Review: Teufel Boomster – Retro design en volwassen geluid

21 november 2021 + 10 minuten 0 Reacties
Teufel Boomster

De Teufel Boomster is alweer toe aan een nieuwe generatie. De grote bluetoothspeaker voor binnen en buiten is dit jaar op een aantal punten aangepast. Zo is deze derde generatie voorzien van een krachtiger volume, een langere speelduur en beter geluid. Oh ja, het vernieuwde design heeft ook voor spatwaterbescherming gezorgd (IPX5) om de draagbare speaker ook veilig voor tuinfeestjes of aan het zwembad te kunnen gebruiken. De prijs van de vernieuwde Teufel Boomster is 369,99 euro. Hiermee is de luidspreker 20 euro duurder dan de voorganger.

De Teufel Boomster doet de oude tijden van de ‘boombox’ herleven. Een dikke beat met de Boomster op de schouders. We hebben het toch maar niet geprobeerd, maar het is mogelijk. Er komt namelijk een flinke bak met herrie uit de luidspreker dankzij de grote frontfire (instelbare) basdriver (110mm) die wordt versterkt door twee passieve basmembranen. Twee midrange drivers ( 65mm) zorgen voor het middenbereik en verder vinden we nog twee tweeters (20mm) aan boord. Teufel’s Dynamore-technologie moet zorgen voor een breed stereobeeld en kamervullend geluid. Het totale vermogen is 42 Watt.

Design en mogelijkheden

De Teufel Boomster is een echte bluetoothspeaker en streamt met gemak muziek van je favoriete streamingdiensten, maar doet daarnaast dienst als DAB+- en FM-radio dankzij de antenne achterop die je tot bijna een meter lang kunt uitklappen wanneer de ontvangst niet optimaal is. Dankzij de knoppen bovenop en de meegeleverde afstandsbediening wissel je tussen bluetooth en radio. Die afstandsbediening is overigens niet fantastisch. Het ziet er heel goedkoop uit met het zwarte plastic waar je het printplaatje gewoon doorheen kunt voelen met de omhoogstekende knoppen. Vreemd is ook dat je de Boomster wel uit kunt doen met de powerknop op de afstandsbediening, maar aanzetten gaat je niet lukken. Dan moet je toch echt de knop bovenop de Boomster gebruiken. Je kunt wel gemakkelijk wisselen tussen bluetooth, DAB+ en FM en zelfs de bas aanpassen van -6dB naar +6dB. Ook kun je tot drie voorkeursstations opgeven en deze via de knoppen op de speaker of via de afstandsbediening selecteren. De afstandsbediening functioneert verder redelijk goed, maar het goedkope uiterlijk past niet bij het hoogwaardige design van de speaker zelf.

Het design van de Boomster is dit keer namelijk flink aangepakt. De speaker is een flink exemplaar met een gewicht van 3,75 kilogram. De Boomster is 37 cm breed, 18 cm hoog en 14,80 cm diep. Om te zorgen voor IPX5-bescherming en dus spatwaterdichtheid, moest het design flink op de schop. Geen openingen meer, maar een dichte behuizing. En dat is uitstekend gelukt. Nog altijd heb je de zwarte variant van de Teufel Boomster, maar daar is nu de Sand White-kleur bijgekomen. Het is niet wit, maar ook niet echt bruin. Zandkleur dus en wat ons betreft een geslaagde kleur die een flinke dosis retro naar de Boomster brengt. Voorop vinden we het display terug waar je onder andere de radiozender of het volume op kunt aflezen. Bovenop is de grote draaghendel te vinden, waardoor je deze bluetoothspeaker overal mee naartoe kunt nemen. Tevens vind je hier een hele rij knoppen om de speaker te bedienen. Je hoeft de afstandsbediening niet te gebruiken. De knoppen bovenop bieden voldoende mogelijkheden. Achterop vinden we tevens een uitschuifbare antenne en enkele aansluitingen. Zo kan je de Boomster hier opladen, maar is er ook een aux-in (3,5mm) en usb-a-ingang. Via die usb-ingang kan je dus ook je smartphone eventueel opladen, want de Boomster is uitgerust met Reverse Charging. Volledig opgeladen gaat de Boomster volgens Teufel ongeveer 18 uur mee. We hebben het niet tot op de seconde lopen klokken, maar dit lijkt na vele uren gebruik wel ongeveer te kloppen. Deze bluetoothspeaker gaat met gemak de hele avond mee tijdens een tuinfeest. En dan kun je de volgende morgen gelijk weer door zonder opladen.

