Review: IKEA VAPPEBY – bluetoothspeaker én lamp met uniek design

17 april 2022 + 10 minuten 2 Reacties
IKEA VAPPEBY
FWD award

De Zweedse meubelgigant IKEA lanceerde afgelopen maand een nieuwe bluetoothspeaker voor buiten. Daarnaast doet dit model tevens dienst als lamp en beschikt het over Spotify Tap. Schuilt achter het aparte design een echte topper? We vertellen het je in deze review over de IKEA VAPPEBY.

De IKEA VAPPEBY is een bluetoothspeaker en lamp voor gebruik buitenshuis. Dankzij de draagbeugel neem je dit model overal mee naartoe. Of dat nu buiten in de tuin, aan het zwembad, op vakantie of gewoon in huis is. De bluetoothspeaker beschikt over een IP65-classificering, dus het is bestand tegen een spatje regen en stof. Opladen kan met de usb-c-kabel waarna de batterij tot 12 uur mee zal gaan.

Het unieke ontwerp valt op, waarbij de speaker in het bovendeel verwerkt zit en het geluid naar beneden ‘afvuurt’ tussen de opening van het bovenste en het onderste deel op een kegelvormig plateau. Dit moet zorgen voor 360°-geluid. Rond de speaker in het bovenste deel zit tevens een ingebouwde ledlamp met twee lichtstanden. Middels een druk op de knop kun je wisselen tussen beide lichtsterktes of de lamp aan- of uitzetten.

IKEA loopt met de VAPPEBY voorop qua Spotify Tap. Dit is dan ook de eerste bluetoothspeaker met deze ingebouwde integratie van de streamingdienst Spotify. Middels één druk op de knop kun je namelijk muziek afspelen met een verbonden apparaat. Je hoeft dus niet je telefoon tevoorschijn te halen om muziek af te spelen. Druk op de knop en Spotify speelt direct af. Uiteraard werkt deze speaker ook met andere streamingdiensten en werkt het verder net als iedere andere bluetoothspeaker. De IKEA VAPPEBY kost 49,99 euro.

Design en bouwkwaliteit

Uniek, zo kunnen we de IKEA VAPPEBY wellicht het beste omschrijven. Het klinkt misschien wat oneerbiedig om te spreken over een kruising tussen een paddenstoel en een Duitse helm, maar een betere benaming is er eigenlijk niet. Het is uniek en daardoor echt een product wat je ontzettend lelijk vindt of juist helemaal fantastisch.

De speaker is gemaakt van plastic. Voor de speaker zelf is dit geen probleem. Het is stevig en lijkt tegen een stootje te kunnen. De draagbeugel voelt iets goedkoper aan. Deze moet je zelf nog bevestigen (het blijft natuurlijk gedeeltelijk een bouwpakket van IKEA) en oogt wat fragieler. De speaker vind je in het bovenste deel en laat het geluid in de opening (bij de lamp) naar beneden spelen op de onderste schijf wat een beetje een kegelvorm heeft. Hierdoor wordt het geluid evenredig naar alle kanten op gestuurd en daardoor heb je dus 360°-geluid. Het onderste deel is een platte schijf met daarop de knoppen. Een aan/uit-knop, een bluetooth-knop voor het verbinden en de grote ronde schijf in het midden voor volume. Deze werkt tevens als de Spotify Tap-knop en druk je in om muziek af te spelen of te pauzeren. Achterop vind je nog een knop voor de lamp om deze in te schakelen en te wisselen tussen beide verlichtingssterktes.

