Review: Lidl Smart Home – Mood Light, Garden Light, Door Bell en meer

21 februari 2021 + 10 minuten 8 Reacties
Lidl Smart Home

Begin december zijn we aan de slag gegaan met het starterspakket en de kerstverlichting van Lidl Smart Home. De supermarktketen bracht zijn eigen smarthome-collectie uit met Tuya als basis. Dit keer echter geen wifi-protocol, maar het Zigbee-protocol. Lidl is hiermee ook compatibel met Philips Hue en IKEA Tradfri. De supermarktketen pakt flink door, want inmiddels is er een tweede serie met nieuwe producten op de markt gebracht. In deze review gaan we aan de slag met negen nieuwe producten.

Wat is het?

Lidl heeft de smarthome-collectie flink uitgebreid met nieuwe armaturen, slimme lampen en een slimme deurbel onder de merknaam Smart Home Livarno Lux. We zijn met de volgende producten aan de slag gegaan:

 • Smart Led Light Bar – 29,99 euro
 • Smart Led Mood Light – 34,99 euro
 • Smart Led Garden Light – 39 euro
 • Smart Led Wall Light – 39,99 euro
 • Smart Led Light Strip – 29,99 euro
 • Smart Wireless Door Bell – 19,99 euro
 • Smart Colour-Change LED Light Bulb GU10 – 9,99 euro
 • Smart Colour-Change LED Light Bulb E14 – 9,99 euro
 • Smart Lighting Starter Kit with Colour E27 Bulbs – 49,99 euro

De producten van Lidl vind je soms in de winkels, maar altijd via de webshop van de supermarktketen.

 

Starterset en slimme lampen

De starterkit hebben we in onze vorige review uitgebreid besproken, maar vormt met de Zigbee-hub de basis van Lidl Smart Home. Het bestaat uit de gateway (ZigBee), een afstandsbediening en drie kleurenlampen met grote fitting (E27). Je hebt dus altijd een ZigBee-hub nodig voor de producten van Lidl, maar dat mag ook een ZigBee-hub van een ander merk zijn. Voor 49,99 is het een prima start om je eerste stappen te zetten in een slim huis. De wittinten van de lampen zijn uitstekend, maar de kleuren vallen tegen. Niet alleen zijn de kleuren doffer dan bij de lampen van de concurrenten, ook de lichtopbrengst is eigenlijk onder de maat. Ditzelfde zien we ook terug bij de andere slimme lampen met kleine fitting (E14) en het spotje (GU10). Het is dus een afweging die je moet maken wanneer je kiest voor de slimme lampen van Lidl Smart Home. Kies je voor de betere kleurenlampen van Action, Kruidvat of HEMA en neem je genoegen met het wifi-protocol? Of kies je voor Lidl, neem je genoegen met minder goede kleurenlampen, maar heb je wel de basis in huis met ZigBee om verder uit te breiden met merken als Philips Hue of IKEA Tradfri?

Light Bar en Mood Light

De Smart Led Light Bar lijkt sterk op de Philips Hue Play-lichtbalken, zij het in een goedkoper jasje. Deze lichtbalk kan verschillende wittinten tonen en tevens kleur. Je plugt de lichtbalk in het stopcontact, zet de schakelaar op het snoer op aan en selecteert in de Lidl Smart Home-app deze lichtbalk. Installatie is een fluitje van een cent. Met wit licht is de lichtopbrengst nog redelijk fel met 530 lumen, maar de kleuren zijn beduidend minder fel en geven nauwelijks licht af. De lichtbalk is gemaakt van goedkoop wit plastic, wat verder niet heel sfeerverhogend werkt. Plaats je deze lichtbalk uit het zicht, dan heb je daar verder geen last van. Het is een prima lamp met een goedkope prijs, maar je wilt dit model liever niet in het zicht hebben staan.

