Smarthome Beoordeling 8.5

Review: Philips Hue Lily XL – grote spot voor in de tuin

05 juli 2020 + 10 minuten 0 Reacties
lily-white-new-1

In deze review kijken we naar een spot voor in de tuin: de Hue Lily XL. Deze spot werkt op laagspanning en kan eenvoudig aan je bestaande Hue-tuinverlichting gekoppeld worden.

Wat is de Philips Hue Lily XL?

De Philips Hue Lily XL is een grote versie van de Lily-spots van het merk. Deze spot heeft een prijs van zo’n 140 euro meegekregen en kan momenteel alleen als uitbreiding voor een bestaand systeem gekocht worden. Mocht je echter alleen deze lamp willen gebruiken, dan kun je los een 40 euro kostende adapter aanschaffen.

De Lily XL maakt gebruik van laagspanning (24v), net als veel andere Hue-producten voor in de tuin. Hierdoor kun je de spot eenvoudig koppelen aan bestaande Hue-verlichting en is het gebruik van kabels in de tuin ook een stuk veiliger dan met 230v. De Lily XL gebruik 15 Watt aan vermogen en biedt een helderheid van 1050 lumen. Dat is een flinke bak licht en de spot is dan ook vooral bedoeld voor het uitlichten van grotere objecten of oppervlakken. Je kunt de spot in de grond steken of aan een muur bevestigen. Tot slot is de Lily XL natuurlijk ook een kleurenspot waarmee 16 miljoen kleuren weergegeven kunnen worden. De spot is net als de andere Hue-lampen te bedienen middels de Hue-app.

Design

De Philips Hue Lily XL heeft een prijs van zo’n 140 euro en dat is nogal wat voor een tuinspot. Gelukkig valt meteen op dat de spot ook over een premium design en uitstraling beschikt. Signify heeft de spot een stevige metalen behuizing meegegeven, in een antraciete kleur. De lamp voelt hoogwaardig aan, is netjes afgewerkt en wordt met alle accessoires geleverd om hem in de grond te steken of aan de muur te bevestigen. De kap voor de spot is verwijderbaar; je kunt dus zelf kiezen hoe je de spot inzet. Natuurlijk is de spot dankzij een IP65-certificaat bestand tegen de weersinvloeden.

Installatie en plaatsing

De Hue Lily XL is vooral bedoeld voor het uitlichten van een wat grotere boom of een groter oppervlak. Voor de kleine objecten en oppervlakken kun je de kleinere Lily-spots gebruiken. Maar, het staat je natuurlijk vrij om de spot in te zetten op de manier zoals jij dat wilt. Je kunt de spot middels de meegeleverde aardpen in de grond steken of middels de meegeleverde schroeven en pluggen aan de muur bevestigen.

Heb je net zoals wij al Hue-lampen die werken op een 24v-systeem in de tuin staan? Dan is de kans aanwezig dat je geen losse adapter hoeft aan te schaffen en de Lily XL dus met een apart stopcontact hoeft te verbinden. Zo hebben wij al drie Hue Calla-lampen in de tuin staan, verbonden met een 40 Watt adapter. De Calla-lampen hebben 8 Watt per stuk nodig en de Lily XL 15 Watt. De rekensom is dan driemaal 8 plus eenmaal 15, wat op 39 Watt uitkomt. De Lily XL kan dus met de Hue Calla-lampen gekoppeld worden en op dezelfde adapter werken. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is de kabel van de laatste Calla-lamp nemen, hier het (met de Lily XL) meegeleverde T-stukje tussenzetten en de kabel van de Lily XL en de Calla-lamp er weer op aansluiten.

Heb je geen Hue-tuinverlichting of heb je het maximale aantal lampen per adapter al gebruikt? Dan heb je dus nog een losse adapter van zo’n 40 euro nodig, waar je maximaal twee Lily XL-spots op kunt aansluiten. Binnenkort lanceert Signify ook een 100 Watt adapter waar je veel meer lampen op kwijt kunt. Deze zal zo’n 70 euro kosten.