Spotify Tap

Het duurde even voordat ik Spotify Tap aan de praat kreeg. Het grootste probleem? De papieren handleiding klopt niet. Er wordt verwezen naar de aan/uit-knop, maar dit blijkt niet juist. De grote ronde knop in het midden laat je muziek afspelen zonder dat je je telefoon hoeft te pakken. De aan/uit-knop laat je vervolgens een volgend liedje afspelen op basis van je voorkeuren. Slordig om dit verkeerd in de handleiding te zetten, maar gelukkig kregen we het aan de praat. Alhoewel…

Spotify Tap lijkt niet met iedere telefoon even goed te werken. Gelukkig heb ik in dit werk vaak meerdere smartphones liggen, dus we konden meerdere telefoons testen. De Xiaomi Redmi Note 10 Pro deed helemaal niets met Spotify Tap. De Google Pixel 6 laat je muziek afspelen en stoppen, maar vervolgens kon je niet het volgende nummer kiezen met de aan/uit-knop en met de Sony Xperia 1 II en de Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G  werkte het volledig en helemaal juist. Hoe dat verschil kan? We hebben een uur door instellingen op telefoons lopen zoeken en hier en daar een aanpassing gedaan, maar er zat geen verbetering in. Het ligt dus heel erg aan je telefoon of Spotify Tap werkt of niet.

En is het nu echt een meerwaarde? Gedeeltelijk wel. Het is zeer makkelijk om de knop in te drukken en muziek af te spelen zonder dat je je smartphone uit je zak hoeft te halen. Uiteraard moet je smartphone wel bluetooth aan hebben staan en verbonden zijn met de IKEA VAPPEBY. Kies je echter een volgend liedje, dan krijg je volledig random een bepaald liedje te horen op basis van je voorkeuren. Je kiest hier dus niet een volgend liedje in je playlist uit en dat vind ik persoonlijk wat minder interessant.

En toen was er licht...

Het leuke aan de IKEA VAPPEBY is het feit dat het een bluetoothspeaker én lamp in één product is. Middels een druk op de knop aan de achterkant zet je het licht aan. Het gaat hierbij echt om sfeerverlichting. Qua felheid moet je niet teveel verwachten, maar om extra sfeer in je tuin te creëren werkt het uitstekend. Het gaat om warm witgeel licht dat in het donker toch nog redelijk wat licht weet af te geven, maar je moet absoluut geen schijnwerper verwachten. Naast de felste stand heb je ook nog een stand die het licht voor 50 procent dimt en de volgende druk op de knop zet het licht weer uit. Het is een leuke extra wat de IKEA VAPPEBY uniek maakt en is dan ook zeker een handig extraatje tijdens warme zomeravonden.

Geluid is voldoende voor de prijs

Ondanks dat IKEA en Sonos samenwerken voor de Symfonisk-speakers, heeft Sonos helemaal niets met de VAPPEBY te maken. Dit is echt een eigen product van IKEA zelf en je hebt dus ook geen app of iets dergelijks tot je beschikking. Zet de bluetoothspeaker aan en verbind je smartphone via bluetooth. Verder kun je niets instellen.

Wat kun je nu verwachten voor 49,99 euro als je ook al een spatwaterdichte behuizing, een uniek design en een lamp aan boord hebt? Eigenlijk een beetje wat je van tevoren zou verwachten. Voor de prijs is het geluid best aardig, maar vergelijk je het met de bijna drie keer duurdere JBL Flip 6 of de nog veel duurdere Teufel Boomster (2021), dan valt het toch op hoe beperkt het geluid eigenlijk is.

Natuurlijk is het niet helemaal eerlijk om de IKEA VAPPEBY met veel duurdere speakers te vergelijken. Voor de prijs is het namelijk best een aardige speaker. IKEA heeft de bas en treble flink opgeschroefd. Voor feestjes is wat meer bas natuurlijk altijd leuk, maar op het gebied van de treble slaat het soms wat door. Dat mocht een tandje minder. Ook ontbreekt het aan detail in het geluid, waardoor het toch behoorlijk vlak klinkt.

Toch hebben we hier wel echt te maken met 360°-geluid. Aan welke kant van de speaker je ook staat, je hoort het overal even duidelijk dankzij het unieke design. En het volume kun je best behoorlijk opschroeven. Bij het nummer Industry Baby van Lil Nas X hoort een stevige bas, maar je hoort dat de VAPPEBY tekort schiet om de diepte van de bas goed weer te geven. Bij Life’s Coming in Slow van Nothing But Thieves klinkt het geluid wat evenwichtiger, maar blijft het vrij vlak en ontbreekt het aan detail. Dergelijke grootse stadionrock is niet het sterkste punt van deze bluetoothspeaker.