Uiteraard ondersteunt de Teufel Boomster bluetooth 5.0 met aptX voor audio in hoge kwaliteit. Ook is er een Partymodus aanwezig waarmee je twee smartphones tegelijkertijd kunt koppelen. Wil je echt helemaal uitpakken? Dan kun je twee Boomsters via Bluetooth True Wireless Stereo koppelen voor echt stereogeluid. Qua bluetooth heb je dus volop mogelijkheden. Toch is het goed om te weten wat de Teufel Boomster niet is. Je kunt deze speaker niet aan je wifi-netwerk hangen, er is geen slimme assistent aan boord en ook qua casten zijn er geen mogelijkheden. Missen we dat? Niet echt, maar het had de speaker wel completer gemaakt.

Geluid is goed, maar niet perfect

Waar het natuurlijk allemaal om draait is het geluid. Voor 369,99 euro mogen we goed geluid verwachten en zeker beter in vergelijking met een bluetoothspeakertje van 100 euro. We hebben voor de vergelijking de alom geprezen Anker Soundcore Motion+ gepakt. Dit model wordt vaak als één van de beste bluetoothspeakers onder de 100 euro beschouwd. En dat het geen goede vergelijking is kunnen we direct horen. Het geluid van de Teufel is vele malen rijker, voller en gedetailleerder. Niet gek natuurlijk, de Boomster is ook vele malen groter.

Verrassend is wel dat de Teufel Boomster niet altijd zo presteert als je misschien zou verwachten. De Boomster in de naam lijkt te duiden op een flink aanwezige bas. Dat klopt ten dele. De bas kan namelijk erg aanwezig zijn, maar is dat niet altijd op momenten dat je zou verwachten. Op lager volume is de Teufel Boomster soms echt ingetogen met volwassen geluid en een uitstekende balans op alle lagen. Vanaf standje 8 treedt de ‘Boom’ van de Boomster echt in werking, maar niet altijd wanneer je zou verwachten. Het nummer Toosie Slide van Drake laat de basdriver pas echt werken en doet de ramen bijna trillen, maar bij het nummer Trumpets van Sak Noel met Salvi en Sean Paul bleef die verwachte stevige beat eigenlijk een beetje achterwege. De basdriver is met name hard aan het werk bij Hiphop en bij dancemuziek is de bas minder op de voorgrond dan je misschien zou verwachten. Teleurstellend? Misschien, maar het zorgt er wel voor dat ook het ‘Top 2000-publiek’ goed met de Teufel Boomster overweg kan. Klassiekers als Africa van Toto klinken zeer gedetailleerd zonder rare uitschieters in hoog, midden en laag. En toch schiet de bas ook dan soms uit de bocht, zoals bij Queen’s Bohemian Rhapsody waarbij de begintonen van John Deacon’s basgitaar te overheersend aanwezig zijn. Je kunt het natuurlijk ook zien als feature voor een speaker met de naam Boomster, maar het is net over het randje. Let wel dat dit sporadisch is. Uiteraard kun je de bas aanpassen van -6dB naar +6dB, dus je kunt altijd zelf nog wat tweaken voor het gewenste resultaat. Ben je niet zo van de soms te aanwezige bas? Zet de bas standaard op -3dB en je hebt geen enkel probleem meer. De bas is dan nog steeds aanwezig, maar niet meer overheersend. Ook de plaatsing is wellicht gevoeliger dan je zou wensen. Te dichtbij zitten zorgt voor een te dominante bas op de standaardinstellingen (tenzij je deze natuurlijk aanpast). Op een paar meter afstand is het geluid meer in balans. Of het komt door de Dynamore-technologie weten we niet, maar onze voorkeur ging uit naar plaatsing in een hoek en niet langs een rechte wand voor een breder stereobeeld.