Als eenmaal de juiste positie voor Lily XL gekozen is en de kabels zijn gekoppeld is de rest letterlijk plug-and-play. Het een kwestie van de lamp in het zand steken en de kabels netjes onder het zand wegwerken. Je hoeft ze niet heel diep weg te werken want het is een 12-volt-systeem, maar houd er bij werkzaamheden in de tuin wel rekening mee dat er een kabel ligt. De Lily XL komt overigens met een kabel van 2,5 meter, maar mocht je meer lengte nodig hebben dan kun je ook weer een langere kabel los kopen.

De Hue-app

Net als bij alle andere Hue-lampen vindt de bediening van de Lily XL-spots plaats in de Hue-app. Als je al Hue-lampen in huis hebt dan is het een kwestie van de nieuwe lampen toevoegen aan de Hue-app en je kunt aan de slag. Heb je de app nog niet dan is het een kwestie van downloaden, een account aanmaken, de Bridge instellen/koppelen en de Lily-lamp koppelen. Als de spot aangesloten is op het stopcontact – en dus aanstaat – dan kun je hem automatisch vinden in de app. Dit doe je onder het kopje Instellingen en vervolgens Lampconfiguratie. Hier kun je de lamp direct ook een naam meegeven. Vervolgens ga je naar Kamerconfiguratie, maak je de ‘Tuin’ aan (of kies je deze) en zet je hier de Lily XL-spot in. Dit maakt het eenvoudig om de gehele tuin aan of uit te zetten, of alle lampen in een scene te laten deelnemen.

De Philips Hue-app is de afgelopen jaren flink verbeterd en om alle mogelijkheden en functies in elke review van een lamp uit te leggen is wat teveel van het goede. Daarvoor verwijzen we je graag naar onze eerdere Hue-reviews. Kort gezegd is de Hue-app de meest uitgebreide en gebruiksvriendelijke app op het gebied van slimme verlichting. En daarbij kun je in de app ook lampen van andere merken toevoegen, waaronder EcoBright, IKEA en Innr. Het homescherm (de tab Woning) geeft je een overzicht van alle ruimten die je aangemaakt hebt. Hier kun je een ruimte direct aan- of uitzetten. Tik je op de ruimte dan kun je scenes kiezen of aanmaken, individuele lampen in de ruimte aanpassen qua kleur en helderheid of een kleur voor alle lampen kiezen.

De Tab routines geeft je de mogelijkheid om te automatiseren. Bijvoorbeeld het uitschakelen van alle lampen als je weggaat of het langzaam aanzetten van de lampen in de slaapkamer zodra de zon opkomt. Ook kun je timers instellen en zelf routines aanmaken. De tab Ontdek biedt je extra opties, waaronder formules (experimenten), wat eigen betekent dat het betafuncties zijn die nog niet in de app zelf zitten. Ook kun je Hue koppelen aan andere smarthome-producten (Friends of Hue) en Hue-apps van derden downloaden. Tot slot is er de tab Instellingen. Hier kun je de lampen en kamers configureren, accessoires toevoegen, HomeKit (Siri) instellen, de software updaten en widgets aanmaken.

Al met al is de Hue-app een zeer uitgebreide maar gebruiksvriendelijke en strak vormgegeven applicatie. In eerste instantie is het even je weg vinden in de mogelijkheden en opties, maar binnen no-time heb je door hoe je snel alle lampen in huis en buitenshuis kunt bedienen. Daarbij is de software-ondersteuning voor Hue zeer goed dus er verschijnen regelmatig updates.

Genieten van sfeerverlichting

Het mag inmiddels bekend zijn dat we fan zijn van het Hue-systeem. Op het gebied van kwaliteit, stabiliteit, mogelijkheden en gebruiksgemak scoort Philips Hue al jaren hoog. Ook met de Hue Lily XL verandert hier niets aan.