De Mood Light doet niet zoveel anders als de Light Bar, maar zit in een veel beter jasje. Gemaakt van doorzichtig plastic doet deze lamp precies wat de naam zegt. Je stelt alle kleuren van de regenboog in om zo je humeur aan te geven (en waar kan te verhogen). De wittinten zijn goed en gemakkelijk in te stellen van koud licht naar warm licht. Ook hier is kleur wederom beduidend minder fel, maar omdat de behuizing veel mooier is dan bij de Light Bar, zet je deze Mood Light gewoon in het zicht. Ook is de lichtopbrengst van de kleuren bij de Mood Light net een tandje hoger dan bij de lichtbalk. Het witte licht is wel minder fel. De maximale lichtopbrengst is 400 lumen en de Mood Light moet 30.000 branduren meegaan. Het is een goedkoop alternatief voor de Philips Hue Bloom- of Philips Hue Iris-tafellampen en zeker je geld waard.

Het fijne van beide lampen is dat je ze ook gemakkelijk in Philips Hue kunt instellen. Steek ze in het stopcontact, open de Philips Hue-app en zoek naar nieuwe toevoegingen. Het toevoegen is een fluitje van een cent en werkt tevens sneller dan bij het toevoegen aan de Lidl-app. Heb je dus al een Zigbee bridge/hub van Philips Hue of een ander merk, dan hoef je het starterspakket met de gateway van Lidl niet aan te schaffen.

Garden Light en Wall Light

De Garden Light is één van de betere producten uit deze nieuwe serie. Voor 39 euro haal je de Lidl-variant van de Philips Hue Outdoor Lily in huis. Het is een spotje voor in je tuin die zowel wittinten als kleur kan weergeven. Het geheel komt met een lang en stevig snoer met stekker voor in het stopcontact, een adapter en verschillende accessoires. Je prikt de Garden Light gemakkelijk in een perkje of in het gras, maar kunt het spotje ook ophangen indien gewenst. De behuizing is zeer stevig en kan tegen een stootje en is ip65-gecertificeerd, waarmee het normaal gesproken de Nederlandse weersomstandigheden goed moet kunnen weerstaan. Het witte licht is echt een spotje, dat in het donker nog best veel licht weet af te geven (420 lumen, 25.000 branduren). Kleur is wederom veel minder fel, maar kan de tuin goed voorzien van de juiste sfeer. Installatie is wederom een fluitje van een cent en kan met de Lidl Smart Home-app, maar ook snel in de Philips Hue-app. De Garden Light is één van de beste producten van de nieuwe collectie van Lidl.

De Wall Light is een buitenlamp voor aan de muur. Dit model moet je dan ook bedraad aansluiten. De behuizing is echter een stuk minder stevig dan van de Garden Light. Van een afstandje zie je het niet, maar van dichtbij hebben we echt te maken met een plastic geheel. Toch is het design zeker niet slecht met de drie zwarte schijven en de witte koker. Het straalt een zekere rust en klasse uit, totdat je de materialen van dichtbij gaat bekijken. De Wall Light heeft een ip44-certificaat (spatwaterdicht), dus hang deze lamp bij voorkeur onder een afdakje. De lichtopbrengst is 570 lumen (wit licht) en de lamp moet 25.000 uren kunnen branden. Dit is voldoende om een flink stuk van de oprit of tuin te verlichten. Daarnaast kan de lamp ook kleuren weergeven, maar ook hier duikt de lichtopbrengst weer ver naar beneden. Een nadeel is verder dat de lamp standaard in het Tsjechisch staat aangegeven in de app na het toevoegen, maar de naam kun je handmatig wijzigen.

