Review: Amazfit Bip

23 juni 2018 + 10 minuten 0 Reacties
20180621234521_Amazfit-Bip-4.jpg

In deze review gaan we aan de slag met de Amazfit Bip. Deze betaalbare smartwatch heeft een batterijduur van 45 dagen, notificaties, gps-tracking en een kleurendisplay van 1,28-inch. Gaat het om een gevalletje goedkoop is duurkoop of kan de Amazfit Bip ons verrassen?

Veel smartwatches staan erom bekend dat ze na enkele dagen, tot hooguit een week, helemaal leeg zijn. Nu is daar de Amazfit Bip: een smartwatch met een batterijduur van 45 dagen. De smartwatch lijkt op het eerste gezicht verrassend compleet en is voor een zeer betaalbare prijs op de markt verkrijgbaar. Is het een gevalletje goedkoop is duurkoop of biedt deze smartwatch echt veel waar voor het geld? Je leest het in deze review van de Amazfit Bip.

De Amazfit Bip is van het merk Huami, dat een submerk is van het bekende Chinese merk Xiaomi en één van de grootste merken ter wereld is op het gebied van wearables. De producten van Huami worden steeds vaker internationaal op de markt gebracht, wat betekent dat je de Amazfit Bip niet meer perse uit China hoeft te halen, maar gewoon in de Nederlandse winkel kunt kopen. Naast de Bip zijn er nog meer smartwatches van Amazfit verkrijgbaar, zoals de Stratos en de Pace.

Specificaties Amazfit Bip

De Amazfit Bip belooft een batterijduur van dertig dagen bij veelvuldig gebruik en tot 45 dagen bij minimaal gebruik. Je kunt notificaties ontvangen van telefoontjes, smsjes, whatsappjes en andere apps. De smartwatch kan je slaapritme en stappen bijhouden en het trackt sporten als hardlopen, fietsen en wandelen. Tevens toont de Bip het weerbericht. De Amazfit Bip beschikt over gps, bluetooth, een accelerometer, optische hartslagmeter, een barometer en een kompas.

De Amazfit Bip heeft een kleurendisplay van 1,28-inch met 2.5D Corning Gorilla Glass in een resolutie van 176 bij 176 pixels. Het model is beschermt tegen stof en regen dankzij het ip68-certificaat. De batterij heeft een capaciteit van 190 mAh en het geheel weegt slechts 31 gram. De Amazfit Bip is verkrijgbaar in vier verschillende kleuren en de siliconenbandjes zijn gemakkelijk te wisselen. Online zijn er tientallen verschillende bandjes verkrijgbaar om de stijl te veranderen.
 

Eerste indruk

De Amazfit Bip komt in een vierkant wit doosje en na het openen zie je direct de smartwatch in alle glorie. Van tevoren was ik een beetje bezorgd dat het misschien een beetje goedkoop aan zou voelen, maar ik was toch aangenaam verrast. Het geheel is verrassend licht en het siliconenbandje erg soepel. De behuizing voelt stevig genoeg aan en lijkt op het eerste gezicht tegen een stootje te kunnen. In het doosje vinden we verder een oplader en een (Engelse) handleiding. Na de smartwatch opgeladen te hebben is het tijd om de Xiaomi Mi Fit-app te downloaden. Even een profiel aanmaken en op `Add device` drukken en de rest gaat vanzelf. Er werden verschillende updates gedownload en, alhoewel ik tijdens het updaten ineens de Spaanse taal op de smartwatch kreeg, was alles na afloop keurig in het Engels.

De handleiding stopt echter direct na de installatie en legt verder niets uit over de mogelijkheden en de verschillende menu`s op de Bip. Een iets uitgebreidere handleiding had dan ook wel gemogen, maar de smartwatch is gebruiksvriendelijk genoeg om hier snel zelf achter te komen.

Amazfit Bip – design

Op het eerste gezicht lijkt de Amazfit Bip op een goedkope versie van de Apple Watch, waarbij met name het design veel overeenkomsten heeft met de veel duurdere Apple Watch. Toch kreeg ik tijdens het testen van dit model steeds meer het idee dat de Amazfit Bip misschien wel meer weg heeft van de smartwatches van Pebble. Daarover later echter meer.