De spot is eenvoudig toe te voegen aan de app en te integreren met je andere Hue-lampen. De Lily XL is een premium ogende spot die in geen enkele tuin zal misstaan, maar hier moet wel bijgezegd worden dat de spot pas echt tot zijn recht komt wanneer je er iets specifieks en groots mee wilt uitlichten. Is dat niet het geval, dan zijn er goedkopere oplossingen, zoals de kleine Lily-spots.

Dat gezegd hebbende weet de Lily XL aan de hoge eisen voor een Hue-lamp te voldoen. De spot biedt een dynamische kleurweergave en vooral een grote hoeveelheid licht. Met 1050 lumen kun je eenvoudig een grote boom of grote wand uitlichten. De spot komt het beste tot zijn recht wanneer je hem combineert met andere Hue-lampen in de tuin, bijvoorbeeld de Calla-zuiltjes, een led-strip of wandlampen. De mogelijkheden qua kleuren, helderheid en combinaties hiervan zijn eindeloos en dat maakt het systeem zeer compleet.

Heb je een aantal scenes aangemaakt of de standaard scenes gekozen, dan kun je ook een accessoire van Hue gebruiken, bijvoorbeeld de dimmer switch. Hieraan kun je verschillende scenes koppelen, bijvoorbeeld een keer drukken voor een zomerscene, twee keer drukken voor een kleurrijke scene en drie keer drukken voor een nachtlampje. Ook kun je de Hue motionsensor gebruiken, zodat de lampen aanspringen als iemand de tuin inloopt.

Binnen het Hue ecosysteem kun je gebruikmaken van spraakbediening, in de vorm van Apple’s Siri (inclusief HomeKit integratie) en de Google Assistant. Daarnaast kent Hue integratie van verschillende andere smarthome-producten en -diensten, waaronder IFTTT, Homey, Fibaro en tal van andere platformen.

Conclusie

De Philips Hue Lily XL is een premium spot voor buiten die dankzij een flinke bak (gekleurd of wit) licht zonder problemen grote objecten of oppervlakken kan uitlichten. De lamp wordt geleverd inclusief kabels en bevestigingsmateriaal en is zeker op een bestaand systeem binnen twee minuten aan te sluiten. Kun je de spot niet koppelen aan bestaande 24v Hue-lampen, dan is een 40 euro kostende adapter noodzakelijk. De Lily XL biedt alle voordelen van het Hue-ecosysteem, waaronder gebruiksgemak, een hoge kwaliteit, flexibiliteit en tal van integratiemogelijkheden. Daar staat echter wel een forse prijs tegenover. Minimaal 140 euro (zonder adapter) is niet mis voor een tuinspot.

8.5
philips-hue-8718696174364-20276023_50

Beoordeling
Philips Hue Lily XL

Pluspunten
  • Plug-and-play
  • Strak design en hoge bouwkwaliteit
  • Mogelijkheden zijn eindeloos
Minpunten
  • Duur
  • Geleverd zonder adapter

Beoordeling Philips Hue Lily XL

De Philips Hue Lily XL is een premium spot voor buiten die dankzij een flinke bak (gekleurd of wit) licht zonder problemen grote objecten of oppervlakken kan uitlichten. De lamp wordt geleverd inclusief kabels en bevestigingsmateriaal en is zeker op een bestaand systeem binnen twee minuten aan te sluiten. Kun je de spot niet koppelen aan bestaande 24v Hue-lampen, dan is een 40 euro kostende adapter noodzakelijk. De Lily XL biedt alle voordelen van het Hue-ecosysteem, waaronder gebruiksgemak, een hoge kwaliteit, flexibiliteit en tal van integratiemogelijkheden. Daar staat echter wel een forse prijs tegenover. Minimaal 140 euro (zonder adapter) is niet mis voor een tuinspot.

Prijsvergelijker Philips Hue Lily XL

Reacties (0)