Review: Sonos Move 2 – waterbestendig, stereo en automatische Trueplay

07 oktober 2023 8 Minuten 0 Reacties
Sonos Move 2 lifestyle-2
FWD award

In deze review testen we de Sonos Move 2, de nieuwste versie van de draadloze Move-speaker die beschikt over TruePlay en een verbeterde audioweergave.

Sonos heeft onlangs de Move 2 uitgebracht. Deze draadloze luidspreker is nog steeds draadloos en voorzien van hetzelfde strakke design, maar komt met verschillende verbeteringen. Zo beschikt de Move 2 over een vernieuwde akoestische architectuur met drie D-klasse versterkers. Dubbele tweeters zijn aanwezig voor het produceren van een breed stereogeluid en de mid-woofer zorgt voor de diepe bas.

Ook nieuw is dat je zowel bluetooth en wifi tegelijk kunt gebruiken. Zo kun je muziek streamen via bluetooth naar twee wifi-gekoppelde Move 2-speakers voor een nog groter geluidsveld. Uiteraard is het ook mogelijk om te groeperen met de Sonos-speakers in huis. Dit model beschikt over automatische Trueplay-tuning waarbij far field-microfoons via beamforming het geluid optimaliseren voor iedere omgeving.

De Sonos Move 2 kan zowel binnen als buiten gebuikt worden, maar hij is natuurlijk ideaal voor buitengebruik, zonder snoeren. Zo beschikt dit model over een batterijduur tot 24 uur (twee keer zolang als de vorige generatie) en je kunt via de usb-c-poort zelfs je telefoon opladen. De speaker beschikt over een IP56-rating en is daardoor bestand tegen waterspatten, regen, vuil, zonlicht en tegen vallen. Sonos Voice Control, Amazon Alexa, Sonos-app, AirPlay 2 en bluetooth zijn beschikbaar om muziek af te spelen, te pauzeren, de batterijlading te controleren en meer. Via de Sonos-app heb je ook een aanpasbare equalizer tot je beschikking. De speaker zelf is ook uitgerust met een capacitieve volumeregelaar.

De Sonos Move 2 is niet alleen in het zwart en het wit verkrijgbaar, maar ook in de nieuwe olijfgroene kleur. Hij kost 499 euro.

Design, knoppen en aansluitingen

Wat betreft het design komt de Sonos Move 2 grotendeels overeen met zijn voorganger, en dat is geen negatief punt. De Move was al een strak vormgegeven luidspreker en dat is nu dus niet anders met de Move 2. De speaker ziet er gelikt uit, komt in een chique nieuwe olijfgroene kleur, ziet er stevig uit en komt met perfect bijpassende laadring, kabel en adapter. Het geheel oogt hoogwaardig, precies wat je van Sonos verwacht.

De speaker beschikt over een IP56-rating en is daardoor bestand tegen waterspatten, regen, vuil, zonlicht en tegen vallen. De ingebouwde accu is zelf te vervangen, wat volgens Sonos ten goede komt van de duurzaamheid. Op de bovenzijde van de speaker zien we capacitieve toetsen terug voor volume, afspelen en spraak. Ook op de achterzijde zit een knop voor spraak, maar hiermee zijn alle microfoons hardwarematig uit te zetten, waardoor ook Trueplay niet werkt. De usb-c-poort op de achterzijde kan overigens middels een optionele adapter ook als lijn-ingang gebruikt worden. Tot slot beschikt de Move 2 over een handig handvat, wat gezien het gewicht van 3 kilogram zeker welkom is. En het hoeft wellicht niet meer gezegd te worden, maar het is een draadloze speaker en dus overal mee naartoe te nemen.

Installatie

De installatie van Sonos-producten is een vrij eentonig en eenvoudig verhaal, al jaren. Je zet simpelweg de speaker aan en binnen enkele seconden wordt deze gevonden in de Sonos-app. Na het afspelen van een geluidstoon wordt de luidspreker toegevoegd aan je systeem en kun je ermee aan de slag. Via de Sonos-app kun je de speaker toevoegen aan een specifieke ruimte en/of combineren met andere luidsprekers. Twee Move 2-luidsprekers zijn ook als stereopaar te koppelen.

App en instellingen

Voor de Move 2 gebruik je de bekende en gebruiksvriendelijke Sonos-app. Deze werkt snel, heeft een overzichtelijke lay-out en maakt het mogelijk eenvoudig je systeem naar eigen wens in te stellen. Ook directe muziekweergave vanuit de app is mogelijk, onder meer via Sonos Radio en Spotify. Dankzij Airplay 2, Spotify Connect en bluetooth kun je vrijwel alle bronnen koppelen met de speaker.

Aangezien de Move 2 een relatief eenvoudige speaker is zijn er niet veel instellingsmogelijkheden. Wel kun je stroombesparing inschakelen voor optimale batterijduur, de touch-toetsen en leds in- en uitschakelen, de equalizer aanpassen, Trueplay activeren of deactiveren en Sonos Voice Control activeren. Over die laatste optie verderop meer.