De Amazfit Bip heeft een enkele knop aan de rechterkant om het scherm te ontgrendelen. Wanneer je de knop ingedrukt houdt zal er direct een workout gestart worden. Aan de achterkant vinden we de sensor om de hartslag te meten en de twee contactpuntjes voor het opladen. Het bandje is simpel te verwisselen door de pennetjes aan de achterkant opzij te trekken.

Amazfit Bip – software

De Amazfit Bip werkt samen met de Mi Fit-app van Xiaomi en is te downloaden voor Android en iOS. De data wordt opgeslagen op de smartwatch, maar zodra je via bluetooth de Bip zal verbinden met de app op de smartphone zal de data gesynchroniseerd worden. Dit gaat over het algemeen vrij snel en is binnen tien seconden wel klaar. Je gebruikt de app ook om bepaalde instellingen op de smartwatch te wijzigen, zoals bijvoorbeeld de Heart Rate Detection, of dat het scherm automatisch aangaat bij het optillen van de pols. De app ziet er prima uit en werkt redelijk goed. Het is in het begin even zoeken waar alle functies te vinden zijn, maar zodra je dit weet is het een fluitje van een cent. Overigens is het ook mogelijk om de Mi Fit-app te synchroniseren met Google Fit.

De smartwatch draait niet op een bekend besturingssysteem zoals Wear OS of watchOS. In plaats daarvan heeft Huami een eigen besturingssysteem ontwikkeld. Alhoewel het zeker niet dezelfde mogelijkheden biedt als de bekende besturingssystemen, voldoet het zeker op de Bip. Een keerzijde van het verhaal is wel dat je geen apps kunt installeren. Je zult het moeten doen met de mogelijkheden die Huami aan het apparaat heeft meegegeven.

Op iOS zul je het alleen met de Mi Fit-app moeten doen, maar heb je een Android-smartphone, dan is er meer software van derden beschikbaar die werken met de Amazfit Bip. Zo is daar bijvoorbeeld Notify & Fitness for Amazfit. Deze app biedt veel meer mogelijkheden voor workouts en synchroniseert ook met apps als Strava en Runkeeper.

Custom watchfaces op de Amazfit Bip

Op de smartwatch zelf staan verschillende watchfaces om uit te kiezen en via de Mi Fit-app heb je nog meer keuze. Weet je nog de vergelijking die ik maakte met de smartwatches van Pebble? Het uiterlijk van de Amazfit Bip lijkt niet alleen op de smartwatches van Pebble, maar ook de grote community van Pebble is terug te vinden bij de Amazfit Bip. Via de website Amazfitwatchfaces.com kun je duizenden verschillende watchfaces downloaden en op de smartwatch zetten. Wil je dit op een gemakkelijke manier doen, dan heb je de onofficiële apps Notify & Fitness for Amazfit of Amazfit Bip Watchfaces nodig voor Android. Heb je een iPhone? Dan heb je eigenlijk weer pech, want je hebt in dat geval een Android-telefoon nodig om de custom watchface op de Bip te zetten. Android-gebruikers kunnen op dit moment veel meer uit de Amazfit Bip halen dan iOS-gebruikers. Dat ligt niet zozeer aan de smartwatch, maar eerder aan de geslotenheid van iOS als besturingssysteem.
 

Amazfit Bip – besturing

De besturing van de smartwatch is erg gemakkelijk. Druk op de knop aan de zijkant van de Amazfit Bip om het scherm te ontgrendelen. Swipe naar rechts en je ziet het weerbericht, terwijl een swipe naar boven ook de weersverwachting van de komende dagen zal tonen. Swipe vanaf het beginscherm omhoog en je kunt de DND-modus (Do Not Disturb) in- of uitschakelen. Swipe omlaag om je notificaties te lezen.