Light Strip

Lidl heeft ook een ledstrip in de nieuwe collectie uitgebracht. De ledstrip heeft een lengte van twee meter en kan wittinten en zestien miljoen kleuren weergeven. Bij een lange ledstrip zien we vaak dat het licht afneemt naarmate je de lengte van de ledstrip volgt. Dat is bij deze ledstrip van Lidl niet het geval. Op het oog zie je geen verschil met het begin en het einde van de strip. Ook dit model kun je toevoegen in de Lidl Smart Home-app en in de Philips Hue-app. Op de ledstrip is niet zoveel aan te merken. Het is een ledstrip zoals een ledstrip hoort te zijn. Dankzij de 3m-plakstrip kun je de strip makkelijk bevestigen en ook zit er een verbindingsstukje bij om twee ledstrips op elkaar aan te sluiten. Voor een bedrag van 29,99 euro is het een goedkoper alternatief dan de ledstrips van andere merken.

Smart Wireless Door Bell

De Smart Wireless Door Bell is een slimme deurbel. Let wel, een slimme deurbel, geen slimme videodeurbel. Je drukt op de knop en krijgt een notificatie op je telefoon. Dat is het. Er is geen camera, geen microfoon en geen gong, dus als iemand op deurbel drukt moet je maar net het korte notificatiegeluidje op je telefoon horen. De slimme deurbel is een klein rond apparaatje met een drukknop dat overigens prima dienst kan doen als smart button, zo was mijn redenatie. In de Lidl Smart Home-app dook ik de automatiseringen en smart-regels in om te kijken of ik de Smart Wireless Door Bell misschien in combinatie met een ander product kon gebruiken, bijvoorbeeld als afstandsbediening om licht in te schakelen of een andere actie uit te voeren. Helaas is dit niet mogelijk, want de deurbel verschijnt niet in het lijstje met automatiseringen.

Ga je dit echt als deurbel gebruiken? Ik denk het niet. Je zult dan vrijwel iedere keer je bezoekers missen. En dankzij het gebrek aan verdere integratie met andere Lidl Smart Home-producten kun je er verder ook niets mee. Het is leuk voor vijf minuten om de andere gebruikers van de Lidl Smart Home-app in je huishouden te irriteren door continue op de deurbel te drukken, zodat zij een notificatie ontvangen, maar dat is het ook wel. Wat ook niet meehelpt is dat de notificatie zelf niet in het Nederlands is. De notificatie zegt: ‘Upozorneni na zvonek’, wat Tsjechisch is voor ‘Alert op de bel’. Tja…

The good, the bad and the ugly

De nieuwe collectie van Lidl Smart Home is een mix van topproducten, vrij aardige producten en een flinke misser. De Mood Light en de Garden Light zijn de echte toppers. Ze zijn zeer betaalbaar, voorzien van een prima design, geven goede wittinten af en zijn een aanwinst in iedere smarthome. De kleuren zijn iets minder, maar dat lijkt bij Lidl Smart Home helaas een beetje de standaard te zijn. Vergelijk de lichtopbrengst in kleur van de Mood Light met de kleuren van de Philips Hue Iris en het is een wereld van verschil. In de vorige review kwamen de kleuren van de E27-lampen ook minder goed uit de verf dan bij andere merken. Aan de andere kant, hoe vaak gebruik je de kleurenlampen in huis? Ik in ieder geval nauwelijks, maar wellicht is dat voor jou een ander verhaal. En het ondersteunen van het Zigbee-protocol maakt veel goed, waarmee je niet alleen je Lidl Smart Home-collectie kunt uitbreiden met Philips Hue of IKEA Tradfri, maar ook je Philips Hue- of IKEA-collectie kunt uitbreiden met goedkopere lampen van Lidl. Het werkt allemaal met elkaar en dat is een groot voordeel. Ook de ledstrip is uitstekend te noemen en de uitbreiding van de slimme lampen met GU10- en E14-fittingen zorgen ervoor dat je ook andere lampen in je huis door slimme lampen van de Lidl kunt vervangen.

Iets minder enthousiast ben ik over de Light Bar, niet zozeer door de verlichting zelf, maar door het design van de behuizing dat van goedkoop wit plastic is. Datzelfde probleem geldt ook voor de Wall Light. Het is een prima lamp, maar van dichtbij is de behuizing toch wel van hele goedkope materialen gemaakt. Tot slot hebben we de Smart Wireless Door Bell nog. Voor 20 euro nog best stevig aan de prijs en het enige wat het doet is een notificatie naar je smartphone sturen. Wil je een slimme deurbel? Kijk dan eens naar een videodeurbel die je op de hoogte brengt met allerlei toeters en bellen, want je gaat geheid je bezoeker missen met deze deurbel van de Lidl.