Iets voller geluid hebben we dan ineens bij The xx met het nummer Intro waarbij de drums (zij het beperkt) klinken zoals ze horen te klinken met het gitaardeuntje daar balancerend doorheen. Het nummer Ho Hey van The Lumineers klinkt dan weer vrij schel, terwijl Bitterzoet van Eefje de Visser met name last heeft van de smalle soundstage maar verder wel vrij aardig klinkt op dit model. Sultans of Swings van Dire Straits is typisch zo’n nummer dat vrijwel altijd goed klinkt, op welk apparaat dan ook. Ook op de IKEA VAPPEBY blijkt dat weer het geval te zijn alhoewel de hoge noten in de gitaarsolo’s soms net iets te schel klinken.

Audiofielen zullen niet blij worden van de geluidskwaliteit, maar daar is deze speaker dan ook zeker niet voor bedoeld. De IKEA VAPPEBY zorgt voor extra sfeer dankzij een lamp, een uniek design, spatwaterdichtheid en ook nog redelijk geluid voor een zeer goede prijs. Dit is dan ook geen speaker om keihard aan te zetten tijdens een tuinfeest, maar echt een model dat je rustig muziek laat afspelen terwijl je met vrienden buiten zit te genieten van een warme zomeravond. Slinger de barbecue aan, drink een biertje en draai lekkere loungemuziek met de verlichting aan op de IKEA VAPPEBY. Beleving en sfeer zijn hier de toverwoorden.

Wat heb je voor alternatieven in deze prijscategorie? Dan kom je uit op de kleinere JBL Go 3 of de Sony SRS-XB13. Qua volume wint de IKEA het van de Sony en qua batterijduur van 12 uur ook duidelijk ten opzichte van de 5 uur batterij van de JBL Go 3. Toch zijn die apparaatjes net weer even wat handzamer en gemakkelijker om mee te nemen. Het ligt dus echt aan je voorkeuren.

Conclusie

Voor echt goed geluid moet je dus niet bij de IKEA VAPPEBY zijn, dat kun je ook niet verwachten voor deze prijs. Toch kunnen we dit model absoluut aanraden. De spatwaterdichte en unieke behuizing, de lamp met twee standen en een redelijk geluid voor slechts 49,99 euro. Ook heb je Spotify Tap tot je beschikking, ook al werkt dat niet altijd even lekker. IKEA heeft een unieke bluetoothspeaker voor buiten in de markt gezet voor een scherpe prijs. Zoek je echt iets unieks voor in de tuin dat ook nog eens multifunctioneel te gebruiken is? De IKEA VAPPEBY is dan zeker een aanrader wanneer sfeer belangrijker is dan geluidskwaliteit.

8.0
FWD award

Beoordeling
IKEA VAPPEBY

Pluspunten
  • Uniek design
  • Spatwaterdicht
  • Batterijduur prima in orde
  • Lamp zorgt voor extra sfeer
  • Zeer betaalbaar
  • Geluid is redelijk voor de prijs
Minpunten
  • Plastic draagbeugel oogt fragiel
  • Spotify Tap werkt niet op iedere telefoon even goed
  • Geluid is redelijk voor de prijs

Beoordeling IKEA VAPPEBY

Voor echt goed geluid moet je dus niet bij de IKEA VAPPEBY zijn, dat kun je ook niet verwachten voor deze prijs. Toch kunnen we dit model absoluut aanraden. De spatwaterdichte en unieke behuizing, de lamp met twee standen en een redelijk geluid voor slechts 49,99 euro. Ook heb je Spotify Tap tot je beschikking, ook al werkt dat niet altijd even lekker. IKEA heeft een unieke bluetoothspeaker voor buiten in de markt gezet voor een scherpe prijs. Zoek je echt iets unieks voor in de tuin dat ook nog eens multifunctioneel te gebruiken is? De IKEA VAPPEBY is dan zeker een aanrader.

Reacties (2)