Vanuit het beginscherm kun je naar links swipen om door alle menu`s heen te scrollen zoals status met je stappen, hartslag, aantal kilometers, calorieën en aantal zitsessies. Deze laatste kun je inschakelen om een waarschuwing te krijgen wanneer je te lang hebt gezeten, zodat je weet dat het tijd is om even weer in beweging te komen. Scrollen we verder opzij dan is daar de activiteitentracker om workouts te starten als buiten hardlopen, hardlopen op een loopband, fietsen, wandelen en de historie van activiteiten. Verdere menu`s tonen het alarm, timer, stopwatch, kompas en de instellingen. Het swipen werkt soepel en het menu is dermate simpel dat je snel bij de verschillende opties kunt komen.

Amazfit Bip in gebruik

Ik vind het belangrijk dat een horloge, maar zeker ook een smartwatch, zo comfortabel mogelijk om de pols zit, waarbij je eigenlijk niet merkt dat je een horloge draagt. Is het model te zwaar, dan gaat dit na verloop van tijd irriteren en een smartwatch wil je eigenlijk dag en nacht dragen. Het goede nieuws is dat de Amazfit Bip erg comfortabel is. Het lichte gewicht van 31 gram en het comfortabele bandje zorgen ervoor dat je de smartwatch nauwelijks voelt.

Als stappenteller werkt de Bip goed en komen de stappen bij een lange wandeling goed overeen met de stappenteller op mijn smartphone. Je kunt doelen instellen via de Mi Fit-app en ziet tevens direct hoeveel calorieën je hebt verbrand. Afhankelijk van de gekozen watchface zie je direct de tijd, de hartslag, het aantal stappen en het totaal aantal caloriëen op het scherm, maar via een enkele swipe naar links vanaf het beginscherm zie je direct de status van de afgelopen dag met alle belangrijke informatie.

Notificaties komen goed binnen, waarbij je kortere berichten direct in zijn geheel op het scherm kan lezen. Bij een inkomend bericht gaat de smartwatch trillen, zodat je geen berichten zult missen. Zijn er meerdere berichten, dan kun je er gemakkelijk doorheen scrollen, waarbij je op het einde de notificaties kunt wissen op de smartwatch. Het weerbericht even checken is een leuke extra en de timer en stopwatch zijn ook handig in gebruik. De beloofde 45 dagen gebruik zonder opladen wordt overigens meer dan waar gemaakt. Na bijna vier weken volop gebruik, inclusief 3 workouts met gps-tracking, is de Amazfit Bip nog altijd voor 27% opgeladen. Hierbij moet ik wel vermelden dat ik de hartslagmeter enkel `s nachts aan heb staan om het slaapritme te meten.

Waar ik me wel enigszins aan stoorde is het display. Je kunt namelijk in sommige schermen de pixels tellen, wat mijns inziens toch afbreuk doet aan de kwaliteit van de rest van het model. De Nederlandse taal is niet beschikbaar, dus een beetje basiskennis van het Engels is noodzakelijk. De Mi Fit-app voldoet prima voor alle basisactiviteiten, maar iets meer extra instellingsmogelijkheden en extra`s had gemogen. Gelukkig zijn er apps van derden beschikbaar voor Android-gebruikers. Die zijn niet nodig voor de normale gebruiker, maar wel voor de mensen die net wat meer willen instellen.  

Tracking van je activiteiten

Indrukwekkend in deze prijscategorie is de gps-tracking op de Amazfit Bip en dit werkt verrassend goed. Vanaf de Bip kun je direct een workout starten. Alhoewel de keuze uit verschillende workouts wat beperkt is (hardlopen, loopband, fietsen en wandelen) is het starten van een workout zeer gemakkelijk. Je hebt op Android altijd nog apps van derden om uit meer workouts te kiezen.

Na het starten van een workout zal de Amazfit Bip zoeken naar het gps-signaal, waarna ik standaard de tip kreeg om het bandje een gaatje strakker te doen om de hartslagmeter optimaal zijn werk te laten doen. Het zoeken naar het gps-signaal kan tot dertig seconden duren, maar wordt iedere keer gevonden. Je ziet de tijd van de workout, de snelheid, de hartslag en het aantal kilometers tijdens een workout op het scherm. Neem je even een pauze onderweg? Door de knop aan de zijkant even ingedrukt te houden kun je de workout pauzeren.