Lidl Smart Home-app

De Lidl Smart Home-app is een echte Tuya-app. De interface is vrijwel identiek aan die van de Action, Kruidvat en HEMA. De basis is de Tuya Smart Life-app zelf en daar is vrij weinig mis mee. Het is een overzichtelijke app waar je ook zelf je smart-regels en automatiseringen in kunt stellen. Deze vereisen wel wat geduld, want het If This Then That-principe vereist wel wat trial-and-error. Alle lampen in deze collectie werken ook met je andere ZigBee-producten zoals die van Philips Hue of IKEA Tradfri. En gebruik je de Tuya-app in plaats van de app van Lidl, dan kun je ook de wifi-producten van Action, Kruidvat en HEMA door elkaar gebruiken met de ZigBee-producten van Lidl. Het maakt dus niet uit welke app je gebruikt. Je kunt alle kanten op. Een aantal producten ondersteunen ook Google Assistant. Zoals altijd geldt hier ook, kijk op de doos van het product of er ondersteuning is voor Google Assistant, want het verschilt per product.

Lees meer over Tuya.

Action Hema Kruidvat Lidl - slimme verlichting
Lees ook

Round-up: smarthome van Action, HEMA, Kruidvat en Lidl

Lidl Smart Home - Conclusie

Lidl heeft een mooie nieuwe collectie smarthome-producten uitgebracht. Met name de Mood Light en de Garden Light zijn echte aanwinsten in je smarthome. Behalve de Smart Wireless Door Bell zijn er geen slechte producten in de nieuwe collectie te vinden. Het is betaalbaar, werkt met diverse apps en de ruime collectie biedt voor ieder wat wils. Het design is niet bij ieder product even top, maar smaken kunnen verschillen. En daarnaast lijkt het echt een Lidl-dingetje te worden, want de kleuren zijn altijd veel minder fel en helder dan de wittinten. Een verschil is altijd wel te merken, ook bij andere merken, maar hier valt het extra op. Toch overheerst het positieve gevoel bij deze collectie. Je kunt gerust bij Lidl gaan shoppen voor goedkope tuinverlichting of een Mood Light, want deze kwaliteit voor deze prijs zal je niet snel ergens anders vinden.

7.5
Lidl Home smarthome 1

Beoordeling
Lidl Smart Home

Pluspunten
 • Ruime collectie
 • Prijs
 • Zigbee voor brede ondersteuning
 • Gemakkelijke installatie
 • Mood Light en Garden Light
Minpunten
 • Design niet bij ieder product top
 • Kleuren beduidend minder fel dan wit licht
 • Door Bell is helemaal niets

Beoordeling Lidl Smart Home

Lidl heeft een mooie nieuwe collectie smarthome-producten uitgebracht. Met name de Mood Light en de Garden Light zijn echte aanwinsten in je smarthome. Behalve de Smart Wireless Door Bell zijn er geen slechte producten in de nieuwe collectie te vinden. Het is betaalbaar, werkt met diverse apps en de ruime collectie biedt voor ieder wat wils. Het design is niet bij ieder product even top, maar smaken kunnen verschillen. En daarnaast lijkt het echt een Lidl-dingetje te worden, want de kleuren zijn altijd veel minder fel en helder dan de wittinten. Een verschil is altijd wel te merken, ook bij andere merken, maar hier valt het extra op. Toch overheerst het positieve gevoel bij deze collectie. Je kunt gerust bij Lidl gaan shoppen voor goedkope tuinverlichting of een Mood Light, want deze kwaliteit voor deze prijs zal je niet snel ergens anders vinden.

Reacties (8)