Geluidskwaliteit en Trueplay

Wellicht de belangrijkste verbeteringen van de Sonos Move 2 zijn onzichtbaar, maar als het goed is wel hoorbaar. Sonos heeft de Move 2 voorzien van een vernieuwde akoestische architectuur met drie D-klasse versterkers. Dubbele tweeters zijn aanwezig voor het produceren van een breed stereogeluid en de mid-woofer zorgt voor de diepe bas. Kortom, op het gebied van audiokwaliteit moeten stappen gezet zijn voor een rijker en ruimtelijker geluid.

Dat laatste maakt de Move 2 deels waar. Het is natuurlijk ook een vrij subjectief en breed begrip, dat ruimtelijke geluid. Feit blijft dat de audio uit één compacte speaker verstuurd wordt en de beperkingen daarvan altijd aanwezig zijn. Echt stereo of ruimtelijk wordt het dus niet, maar de Move 2 weet wel een kamer overtuigd te vullen met een vrij brede weergave. De automatische Trueplay-functie (zonder handmatige kalibratie dus) helpt hier aan mee. Op deze manier wordt rekening gehouden met bijvoorbeeld een muur achter de speaker of andere onderdelen van de ruimte die invloed hebben op de akoestiek. Met Trueplay geactiveerd komt het geluid verder naar voren en ontstaat er dus ook een bredere sweetspot.

De audioweergave is dynamisch, met overtuigde lage tonen die heel soms wat kunnen overheersen (zelfs zonder de Loudness-setting), heldere hoge tonen en warme vocalen en middentonen. De weergave is voor een speaker van dit formaat zeer rijk en gedetailleerd, en ook op hogere volumes houdt de speaker prima stand. In samenspel met de Sonos Arc valt de Move 2 eigenlijk helemaal niet op, niet negatief en niet positief. Hij is onderdeel van de setup en speelt zeer netjes mee.

Mocht je nog wat aan de audioweergave willen aanpassen dan kan dat middels de equalizer in de app. Ook heb je de beschikking over een Loudness-setting voor wat extra kracht aan de onderzijde, maar in onze optiek komt dat de algehele weergave niet ten goede. Daarbij moet gezegd worden dat de Move 2 in tegenstelling tot bijvoorbeeld speakers van Sony, Amazon en Apple geen ondersteuning biedt voor Dolby Atmos of andere formen van ruimtelijke audio.

Spraakbediening en accuduur

Tot nu toe zijn we eigenlijk alleen maar positief geweest over de Sonos Move 2, maar als het op spraakbediening aankomt wordt dat wat minder. Sonos heeft er namelijk voor gekozen om geen Google Assistant meer als optie mee te leveren. Je kunt alleen nog kiezen voor Amazon Alexa, wat in Nederland en België nauwelijks gebruikt wordt, en Sonos Voice Control. Sonos’ eigen spraakassistent spreekt echter alleen engels en is er alleen voor de bediening van je Sonos-systeem (muziek en luidsprekers). Een ander nadeel hiervan is dat Spotify niet ondersteund wordt. Voor iemand zoals ik, die ook graag zijn smarthome bedient, is er dus geen optie meer om dit via de speaker te doen. Dat is erg jammer.

Wel weer positief is de batterijduur van de Sonos Move 2. De speaker gaat op een volle lading zo’n 24 uur mee, natuurlijk afhankelijk van het gebruik. Maar, je komt dus zonder problemen een dag in de tuin door.

Conclusie

Als we alles bij elkaar nemen dan kunnen we de conclusie trekken dat de Sonos Move 2 niet teleurstelt. Op bijna alle vlakken is dit een premium speaker, met vanzelfsprekend ook een premium prijskaartje. Positief zijn we over het design (met name olijfgroen), het gebruiksgemak, de accuduur, de audiokwaliteit, Trueplay en de mogelijkheden die het Sonos-ecosysteem biedt. Het grootste minpunt is het ontbreken van Google Assistent, waardoor Nederlandse en Vlaamse gebruikers met een smarthome toch echt wat missen. Heb je een flink budget en zoek je een premium, draagbare luidspreker die onderdeel wordt van je bestaande Sonos-ecosysteem, dan is de Move 2 een absolute aanrader.

9.0
Sonos Move 2
FWD award

Beoordeling
Sonos Move 2

Pluspunten
  • Strak en hoogwaardig design
  • Gebruiksgemak
  • Goede audioweergave
  • Sonos-ecosysteem
  • Trueplay
  • Lange accuduur
Minpunten
  • Geen Google Assistent meer
  • Premium prijskaartje

Beoordeling Sonos Move 2

Als we alles bij elkaar nemen dan kunnen we de conclusie trekken dat de Sonos Move 2 niet teleurstelt. Op bijna alle vlakken is dit een premium speaker, met vanzelfsprekend ook een premium prijskaartje. Positief zijn we over het design (met name olijfgroen), het gebruiksgemak, de accuduur, de audiokwaliteit, Trueplay en de mogelijkheden die het Sonos-ecosysteem biedt. Het grootste minpunt is het ontbreken van Google Assistent, waardoor Nederlandse en Vlaamse gebruikers met een smarthome toch echt wat missen. Heb je een flink budget en zoek je een premium, draagbare luidspreker die onderdeel wordt van je bestaande Sonos-ecosysteem, dan is de Move 2 een absolute aanrader.

Prijsvergelijker Sonos Move 2

Reacties (0)