De hartslagmeter heeft een PPG-sensor die de hartslag meet door licht te gebruiken. Het stuurt fotonen naar de huid waar de bloedstroom wordt gemeten en stuurt dit vervolgens weer terug. Een nadeel hiervan is dat deze methode niet helemaal accuraat is, vooral met haar op de armen of als je flink begint te zweten, maar voor een gemiddelde hartslag vond ik het redelijk accuraat tijdens een workout en tijdens dagelijkse bezigheden. Voor normale gebruikers zal deze methode dan ook wel voldoen, alhoewel de hartslagmeting voor fanatieke sporters niet voldoende zal zijn.

De gps-tracking werkt echter uitstekend. Na afloop van de workout kun je deze middels bluetooth synchroniseren met de app, waarna je overladen wordt met informatie over de workout. Je krijgt tevens een kaart te zien van de route waar je langs hebt gefietst of gelopen en deze bleek bij elke poging uitstekend te kloppen.

Ook het slaapritme kan de Amazfit Bip goed bijhouden, helemaal wanneer je de sleep assistant in de app aanzet. Hierbij wordt tevens de hartslag gemeten tijdens het slapen. De diepe slaap en de lichte slaap wordt gemeten,  waarbij je slaap geanalyseerd wordt en je punten kunt scoren voor de kwaliteit van de nachtrust. Leuk detail is de vergelijking met andere mensen, waarmee je kunt zien hoe laat je in slaap bent gevallen ten opzichte van andere mensen en kun je tevens de diepe slaap vergelijken.

Conclusie

De Amazfit Bip is natuurlijk niet te vergelijken met de Apple Watch of de Samsung Gear S3. Voor de prijs van een Apple Watch heb je acht Amazfit Bip-smartwatches. Een vergelijking met de topmodellen is dan ook niet terecht, want dan zou de Bip het afleggen met een kleurendisplay waar je de pixels soms op kunt tellen, de beperkte keuze uit activiteiten en het ontbreken van de mogelijkheid om third-party-apps te installeren.

Kijk we echter naar de prijs van om en nabij de 50 euro, dan vallen veel van deze nadelen ineens weg. Het is namelijk ontzettend knap wat Huami voor deze prijs in de smartwatch heeft gestopt. De gps-tracking werkt uitstekend, notificaties zijn goed te lezen, de fantastische batterijduur van 45 dagen en het comfort van het bandje zorgen ervoor dat je enorm veel waar voor je geld krijgt. Voor Android-gebruikers is het helemaal feest, want custom watchfaces en apps van derde partijen voor de smartphone zijn hier volop beschikbaar. Op iOS heb je veel meer beperkingen en kun je simpelweg minder uit deze smartwatch halen, alhoewel je nog steeds veel plezier uit dit model kunt halen als we kijken naar de prijs.

Fanatieke sporters kunnen beter een andere smartwatch kiezen voor een nauwkeurigere meting van de hartslag. Voor de normale gebruiker is de prijs in combinatie met de mogelijkheden echter meer dan voldoende. Ook de mensen die nu een Mi Band hebben en net iets meer mogelijkheden zoeken is de Amazfit Bip een uitkomst. Als eerste smartwatch is de Amazfit Bip dan ook een goede keuze. Twijfel je over de aanschaf van een smartwatch en wil je het eens proberen? Dan zul je met de Amazfit Bip absoluut geen miskoop doen. Wil je daarna toch iets meer mogelijkheden hebben? Dan kun je altijd verder kijken naar een WearOS- of watchOS-smartwatch.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Custom watchfaces en apps van derden voor Android-gebruikers
  • Veel waar voor het geld
  • Gps-tracking werkt uitstekend
  • Batterijduur van 45 dagen

Minpunten
  • Veel beperkingen voor iOS-gebruikers

  • Pixels tellen op het kleurendisplay
  • Gebrekkige handleiding
  • Hartslagmeter niet altijd even nauwkeurig


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)