We hebben de Teufel Boomster inmiddels tientallen uren voor muziek gebruikt. Zowel via de DAB+-radio als via het streamen van muziek via bluetooth. De Teufel Boomster kan je van de stoel blazen met snoeiharde muziek, laten genieten van het rijke geluid van klassiekers en geeft je heel sporadisch een teleurstellend gevoel als een nummer net niet helemaal lekker uit de speaker komt. Let wel dat we de Teufel Boomster dan echt streng beoordelen op hoge kwaliteit geluid en niet als een doorsnee bluetoothspeakertje. Maar voor wie is de Teufel Boomster nu eigenlijk? Mensen met een hifi-set zullen deze zeker niet vervangen voor deze bluetoothspeaker. En voor de gemiddelde tiener die op zoek is naar een bluetoothspeaker is 369 euro simpelweg te duur. Toch doen de prestaties van de Boomster zeker niet onder voor een microsetje met twee boekenplankspeakers in deze prijscategorie. Sterker nog, de Teufel Boomster zal in de meeste gevallen zelfs beter presteren. En vergelijken we de Boomster met de gemiddelde partyspeaker, dan heeft deze Teufel heel wat meer klasse en uitstraling dan de felle neonlampen van een partyspeaker. Heb je je cd’s en lp’s vervangen voor een streamingdienst en heb je weinig ruimte in huis of geen zin in een grote hifi-set? Dan is de Teufel Boomster de ideale vervanging met de FM- en DAB+-radio en bluetooth om muziek van je favoriete streamingdienst af te spelen. Je kunt deze speaker namelijk prima als hoofdaudiosysteem in huis gebruiken. En je kan dit model dan ook nog eens multifunctioneel inzetten in huis, op vakantie, voor feesten of aan het zwembad. Gebruik hem dus eigenlijk zoals jij het wilt. En ja, we weten dat een hifi-set beter zal presteren. Voor de meeste mensen is het geluid van de Teufel Boomster echter meer dan voldoende, want daar is namelijk helemaal niets mis mee. Rijk, gedetailleerd en vol geluid. Precies zoals we het graag willen zien.

Conclusie

De Teufel Boomster is niet alleen die basgedreven bluetoothspeaker zoals je misschien zou vermoeden als je kijkt naar de naam. De bas kan zeker luid, maar over het algemeen is het een prima allrounder die met allerlei genres goed uit de voeten kan. Heb je geen ruimte voor een flinke hifi-set in huis en zijn je cd’s en lp’s vervangen door een streamingdienst? De Teufel Boomster kan deze rol voor een groot deel overnemen door de FM- en DAB+-radio, bluetooth en het uitstekende geluid dat slechts heel sporadisch uit de bocht kan vliegen. Laten we eerlijk zijn en toegeven dat 369 euro een flinke uitgave is voor een bluetoothspeaker. Feit is wel dat de Teufel Boomster gewoon beter presteert in vergelijking met de meeste microsets met boekenplankspeakers in deze prijscategorie. Je kan de Teufel Boomster dan ook prima als multifunctioneel hoofdaudiosysteem in huis gebruiken.

8.5

Beoordeling
Teufel Boomster (2021)

Pluspunten
  • Prachtig design
  • Bluetooth, DAB+ en FM
  • Volwassen en gedetailleerd geluid
  • Spatwaterdicht
  • Neem hem overal mee naartoe
Minpunten
  • Bas vliegt soms uit de bocht
  • Behoorlijk prijzig
  • Plaatsing vrij belangrijk
  • Mist net dat beetje extra's als wifi of stemassistent

Beoordeling Teufel Boomster (2021)

De Teufel Boomster is niet alleen die basgedreven bluetoothspeaker zoals je misschien zou vermoeden als je kijkt naar de naam. De bas kan zeker luid, maar over het algemeen is het een prima allrounder die met allerlei genres goed uit de voeten kan. Heb je geen ruimte voor een flinke hifi-set in huis en zijn je cd's en lp's vervangen door een streamingdienst? De Teufel Boomster kan deze rol voor een groot deel overnemen door de FM- en DAB+-radio, bluetooth en het uitstekende geluid dat slechts heel sporadisch uit de bocht kan vliegen. Laten we eerlijk zijn en toegeven dat 369 euro een flinke uitgave is voor een bluetoothspeaker. Feit is wel dat de Teufel Boomster gewoon beter presteert in vergelijking met de meeste microsets met boekenplankspeakers in deze prijscategorie. Je kan de Teufel Boomster dan ook prima als multifunctioneel hoofdaudiosysteem in huis gebruiken.

Reacties (0)