG heeft ervoor gezorgd dat er altijd een tijdsweergave beschikbaar is, in een (iets) versimpelde versie van de `echte` wijzerplaat. Android Wear is natuurlijk het meest uitgebreid in combinatie met een Android-smartphone maar het werkt ook prima met een iPhone. Voor de toepassingen die voor mij belangrijk zijn is iPhone0integratie meer dan prima de luxe. Ik wil graag notificaties van berichten en mijn belangrijkste apps, wil snel weten wat het weer de komende uren zal zijn en natuurlijk is het handig te zien wie je belt voordat je een phablet uit je broekzak moet vissen.

Voor mij persoonlijk is het formaat van het horloge een groter probleem, mijn polsen zijn gewoon te smal om dit een comfortabele fit te noemen. Het is jammer dat LG deze klok niet in verschillende formaten verkoopt, maar uiteindelijk zijn er genoeg andere opties binnen de smartwatch-markt. Zoals al eerder aangegeven ben ik ook niet erg gecharmeerd van het gebruik te leer voor het horlogebandje. Wat mij betreft had het leer een stuk zachter mogen zijn.

De accuduur van de LG Watch Urbane is dan wel weer helemaal prima, zelfs met het scherm dat altijd de tijd blijft tonen. Dit is een duidelijk voordeel ten opzichte van het horloge dat Apple verkoopt, en zelfs een betere oplossing dan de e-inkt schermen van bijvoorbeeld de Pebble. In tegenstelling tot de laatstgenoemde gaat het horloge ongeveer twee dagen mee op een enkele acculading.

De ingebouwde sensor voor het meten van de hartslag doet ook precies wat je ervan verwacht, of hier een praktijk voor veel gebruik van zal maken is natuurlijk afhankelijk van je persoonlijke situatie. Er zijn binnen het Android-platform verschillende apps die gebruik kunnen maken van deze sensor.

LG Watch Urbane – conclusie

Ik zie dagelijks mensen met een groot horloge om, groter dan dat ik zelf zou willen of kunnen dragen. Juist voor die doelgroep is deze smartwatch van LG waarschijnlijk een interessant product om te overwegen. Want wat voor mij te groot is, is voor een ander misschien wel klein. Qua functionaliteit heb ik niks te klagen over deze LG Watch Urbane met Android Wear. Zowel de integratie met iOS als Android zelf is wat mij betreft indrukwekkend stabiel en super bruikbaar in de praktijk. Met een prijskaartje van rond 260 euro vind ik dit dan ook een interessante optie, al was originele prijs van 350 euro wat teveel van het goede geweest.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Altijd tijdsweergave in beeld
  • Volledig rond display
  • Prima accuduur

Minpunten
  • Te groot voor kleine polsen

  • Tikje fors en beschikbaar in één formaat
  • Bandje voelt niet luxe aan


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)